Hur man förklarar autism till människor

Om en av dina nära och kära, eller du är autistiska, kan du upptäcka att du måste förklara funktionshinder för andra människor ibland. Innan du kan förklara autism, är det bra att lära dig så mycket du kan om det. Då kommer du att kunna förklara saker som hur autism påverkar en persons sociala sätt, uttryck för empati, sensoriska problem och fysiska beteenden.

Steg

Metod 1 av 5:
Förstå autism så att du kan lära andra
  1. Bild med titeln Handikappad Man Walks In Woods.jpg
1. Vet vad den allmänna definitionen av autism är. Autism är en neuro-utvecklingshinder som i allmänhet leder till skillnader i kommunikation och sociala färdigheter, unika tankmönster och beteende och divergerande sensoriska upplevelser. Det är en neurologisk skillnad som kan presentera svårigheter, men också fördelar.
  • Bild med titeln Autism Diskussion Space.jpg
    2. Lär dig vad autistiska människor har att säga om autism. Autistiska människor, som upplever skillnaderna och uppmanar sig, kan erbjuda den största insikten i hur autism fungerar. De presenterar också en mer inkluderande utsikt än många föräldraorganisationer.
  • Styra av alltför negativa källor som Autism talar.
  • Bild med titeln Autistic Man and Woman Happy Stimning.jpg
    3. Förstå att varje autistisk person är unik. Autistiska människor är extremt olika, så några autistiska människor kan vara väldigt annorlunda än varandra. En person kan ha allvarliga sensoriska problem med starka sociala färdigheter och en stark verkställande funktion, medan en annan kan ha några sensoriska problem samtidigt som man kämpar med grundläggande social interaktion. Inte alla autistiska personer klappar sina händer, eller stimmer på märkbara sätt. Således kan det vara svårt att göra generaliseringar eller antaganden.
  • Hålla detta i åtanke när man förklarar autism till någon annan. Det är viktigt att uttrycka att inte alla autistiska människor agerar på samma sätt, precis som inte alla neurotypiska människor verkar på samma sätt.
  • När du beskriver en autistisk person, betona deras unika behov, styrkor och skillnader.
  • Bild med titeln Pojke talar tangled ord.jpg
    4. Var medveten om kommunikationsskillnader. Vissa autistiska människor finner att kommunicera med andra för att vara mycket svåra. Några av dessa svårigheter kan vara lätta att upptäcka, medan andra kan vara mycket mer subtila. Autistiska människor kan uppleva:
  • Ovanligt singsong platta ton av röst, vilket skapar udda rytmer och platser
  • Upprepa frågor eller fraser (Echolalia)
  • Svårigheter som uttrycker behov och önskemål
  • Tar längre tid att behandla talade ord, inte svarar snabbt på instruktioner, eller blir förvirrad av för många ord som talas för snabbt
  • Bokstavlig tolkning av språk (förvirrad om sarkasm, ironi och tal av tal)
  • Bild med titled döv autistisk tjej luktar hortenseas.jpg
    5. Förstå att autistiska människor interagerar annorlunda med världen runt dem. När du talar med en autistisk person kan du hitta dig själv, det vill säga om de verkligen uppmärksammar dig, eller till och med bryr dig om att du är där. Låt inte det stör dig. Tänk på att:
  • Vissa autistiska människor verkar "förlorade i sin egen värld" när de är upptagna i sina egna tankar.
  • En autistisk person kan lyssna annorlunda. Det är normalt för autistiska människor att undvika direkt ögonkontakt och fidget medan de uppmärksammar. Detta hjälper dem att fokusera. Det som ser ut som ouppmärksamhet är faktiskt att de gör modifieringar så att de kan lyssna bättre.
  • Autistiska människor kan bli överväldigade i konversationer, och se ouppmärksam. De kan vara distraherade, eller kanske konversationen rör sig för fort. Erbjuda att flytta till en tystare plats, och ge pauser i konversationen för att låta den autistiska personen tänka.
  • Autistiska barn kan tycka att det är utmanande att leka med andra, eftersom det innebär svåra sociala regler och / eller överväldigande sensoriska erfarenheter. Att spela ensam kan vara enklare.
  • Bild med titeln illustrerad läxa schema.jpg
    6. Inse att autistiska människor i allmänhet njuter av strukturen. De kan skapa mycket strukturerade rutiner för sin dag. Detta beror på att autistiska människor lätt kan skrytas av okända stimuli, och säkerheten med ett schema känns mer bekvämt. Autistiska människor kan:
  • Följ en strikt rutin.
  • Hitta oväntade förändringar mycket störande (e.g. Förändring i skolmiljön).
  • Använd ett komfortobjekt för att hjälpa till att hantera stress.
  • Placera saker i ordning (e.g. Foder leksaker upp med färg och storlek).
  • Om du försöker förklara ditt barns autism till en vän, jämföra hur deras barn kan göra sig redo för skolan. Det finns en grundläggande rutin när du gör sig redo för skolan: äter frukost, borstar tänderna, klär sig, packar sin skolväska, etc. Även om det finns samma rutin, kan några av dessa steg bli jumbled några morgnar. Ett neurotypiskt barn skulle inte bry sig om de klär sig före frukost en morgon, vilket skulle vara utanför den normala rutinen. För ett autistiskt barn kan dessa förändringar vara extremt desorientering. Om de är vana vid en viss rutin, är det bättre att hålla fast vid det.
  • Metod 2 av 5:
    Förklara autistiska sociala skillnader
    1. Bild med titeln Autistic Girl Leende och Finger Flicking.jpg
    1. Förklara att autistiska människor kan agera lite annorlunda, Och det här är okej. Autistiska människor hanterar hinder och stressorer som neurotypiska aldrig står inför, så de kan fungera ovanligt eller uppvisa olika sociala färdigheter. Detta beror på individens behov och styrkor.
    • Människor med starkare sociala färdigheter kan helt enkelt verka besvärligt och lite klumpigt. De kan ha svårt att förstå vad som förväntas av dem, så de kan säga eller göra saker som är förvånande för dig.
    • Vissa autistiska människor står inför stora konversationsutmaningar, och kanske inte kan bära en typisk konversation.
  • Bild med titeln Autistic Boy Feigns Ögonkontakt medan du pratar med Woman.jpg
    2. Nämna att den autistiska personen kanske inte gör ögonkontakt. Ögonkontakt kan känna sig otroligt överväldigande, och den autistiska personen kanske inte kan möta någons ögon och lyssna på sina ord samtidigt. Förklara det för autistiska människor, ser bort från att inte lyssna.
  • Tvinga aldrig ögonkontakt. Detta kan göra dem rädda eller obekväma, deras konversationsförmåga kan plummet, och det kan utlösa Sensorisk överbelastning.
  • Vissa autistiska människor kan göra eller faking ögonkontakt utan att det stör dem för mycket. Det beror på personen och deras komfortzoner.
  • Bild med titeln kvinna och autistisk tjej sitter.jpg
    3. Förklara att autistiska människor är olika, inte nödvändigtvis ointresserade. Lär dig den person som autistiska människor kan behöva fidget eller undvika ögonkontakt för att fokusera. Den autistiska personen kan titta på sin konversationspartners mun, händer eller fötter - eller till och med i motsatt riktning. Att bli arg på den autistiska personen kommer bara att göra den autistiska personen att undvika dem.
  • På grund av sensoriska och uppmärksamhetsskillnader kan det vara svårt för vissa autistiska människor att fokusera på en konversation. Den autistiska personen ignorerar inte andra människor - de kan kämpa för att delta i samspelet alls.
  • Lär andra att klargöra när de vill prata med den autistiska personen. Personen ska vara fysiskt nära, använd den autistiska personens namn och helst vara i den autistiska personens synfält. Om den autistiska personen inte reagerar när han adresseras, försök igen, eftersom de kanske inte har märkt.
  • Bild med titeln Gladlynt killar och AAC app.jpg
    4. Klargör att vissa autistiska människor är nonspeaking. De kan kommunicera via teckenspråk, bilddiagram, skrivning, kroppsspråk eller beteende. Förklara det bara för att någon inte pratar, betyder det inte att de inte kan förstå tal, eller att de inte har något att säga.
  • Vissa människor kommer att prata om en nonspeaking autistic-person som de inte är i rummet. Men det är mycket troligt att den autistiska personen kan höra dem, och kommer ihåg vad som sägs.
  • Påminna dem om det "tala ner" anses alltid nedlåtande. Nonspeaking autistiska människor bör behandlas som kamrater av samma ålder.
  • Visa dem uppsatser av Great Nonspeaking People, som Amy Sequenzia, Ido Kedar och Emma Zurcher-Long.
  • Bild med titeln förvirrad man som bär blå.jpg
    5. Observera att den autistiska personen kanske inte förstår sarkasm, humor eller ton. De har svårt att förstå olika toner av röst, särskilt när ansiktsfunktionerna hos den person som pratar inte matchar röstens ton.
  • När du förklarar denna svårighet kan du likna det med hjälp av uttryckssymboler i texter. Om en person skulle skriva dig "Jo det är bara bra", kan du anta att personen är uppriktig. Men om personen använder ett uttryckssymbol som ":-p" tillsammans med texten, som står för någon som sticker ut tungan, skulle du tolka texten som sarkastisk.
  • Autistiska människor kan lära sig att förstå figurativt språk. Vissa är ganska välkända i nyanser av sarkasm och humor.
  • Metod 3 av 5:
    Förklara autistiska konversationsskillnader
    1. Bild med titeln Fredlig Kvinna Med Hearts.jpg
    1. Hjälpa personen att förstå att autistiska människor kan visa empati annorlunda. Det betyder inte att de inte har någon empati eller vänlighet. Autistiska människor är vanligtvis mycket omtänksamma människor som bara kämpar med tankesläsning. Påminn personen du förklarar autism till att många autistiska människor visar empati annorlunda, vilket gör att de verkar okänsliga när de verkligen inte förstår de känslor du upplever.
    • Förklara att det är bäst att vara klart om hur du känner. Till exempel kan en autistisk person inte förstå varför du tittar ner, men om du berättar för dem att du känner dig ledsen, eftersom din pappa är upprörd med dig, kommer de att få en bättre uppfattning om hur man svarar på dig.
  • Bild med titeln kille och autistisk tjej pratar om bugs.jpg
    2. Berätta för personen om de intensiva lusten som åtföljer autism. Många autistiska människor är djupt passionerade för några specifika ämnen, och kan prata om dem under stora längder.
  • Att prata om den autistiska personens speciella intressen kan vara ett bra sätt att ansluta sig till dem.
  • Vissa människor kanske tror att det här är oförskämt, men eftersom autistiska människor kan ha problem med att räkna ut vad andra tänker, vet de inte alltid när någon är ointresserad.
  • Vissa autistiska människor är alltför försiktiga om att diskutera sina speciella intressen, av rädsla för att vara oförskämd. Om så är fallet med den här personen, bör de vara säker på att det är okej att prata om sina lustar en gång i taget, särskilt om deras konversationspartner ställer frågor om dem.
  • Bild med titeln Man i Green Talking.jpg
    3. Uttrycka till den person som autistiska människor kanske inte märker om någon är ointresserad i en konversation. Om du vill ändra ämnet, eller vill avsluta konversationen, kanske de inte inser att du släpper tips. Det är bäst att vara direkt.
  • Det är inget fel med att säga "Jag är trött på att prata om vädermönster. Kan vi prata om ____" eller "jag måste gå nu. Vi ses senare!"
  • Om du vet att personen kan vara klibbig, kan det hjälpa till att ge en tydlig anledning att lämna, till exempel "Jag måste gå så jag är inte sen" eller "Jag är överväldigad och behöver lite tyst tid själv" (något som Många autistiska människor kan förstå).
  • Bild med titeln Sad Girls Hugging.jpg
    4. Hjälpa personen att förstå att autistiska människor har känslor som alla andra. Det är viktigt för människor att förstå att autistiska människor känner kärlek, lycka och smärta som andra gör. Bara för att de kan verka fristående ibland betyder det inte att de saknar känslor - faktiskt, många autistiska människor känner känslor väldigt djupt.
  • Om personen har svårt med överraskningar eller dåliga nyheter, försök att bryta det försiktigt och sedan trösta dem på ett sätt som fungerar för dem.
  • Metod 4 av 5:
    Förklara fysisk etikett
    1. Bild med titeln tjejen vill ha hög fem inte hug.jpg
    1. Förklara att vissa autistiska människor inte kan hantera fysisk beröring. Detta beror på sensoriska problem. Olika autistiska människor har olika känsligheter. För att undvika störande någon är det enklaste sättet att bara fråga.
    • Vissa autistiska människor njuter av fysisk touch. Många autistiska människor kommer gärna krama nära vänner och familjemedlemmar.
    • När du är i tvivel, fråga. Säga "Vill du ha en kram?" eller flytta långsamt, där den autistiska personen kan se dig och ha chansen att be dig att sluta. Kom aldrig uppifrån för att röra dem, för att du kan börja dem till panikens punkt.
    • Antag inte att de alltid känner på samma sätt. Till exempel, kanske gillar din vän kramar på en bra dag, men tycker inte om dem om han är överväldigad eller upptagen. Fråga bara.
  • Bild med titeln liten tjej kramar leksak fisk i hörnet.jpg
    2. Förklara att många autistiska människor kämpar med sensoriska känsligheter, ibland smärtsamma. En autistisk person kan få huvudvärk från ljusa ljus, eller hoppa och börja gråta om du släpper en maträtt på golvet. Påminna personen om den autistiska personens känslighet, så de kan hjälpa till.
  • Förklara att det är okej att fråga om den autistiska personens behov för att tillgodose dem. Till exempel, "Är det här rummet för högt för dig? Ska vi gå någon annanstans?"
  • Det är aldrig okej reta någon om sina känsligheter (e.g. Slammande skåp för att se den autistiska personen hoppa). Detta kan orsaka intensiv smärta, rädsla, eller ens panikattacker och anses vara mobbning.
  • Expertips
    Lunarosa

    Lunarosa

    Community Expertluna Rose är en autistisk gemenskapsmedlem som specialiserar sig på skrivning och autism. Hon har en examen i informatik och har talat på högskolehändelser för att förbättra förståelsen om funktionshinder. Luna Rose leder s autismsprojekt.
    Lunarosa
    Lunarosa
    Gemenskapsexpert

    Det kan vara svårt att gå utanför ditt perspektiv. Luna Rose, autistic community medlem, aktier: "Människor inser inte hur mycket mångfald det finns med avseende på den mänskliga hjärnan, och hur alla upplever händelser annorlunda. Till exempel hör min mamma höga ljud och bryr sig inte, men för mig kan det känna sig som att bli slagen, faktiskt den nivån av smärta. Därför går jag iväg när hon börjar lossa diskmaskinen, eftersom det är fysiskt smärtsamt. Detsamma gäller för att samexistera nära motorcyklar och sportbilar - de är så högt de skadade."

  • Bild med titeln pojke som täcker öron. PNG
    3. Uttrycka till den person som det är lättare att hantera stimuli när den autistiska personen har varning för att förbereda. I allmänhet hanterar autistiska individer situationer bättre när de vet vad de kan förvänta sig, så uttryck för den person som de borde fråga först innan du gör något som kan starta den autistiska personen.
  • Exempel: "Jag ska stänga garagedörren nu. Om du vill lämna rummet eller täcka dina öron, fortsätt."
  • Bild med titeln Happy Autistic Girl Stims Under Desk.jpg
    4. Nämna att den autistiska personen kan fidget på ovanliga sätt. Detta kallas självstimulerande beteende, eller stamning, eftersom det stimulerar sinnena. Stamning kan hjälpa till med självberoende, fokus och smältning. Här är några exempel på stamning:
  • Gunga fram och tillbaka
  • Upprepande ord eller ljud (Echolalia)
  • Handflapping
  • Snapping fingrar
  • Hoppar runt och klappar i spänning
  • Sjungande eller humming till sig själva
  • Expertips
    Lunarosa

    Lunarosa

    Community Expertluna Rose är en autistisk gemenskapsmedlem som specialiserar sig på skrivning och autism. Hon har en examen i informatik och har talat på högskolehändelser för att förbättra förståelsen om funktionshinder. Luna Rose leder s autismsprojekt.
    Lunarosa
    Lunarosa
    Gemenskapsexpert

    Relatera stamning till standard fidgeting beteende. Gemenskapsexpert, Luna Rose, tillägger: "Det är bra för icke-autistiska människor att komma ihåg det Stamning är inte det ovanligt. Alla fidgets lite. Icke-autistiska människor gör det i allmänhet mindre och behöver det vara mindre, men tänker på det som något som är relaterat till ditt eget beteende kan vara till hjälp för att förstå det, om någon kämpar för att få det."

  • Bild med titeln kvinna chews autism halsband.jpg
    5. Betona att stamning är viktigt för en autistisk persons välbefinnande. Liknande rutiner kan stamning skapa en känsla av säkerhet och förutsägbarhet. Till exempel kan en autistisk individ hoppa på en plats upprepade gånger. De kan också spela samma sång om och om igen, eller dra samma bild. Repetitiva beteenden hjälper dem att vara bekväma.
  • Det är aldrig okej att skämma ut en autistisk person för stamning, eller försök att tvinga dem att sluta.
  • Om en autistisk person stannar på ett skadligt sätt (e.g. huvud-banging eller bitande själva), den andra personen kan försiktigt omdirigera dem till något säkrare.
  • Metod 5 av 5:
    Förklara autism till ditt barn
    1. Bild med titeln Kvinna lugnar osäker liten pojke.jpg
    1. Se till att ditt barn är redo att diskutera. Det är viktigt att vara ärlig med ditt barn, särskilt om de är autistiska, eller undrar om en autistisk vän. Det är emellertid också viktigt att se till att ditt barn är gammalt nog för att förstå vad du säger till henne, och kommer inte att bli förvirrad eller överväldigad. Varje barn är annorlunda, så det finns ingen ålder att prata med henne. Det är upp till dig när du har konversationen.
    • Om ditt barn är autistiskt, fel på sidan av att prata om det för tidigt. Det kan vara stressigt att känna att du är annorlunda, men ingen kommer att berätta varför. Unga barn kan höra något så enkelt som "Du har en funktionshinder som heter Autism, vilket betyder att din hjärna fungerar lite annorlunda, och det är därför du har terapeuter att hjälpa dig."
  • Bild med titeln Kvinna Kramar Autistic Girl.jpg
    2. Förklara för ditt barn att autism är inget att känna sig ledsen om. Låt dem veta att autism är en funktionshinder, inte en sjukdom eller en börda, och att det är okej att vara autistisk. Äldre barn kan dra nytta av att introduceras till begreppet neurodiversitet och invaliditetsrätter.
  • Uppmuntra ett barn att se det goda i en autistisk vän, syskon eller klasskamrat. Till exempel, "Ja, Lola har svårt att prata och hantera stora känslor ibland. Jag har märkt att hon är söt, och bra på konst. Vad tycker du att Lola är bra på?"
  • Hjälpa ditt autistiska barn att förstå att deras skillnader gör dem unika och speciella. Förklara styrkorna av autism: stark känsla av logik och etik, medkänsla, djupa passioner, fokus, lojalitet och önskan att hjälpa (socialt ansvar).
  • Expertips
    Lunarosa

    Lunarosa

    Community Expertluna Rose är en autistisk gemenskapsmedlem som specialiserar sig på skrivning och autism. Hon har en examen i informatik och har talat på högskolehändelser för att förbättra förståelsen om funktionshinder. Luna Rose leder s autismsprojekt.
    Lunarosa
    Lunarosa
    Gemenskapsexpert

    Använd metaforer för att förklara skillnader och förmedla unikhet. Luna Rose, Autistic Community Medlem, tillägger: "I spelet Dungeons och Dragons, till exempel, har du en viss poäng för att ge din karaktärsintelligens, karisma och andra färdigheter. Jag tycker om att med autism, alla dina skicklighetspoäng går mot några saker som du är riktigt bra på. Då får du mindre skicklighet på andra områden, som inhemska uppgifter. Så, några av dessa andra uppgifter kommer att bli väldigt svåra, men när du kan göra något specialiserat som du tycker om, kan det vara mycket roligt."

  • Bild med titeln Mamma ler medan autistiska dotter stims.jpg
    3. Uppmuntra ditt barn. Se till att du uppmuntrar ditt barn och berättar för dem att deras autism gör dem annorlunda men inte mindre. Ditt barn kan fortfarande bekvämt delta i skolan och hemaktiviteterna och leda ett lyckligt liv.
  • Bild med titeln Man talar kärleksfullt till girl.jpg
    4. Var noga med att uttrycka din kärlek till ditt autistiska barn. Berätta alltid för ditt barn hur mycket du älskar och bryr dig om dem. Det är viktigt att ha rätt stöd, särskilt när man står inför ett liv med funktionshinder, och med hjälp kan ditt barn leva ett lyckligt, produktivt liv.
  • Tips

    Bli inte frustrerad om den person du förklarar autism att inte tycks "få den". Håll dig lugn och försök att svara på de frågor som personen har samtidigt som de hjälper dem att tydligare förstå villkoret.
  • Erbjuda att hänvisa lyssnaren till vissa webbplatser om autism. Se referenserna i den här artikeln för förslag.
  • Varningar

    Förhindra aldrig en autistisk person från stamning.
  • Var försiktig med att hänvisa andra till webbplatser om autism. Vissa organisationer (särskilt de som drivs av föräldrar) demonisera autism och fokusera på martyrdom istället för respekt och inkludering. Andra använder pseudovetenskap och bedrägerier för att få pengar eller prestige. Fokusera på positiva organisationer som helt eller delvis drivs av autistiska människor.
  • Webbplatser som diskuterar neurodiversitet, använder identitets första språk, främjar acceptans och diskuterar boende istället för botemedel är vanligtvis bra.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande