Hur man förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder

Förekomsten av funktionshinder i våra samhällen är mycket vanligare än vad du kan inse. Att se till att personer med funktionshinder har högsta livskvalitet är mycket viktig. Med en tid och ansträngning kan du hjälpa till att förbättra kvaliteten på det dagliga livet för en funktionshindrad person du bryr dig om.

Steg

Metod 1 av 3:
Förbättra hemmiljön
  1. Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder steg 1
1. Känna igen personens grundläggande behov av det dagliga livet. Dessa inkluderar att klä sig, bada, äta, toaletta, betala räkningarna, städning, shopping, ringa telefonsamtal mm. Är den person som kan göra dessa uppgifter på egen hand, eller är funktionshinder som hindrar dem från att göra det? Sitt ner med personen och diskutera dessa saker för att visa att du bryr dig.
  • Ett bra sätt att rama dessa frågor är att säga att du läser att de är viktiga och normala frågor att checka in för alla människor i "situationer som din" (hänvisar till den person som är inaktiverad).
  • Ett annat alternativ, om du är obekväma att fråga sådana personliga frågor, är att inrätta ett möte med familjedoktorn, som har utbildats för att gå över dessa frågor på ett professionellt och respektfullt sätt.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 2
    2. Se till att personen med funktionsnedsättning har adekvat stöd. Om de inte kan slutföra några eller alla de dagliga uppdragsuppgifterna, tänk på vem du kan lägga på plats för att vara till hjälp. Är du eller andra familjemedlemmar eller vänner som kan hjälpa till? Är en heltids vårdgivare som behövs?
  • Observera att säkerställandet av de grundläggande behoven i det dagliga livet redovisas och såg efter är nyckeln till att förbättra livet för en person med funktionshinder.
  • Det lyfter inte bara sina andar genom att lindra stress att dessa saker kommer att tas hand om, men också hjälper någon att leva med funktionshinder att känna sig stödd och omhändertagna av dem som är omkring dem som det visar att andra har intresserat sig för deras välbefinnande.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 3
    3. Se till att hemmet är anpassat för att passa personens funktionshinder. Ett alternativ är att kontakta en arbetsterapeut (någon vars jobb består av att hjälpa till att anpassa hemsituationer för personer med funktionshinder). Du kan börja med att göra några grundläggande justeringar själv för att hjälpa personen med funktionshinder, som du och den drabbade personen som passar. Några saker att överväga inkluderar:
  • Är personen nu en rullstolsanvändare? Om så är fallet, är det ramps för att komma in och ut ur huset? Huruvida de är i rullstol, kan de komma från en våning eller huset till ett annat om det är ett flergolvhus? Finns det något sätt att göra det lättare, till exempel med installationen av räcken?
  • Badrumsuppgifter Kan också bli lättare med räcken, till exempel för att hjälpa till med duscha och / eller toalett.
  • Om personen är i riskzonen för fall där de kanske inte kan komma upp för att nå en telefon och ringa till hjälp, har de en medicinsk varningsknapp som de kan trycka och / eller ett medicinskt varningsarmband som beskriver deras medicinska förhållanden för om och När något händer och akutmedicinsk personal anländer?
  • Det här är bara några av de saker att tänka på. Personen själva (med funktionshinder) kan sannolikt ge dig den bästa indikationen om saker de kämpar med Mobilitetsvis hemma, och antingen du eller arbetsterapeuten kan då tänka på kreativa sätt att hjälpa.
  • Arbetsterapeuten kan också genomföra en fullständig utvärdering av hemmiljön som är mycket mer grundlig och ger innovativa lösningar som vi ofta inte kan tänka på oss själva, eftersom de arbetar på detta område och har mycket erfarenhet.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder steg 4
    4. Prova Internet Livsmedelsbutik och andra hemleveransservice. Titta på hjälpprogram som "Måltider på hjul" För att se om din älskade kvalificerar sig för detta hjälp. Det här är bra tjänster som kan säkerställa färdiga måltider som levereras till deras dörr.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 5
    5. Överväg att överföra den funktionshindrade personen till en vårdanläggning. I händelse av extrem skada och / eller sjukdom kan det vara omöjligt för personen att hantera på egen hand. Det kan också vara för dyrt att anställa heltidshungerar, och till och med heltids vårdgivare kanske inte kan ge adekvat vård och stöd i allvarliga fall.
  • För fall där de medicinska behoven att ta hand om funktionshinder är högre, överväga att överföra personen till en anläggning där denna typ av vård kan vara tillgänglig på en "som behov" basis, eller till och med på 24/7.
  • En annan anledning att överföra någon med funktionsnedsättning till en gruppvårdsanläggning är att förbättra sina sociala förbindelser. Det är en fin linje att gå, för att vissa människor blir deprimerade på tanken att flytta ut ur sitt hem - men andra trivs eftersom det ger dem många fler alternativ att göra under dagen, människor att ansluta sig till och andra som är i liknande situationer.
  • Metod 2 av 3:
    Förbättrad socialt välbefinnande
    1. Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 6
    1. Planera regelbundna resor eller besök. Om en älskad, familjemedlem eller kära vän lider av funktionshinder, är ett av de mest kraftfulla sätten att visa din kärlek och stöd - och att demonstrera dem hur mycket du bryr dig - är att sluta med regelbundna besök. Livet kan vara hektiskt med ett antal personliga åtaganden, men om du kan ta tiden ut ur ditt upptagna schema för att sluta med en gång i veckan, eller till och med en gång i månaden (vad du än har tid för) kan det göra en stor skillnad för deras mentala och emotionella välbefinnande. Anslutning med andra människor är en av de viktigaste sakerna för att hjälpa oss att trivas som människor!
    • När du besöker, ta en upphetsad energi för att få personen att känna sig önskad och uppskattad.
    • Också, försök att relatera till dem på samma sätt som du gjorde före handikappet. Detta visar dem att du ser dem som samma person, och att ingenting har förändrats för dig på hjärtans nivå som ett resultat av de utmaningar de står inför med sin kropp.
    • Detta kommer att öka sin självkänsla och känslor av självvärde, eftersom många människor inte vill ses i ett annat ljus av sina kära helt enkelt på grund av fysisk funktionshinder eller utmaning.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 7
    2. Kontrollera med en socialarbetare för lokalt kördagsturer och andra program. Förutom hembesök (eller utflykter du kan göra med din älskade), uppmuntra dem att engagera sig i samhällsevenemang kan vara ett bra sätt att träffa nya vänner och också känna sig engagerade i livet.
  • Att försöka olika aktiviteter kan också hjälpa personen med funktionsnedsättning att hitta något de är passionerade, vilket kan återkalla sin känsla av entusiasm för livet. Att ha en passion med andra människor utanför hemmet kan göra underverk för sin mentala och emotionella välbefinnande (och notera att psykiska problem som depression kan vara en av de största problemen med åtkomliga funktionshinder).
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder steg 8
    3. Hitta ett husdjur för dem, om de är intresserade. Husdjur kan vara bra följeslagare. Det är viktigt att välja en typ av djur som personen gillar, och att de kan ta hand om med tanke på deras funktionshinder. Att ha ett husdjur (eller något att ta hand om - även en trädgård!) kan bidra till sin ansvarsansvar, och övergripande lycka och välbefinnande.
  • Husdjur har visat sig förbättra den psykiska hälsan hos människor som bor ensam. I studier av hur människor hänför sig till hundar har det till exempel visats att att ha en hund ökar dina nivåer av oxytocin, vilket är allmänt känt som "kärlekshormon" (Det ger dig den stora känslan när du kramar, kramar eller kysser någon, eller annars ansluter med ett levande var som ett husdjur).
  • Vissa funktionshinder skulle också kvalificera personer för a "servicedjur." Servicedjur är speciellt utbildade för att hjälpa till med den givna funktionshinder, till exempel guidedjur för personer som är blinda. Servicedjur är också tillgängliga för personer som är diabetiker, autistiska, epileptiska eller lider av allvarlig ångest, bland annat. Om din älskade handikapp kvalificerar dem för ett servicedjur, titta på det här alternativet. Det ger inte bara kamratskap, utan också hjälp som rör sig genom världen på ett funktionellt sätt.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera hobbyer och aktiviteter
    1. Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder Steg 9
    1. Fråga om de är intresserade av att ta kurser. Många människor vars kroppar är inaktiverade hålls inte tillbaka på sinnets nivå, så engagerande i kurser eller program som stimulerar sin hjärna - liksom det kreativa flödet av idéer och nytt lärande - kan vara mycket fördelaktigt. Fråga om personen är intresserad av att anmäla sig till en internet kurs eller en examen (kanske till och med som kan erhållas "lång distans" Via internet kurser, om de inte kan transportera sig till ett högskola eller universitet).
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder steg 10
    2. Erbjuda att introducera den funktionshindrade personen till hälsokontrolltyp fitnessprogram eller sportgrupper. Dessa sträcker sig vanligtvis från en mer försiktig aktivitet som Tai Chi, Vattenövningar och andra typer av övningar som syftar till att förbättra rörligheten och cirkulationen, till mer komplexa sport och spel beroende på personens förmågor och omfattningen av funktionshinder.
  • Bild med titeln förbättrar det dagliga livet för en person med funktionshinder
    3. Hitta sätt att de kan bidra till andra. Det ger en känsla av förtroende, självkänsla och lycka att ge till andra som är i behov eller mindre lyckliga, och det kan också hjälpa en funktionshindrad person att må bättre om sin egen situation eftersom de inser att de fortfarande har gåvor de kan ge till andra som kan vara i ännu mer utmanande situationer än de är.
  • Exempel kan vara volontärtjänster som stickare eller halsdukar för den hemlösa, volontärarbete som en mentor till andra personer med funktionshinder eller att hitta andra tjänster som de kan göra.
  • Det finns också företag som specialiserar sig på att anställa funktionshindrade för betalt arbete och kommer även att organisera transport. Det kan vara ett bra alternativ att titta på om personen fortfarande är intresserad av att arbeta.
  • Det är viktigt att känna igen inte alla funktionshindrade kan inte göra en karriär för sig själva. En kvalificerad individ som en revisor, en arkitekt, en telefonbaserad säljare, etc., kan fortfarande fungera hemifrån med hjälp av en dator, så det är klokt att fråga om deras arbetsgivare kan hitta sätt att hålla sin anställd aktiva.
  • Bild med titeln Förbättra det dagliga livet för en person med funktionshinder steg 12
    4. Hjälpa personen att se hur de kan leva med mening och syfte Oavsett funktionshinder. Om personen med funktionshinder är att trivas mentalt och emotionellt på lång sikt är det viktigt att de hittar sätt att njuta av sitt liv och att känna att de kan göra ett meningsfullt bidrag till världen runt dem trots deras handikapp. Brainstorm idéer med din älskade om hur de kan återfå passion för livet och en övergripande känsla av syfte.
  • Tips

    Det finns många organisationer som finns med fokus på att förbättra funktionshindrade och välbefinnande. Medan många av dem är begränsade av mängden människor och finansiering, vet du inte om de kan hjälpa om du inte frågar dem.

    Varningar

    Om du inte är relaterad till någon med funktionshinder, eller runt personer med funktionshinder, undvik stigmatisering den.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande