Hur man gör kvalitativ forskning

Kvalitativ forskning är ett brett undersökningsområde som använder ostrukturerade datamålsmetoder, såsom observationer, intervjuer, undersökningar och dokument, för att hitta teman och betydelser för att informera vår förståelse av världen. Kvalitativ forskning tenderar att försöka täcka orsakerna till beteenden, attityder och motivationer, istället för bara detaljerna om vad, var och när. Kvalitativ forskning kan göras över många discipliner, såsom samhällsvetenskap, vård och företag, och det är en vanlig egenskap hos nästan varje arbetsplats och utbildningsmiljö.

Steg

Del 1 av 2:
Förbereder din forskning
  1. Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 1
1. Besluta om en fråga du vill studera. En bra forskningsfråga måste vara tydlig, specifik och hanterbar. För att göra kvalitativ forskning ska din fråga undersöka skäl för varför människor gör saker eller tror på något.
  • Forskningsfrågorna är en av de viktigaste bitarna av din forskningsdesign. Det bestämmer vad du vill lära eller förstå och hjälper också till att fokusera studien, eftersom du inte kan undersöka allt på en gång. Din forskningsfråga kommer också att formas hur Du utför din studie eftersom olika frågor kräver olika förfrågningsmetoder.
  • Du bör börja med en brännande fråga och sedan begränsa det mer för att göra det hanterbart nog att undersöka effektivt. Till exempel, "Vad är meningen med lärarnas arbete till lärare" är för bred för en enda forskning strävan, men om det är vad du är intresserad av att du kan begränsa det genom att begränsa typen av lärare eller fokusera på en utbildningsnivå. Till exempel, "Vad är meningen med lärarnas arbete till andra karriärlärare?" eller "Vad är meningen med lärarnas arbete till yngre höglärare?"

Dricks: Hitta balansen mellan en brinnande fråga och en forskningsbar fråga. Den förra är något du verkligen vill veta om och är ofta ganska bred. Den senare är en som direkt kan undersökas med hjälp av tillgängliga forskningsmetoder och verktyg.

  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 2
    2. Gör en litteraturöversikt. En litteraturöversikt är en process för att studera vad andra har skrivit om din forskningsfråga och särskilt ämne. Du läser mycket på det större fältet och undersöker studier som relaterar till ditt ämne. Du utarbetar sedan en analytisk rapport som syntetiserar och integrerar den befintliga forskningen (snarare än bara presenterar en kort sammanfattning av varje studie i kronologisk ordning. Med andra ord är du "Undersöker forskningen."
  • Till exempel, om din forskningsfrågan fokuserar på hur andra karriärlärare attribut betyder sitt arbete, skulle du vilja undersöka litteraturen om andra karriärundervisning - vad motiverar människor att vända sig till undervisning som en andra karriär? Hur många lärare är i sin andra karriär? Var arbetar de flesta andra karriärlärare? Att göra denna läsning och granskning av befintlig litteratur och forskning hjälper dig att förfina din fråga och ge dig den bas du behöver för din egen forskning. Det kommer också att ge dig en känsla av de variabler som kan påverka din forskning (e.g., Ålder, kön, klass, etc.) och att du måste ta hänsyn till i din egen studie.
  • En litteraturöversikt hjälper dig också att avgöra om du verkligen är intresserad och engagerad i ämnet och forskningsfråga och att det finns ett gap i den befintliga forskningen som du vill fylla genom att genomföra din egen undersökning.
  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 3
    3. Utvärdera om kvalitativ forskning är rätt passform för din forskningsfråga. Kvalitativa metoder är användbara när en fråga inte kan besvaras med en enkel "ja" eller ingen "hypotes. Ofta är kvalitativ forskning särskilt användbar för att svara "hur" eller "Vad" frågor. De är också användbara när budgetbeslut måste beaktas.

    Till exempel, om din forskningsfråga är "Vad är meningen med lärarnas arbete till andra karriärlärare?", det är inte en fråga som kan besvaras med en "ja" eller "nej". Det finns inte heller något som ett enda övergripande svar. Detta innebär att Kvalitativ forskning är den bästa vägen.

  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 4
    4. Tänk på din idealiska provtagningsstorlek. Kvalitativa forskningsmetoder är inte starkt beroende av stora provstorlekar som kvantitativa metoder, men de kan fortfarande ge viktiga insikter och fynd. Till exempel, eftersom det är osannolikt att du har finansieringen att kunna studera Allt Andra lärare överallt I USA kanske du väljer att begränsa din studie till ett stort urbana område (som New York) eller skolor inom 200km av var du bor.
  • Överväga de möjliga resultaten. Eftersom kvalitativa metoder är i allmänhet ganska breda, finns det nästan alltid möjligheten att vissa användbara data kommer att komma ut ur forskningen. Detta är annorlunda än i ett kvantitativt experiment, där en obestämd hypotes kan innebära att mycket tid har blivit bortkastad.
  • Din forskningsbudget och tillgängliga ekonomiska resurser bör också övervägas. Kvalitativ forskning är ofta billigare och lättare att planera och genomföra. Det är till exempel oftast lättare och kostnadsbesparande att samla ett litet antal personer för intervjuer än det är att köpa ett datorprogram som kan göra statistisk analys och anställa lämpliga statistiker.
  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 5
    5. Välj en kvalitativ forskningsmetodik. Utformningen av kvalitativ forskning är den mest flexibla av alla experimentella tekniker, så det finns ett antal accepterade metoder tillgängliga för dig.
  • Handlingsforskning - Åtgärdsforskning fokuserar på att lösa ett omedelbart problem eller arbeta med andra för att lösa problem och hantera särskilda frågor.
  • Etnografi - Etnografi är studien av mänsklig interaktion i samhällen genom direkt deltagande och observation inom det samhälle du vill studera. Etnografisk forskning kommer från disciplinen av social och kulturell antropologi men blir nu mer allmänt använd.
  • Fenomenologi - Fenomenologi är studien av andras subjektiva erfarenheter. Det undersöker världen genom en annan persons ögon genom att upptäcka hur de tolkar sina erfarenheter.
  • Grundad teori - Syftet med jordad teori är att utveckla teorin baserat på de data som systematiskt samlats in och analyseras. Det ser på specifik information och härleder teorier och skäl till fenomenen.
  • Fallstudieforskning - Denna metod för kvalitativ studie är en djupgående studie av en viss individ eller fenomen i sitt befintliga sammanhang.
  • Del 2 av 2:
    Samla och analysera dina data
    1. Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 6
    1. Samla dina data. Var och en av forskningsmetoderna har använder en eller flera tekniker för att samla empiriska data, inklusive intervjuer, deltagarobservation, fältarbete, arkivforskning, dokumentationsmaterial, etc. Formen av datainsamling beror på forskningsmetoden. Till exempel är fallstudieforskning oberoende av intervjuer och dokumentation, medan etnografisk forskning kräver ett stort fältarbete.
    • Direkt observation - Direkt observation av en situation eller dina forskningsämnen kan uppstå via videobandspelning eller genom levande observation. I direkt observation gör du specifika observationer av en situation utan att påverka eller delta på något sätt. Till exempel kanske du vill se hur andra karriärlärare går om sina rutiner i och utanför klassrummen och så bestämmer du dig för att observera dem i några dagar, vara säker på att få det nödvändiga tillståndet från skolan, studenterna och läraren och ta försiktiga anteckningar längs vägen.
    • Deltagande observation - Deltagande observation är fördjupningen av forskaren i gemenskapen eller situationen studeras. Denna form av datainsamling tenderar att vara mer tidskrävande, eftersom du behöver delta i samhället för att veta om dina observationer är giltiga.
    • Intervjuer -Kalitativ intervjuning är i princip processen att samla data genom att fråga folkfrågor. Intervjuer kan vara mycket flexibel - de kan vara på ett, men kan också ske över telefonen eller internet eller i små grupper som heter "fokusgrupper". Det finns också olika typer av intervjuer. Strukturerade intervjuer använder förinställda frågor, medan ostrukturerade intervjuer är mer fritt flytande samtal där intervjuaren kan sondra och utforska ämnen som de kommer upp. Intervjuer är särskilt användbara om du vill veta hur människor känner eller reagerar på något. Det skulle till exempel vara mycket användbart att sitta ner med andra karriärlärare i antingen en strukturerad eller ostrukturerad intervju för att få information om hur de representerar och diskuterar sina lärare.
    • Undersökningar - Skriftliga frågeformulär och öppna undersökningar om idéer, uppfattningar, och tankar är andra sätt på vilka du kan samla in data för din kvalitativa forskning. Till exempel, i din studie av andra karriärskolor, kanske du bestämmer dig för att göra en anonym undersökning av 100 lärare i området eftersom du är oroad över att de kan vara mindre rättvisa i en intervju situation än i en undersökning där deras identitet var anonym.
    • "Dokumentanalys" - Det innebär att undersöka skriftliga, visuella och ljuddokument som existerar utan att ha något engagemang för forskaren. Det finns många olika typer av dokument, inklusive "officiell" Dokument som produceras av institutioner och personliga dokument, som bokstäver, memoarer, dagböcker och, i det 21: a århundradet, sociala medier och online-bloggar. Till exempel, om studier, institutioner som offentliga skolor producerar många olika typer av dokument, inklusive rapporter, flygblad, handböcker, webbplatser, läroplaner, etc. Kanske kan du också se om någon andra karriärlärare har en online-möte grupp eller blogg. Dokumentanalys kan ofta vara användbar att använda i samband med en annan metod, som intervjuer.
  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 7
    2. Analysera dina data. När du har samlat in dina data kan du börja analysera den och komma med svar och teorier till din forskningsfråga. Även om det finns ett antal sätt att analysera dina uppgifter, handlar alla analyder i kvantitativ forskning med textanalys, vare sig det är skrivet eller verbalt.
  • Kodning - Vid kodning tilldelar du ett ord, fras eller nummer till varje kategori. Börja med en förinställd lista över koder som du härledde från din tidigare kunskap om ämnet. Till exempel, "ekonomiskt trubbel" eller "samhällsengagemang" kan vara två koder som du tänker på efter att ha gjort din litteraturöversikt av andra karriärlärare. Du går sedan igenom alla dina data på ett systematiskt sätt och "koda" idéer, koncept och teman som de passar kategorier. Du kommer också att utveckla en annan uppsättning koder som dyker upp från att läsa och analysera data. Till exempel kan du se när du kodar dina intervjuer, det "äktenskapsskillnad" kommer upp ofta. Du kan lägga till en kod för detta. Kodning hjälper dig att organisera dina data och identifiera mönster och gemensamheter.
  • Beskrivande statistik - Du kan analysera dina data med hjälp av statistik. Beskrivande statistik hjälper till att beskriva, visa eller sammanfatta data för att markera mönster. Till exempel, om du hade 100 huvudvärderingar av lärare, kan du vara intresserad av de övergripande prestandan hos de studenterna. Beskrivande statistik tillåter dig att göra det. Tänk på att den beskrivande statistiken inte kan användas för att göra slutsatser och bekräfta / motbevisa hypoteser.
  • Berättande analys - Narrativanalys fokuserar på tal och innehåll, som grammatik, ordanvändning, metaforer, berättelse teman, betydelser av situationer, den sociala, kulturella och politiska sammanhanget av berättelsen.
  • Hermeneutisk analys - Hermeneutisk analys fokuserar på betydelsen av en skriftlig eller muntlig text. I huvudsak försöker du vara meningsfullt syfte att studera och ta fram en slags underliggande koherens.
  • Innehållsanalys/Semiotisk analys - Innehåll eller semiotisk analys tittar på texter eller serier av texter och letar efter teman och betydelser genom att titta på frekvenser av ord. Sätt annorlunda, du försöker identifiera strukturer och mönstrade regelbundenhet i den verbala eller skriftliga texten och sedan göra slutsatser på grundval av dessa regelbundenhet. Till exempel, kanske du hittar samma ord eller fraser, som "andra chans" eller "göra skillnad," kommer upp i olika intervjuer med andra karriärlärare och bestämmer sig för att utforska vad den här frekvensen kan beteckna.
  • Bild med titeln Do Qualitative Research Steg 8
    3. Skriv upp din forskning. När du förbereder rapporten om din kvalitativa forskning, kom ihåg publiken för vilken du skriver och även formateringsriktlinjerna för den forskningsdagbok som du vill skicka in din forskning till. Du kommer att vilja se till att ditt syfte för din forskningsfråga är övertygande och att du Förklara din forskningsmetodik och analys i detalj.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Försök att komma ihåg skillnaden mellan kvalitativ och kvantitativ eftersom var och en kommer att ge olika data.
  • Kvalitativ forskning anses ofta som en föregångare till kvantitativ forskning, vilket är en mer logisk och data-ledd tillvägagångssätt som statistiska, matematiska och / eller beräkningstekniker. Kvalitativ forskning används ofta för att generera eventuella ledningar och formulera en fungerande hypotes som sedan testas med kvantitativa metoder.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande