Så här hittar du ett ämne för ditt forskningspapper

Ibland kan hitta ett ämne för ett forskningspapper vara den mest utmanande delen av hela processen. När du tittar på ett fält som fyller med möjligheter är det lätt att bli överväldigad. Lycklig för dig, vi här på WikiHow har kommit med en lista med sätt att välja det ämnet som tar dig från den mer vaga brainstorming hela vägen till din specifika, perfekt fokuserade forskningsfråga och avhandling.

Steg

Metod 1 av 14:
Granska dina kursmaterial.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 1
1. Din lärobok, kursplan och klassnoteringar kan hjälpa dig att hitta ett ämne. Om du skriver ditt papper för en klass, skumma genom dina kursmaterial för att se vad som gnistor ditt intresse. Stora akademiska tidskrifter i ditt studieområde kan också ge dig idéer för ett ämne.
  • Om din lärobok har diskussionsfrågor i slutet av varje kapitel, kan det vara bra att kamma igenom för potentiella forskningspappersämnesidéer.
  • Titta på någon rekommenderad läsning Din instruktör har föreslagit-du kan också hitta idéer där.
Metod 2 av 14:
Sök heta problem i ditt studieområde.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 2
1. Kör en Internet-sökning eller prata med din instruktör. Forskare i ett studieområde vet alltid vilka problem som är riktigt heta i fältet vid vilken tidpunkt som helst. Om du vill skriva något mer avancerad, fokusera på dessa nyligen framväxande problem.
  • Tänk på aktuella händelser som berör ditt studieområde också. Om du till exempel skriver ett forskningspapper för en sociologisk klass kanske du vill skriva något som är relaterat till tävlingen i Amerika eller det svarta livet som betyder rörelse.
  • Andra instruktörer i samma avdelning eller fält kan också ha idéer för dig. Var inte rädd för att sluta under sina kontorstimmar och prata eller skicka dem ett mail, även om du aldrig har haft dem för en klass.
Metod 3 av 14:
Gå en promenad för att få din hjärna att gå.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 3
1. Att vara aktiv kan stimulera ditt sinne att fokusera på ämnesidéer. Om du har churit genom material och inte kan komma med något som verkligen slår dig, tar en paus hjälper. Och forskning visar att gå kommer att öka ditt kreativa tänkande med så mycket som 60%!
  • Om du vill gå med en vän och diskutera ämnesidéer när du går, kan det också hjälpa. Ibland kommer du med nya saker när du kan studsa dina idéer av någon annan.
Metod 4 av 14:
Fråga din familj eller vänner för inmatning.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 4
1. Bounce idéer av människor du vet för att få sina tankar. Att prata med andra människor är ett bra sätt att arbeta genom dina allmänna idéer och räkna ut mer specifikt vad du kanske vill skriva ditt papper på. Var särskilt uppmärksam på eventuella frågor som de frågar-de kan vara bra på att generera forskningsämnen.
  • Människor som inte är riktigt bekanta med det allmänna ämnet du undersöker kan också vara till hjälp! Eftersom de inte gör många antaganden, kan de ta upp något du hade förbisett eller inte tänkt på förut.
Metod 5 av 14:
Gratis-skrive om ämnesidéer för att hitta din passion.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 5
1. Ställ in en timer i 5 eller 10 minuter och skriv utan att stoppa. Oroa dig inte för att redigera eller skapa något polerat-ingen måste se det här men du. Gör det här för var och en av dina ämnesidéer. När timern går av, bedöma hur du känner. Ville du fortsätta skriva, eller måste du tvinga dig att fortsätta? Hur mycket om ämnet vet du redan? Vad är du nyfiken på?
  • Att ha ett personligt intresse i ämnet kommer att hålla dig från att bli uttråkad. Du gör bättre forskning - och skriv ett bättre papper - om du är glad över ämnet själv.
Metod 6 av 14:
Läs bakgrundsinformation på dina favoriter.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 6
1. Sök online för bakgrundsartiklar om ämnen du gillar. Du kanske har flera ämnen du tänker på att få lite bakgrund kan hjälpa till! Se till att ämnet passar in med ditt uppdrag för ditt papper och att det fortfarande finns obesvarade frågor där ute. Generellt vill du inte skriva om något som redan har undersökts i stor utsträckning.
  • Idealiskt, baserat på din bakgrundsforskning, kan du välja ett av de ämnen som intresserar dig mest. Om du fortfarande inte kan begränsa det, fortsätt läsa!
  • Även om du inte vill använda dem som källor till ditt faktiska papper, kan källor som Wikipedia vara utmärkt för att få bakgrundsinformation om ett ämne.
Metod 7 av 14:
Identifiera viktiga ord att använda som nyckelord.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 7
1. Jot down ord relaterade till ditt ämne för att söka efter källor. För vissa ämnen kommer du att inkludera riktiga substantiv, till exempel namnet på en viss person du undersöker. Om ditt ämne är mer konceptuellt, innehåller å andra sidan synonymer såväl som den specifika terminologin du planerar att använda i ditt papper.
  • Om du till exempel har valt miljöregler som ett ämne, kan du också inkludera sökord som "bevarande," "förorening," och "natur."
Metod 8 av 14:
Gör preliminär forskning med dina sökord.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 8
1. Sök online eller på biblioteksdatabaser och granska dina resultat. Använd dina sökord för att ta reda på hur mycket forskning som redan har gjorts på ämnet du tänker på. Denna preliminära forskning kan också ge dig några källor till ditt papper.
  • Dina resultat kan också föreslå andra sökord som du kan söka för att hitta fler källor. Att söka efter en specifik terminologi som används i artiklar som du ofta leder till andra artiklar.
  • Kontrollera bibliografin av några papper du hittar för att hämta några andra källor du kanske kan använda.
Metod 9 av 14:
Begränsa ett brett ämne.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 9
1. Begränsa ditt ämne till en viss tidsperiod, geografiskt område eller befolkning. Om du får hundratals resultat på ditt ämne, prova en annan sökning med något mer specifikt. Du kan behöva begränsa ditt ämne på mer än ett sätt att hitta något smalt nog att du kan göra det rättvisa i ditt forskningspapper.
  • Antag till exempel att du bestämde dig för att titta på rasrelationer i USA under Trump Administration. Om du har för många resultat kan du begränsa dina resultat till en enda amerikansk stad eller stat.
  • Tänk på hur länge ditt forskningspapper i slutändan kommer att vara. Till exempel, om det finns en hel bok skrivet på ett ämne som du vill skriva ett 20-sidigt forskningspapper, är det förmodligen för brett.
Metod 10 av 14:
Expand ett ämne som är för smal.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 10
1. Bredda ditt räckvidd om du inte får tillräckligt med resultat från dina sökord. Ibland skriver du i dina sökord och får bara en handfull resultat - eller sämre, ingenting alls! Om du gjorde en originalstudie skulle det vara bra. Men du kan inte skriva ett forskningspapper utan källor, så om du inte får många träffar måste du kasta ett bredare nät.
  • Antag till exempel att du ville undersöka effekterna av en viss miljölagstiftning på din hemstad, men när du gjorde en sökning fick du inga kvalitetsresultat. Du kan utöka din sökning för att omfatta hela staten eller regionen, snarare än bara din hemstad.
Metod 11 av 14:
Gör mer djupgående forskning för att finjustera ditt ämne.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 11
1. Kör en annan sökning baserat på den information du har fått. Verkligen kan du göra det samtidigt som du begränsar eller utökar ditt ämne. I det här skedet handlar din forskning mer om att experimentera och hålla sig flexibel så att du kan hitta den bästa metodan som kommer att ge resultat som du kan använda.
  • Du kan till exempel göra en första sökning och få hundratals resultat tillbaka och bestämma att ditt ämne är för brett. Då, när du begränsar det, kommer du bredvid ingenting och ta reda på att du har minskat det för mycket, så du måste bredda det lite igen.
  • Håll dig flexibel och fortsätt tills du har funnit det lyckliga mediet som du tror kommer att fungera för ditt papper.
Metod 12 av 14:
Formulera frågan du svarar i ditt papper.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 12
1. Använd 5 W (vem, vad, när, var, och varför) att skriva din fråga. Du behöver inte svara Allt av dessa frågor, men de kan hjälpa dig att begränsa ditt fokus. I slutändan kommer denna forskningsfråga att vara drivkraften bakom din forskning och hela ditt papper.
  • Till exempel kan din forskningsfråga vara något som "Hur påverkade miljöreglerna levnadsvillkoren för människor som bor nära pappersbruk?" Denna fråga omfattar "vem" (Människor som bor nära pappersbruk), "Vad" (levnadsvillkor), "var" (nära pappersbruk) och "Varför" (miljöbestämmelser).
Metod 13 av 14:
Bygg en lista med potentiella källor.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 13
1. Skriv ner citatinformation när du arbetar. Även källor som du hittar i din preliminära forskning kan sluta vara något du använder i ditt sista papper. Att skriva ner citatinformationen säkerställer också att du kan hitta källan igen om du vill hänvisa till den.
  • Vid denna tidpunkt är din lista fortfarande en "arbetssätt" lista. Du kommer inte nödvändigtvis använda alla källor som du hittar i ditt faktiska papper.
  • Att bygga en arbetsförteckning med källor är också användbar om du vill använda en källa och kan inte omedelbart få tillgång till den. Om du måste få det via din professor eller begära det från ett annat bibliotek, har du tid att göra det.
Metod 14 av 14:
Utveckla din avhandling.
  1. Bild med titeln Hitta ett ämne för ditt forskningspapper Steg 14
1. Din avhandling är svaret på din forskningsfråga. När du väl har lite forskning under ditt bälte, borde du kunna bestämma hur du vill svara på din forskningsfråga. Då gör du ytterligare forskning för att bevisa eller motbevisa din avhandling.
  • Antag till exempel att din forskningsfråga är "Hur påverkade miljöreglerna levnadsvillkoren för människor som bor nära pappersbruk?" Din avhandling kan vara något som: "Miljöregler Förbättrade levnadsvillkor för personer som bor runt pappersbruk."
  • Som ett annat exempel, anta att din forskningsfråga är "Varför hatade Spike i USA från 2017 till 2020?" Din avhandling kan vara: "En permissiv attityd mot rasens överlägsenhet orsakade en spik i hatbrott i USA från 2017 till 2020."
  • Tänk på, du behöver inte bevisa att din avhandling är korrekt. Bevisar att din avhandling var fel kan göra för ett ännu mer övertygande forskningspapper, speciellt om din avhandling följer konventionell visdom.

Tips

Om du har fått en lista över ämnen, men du kommer med något annat som du vill göra, var inte rädd att prata med din instruktör om det! Det värsta som kommer att hända är att de får dig att välja något från listan istället.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande