Hur man är en bra vän

Att vara en bra vän är inte alltid lätt, men att ta dig tid att vårda en bestående vänskap är värt varje ounce ansträngning. Goda vänskap ger styrka, lycka och mening på sätt som sociala medier eller strävar efter popularitet kan inte. Alla sanna vänskap är byggda på ömsesidigt förtroende och support, så om du vill göra nya, kvalitetsvänningar eller förbättra dina befintliga, det finns saker du kan göra för att vara en bra vän till andra.

Steg

Bli en bra vän

Sample kvaliteter av en bra vän

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Lyssna tips

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prova sätt att vara respektfull

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 4:
Att vara pålitlig
  1. Bild med titeln vara en bra vän Steg 1
1. Hålla dina löften. Gör aldrig ett löfte att du inte kan hålla - eller åtminstone inte göra en vana med det. Om du säger att du hänger med en vän och en legitim konflikt uppstår, förklara situationen. Om du bara inte kan gå, ge din vän en gåva och berätta för honom eller henne ledsen. Ingen är perfekt, och det är okej om du måste bryta ett löfte en gång i en blå måne, men gör det inte en vanlig sak. Om detta är återkommande över tiden, kommer du förmodligen att ses som otillförlitlig. Om du lovade en vän något viktigt, håll ditt löfte och riskera inte förlusten av en vän.
  • När du gör ett allvarligt löfte, kolla på din vän i ögonen och tala långsamt för att visa att du menar det istället för att bara säga det eftersom du tror att du borde. Bryt inte något sådant löfte, som det kommer att skada din vän. Det kan till och med bryta din vänskap!
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 2
    2. Vara pålitlig. Att vara pålitlig är en av de viktigaste aspekterna av att vara en bra vän. Din vän behöver dig för support, särskilt i svåra tider. Ingen vill vara vänner med någon som faktiskt inte är intresserad av dem. Det är svårt att förlita sig på en person som inte beter sig på ett konsekvent och pålitligt sätt. Vi vet alla väl avsiktliga men flakiga människor som säger, "Okej, jag ska..." men följ aldrig igenom. Om det är du, vet att du eroderar dina vänners förtroende - så småningom, kommer de sluta tro på vad du säger.
  • Om du inte är säker på att du kan göra något, håller inte med om att göra det och flinga ut senare. Istället, var ärlig om det faktum att du är inte säker på om du kan göra det.
  • Dina vänner ska alltid känna att de kan räkna med dig, även när det blir svårt. Om du bara är där för de roliga tiderna, kommer du inte vara mer än en rättvis vädervän.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 3
    3. Ber om ursäkt när du har gjort ett misstag. Om du vill att dina vänner ska lita på dig, kan du inte agera som om du är felfri. Om du vet att du har gjort ett misstag, äger upp till det istället för att vara i förnekelse. Även om dina vänner inte kommer att vara glada att du gjorde ett misstag, kommer de att vara mycket nöjda med att du är mogen och jordad nog att erkänna det istället för att bara låtsas att ingenting är fel, eller sämre - skyll på det på någon annan.
  • När du säger ledsen, borde du betyda det. Låt dina vänner höra uppriktigheten i din röst istället för att tänka att du inte bryr dig hur de känner. Du borde också betyda det, ta dig tid att förklara för din vän det missförstånd eller hur du känner dig dålig och vill fixa ditt förhållande.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 4
    4. Låt dig vara ärlig och sårbar. Om du vill vara en bra vän och att folk litar på dig, måste du vara ärlig om dina känslor, om dina vänners handlingar, och om hur du känner för din vänskap. Om du är ärlig om hur du känner och tillåter dig att vara sårbar med dina känslor, kommer det att öppna upp direkta kommunikationslinjer med dina vänner och kommer att göra dem mer benägna att öppna upp till dig. Om din vän skadade dig, var inte rädd att prata om det - om något stör dig, känner dig inte för blyg för att öppna upp till din vän om det.
  • Att vara ärlig är annorlunda än att vara så trubbig att du skadar dina vänner. Om du tror att din vän har ett drickproblem, till exempel, är du skyldig för din vän att starta en konversation om det. Men om du tror att din vän ser lite konstig i sin nya klänning, kanske du vill hålla din mun stängd.
  • Var verklig. Anslut med människor som du värdesätter på en djup nivå om du vill ha hållbara, långsiktiga vänskap. Investera i människor du kan vara dig själv. Om ditt beteende saknar uppriktighet, kommer din vänskap inte att vara kvar. Var ärlig om hur du verkligen känner dig, även om du tror att din vän kan vara oense.
  • Bild med titeln förlorar en kille i 10 dagar steg 10
    5. Olikt med din vän på ett respektfullt sätt. När en vän delar något som du tycker är anstötligt eller helt enkelt inte överens med sin åsikt, är det okej att säga det! Låt din vän veta vad du tycker och varför. Se bara till att du är respektfull när du delar din synvinkel.
  • Om du börjar känna dig upprörd, ta ett ögonblick att märka dessa känslor och något fysiskt svar du har också. Det är normalt att känna sig arg, men det blir mycket lättare att svara på ett respektfullt sätt om du lugnar dig först.
  • Försök att närma sig situationen med nyfikenhet och en önskan att lära sig mer om din väns perspektiv.
  • Tala om ditt sinne direkt och vara modigt när du gör det. Det är inte lätt att motsätta en vän, speciellt om de gör eller säger något hatligt eller meningsfullt.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 5
    6. Använd inte människor. Om en av dina vänner misstänker att du bara använder dem, kommer de att släppa dig som en het potatis. Goda vänskap uppstår inte från att hoppas att någon annans popularitet eller nätverk kommer att gnugga på dig. Om du försöker vara vänner med en person bara för att komma in i en viss klick, det är inte vänskap - det är opportunism - och så småningom kommer den grunda karaktären av ditt engagemang att avslöja sig själv.
  • Och om du har ett rykte att använda människor, då kommer nya människor inte att vara upphetsade att starta en vänskap med dig.
  • En vänskap handlar om att ge och ta. Visst, det kan vara bekvämt att en av dina vänner ger dig en tur till skolan varje dag, men se till att du gör något för den vänen i gengäld.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 6
    7
    Var lojal. Om din vän berättar något i förtroende, behåll det och prata inte om det med någon annan, precis som du förväntar dig att din vän ska göra för dig. Diskutera inte din vän bakom hans eller hennes rygg, och sprida inte rykten om de konfidenser de har givit dig. Säg aldrig något om din vän att du inte skulle vara beredd att upprepa till deras ansikte. Vara lojal mot dina sanna vänner och var beredd att försvara dem om dina nya vänner, eller människor du knappt vet, börjar skvallra om dem.
  • En del av att vara lojal är att förstå vikten av en långvarig och stabil vänskap. Kasta inte allt bort bara för att spendera hela din tid med din nya pojkvän eller flickvän eller en cool ny person som du just träffat. Kom ihåg att dina vänner kan känna sig borta.
  • Om du har ett rykte för att vara en Blabbermouth eller en skvaller, kommer dina vänner snabbt att ta reda på och de kommer att vara tveksamma att avslöja någonting personligt för dig i framtiden - eller till och med att spendera mycket tid med dig alls.
  • Låt inte andra säga dåliga saker om din vän, heller. Innan du har haft en chans att höra din väns sida av historien, behandla kommentarer som inte är stödjande som hearsay och rykten. Om någon säger något som chockar dig och inte verkar som en sak som din vän skulle göra eller säga, svara sedan med något som, "Jag känner dem, och det låter inte rätt. Låt mig prata med dem - ta reda på hans / hennes perspektiv på detta. Fram till dess skulle jag uppskatta det om du inte spredde det runt."
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 7
    8. Visa respekt. Goda vänner visar respekt för varandra genom att vara öppet och ömsesidigt stödjande. Om din vän har vissa värderingar och övertygelser som inte anpassar sig till din egen, respekterar hans eller hennes val och är öppna för att höra mer om dem. Om du vill att din vän ska lita på dig, så ska din vän känna dig bekväma uttalanden om att du inte kan hålla med, eller diskutera ett nytt perspektiv med dig. Om din vän tycker att du kommer att skjuta ner någon intressant eller original idé att de kan ha, då kommer din vänskap inte att värderas.
  • Ibland kommer din vän att säga saker som du hittar tråkigt, obekväma eller irriterande, men om du har respekt för din vän, kommer du att ge din vän utrymme att prata och att göra det utan dom.
  • Under tider när du inte ser öga mot öga med din vän, oense respektfullt och vara villig att se saker annorlunda.
  • Del 2 av 4:
    Kom ihåg att inkludera dina vänner
    1. Bild med titeln Vänd en tjejvän i en flickvän Steg 2
    1. Låt inte dina vänner känna sig ut, någonsin. Det här är en kort men viktig del av att vara en bra vän. Låt aldrig dina vänner känna sig borta. Bara för att du får en pojkvän eller börjar datera betyder inte att de är förbi dig! Kom alltid ihåg: När din förälskelse slutar att träffa någon annan, kommer dina vänner att vara där för dig. När du lider av hjärtat, kommer dina vänner att vara där för dig. När de coola människorna i klassen vänder alla mot dig, kommer dina vänner att vara där för dig. Kom ihåg att vara där för dem också!
    Del 3 av 4:
    Att vara stödjande
    1. Bild med titeln vara en bra vän Steg 8
    1. Vara osjälvisk. Även om du inte kan vara osjälvisk hela tiden, vara osjälvisk är en viktig del av att vara en bra vän. Tillgods din väns önskemål när du kan, förutsatt att detta görs på ett balanserat sätt. Återkallas hans eller hennes vänlighet med egna gärningar, och din vänskap kommer att stärkas. Om du får ett rykte för att vara självisk och bara vara runt dina vänner när du behöver lite hjälp, kommer folk att veta att du inte letar efter dem.
    • Gör en tjänst för din vän precis ut ur ditt hjärtas godhet, inte för att du vill ha något i gengäld.
    • Det är en skillnad mellan att vara osjälvisk vid rätt tid och låta människor gå över dig. Om du känner att du alltid hjälper dina vänner och får inget tillbaka, så kan du ha ett problem.
    • Missbruk inte generositet eller slitera ut ditt välkomnande. När din vän gör något bra för dig, återkallas snabbt. Returnera några pengar du lånar snabbt. Gå hem när det verkar som om tiden är rätt.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 9
    2. Vara en bra lyssnare. Monopoliserar inte konversationer, men tar snarare tid att verkligen förstå och stödja din vän när de pratar med dig. Det låter enkelt, men se till att du lyssnar så mycket som du pratar om dig själv. Om du monopolerar varje konversation med dina känslor, får din vän något ur relationen. Lyssna öppnar utrymme mellan dina två och försäkrar din vän som du bryr dig.
  • Om du bara väntar på att din vän ska sluta prata så kan du säga vad du vill säga, det blir uppenbart direkt.
  • Försök att hitta en balans för att låta din vän prata om hälften av tiden. Även om vissa människor är skyare än andra, om din vän känns som att de inte kan få ett ord i när de är omkring dig, det blir svårt att ha en hälsosam, tvåsidig vänskap.
  • Om du oavsiktligt avbryter, säg något som, "Åh-jag är ledsen, fortsätt."
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 10
    3. Hjälp dina vänner att hantera sina kampar. För att vara verkligt stödjande måste du kunna se upp för dina vänner när de har en tuff tid. Om du känner att din vän kommer in i något slags problem som de har liten kontroll, som att ta droger, vara promiskuösa eller för fulla på en fest, hjälpa honom eller henne komma bort från situationen genom att inte vara rädd för Tala upp om det.
  • Antag inte att din vän kan hantera den ensam - det här kan vara så mycket som din röst av sunt förnuft behövs för att väcka dem från deras fuga. Om du ser ett problem, tala upp, oavsett hur besvärligt du kan känna.
  • Låt din vän veta att du kan ge honom en axel att gråta på under den här tuffa tiden. Om din vän känner sig mindre ensam, blir det lättare för dem att hantera sina problem.
  • Om all din vän vill göra om problemet är att prata, det är bra först, men du borde hjälpa din vän att hitta praktiska lösningar på sina problem.
  • Till exempel, om din vän erkände att ha en ätstörning och helt enkelt lovar att börja äta mer, kanske du pratar med dem om att ta mer allvarliga åtgärder för att ta itu med problemet, som att prata med en hälsovårdspersonal. Men kom ihåg att du måste ha gränser också. Du kan inte fixa alla dina väns problem för dem.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 11
    4. Var där i en tid av kris.Om din vän måste gå till sjukhuset, besök. Om deras hund går bort, hjälper till att hitta den. Om de behöver någon att hämta dem, var där. Ta anteckningar till din vän i skolan när de är frånvarande. Skicka kort och vårdpaket när du lever långt ifrån varandra. Om det finns en död i sin familj, delta i begravningen. Låt din vän se att de kan räkna med dig när som helst.
  • Bara se till att din vän är inte alltid I mitten av någon form av kris, men konstruerad kan det vara. Du borde vara där för att hjälpa till under de svåra tiderna, men det kan inte vara grunden för hela ditt förhållande.
  • En del av att vara där för din vän i en kris ger också emotionellt stöd. Bryr sig om din vän nog att hjälpa dem att öppna och låt tårarna rulla. Lämna dem en vävnad och lyssna öppet. Du behöver inte säga något om ingenting verkar rätt - bara vara lugn och lugnande.
  • Om din vän går igenom en kris, säg inte, "Allt kommer att ordna sig" Om det inte kommer att bli. Det är svårt att inte säga det ibland, men falsk försäkran kan ofta vara sämre än ingen. Istället, låt din vän veta att du är där för dem. Håll dig ärlig, men optimistisk och positiv.
  • Om din vän börjar prata om begå självmord eller skada andra människor, berätta för någon om det. Denna regel överväger "Respektera privatlivet" steg, för även om din vän ber dig att inte berätta för någon, borde du göra det ändå. Föreslå en hjälplinje eller professionell till din vän. Prata med din och din väns föräldrar eller maka (såvida de inte är de som orsakar problemen) innan de involverar någon annan.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 12
    5
    Ge tankeväckande råd. För att vara en bra vän borde du kunna väga din väns situation ur sitt perspektiv och ge din åsikt utan att insistera på att din vän ska göra vad du än säger. Döm inte din vän - bara ge dem råd när de når ut.
  • Undvik att ge oönskad råd. Tillåta avluftning vid behov och vara villig att erbjuda råd om det är klart att det söktes. Fråga alltid innan du antar att du kan ge råd.
  • I vissa fall kan en vän använda lite hård kärlek för att hålla dem ur en farlig situation. Använd diskretion här-du vill inte föreläsa eller överväldiga din vän. Berätta för dem hur du uppfattar situationen med faktiska information och föreslår vad du kan göra under samma omständigheter.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 13
    6. Ge din vän lite utrymme när de behöver det. En del av att vara stödjande innebär att du stöder det faktum att din vän inte alltid vill spendera tid med dig. Lär dig att gå tillbaka och ge din väns utrymme. Förstå om din vän vill vara ensam eller att umgås med andra människor. Det finns inget behov av att bli klibbig eller behövande. Om du är klibbig och checka in med din vän varannan sekund om de inte är runt, börjar du se ut som en possessiv betydelsefull, och det kommer inte att uppskattas.
  • Bli inte avundsjuk om din vän har massor av andra vänner. Varje relation är speciellt och annorlunda, och det betyder inte att din vän inte uppskattar dig.
  • Tillåter varandra tiden att hänga med andra vänner ger dig mycket behövs andningsrum och låter dig komma ihop fräscha och uppskatta varandra ännu mer.
  • Del 4 av 4:
    Gör din vänskap sist
    1. Bild med titeln vara en bra vän Steg 14
    1. Lär dig att förlåta. Om du vill att din vänskap ska sist, ska du kunna förlåta din vän och att gå vidare. Om du håller ett grudge och låt din bitterhet och vrede bygga upp, så kommer du inte att kunna gå vidare. Känna igen att ingen är perfekt och att om din vän är uppriktigt ledsen och om de inte gjorde något för hemskt, skulle du flytta förbi det.
    • Om din vän verkligen gjorde något så oförlåtligt att du bara inte kan komma förbi det, så är det bättre att gå vidare än för att försöka rädda vänskapen när det är dömt. Men det borde hända mycket sällan.
    • Om du är arg på din vän men kommer inte att berätta för dem varför kommer du aldrig att kunna förlåta dem om du inte pratar om det.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 15
    2. Acceptera din vän för vem de är. För att få din vänskap trivs, bör du inte försöka ändra din vän eller få din vän att se världen ur ditt perspektiv. Fira det som gör din vän (och du) unik! Om du är konservativ och din vän är liberal, acceptera sedan det istället för att försöka argumentera om det hela tiden. Du bör uppskatta det friska perspektivet som din vän kan ge dina erfarenheter istället för att vilja ha din vän att se allt från ditt perspektiv.
  • Ju mer du är med varandra, desto mindre idealiserar du varandra och ju mer du accepterar varandra för vem du verkligen är. Det här är det som är en riktigt bra vän handlar verkligen om - bryr sig djupt för varandra, även om du vet att du är full av brister.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 16
    3. Gå utöver uppmaningen. En vän väntar medan du gör dina läxor. En stor vän stannar upp hela natten. Kom ihåg att om du är en bra vän, vill folk vara en bra vän till dig. Känna igen stunderna när du behöver gå utöver att hjälpa din vän och vet att det här kommer att göra din vänskap växa, och att din vän kommer att göra detsamma för dig i gengäld.
  • Om din vän verkligen behöver dig och fortsätter att säga, "Nej, du behöver inte göra det..." Lär dig läsa mellan linjerna och vet att din vän verkligen behöver dig.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 17
    4. Håll kontakten oavsett vad. Som åren går, tenderar folk att växa ifrån varandra. Kanske du och en vän kommer att flytta till olika platser och bara se varandra varje gång i taget. Ibland kan år gå utan mycket kontakt. Om du aldrig slutar bry sig om din vän, tala upp. De kommer gärna att höra från dig. Du var vänner för en anledning i det förflutna, och du kan hitta samma bindning som fortfarande slipsar.
  • Låt inte din plats bestämma styrkan i ditt band. Om din vänskap är meningsfull, bör det fortsätta att växa även om du är ett hav från varandra.
  • Gör ett mål att ha månatlig telefon eller Skype datum med din vän även om du är i en helt annan tidszon. Om du håller på med din vän blir en rutin, kommer ditt förhållande att fortsätta att trivas.
  • Bild med titeln vara en bra vän Steg 18
    5. Låt din vänskap utvecklas. Om du vill vara en bra vän, måste du förstå att din vänskap inte kommer att vara densamma i gymnasiet, högskolan eller i den vuxna världen. Visst, när du var fjorton, kanske du har spenderat all din tid med din bästa vän, men när du gick ut till separata högskolor eller startade dina seriösa relationer, spenderade du naturligtvis mindre tid att prata. Det betyder inte att din vänskap inte är lika stark - det betyder bara att dina liv utvecklas, och din vänskap tar på sig en annan form under åren.
  • Försök inte göra din vänskap vara exakt densamma som det var för tio år sedan. Tänk på det som elastiskt, inte solidt.
  • Om din vän är gift med barn eller ens bara i ett seriöst förhållande, och du är inte, var respektfull för det faktum att, medan din vän bryr sig om dig, kommer de inte att vara på samtal 24/7 som de brukade vara.
  • Uppskatta de förändringar som din vänskap har gjort genom åren och lär sig att växa tillsammans med ditt förhållande.
  • Din vän måste vara en bra vän till dig i gengäld.
  • Tips

    Du behöver inte spendera mycket tid och pengar för att vara en bra vän. De bästa gåvorna är ofta handgjorda och kommer från hjärtat. Ett telefonsamtal kan betyda så mycket som ett besök.
  • Skriv inte eller ring din vän varje timme på dagen. De kommer att bli irriterad och kanske inte svarar när du ringer om något som är faktiskt viktigt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande