Hur man fixar achilles tendonit

VIDEO

Senor är vävnaden som fäster muskler till ben som gör rörelser möjliga. Dina Achilles senor kopplar musklerna i dina kalvar till hälbenen i dina nedre ben. Achilles tendinit (eller tendinopati) är ett tillstånd där Achilles sena blir inflammerad och smärtsam. Villkoren orsakas oftast av överanvändning av den sena eller repetitiva stressen på grund av aktiviteter som att gå, springa och hoppa. Du kan ta hand om de flesta fall av Achilles tendinit hemma, men du borde fortfarande se en läkare om de exakta steg som är rätt för din skada.

Steg

Metod 1 av 2:
Behandling av Achilles Tendonit
  1. Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 1
1. Besök din läkare. Innan du börjar försöka behandla dig själv för Achilles Tendonit, bör du kontakta din läkare. Hon kommer att göra rätt diagnos och utveckla en individualiserad behandlingsplan för din specifika skada.
  • Se till att du berättar för din läkare om någon nyligen ökad fysisk aktivitet som involverar dina nedre ben eftersom det här är sannolikt källan till skadan. Läkaren kommer också att ge dig en uppfattning om hur länge du ska avstå från aktivitet.
  • Om smärtan i samband med din Achilles Tendon är svår eller om du upplever en plötslig funktionshinder med flexionen på din fot, så se en läkare omedelbart. Du kan faktiskt ha en sönderdelad eller bruten Achilles Tendon, som är en mycket allvarligare diagnos.
  • Mer vanliga symptom på Achilles Tendonit som kan motivera en resa till doktorn inkluderar mild-till-måttlig värk i benet eller över hälen, särskilt efter en sportaktivitet eller motion. Du kan dessutom uppleva ömhet eller styvhet i området, som oftast kände sig första på morgonen.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 2
    2. Vila senen. En av de första sakerna du kan göra för att hjälpa till med att göra din skada är att ge senan mycket vila. Du behöver inte hålla kontakten helt, men du bör undvika att springa, trappa klättring och andra högkvalitativa källor till stress till senan.
  • Beroende på svårighetsgraden av tendonit, kan du behöva vila sena var som helst från dagar till månader. Lyssna på din kropp och återinföra långsiktiga aktiviteter långsamt.
  • När du vilar på din Achilles Tendon, byt till lågkonsumtionsalternativ som cykling, elliptiska övningar och simning.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 3
    3. Is din kalv för att minska smärta. Inte bara kommer att numera området, men det kommer att bidra till att minska svullnaden i området, vilket också kommer att minska smärta. Placera ett ispaket på din kalv på platsen för smärtan i ungefär femton minuter. Du kan upprepa detta vid behov under hela dagen när smärta är närvarande.
  • Om du förväntar dig smärta efter en övning, kan du också is den skadade kalven efter en övning också.
  • Du kan isområdet i upp till tjugo minuter, men du bör alltid sluta låta huden värma upp om du börjar känna huden gå numb.
  • Bild med titeln Fix Achilles Tendonit Steg 4
    4. Ta nonprescription smärtstillande medel. Du kan ta acetaminophen eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen eller naproxen för att minska smärta och svullnad i samband med Achilles-tendonit. Följ alltid riktningarna, och ta inte mer än riktad mot varje läkemedel.
  • Prova en kort kurs på sju till 10 dagar.
  • Även när den används som riktad, är de flesta övergripande smärtstillande medel inte avsedda för daglig användning. Kontakta din läkare innan du tar en OTC-medicin för din skada längre än en månad.
  • Om din läkare skriver dig ett recept för en starkare smärtstillande, se till att du alltid tar det enligt anvisningarna.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 5
    5. Använd omslag eller kompressionsbandage. Wrap din fot och underben med elastiska bandage eller kompressionsmakare. Komprimering hjälper till att minska svullnad och rörelse i de drabbade senan.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 6
    6. Höj din fot över bröstnivå för att minska svullnad. Att hålla den skadade senan ovanför nivån på ditt hjärta kommer också att bidra till att minska svullnad. Om du kan hitta en bekväm position att göra det, överväga att sova med din fot förhöjd också.
  • Du kan också använda en fotledstuga eller en pneumatisk kambräda. Dessa kommer att hjälpa till att begränsa din fotled från böjning, vilket ger din sena tid att läka.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 7
    7. Undvik att röka och andra tobaksvaror. Rökning saktar läkning genom att minska blodtillförseln och saktande vävnadsreparation. Du kan hjälpa till att minska din mängd nedåt genom att undvika alla tobaksvaror samtidigt som du läker din skada.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 8
    8. Bära skor som skyddar senan. Atletiska skor som både stöder dina bågar och kudde dina klackar kan hjälpa till att minska smärta och främja läkning. Dessutom kan skor som är mjukare på baksidan av hälen minska onödig irritation till senan.
  • I vissa fall kan din läkare eller fysioterapeut också ge någon annan typ av insats av ortotiska. Dessa enheter går in i en sko för att öka stödet på ett specifikt område av foten.
  • Ortiska enheter hjälper oftare att infoga Achilles-tendonit (lägre i benet där senan sätter in i hälen) eftersom området är mer benägna att vara irriterat av vissa skor.
  • Om din smärta är svår, kan din läkare också rekommendera en återställningsstart för att hålla foten böjda och spänna av senan. Detta är vanligtvis ett kortsiktigt steg eftersom långvarig användning av en start kan försvaga kalvmusklerna.
  • Bild med titeln Fix Achilles Tendonit Steg 9
    9. Fråga din läkare om kortisoninjektioner. Cortisone är en effektiv antiinflammatorisk medicinering. Kortisoninjektioner är vanliga för många användningsområden för att minska smärta och svullnad. På grund av den ökade risken för skador på senan med injektionen kan dock din läkare inte rekommendera det här alternativet tills du har uttömt andra möjliga behandlingar.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 10
    10. Kontakta din läkare om kirurgiska alternativ. Om en kombination av behandlingar och fysioterapi-alternativ inte förbättrar din smärta i sex månader eller längre, kan din läkare besluta att diskutera vissa kirurgiska alternativ. Några av dessa alternativ inkluderar:
  • Gastrocnemius recession - denna operation förlänger kalv muskler för att ta ytterligare stress av din Achilles sen.
  • Debridement och reparation - Denna operation tar bort den skadade delen av Achilles Tendon och är vanligtvis endast för senor med mindre än 50% skada.
  • Debridement med Tendon Transfer - för senor med mer än 50% skada, överförs sena från Big Toe till Achilles Tendon när den skadade delen flyttas för att hålla senan tillräckligt stark för att fungera.
  • Metod 2 av 2:
    Byggstyrka i senan
    1. Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 11
    1. Kontakta en fysioterapeut. För allvarliga fall av Achilles Tendonit bör du konsultera en fysioterapeut för att komma fram till en förstärkningsregim som passar din individuella skada. En fysioterapeut kommer sannolikt att börja med enklare övningar och bygga till de som ställer en större sträcka på senan.
    • Även för milda fall där en fysioterapeut inte är nödvändig, kom ihåg att mjuka förstärkning och stretching alternativ alltid rekommenderas när du läker en sen.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 12
    2. Utför tå sträckor. För att utföra denna övning, sitta i en stol med din häl på golvet. Nå ner och dra din stora tå upp och tillbaka mot dig. Håll positionen i ungefär femton sekunder när du först börjar träna, men gradvis öka tiden till trettio sekunder.
  • Du kan göra denna övning för upp till fyra repetitioner i taget och fem gånger om dagen.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 13
    3. Utföra kalv-plantar fascia sträcker. För att utföra denna övning, sitta på golvet eller en matta med benen utsträckta och knä raka. Loop en handduk runt foten på det skadade benet så att det passerar bara under tårna. Dra tillbaka på handduken med båda händerna för att sträcka din fot upp mot dig. Håll positionen i 15-30 sekunder.
  • Du kan utföra denna övning för upp till fyra repetitioner i taget och fem gånger per dag.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 14
    4. Utför kalvsträcka övningar. Denna grundläggande övning är utmärkt för sträckande kalvmuskler och din Achilles Tendon. Plantera en fot bakom dig med din häl platt på marken. Luta sig mot en vägg med båda händerna och placera din vikt på böjd, framåtben. Tryck långsamt dina höfter mot väggen medan du håller din bakfot planterad. Håll positionen i tio sekunder. Du kommer att känna ett starkt drag i brytbenets kalv.
  • Du kan upprepa denna övning upp till tjugo gånger på varje fot dagligen.
  • Du kan hitta ytterligare instruktioner för denna kalvsträcka på: Hur sträcker du dina kalvar
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 15
    5. Utför bilaterala häldroppar. Heel droppar är excentriska övningar, vilket innebär att de stramar en muskel som den förlänger, vilket gör dem bra för stretching. Att utföra, stå med den främre halvan av båda fötterna på en trappa och höja sedan dina klackar innan de sänker dem så låga som du kan. Eftersom den bakre halvan av fötterna kommer att hänga av trappan, borde du kunna sänka dem längre än resten av dina fötter. Utför denna övning i ett långsamt, kontrollerat mode för tjugo repetitioner.
  • När du bygger styrka kan du börja hålla vikter för att öka förstärkningen när du utför den här övningen.
  • Du kan också utföra enskilda hälddroppar, som i grunden är samma övning utan endast på ett ben. Börja alltid med bilaterala häldroppar, och kontakta din fysioterapeut innan du försöker single Heel droppar eftersom de potentiellt kan orsaka ytterligare skador på senan.
  • Bild med titeln Achilles Tendonit Steg 16
    6. Ta steg för att förhindra framtida Achilles Tendonit. Du kan ta flera steg med avseende på motion för att förhindra att senan skadar senan (eller i första hand). Du borde:
  • Börja långsamt och öka aktivitetsnivån gradvis med avseende på motion och sport
  • Sträcka sig dagligen
  • Fokusera på kalvmuskelövningar
  • Alternativ mellan hög- och lågt effektövningar
  • Expert Q & A

    Visste du att du kan läsa expertvar för den här artikeln?Lås upp expertvar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Kommer Achilles Tendon att läka av sig genom att bara vilar foten?
      Chris M. Matsko, MD
      Chris m. MATSKO, MD
      Family Medicine Physician
      Droppe. Chris m. Matssko är en pensionär läkare baserad i Pittsburgh, Pennsylvania. Med över 25 års erfarenhet av medicinsk forskning, dr. Matssko tilldelades Pittsburgh Cornell University Leadership Award för Excellence. Han har en BS i näringsvetenskap från Cornell University och en MD från Temple University School of Medicine 2007. Droppe. Matssko tjänade en forskningsskrivning från American Medical Writers Association (AMWA) 2016 och en medicinsk skrivnings- och redigeringscertifiering från University of Chicago 2017.Chris M. Matsko, MD
      Chris m. MATSKO, MD
      Family Medicine Physician
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Om det är liten riva kan det läka sig själv och inte kräva operation - men i de flesta fall kräver en Achilles-tår omedelbart kirurgiskt ingripande av en ortopedist.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 25helpful 23
    • Fråga
      Vad orsakar Achilles Tendonit?
      Miguel Cunha, DPM
      Miguel Cunha, DPM
      Board certifierad podiatrist
      Droppe. Miguel Cunha är grundaren av Gotham Footcare och är en podiatrist baserad på Manhattan, New York. Droppe. Cunha är en fot- och fotledskirurg med erfarenhet av att behandla ett brett utbud av fot- och fotledningsvillkor från mindre problem med komplexa rekonstruktiv fot och fotled. Droppe. Cunha fick sin DPM från Temple University School of Podiatric Medicine och slutförde sitt hemvist som chefen bosatt på Washington Hospital Center och Georgetown University där han specialiserat sig på nedre extremitet trauma, diabetisk lembärgning och rekonstruktiv kirurgi av foten och fotleden. Droppe. Cunha är medlem i American Podiatric Medical Association, New York Podiatric Medical Association, American College of Foot och Ankelkirurger, och är styrelse certifierad i podiatrisk medicin.Miguel Cunha, DPM
      Miguel Cunha, DPM
      Board certifierad podiatrist
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Achilles Tendonit händer vanligtvis hos människor som har täta kalvar. I grund och botten uppstår det när Achilles-senan blir irriterad på grund av repetitiv stress, vanligtvis från att gå, springa eller aktiviteter som involverar hoppning, som basket.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 0helpful 4
    • Fråga
      Vad kan jag göra om jag får Achilles Tendonit?
      Miguel Cunha, DPM
      Miguel Cunha, DPM
      Board certifierad podiatrist
      Droppe. Miguel Cunha är grundaren av Gotham Footcare och är en podiatrist baserad på Manhattan, New York. Droppe. Cunha är en fot- och fotledskirurg med erfarenhet av att behandla ett brett utbud av fot- och fotledningsvillkor från mindre problem med komplexa rekonstruktiv fot och fotled. Droppe. Cunha fick sin DPM från Temple University School of Podiatric Medicine och slutförde sitt hemvist som chefen bosatt på Washington Hospital Center och Georgetown University där han specialiserat sig på nedre extremitet trauma, diabetisk lembärgning och rekonstruktiv kirurgi av foten och fotleden. Droppe. Cunha är medlem i American Podiatric Medical Association, New York Podiatric Medical Association, American College of Foot och Ankelkirurger, och är styrelse certifierad i podiatrisk medicin.Miguel Cunha, DPM
      Miguel Cunha, DPM
      Board certifierad podiatrist
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Undvik högkvalitativ aktivitet och implementera ett risprotokoll, som står för vila, is, kompression och höjd. Dessutom, fråga din läkare om de rekommenderar en fotled eller pneumatisk kamstöd för att hjälpa till att begränsa din fotled från böjning, vilket kan ge din sena tid att läka.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 0
    Ställa en fråga

    WikiHow Video: Hur fixar Achilles Tendonit

    Kolla på

    Tips

    Om du vaknar på morgonen med Achilles Tendons smärta kan din läkare rekommendera en nattstuga för att hålla foten böjda medan du sover.
  • Försök att massera dina kalvar för att hjälpa till att bryta upp någon ärrvävnad som kan ha bildats på din Achilles Tendon.
  • Varningar

    Denna artikel ger information om en viss skada, men det utgör inte medicinsk rådgivning. Du bör alltid se din läkare angående och skada och kontakta en fysioterapeut innan du utför någon rehabiliteringsbehandling.
  • Få medicinsk behandling omedelbart om du upplever abrupt svår smärta i senan eller inte kan lägga vikt på det drabbade benet. Du bör också söka hjälp om du inte kan peka på den drabbade foten nedåt. Båda är tecken på en bristande sena snarare än bara tendonit.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande