Hur till buddy tape en skadad toe

Buddy Taping är en användbar och "low-tech" Metod för behandling av sprains, dislokationer och frakturer av tår och fingrar. Det är vanligtvis gjort av vårdpersonal som sportläkare, fysioterapeuter, podiatriker och kiropraktorer, men det kan lätt läras hemma också. Om tappningen är korrekt, ger den stöd, skydd och bidrar till att anlända de inblandade lederna. Det finns emellertid komplikationer ibland förknippade med kompisparning, såsom komprometterad blodtillförsel, infektioner och förlust av gemensam rörelse.

Steg

Del 1 av 2:
Buddy Tappa din skadade tå
  1. Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 1
1. Identifiera vilken tå som är skadad. Toes är mycket mottagliga för skada och till och med bryta när de utsätts för trubbigt trauma, som att stubbe dem mot möbler eller sparkar sportutrustning runt. I de flesta fall är det uppenbart vilket tå är skadat, men ibland måste du undersöka dina tår nära för att bättre förstå skadan. Tecken på milda-till-måttliga skador inkluderar rodnad, svullnad, inflammation, lokaliserad smärta, blåmärken, reducerad rörelse och kanske en viss krökthet om tånen är dislokat eller bruten. Den minsta tåen (5: e) och den stora tån (1: a) är skadade och brutna oftare än de andra tårna.
  • Buddy Taping kan användas på de flesta tåskador, även stress- eller hårlinjefrakturer, även om mer allvarliga frakturer vanligtvis behöver gjutning eller kirurgi.
  • Se din läkare omedelbart om din tå pekar på fel riktning, extremt smärtsam eller svullnad till att bli numb.
  • Små hårlinjefrakturer, benflis, kontunioner (blåmärken) och ledningsprov anses inte allvarliga problem, men allvarligt krossade tår (manglade och blödning) eller förskjutna förenade frakturer (blödning med ben som sticker ut ur huden) kräver omedelbar medicinsk intervention, särskilt Om Big Toe är inblandad.
  • Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 2
    2. Bestäm vilka tår till tejp. När du har etablerat vilken tå som är skadad måste du bestämma vilken tå att tejpa den till. I allmänhet, försök att tejp tårna tillsammans som ligger i längd och tjocklek - om din andra tå är skadad, är det lättare att tejpa det till din tredje tå än din stora (första) tå på grund av likheten i storlek. Dessutom behövs din stora tå för "Toeing off" Varje gång du tar ett steg, så det är inte ett bra val för Buddy Taping. Dessutom, se till att "kompis" Toe är uninjured, eftersom tapning av två skadade tår tillsammans kan göra sakerna värre. I sådana situationer kan gjutning eller ha på sig en kompressionsstövel vara en bättre idé.
  • Om din fjärde tå är skadad, tejpa den till den tredje tå istället för den femte eftersom de är mer lika stora och längd.
  • Inte Buddy Tape en skadad tå om du har diabetes eller perifer arteriell sjukdom, eftersom någon minskning av blodcirkulationen från att tappa den för hårt ökar risken för nekros (vävnadsdöd).
  • Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 3
    3. Löst tejp tårna tillsammans. När du har bestämt dig för vilka två tår att tejpa, ta tag i lite medicinskt eller kirurgiskt tejp och lossa din skadade tå till den uninbjurerade, kanske med hjälp av ett figur åtta mönster för den mest stabilitet. Var försiktig så att du inte binder för hårt, annars skapar du ytterligare svullnad och kan till och med skära av blodcirkulationen till den skadade tåen. Överväg att placera lite bomullsgas mellan tårna för att förhindra att hudbrytning och / eller blåsor. Din risk för bakteriell infektion ökar signifikant med blåsning och nötning.
  • Använd inte så mycket tejp som du inte kan passa din fot i dina skor. Dessutom främjar för mycket tejp överhettning och svettning.
  • Material som används för bindande tår inkluderar medicinsk / kirurgisk pappersband, självhäftande wrap, elektriker tejp, små kardborreband och gummibandage.
  • För att ge lite mer stöd, vilket är säkert fördelaktigt för dislokaterade tår, kan du använda en trä- eller metallskiva tillsammans med tejpen. För tår, popsicle pinnar fungerar bra, bara se till att det inte finns några skarpa kanter eller splinter som kan gräva i huden.
  • Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 4
    4. Byt bandet efter badning. Om din tå är ursprungligen kompis av din läkare eller en annan sjukvårdspersonal, använde de sannolikt vattenbeständigt tejp så att det är säkert att ta en dusch eller bada minst en gång. Men som en allmän riktlinje, var beredd att tappa tårna efter varje tvätt så att du kan kontrollera om tecken på hudirritation eller infektion. Skruvar, blåsor och calluses ökar sannolikheten för en hudinfektion, så ren och torka tårna noggrant innan du tar tillbaka dem. Överväga att rengöra tårna med alkoholtorkar för att desinficera dem.
  • Tecken på en hudinfektion inkluderar lokal svullnad, rodnad, throbbing smärta och utsläpp av pus.
  • Din skadade tå, beroende på skadans allvar, kan behöva vara Buddy-taped i upp till fyra veckor för att läka korrekt, så du kommer sannolikt att bli mycket erfaren att återskapa den.
  • Om din skadade tå gör ont mer efter att ha tappat det, ta bort bandet och börja om, men se till att tejpen eller omslaget är lite lösare.
  • Del 2 av 2:
    Förstå potentiella komplikationer
    1. Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 5
    1. Leta efter tecken på nekros. Som nämnts ovan är nekros en typ av vävnadsdöd på grund av brist på blodtillförsel och syre. En skadad tå, särskilt en dislokation eller fraktur, kan redan innebära skadade blodkärl, så du måste vara extra försiktig när kompisparet inte ska skära av cirkulationen till tårna. Om du av misstag gör, kommer tårna sannolikt att börja slå med ont med ont och blir mörkröd, då mörkblå. De flesta vävnader kan överleva utan syre i ett par timmar (högst), men det är absolut nödvändigt att noga observera dina tår inom en 1/2 timme eller så av tapning för att se till att de får tillräckligt med blod.
    • Människor med diabetes har mycket mindre känsla i tårna och fötterna, och tenderar att ha dålig cirkulation, varför de borde undvika kompisparande tåskador.
    • Om nekros uppträder i tårna, är amputationskirurgi för att ta bort dem så infektion sprids inte till resten av foten eller benet.
    • Om du upplevde en öppen sammanslagningsfraktur kan din läkare rekommendera en försiktighetsåtriktad tvåveckors kurs av orala antibiotika för att avskräcka en bakteriell infektion.
  • Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 6
    2. Tape inte en allvarligt bruten tå. Även om de flesta skador svarar bra på att tappa, är vissa bortom dess omfattning. När tårna krossas och fullständigt splittras (kallas en finfördelad fraktur) eller sprickas så att benen radikalt misaliserar och sticker ut genom huden (kallad en öppen sammanslagning), är ingen mängd tapning till hjälp. I stället måste du omedelbart komma till en akutavdelning för läkarvård och sannolikt ett kirurgiskt förfarande.
  • Vanliga symptom på en trasig tå omfattar: intensiv skarp smärta, svullnad, styvhet och vanligtvis omedelbar blåmärken på grund av inre blödning. Promenad är svårt, och springa eller hoppning är nästan omöjligt utan att utlösa smärta. Du kan också se din tå som pekar på en annan riktning än normalt.
  • Brutna tår kan relateras till förhållanden som försvagar ben, såsom bencancer, beninfektioner, osteoporos eller kronisk diabetes.
  • Din tå kan inte förekomma, även om den är trasig. Det enda sättet att berätta om din tå är trasig eller sprained är att få en röntgen klar, så om du har skadat din tå, bör du se en läkare.
  • Bild med titeln Buddy Tape A Skadad Toe Steg 7
    3. Skydda din tå från ytterligare skador. När din tå är skadad är det ännu mer mottagligt för andra skador och problem. Som sådan, bära bekväma och skyddande skor medan du tar bort tårna (var som helst från två till 6 veckor). Välj närbelägna, bekväma passande skor som har gott om plats i tånkåpan för att rymma bandet / gasbindningen och någon tillhörande svullnad. Sårda, stödjande och robusta skor är sannolikt det mest skyddande, så undvik flip-flops och mjuka slip-on-typer. Undvik helt högklackade skor åtminstone några månader efter skadan eftersom de strängt folkliga tårna och begränsa blodflödet.
  • Stödda öppna slipade sandaler kan användas om svullnaden i tån är överdriven, men kom ihåg att de inte erbjuder något skydd, så bära dem med försiktighet.
  • Om du arbetar i konstruktion, eller som brandman, polis eller landscaper, överväga att ha på sig ståltillbågar för extra skydd tills din tå helt läker.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det är inte nödvändigt att vara helt inaktiv när du skadar din tå, men ersätter aktiviteter som sätter mindre tryck på foten, som simning, cykling eller lyftvikter.
  • För de flesta tåskador är Buddy Taping en bra idé, men glöm inte höjning och isning av tårna också. Båda bidrar till att minska inflammation och smärta.
  • Varning

    • Se en läkare om du misstänker en trasig tå. Buddy Taping är en bra kortsiktig åtgärd för de flesta typer av tå skador, men frakturer behöver alltid läkarvård.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande