Hur man klarar av att ha en ganglion

Ganglioncystor är runda, squishy stötar under huden som i allmänhet bildar sig längs senor eller i lederna - oftast på handleden. De kan vara små, eller de kan vara en tum i diameter. Även om de ofta är smärtfria, kan ganglioncystor störa den gemensamma rörelsen eller orsaka smärta genom att trycka på närliggande nerver. I många fall kommer ganglioncystor att lösa sig själv, men det finns steg du kan ta för att hantera dem när de visas.

Steg

Metod 1 av 2:
Hantera med en ganglion
  1. Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 1
1. Ha tålamod. Ca 35% av ganglioncystor orsakar inte någon smärta - det enda problemet med dem är att du kan hitta dem ful. Lyckligtvis går ca 38-58% av ganglioncystor faktiskt bort på egen hand. Om din ganglion inte orsakar något verkligt problem, kan du bara lämna den som är och se om situationen löser sig själv.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 2
    2. Ta antiinflammatoriska smärtstillande medel. Det finns många produkter som är tillgängliga över disken som kan hjälpa till att minska svullnad. Den reducerade svällningen kommer att lindra smärta tillfälligt, tills medicinen slits av och svullnaden avkastning. Men eftersom många ganglioncystor löser sig på egen hand, är hanteringen av smärta på kort sikt ofta ett bra sätt att vänta det. De tre vanligaste typerna av antiinflammatoriska läkemedel som är tillgängliga i apotek är:
  • Ibuprofen (Advil, Motrin)
  • Naproxen natrium (ALEVE)
  • Aspirin (Ascriptin, Bayer, Ecotrin)
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 3
    3. Applicera is. Om du känner smärta från din ganglioncyst, försök att applicera kallt till det. Du kan köpa en gelpaket från ett apotek, eller helt enkelt linda lite is eller ett pack av frysta grönsaker i en handduk. Applicera det direkt på det område där du känner smärta i 20 minuter i taget. Gör det åtminstone varje dag, upp till en gång var tredje timme.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 4
    4. Använd inte den drabbade leden så mycket. Även om den exakta orsaken till ganglioncystor fortfarande är okänd, föreslår en ledande teori att de beror på trauma till leden (som en hård knock eller krossningskraft). En annan teori hävdar att de bildar när en ledning är överanvänd. I båda fallen är begränsande gemensam rörelse känt för att lindra smärta och påskynda läkningsprocessen. Låt den drabbade lemmen vila så mycket som möjligt.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 5
    5. Stabilisera fogen med a skena om nödvändigt. Du kanske tycker det är svårt att komma ihåg att du vilar din led, speciellt om cysten är på handleden. Medan det är lätt att komma ihåg att hålla sig av fötterna, kom ihåg att sluta prata med dina händer kan vara svårare! I så fall kan du överväga att tillämpa en splint till ledningen. Det kommer båda att fungera som en fysisk påminnelse att vila fogen och begränsa ledens rörelse när du använder lemmen.
  • Placera ett styvt föremål (som en bit av trä) längs den gemensamma du vill stabilisera. Du kan också slå ihop med något som en tidskrift eller tjock stoppning av handduk eller kläder.
  • Splinten bör sträcka sig bortom fogen i båda riktningarna, så rörelsen är så begränsad som möjligt. Till exempel bör en armbandsplint sträcka sig från underarmen, förbi handleden och ner till handen.
  • Slå splinten på plats med vad du än har till hands - en slips, tejp, ett bälte, etc.
  • Slå inte splinten för hårt - du bör inte klippa av blodflödet. Om dina händer eller fötter börjar tippa, lossa din splint.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 6
    6. Massera cysten. En ganglion är i huvudsak en ballong av vätska, och när den pressar upp mot en nerv kan det orsaka smärta. För att uppmuntra cysten att tömma sin vätska naturligt, föreslår läkare ofta att massera området. Du behöver inte använda någon speciell teknik eller söka professionell massagebehandling, men. Gnid bara ganglion försiktigt, men ofta hela dagen. Med tiden bör du se en förbättring av symtomen.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 7
    7. Smash inte ganglion med en bok. Ganglioncystor kallas ibland "Bibeln Bumps" eftersom människor försöker bli av med dem genom att krossa dem med en tung bok - som Bibeln. Medan smashing ganglion kan tillfälligt bli av med det, finns det en 22-64% chans att cysten kommer tillbaka om du använder den här metoden. Dessutom kan du orsaka ännu mer skada på den redan skadade vävnaden runt ganglionen, eller till och med bryta ett ben om du krossa boken med för mycket kraft.
  • Metod 2 av 2:
    Söker professionella behandlingar
    1. Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 8
    1. Ha en läkare dränera cysten. Om din ganglion är mycket smärtsam eller stör den naturliga rörelsen hos din handled, kan du behöva söka expertbehandling för att lösa problemet. En medicinsk professionell kommer att kunna aspirera, eller dränera, cysten, bli av med bumpen under din hud och stoppa cysten från att gnugga smärtsamt mot nervvävnad.
    • Din läkare kan kontrollera cysten genom att skina ett ljus genom tillväxten - om ljuset skiner igenom, vet din läkare att den är flytande och är en ganglioncyst.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 9
    2. Var beredd på aspiration. Även om det inte är ett komplext förfarande, borde du veta vad som kommer att hända med dig när du anländer till din aspiration. Detta hjälper dig att hålla dig lugn och avslappnad under utnämningen.
  • Läkaren kommer att tillämpa en aktuell bedövningsmedel för att numera området runt ganglionen.
  • Han eller hon kan injicera cysten med ett enzym som gör geléliknande vätskan lättare att ta bort.
  • Läkaren kommer att koka en nål i cysten, dra sedan vätskan ut från den. Vätskan är biologiskt avfall som personalen kommer att förfoga över lagligt och säkert.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion steg 10
    3. Fråga om läkaren rekommenderar en steroid injektion. Aspiration ensam är vanligtvis inte en permanent behandling - i en studie kom 59% av cystor behandlade med aspiration ensam tillbaka inom tre månader. Administrering av steroider till den tömda cystans plats har emellertid visat sig mycket mer framgångsrik, med 95% av cystor rensade fortfarande 6 månader efter behandling.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 11
    4. Diskutera kirurgiska alternativ med din läkare. Ganglions har en mycket hög återkommande återkommande, så du kan hitta att hembehandling och även aspiration inte är en bestående lösning på ditt problem. Om du har en långvarig ganglion som fortsätter att komma tillbaka, fråga din läkare om möjligheten att ha cysten borttagen kirurgiskt.
  • Detta är typiskt ett polikliniskt förfarande, där läkaren administrerar anestesi genom en IV.
  • I stället för att helt enkelt dränera vätskan från cysten, kommer de att ta bort hela cysten, liksom stjälken som fäster den till senan eller ledningen. Genom fullständig borttagning minskar du chanserna för en annan cystur som växer tillbaka.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion steg 12
    5. Känn riskerna med kirurgisk borttagning. Som med någon operation finns det en chans att något går fel under proceduren. I sällsynta fall kan kirurgi skada nervvävnaden, blodkärlen eller senor i området runt cysten. Du kan också lida av en infektion eller överdriven blödning.
  • Bild med titeln Kope med en ganglion Steg 13
    6. Ta hand om dig själv efter operationen. Området som omger cystplatsen kommer att vara öm och eventuellt smärtsamt under läkningsprocessen. Be läkaren att ordinera en smärtstillande medel, som vicodin, för att hjälpa dig att hantera smärtan tills den bleknar. Vila den drabbade lemmen så mycket som möjligt i minst några dagar. Till exempel, om cysten var på din handled, undvika aktiviteter som att skriva och laga mat ett tag. Be din läkare för en återhämtningsplan som innehåller:
  • En uppskattning av hur lång tid det tar att återhämta sig.
  • Vilka specifika aktiviteter som ska undvikas under återhämtningsprocessen.
  • Vilka symptom att leta efter det kan indikera problem med förfarandet.
  • Varningar

    Försök inte den gammaldags "Bibel" Metod för att ta bort cysten. I gamla dag användes en tung bok, vanligtvis familjen Bibeln, för att krossa ganglioncysten. Denna typ av cyste kallades ofta Bibeln Cyst (eller "Bibeln Bumps") av denna anledning. Cysten kommer förmodligen att komma tillbaka, och du kan skada omgivande vävnad i processen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande