Hur man undviker förspänning i kvalitativ forskning

Kvalitativ forskning är undersökande forskning som syftar till att förstå ett visst problem, förekomst eller fenomen genom att samla och granska subjektiv information och deltagarobservationer. För att korrekt och korrekt tolka informationen måste forskare sträva efter att studera data med begränsad bias eller yttre inflytande. Eftersom data är subjektiv och speciell till en given situation eller person, kan det vara svårt att känna igen och korrekt forskare-inducerad förspänning eller deltagare bias. Om du lär dig att känna igen och begränsa både deltagare och forskare, kan du producera noggranna och opartiska data, hypoteser och slutsatser.

Steg

Metod 1 av 3:
Förhindra bias under hela din forskning
  1. Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 1
1. Granska din institutions eller sponsors riktlinjer för att bedriva forskning. Om din forskning finansieras av ett universitet, ett företag eller ett annat sponsor, var noga med att bekanta dig med villkoren i forskningsavtalet. Vissa institutioner kan kräva att resultaten delas med institutionen. Många avtal beskriver engagemang för sekretess och kräver att forskare lämnar några intressekonflikter. Granska ditt avtal med din sponsor för att se till att du uppfyller alla riktlinjer.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 2
    2. Utkast till din studie tidigt i processen. Innan du börjar samla in dina data, skriv ett utkast till din studie. Detta kommer att förbereda dig att fokusera enbart på att samla in data när du går in i den fasen av forskningen. Dessutom kommer det att skapa en tidig rekord av dina förväntningar, vilket kan hjälpa dig att känna igen bias senare i processen.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 3
    3. Håll detaljerade poster. Varje forskare bör hålla detaljerade anteckningar och elektroniska inspelningar när de utför kvalitativ forskning. Var noga med att du spelar in data under experimentet eller observationen. Väntar på att spela in data vid en senare tid kan introducera fel eller felaktig information i dina data.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 4
    4. Inkorporera alla data i rapporten. Inkludera alla dina resultat och eventuella preliminära data som du samlar in i din rapport, även om data inte verkade användbara. Erkänna om du hade några förväntningar och hur de bekräftades eller motsades. Läsaren ska kunna se alla data så att de kan komma till sina egna slutsatser eller erbjuda konstruktiv feedback. Att tillhandahålla alla data till din läsare hjälper dig att förhindra dig från att förvränga informationen och introducera bias i studien.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 5
    5. Erkänna begränsningarna. Var noga med att inkludera en sektion som beskriver dina studiebegränsningar inom din rapport eller papper. I det här avsnittet är uppriktigt om eventuella problem som påverkat studien eller om det finns några frågor som kräver ytterligare forskning. Detta kommer att visa för din läsare att du har tänkt på din forskning kritiskt och ärligt.
  • Om du till exempel har genomfört en opinionsundersökning, och du insåg att några av dina frågor kan ha uppmanat en svarande att svara på ett visst sätt, erkänna det i det här avsnittet. "Undersökningsfrågorna inkluderade ett uttalande som kan ha angett deltagaren att vår forskning sponsrades av skolan. Detta uttalande listades mot slutet, och sannolikt påverkade de två återstående frågorna."
  • Metod 2 av 3:
    Begränsande deltagarbias
    1. Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 6
    1. Fråga indirekta frågor för att begränsa bias. Om dina forskningsmetoder inkluderar intervjuande deltagare är det viktigt att erkänna att deltagarens egna svar kan vara felaktiga. Människor strukturerar ofta svar som gör att de verkar mer likbara, och de kan vara mindre benägna att ge ett sanningsenligt svar på kontroversiella ämnen. Bekämpa detta genom att fråga indirekta frågor och be dem att tänka på vad en tredje part skulle göra i en viss situation.
    • Om du intervjuar en kollega eller en kollega, undvik att fråga direkt om de är olyckliga i sitt nuvarande jobb. Reframe frågan så att det inte är så direkt. "Vad tycker de flesta av dina medarbetare om ledningen på ditt kontor?"Denna indirekta fråga om en tredje part kan främja ett ärligt svar från deltagaren.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 7
    2. Craft Open-ended Frågor. Att fråga deltagarna öppna frågor gör det möjligt för dig att få en bättre förståelse för omfattningen av ditt forskningsämne. Dessa typer av frågor tillåter ytterligare information att flöda fritt, vilket kan avslöja känslomässiga svar och attityder mot ämnet som du kanske inte har ansett. Inkludera dessa typer av frågor i din undersökning, frågeformulär eller intervju för att samla mer meningsfulla data.
  • Fråga inte en deltagare en närliggande fråga som de kan svara helt enkelt. I stället för att fråga någon som de röstade för i det sista valet, be dem att beskriva hur de kände sig om varje kandidat.
  • Om du försöker mäta om en ny arbetsflödesprocess på ditt kontor är till hjälp, fråga anställda hur processen har påverkat sitt arbete. "Hur har den här processen hjälpt eller hindrat ditt arbetsflöde?"Den här frågan kommer att avslöja mer än att bara fråga om de gillar den nya processen.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 8
    3. Upprätthålla en neutral hållning. Upprätthålla en neutral och opartisk hållning på allt från ämnet till sponsorn av studien. Om en deltagare kan känna att du eller andra forskare känner ett visst sätt, kan de skräddarsy sina svar för att överensstämma med dina förväntningar. Eller om ett visst företag eller en institution sponsrar studien, kan en deltagare påverkas av sponsorns rykte, uppdragsförklaring eller övergripande inverkan i en bransch.
  • Försök att ta bort spetsen av sponsorn från intervjun eller observation, och uttrycka inte dina egna personliga känslor eller åsikter.
  • Lägg inte till ditt företags logotyp eller skolans försegling på material som tillhandahålls till deltagarna.
  • Om en person pollas på hur de känner för effektiviteten hos en viss skola, kan de till exempel ge ett förspänt svar om de misstänker eller vet om den institutionen utför forskningen. Om du samlar åsikter om antagningsprocessen från nuvarande studenter, låt inte deltagarna veta om du arbetar i antagningskontoret eller sitter på antagningsutskottet.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 9
    4. Undvik att det finns ett rätt svar. Acquiscecence Bias beskriver någons lutning att vara positiv och behaglig att undvika konflikter. Det är också ett lättare svar eftersom det tar mindre ansträngning att komma överens och gå vidare än att ge grundlig, sanningsenlig feedback. För att snabba meningsfulla svar, undvik att utveckla frågor som ber om att komma överens eller vara oense och ta bort några ja eller nej och sanna eller falska frågor från en intervju eller en undersökning.
  • I stället för att fråga en svarande att komma överens eller oense i en kundnöjdhetsundersökning, fråga objektspecifika frågor. Bilda en mer direkt fråga istället för att be en deltagare att svara på uttalandet, "Min erfarenhet i affären var tillfredsställande. Hålla med eller inte."Fråga en deltagare," Hur var din övergripande shoppingupplevelse i den här butiken? Utmärkt, bra, rättvist, eller dåligt."
  • Dessutom är det en bra idé att tillåta svaranden att granska sina svar innan de skickar sitt svar, eftersom det gör det möjligt för dem att bekräfta att deras svar exakt återspeglar sina åsikter.
  • Metod 3 av 3:
    Minska forskare Bias
    1. Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 10
    1. Var medveten om bekräftelse Bias. Bekräftelse Bias uppstår när en forskare tolkar bevis eller data på ett sådant sätt som stöder deras hypotes eller förväntningar. Det är viktigt att vara medveten om denna form av bias för att säkerställa att det inte påverkar din forskning, metoder eller slutsats. Bekräftelse Bias kan påverka ett brett spektrum av akademisk forskning och vardagliga situationer från medicinska studier till val till rättsväsendet.
    • Under ett val kan anhängare av en viss kandidat bara söka nyhetskällor som visar sin valda kandidat i ett positivt ljus. Detta är Bekräftelse Bias. Detta kan påverka hur du uppfattar en kandidat och kan påverka dina beslut.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 11
    2. Tänk på varje svar. Medan du utför din forskning samlar du mycket data, och vissa kanske inte verkar vara till hjälp vid den tiden. Oavsett, ska alla data samlas i hela insamlingsprocessen och utvärderas lika. Endast insamling av data som uppfattas som meningsfulla kommer att skjuta dina tolkningar och slutsatser. Dessutom kan du sakna meningsfulla mönster eller teman som kan informera din slutsats.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 12
    3. Sortera och sortera data. När du har samlat in dina data ska den ordnas och registreras. Transkribera intervjuer i ett ordbehandlingssystem, spela in numeriska data eller enkäter på ett kalkylblad, eller ange data till en online-databas eller ett program. Organisera information i olika kategorier för att göra det lättare att sortera och studera rättvist.
  • Sortera data i kategorier som är meningsfulla för ditt projekt. Lista det genom observationstyp, efter datum, efter plats eller av deltagande bakgrundsinformation.
  • När du sorterar eller kodar dina data, be någon att hjälpa dig eller att granska ditt arbete. Det är troligt att du måste tolka tvetydiga svar, vilket tillåter plats för bias. Att ha flera forskare som tolkar data kommer att begränsa risken för att BIAS påverkar dina resultat.
  • Bild med titeln Undvik bias i kvalitativ forskning Steg 13
    4. Be en outsider att granska ditt arbete på olika stadier under studien. En medforskare, mentor eller kollega som inte är bekant med studien kan läsa igenom din rapport objektivt och hitta tecken på bias som du kanske inte har märkt. En del av bias kan presentera sig på alla nivåer av forskning, och studieförfattarna kanske inte kan känna igen det.
  • Innan du samlar in data, fråga en kollega för att granska dina metoder-avsnitt för att leta efter frågor eller tillvägagångssätt som kan leda till förspända data.
  • När du har skrivit din slutrapport, fråga en annan mentor eller forskare för att se över resultaten och slutsatserna att leta efter tecken på bias.
  • Tips

    Vid genomförandet av kvalitativ forskning bör du också vidta åtgärder för Minska selektionsförbi, som kan uppstå när oförutsägbara skillnader mellan grupper av personer som ingår i din studie kan existera och felaktigt påverka resultaten.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande