Hur man agerar runt människor med speciella behov

Din familj kan ha gett dig råd som att säga "snälla du" och "tack," lyfter din hand innan du pratar i klassen och säger "Ursäkta mig" Innan du lämnar middagsbordet. Men att rådet sällan sträcker sig till hur man är artig när du är med en person med funktionshinder. Här är hur man respekterar dem och hjälper dem (och du) känner dig lugn.

Steg

  1. Bild med titeln kille i rullstol tänker på favorit saker.jpg
1. Förstå att funktionshindrade är inte mindre mänskliga än icke-funktionshindrade personer. De har önskningar, behov och människor som älskar dem precis som andra gör. De kan ha ett annat sätt att leva, och kan lära sig saker annorlunda, men de är smarta, underbara människor.
  • Bild med titeln skratta kvinna med cerebral paresy och man.jpg
    2. Behandla dem som din jämställdhet. Många pratar ner till personer med funktionshinder, som de skulle för ett barn. Men massor av funktionshindrade kan hämta detta och kommer att bli skadad, irriterad eller ilska av det. Tålamod är nyckeln. Om en person med funktionshinder inte förstår dig, försök att tillgodose dem istället för att ge upp.
  • Omformulera vad du sa, uttala saker noggrant, och / eller säga det lite långsammare efter behov.
  • Undvik att använda komplexa eller tekniska termer om de har problem med att förstå dem. Så istället för Expand den stubben tack Prova Skriv fler saker om titeln, om du kan, snälla.
  • Bild med titeln Shutdown.jpg
    3. Håll dig lugn om något händer. Inte panik om de faller ner, upplever Sensorisk överbelastning, eller bli skadad. Vänligen fråga "Hur kan jag hjälpa dig?" och låt dem berätta vad de behöver (om något).
  • Ibland kan de hantera det själva. Om de säger att de inte behöver hjälp, försök inte tvinga din "hjälp" på dem.
  • Under sensorisk överbelastning kan en person inte kunna tala eller förespråka för sig själva. Se om de kan skriva, skriva eller skriva. Om inte, ta dem någonstans tyst och avkopplande, och uppmuntra andra att lämna dem ensamma.
  • Bild med titeln söt transgender pojke i argyle sweater.jpg
    4. Le, och var vänlig. Det gör att du verkar snäll och tillnöjd. Dessutom kan det öka ditt humör!
  • Bild med titeln Kvinna med Downs syndrom och vän Walking.jpg
    5. Gör små prata med dem. De gillar att prata och dela sina känslor, precis som oss. Fråga dem om deras dag, skola / arbete, resor de har tagit, vänner, hobbyer, någonting! Folk älskar att prata om sig själva och deras intressen.
  • Bild med titeln Shrugging Gladlynt Man.jpg
    6. Överväga inte det! Återigen är personer med funktionshinder inte annorlunda än någon annan, så bara behandla dem som en genomsnittlig person.
  • Bild med titeln Kvinna med Downs syndrom kramar vän.jpg
    7. Vara stödjande för dem. Om de verkar mycket stolta över någonting, berätta för dem när de har gjort ett bra jobb! Om kommer att göra dem stolta över att de har gjort något för att vara lycklig om.
  • Bild med titeln Kvinna talar snyggt till man.jpg
    8. Avstå från att använda ovänliga ord. Att vara hänsynsfull är viktigt, och respektfullt språk gör det klart att du bryr dig om dem och ser dem inte så mindre än dig själv.
  • Fråga aldrig vad som är "fel" med dem. Inte bara prying om någons funktionshinder oförskämd, ordet "fel" är skadlig och okänslig. Diskriminering och slarvigt beteende av andra kan orsaka mer problem än deras funktionshinder, ibland. Var känslig och, om du verkligen vill veta detaljerna, fråga en vän eller släkting om det, eller läs upp på deras tillstånd, om möjligt. Det är vanligtvis bäst att ge funktionshindrade fördelarna med tvivel när de gör något som du hittar udda eller oförskämd.
  • Speciellt undvik att använda ordet r * tard (ed), vilket är känt som "R" ord. Det anses vara en förolämpning, och många människor inom specialbehovet och funktionshindrade. Hitta det här ordet djupt skadligt och offensivt.
  • Bild med titeln Autistic Man and Woman Happy Stimning.jpg
    9. Involvera dem. Inkludera dem i konversationen, kasta bollen till dem under ett spel och märka om de är förvirrade eller sätter sig i fara, vid vilken tidpunkt du skulle diskret erbjuda en hand.
  • Om de är i rullstol, sätt dig ner på några steg eller svänger och indikerar till gruppen för att följa ditt exempel för att hålla alla på samma ögonivå.
  • Om de är blinda, försök att inte lita på humoristiska ansiktsuttryck eller mimes. Om du pratar om något som ser roligt eller intressant, ger en kort beskrivning så att ingen är utelämnad.. Istället för att peka säga Wow, det går en riktigt cool bil. Jag tycker att det är en Ferrari. och istället för att bara skratta med din vän gör ett Daft-intryck, säg något som Ärligt darragh, du ser mer ut som pappers jul när du drar det ansiktet än någon form av popstjärna!
  • Förklara skämt eller sarkasm om det ser ut som om någon inte får det.
  • Bild med titeln Gladlynt killar och AAC app.jpg
    10. Antag inte vad de kan eller inte kan göra. Varje funktionshindrad person är unik, och två personer med samma funktionshinder kan ha mycket olika behov och kapacitet. Lär känna dem som individ. Använd den här kunskapen för att vara medveten om eventuella farliga eller besvärliga situationer eller att veta om du kan göra något för att hjälpa till, som försiktigt pekar ut ett oväntat steg.
  • Bild titled blushing man och kvinna i rullstol.jpg
    11. Var inte rädd att fråga. Om du inte är säker på deras behov eller hur man kan tillgodose dem, fråga bara. De är experterna på sina egna behov, och kan berätta hur du är hjälpsam och respektfull.
  • "Du verkar lite distraherad och obekväma. Ska vi sitta någonstans mindre upptagen?"
  • "Du brukar slå ner min hjälp när jag erbjuder att hjälpa till med burkar och dörrknoppar. Vill du att jag ska fortsätta, eller ska jag vänta tills du frågar?"
  • "Denna byggnad är typ av labyrint. Behöver du hjälp med att hitta din professor kontor?"
  • "Om du någonsin har en avstängning när jag är i närheten, vad ska jag göra för att hjälpa dig?"
  • Bild med titeln People With Down Syndrome Laugh.jpg
    12. Förstå att de kommer att ha bra och dåliga dagar. Deras behov och förmågor kan variera dag till dag. Några dagar kan de enkelt göra något, och nästa de kan hitta det svårt.
  • Tips

    Oroa dig inte om det är lite besvärligt först. Du kan vara oanvänd att spendera tid med funktionshindrade. När du blir mer bekant med dem kommer du att vänja dig och känna dig mer bekväm runt människor som skiljer sig från dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande