Hur man analyserar kvalitativa data

Kvalitativa data inkluderar öppna svar från frågeformulär, undersökningar och intervjuer. Eftersom data inte har numeriskt värde måste du sortera igenom svaren för att hitta anslutningar och resultat. Medan det inte finns ett perfekt sätt att analysera dina data finns det fortfarande några riktlinjer att följa för att du ska kunna rita exakta slutsatser. Vi går över hur du hittar den viktiga informationen i dina resultat innan du går vidare till några vanliga sätt att tolka data så att du kan lära av det!

Steg

Metod 1 av 11:
Identifiera de viktigaste frågorna du vill svara på.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 1
1. Skriv vad du hoppas hitta i dina data så att du vet vad du ska fokusera på. De frågor du väljer är beroende av ditt forskningsämne. Tänk på varför du sprang studien och kom med några punkter som du vill undersöka i dina resultat. Du behöver bara 1-2 frågor som startar eftersom du alltid kan lägga till mer eller ändra de gamla som du arbetar via dina data.
  • Om du till exempel analyserar kundnöjdhetsundersökningar, kan du använda frågor som ", vad som kämpar med de flesta?"Eller" vilka processer förbättrar kundupplevelsen?"
Metod 2 av 11:
Läs dina resultat noggrant.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 2
1. Bekanta dig med alla svaren för att få en djupare förståelse. Eftersom kvalitativ data är all textuell, kommer varje respondent att ha olika svar. Läs noga igenom alla de svar du har fått så att du får en bättre uppfattning om vilken typ av information du har. Även om du tror att du har en gist av data efter den första läsningen, skanna igenom det några gånger för att du förstår vad varje svar betyder.
  • Att läsa kvalitativa data kan ta mycket tid, men du får felaktiga resultat om du rusar igenom det.
Metod 3 av 11:
Jot ner dina första intryck.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 3
1. Dina första tankar på betydelserna hjälper dig att sortera data senare. När du läser igenom dina data, lämna dig själv korta anteckningar om vad svaret täcker. Ta några sekunder för att skriva din tolkning av svaren och hur de kan svara på dina forskningsfrågor. På det sättet kan du snabbt referera till dina anteckningar istället för att läsa svaret för att se vad det täcker.
  • Håll dina svar organiserade genom att ange dem i ett kalkylblad. I en kolumn kopierar du det fullständiga objudna svaret. Skriv dina intryck i nästa kolumn.
Metod 4 av 11:
Märk varje datapunkt.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 4
1. Tilldela stenografiska koder till liknande teman du hittar. När du granskar resultaten från din forskning, markerar du passager som innehåller information som svarar på dina forskningsfrågor. Tänk på det övergripande temat eller betydelsen av varje passage och jot ner en 1- eller 2-ordskod för den. Skriv koden ner på ett separat papper med en referens till vad det betyder så att du också kan använda den på andra passager.
  • Om du till exempel tolkar en kundnöjdhetsundersökning kan du använda koder som "positiv erfarenhet", "anställdas problem", "problem med butik" och så vidare.
  • Undvik att använda flera koder som betyder samma sak. Till exempel behöver du förmodligen inte en kod för "anställdas attityder" om du redan har "anställningsfrågor" skrivna ner.
  • Använd en mer allmän kod när du först sorterar dina svar. Du kan alltid anmäla dem till mer specifika koder när du ser alla data du jobbar med.
Metod 5 av 11:
Sortera data genom återkommande teman eller mönster.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 5
1. Hitta hur majoriteten svarade genom att omorganisera data i kategorier. Sätt alla resultat som har samma kod i sina egna separata grupper. Om du fortfarande har svar kvar, gå igenom dem en i taget och tänka på temat för var och en. Placera data i gruppen som har mest likheter, eller gör en helt ny informationsgrupp om det inte är en bra passform någon annanstans.
  • Om exempelvis flera svar på en kundnöjdhetsundersökning nämner saker som förvirrande butikslayout, oorganiserade produkter och brist på renlighet kan du sortera svaren i en "butiksfrågor" -grupp.
  • Vissa svar innehåller flera passager som passar in i olika teman. Om så är fallet, skära sönder svaret och sortera varje passage i matchande gruppen. Håll alltid en kopia av det fullständiga svaret, så du kan referera till det senare.
  • Detta kan ta lite försök och fel innan du hittar rätt grupperingar. Var inte rädd för att försöka omarrangera dina svar i nya grupper om du inte hittar svar på dina frågor.
Metod 6 av 11:
Leta efter anslutningar mellan datamedelserna.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 6
1. Bestäm om ett svar på en fråga påverkat några andra. Några av de svar du fått kan ha likheter med andra grupper du har sorterat dem in i. Läs igenom svaren i varje grupp och brainstorm sätt att de kan vara anslutna till varandra. Skriv ner dina tankar på ett separat papper med några exempel eller citat från dina svar så att du kan referera till dem senare.
  • Till exempel, om ett svar nämner anställda inte ger bra kundservice och ett annat svar säger att butiken var rörigt, kan du eventuellt göra en anslutning att de anställda inte bryr sig tillräckligt för att städa upp butiken.
Metod 7 av 11:
Klipp outliers och dåliga data.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 7
1. Håll bara de data som svarar på dina forskningsfrågor. När du sorterar igenom din information, håll ett öga för svar som inte svarar på dina forskningsfrågor eller är helt annorlunda än majoriteten. Eftersom outlierna kan skjuta dina resultat och inte passa bra i kategorier, undvika att inkludera dem i de grupper som stöder dina resultat.
  • Till exempel, om bara en person klagar över hur de inte fick bra service, var det förmodligen en engångs förekomst som inte lägger till dina fynd.
  • Ibland kan outliers vara intressanta motpunkter till majoriteten av dina data som du vill adressera. Till exempel, om några få personer klagar på att kämpa med din butiks layout, kanske du vill undersöka om det finns små förändringar du kan göra.
Metod 8 av 11:
Använd berättande analys för att spåra övergripande erfarenhet.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 8
1. Reflektera över svar som helhet för att förstå den stora bilden. Läs igenom hela svaret som någon lämnade för din forskning. När du når slutet av passagen, skriv ner det övergripande temat som du tolkade från det. Fokusera på order av erfarenheter i svaret så att du kan få en uppfattning om vilka händelser och handlingar som inträffade.
  • Till exempel, om du jämför de övergripande shoppingresorna från flera respondenter, kan du sortera dem till övergripande positiva erfarenheter och negativa erfarenheter. Därefter kan du hitta specifika exempel i svaren, som snabb service eller hjälpsamma anställda, för att ta reda på varför en person svarade på det sätt de gjorde.
Metod 9 av 11:
Leta efter vokalförändringar i svaren.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 9
1. Ton, tvekan och ordval påverkar betydelsen av någons svar. Detta fungerar bäst om du arbetar med transkript eller inspelningar av konversationer. Lyssna på när folket svarar förändrar sin ton, paus medan de pratar, eller konstruerar sina meningar. När du hittar något som intrigerar dig eller svarar på en av dina forskningsfrågor, gör du ner din tolkning.
  • Till exempel, om någon pausar för en sekund innan du svarar på en fråga, kan du tolka att de kände sig osäker eller orolig över ämnet.
  • Som ett annat exempel, om någon svarar med "Jag tyckte verkligen inte om butikens estetik", och de lägger tonvikten på ordet "inte", då kan du anta att de har starka känslor om hur butiken ser ut.
Metod 10 av 11:
Analysera svaren från demografiska.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data steg 10
1. Kontrollera hur olika grupper av personer svarade på dina frågor. I stället för att gå igenom din datas sortering av liknande svar, försök omorganisera svaren baserat på ålder, kön eller bakgrund. Se om svaren är lika eller olika mellan personer i liknande sociala grupper och registrera eventuella korrelationer som du hittar.
  • Du kan till exempel sortera dina data till 17 och under, 18-35, 36-54 och 55+ för att se hur olika generationer svarar.
  • Att använda demografiska data kan hjälpa dig att avgöra om vissa grupper har olika erfarenheter. Om du till exempel märker många svar från personer 17 och under som inte vill handla i din butik, kan du försöka sälja fler produkter som åldersintervall är intresserad av.
Metod 11 av 11:
Har andra människor går igenom dina data.
  1. Bild med titeln Analysera kvalitativa data Steg 11
1. Få andra åsikter så att du inte gör några av dina resultat. Eftersom du är den som tolkar dina resultat är det väldigt lätt att utveckla bias som påverkar ditt resultat. Försöka Undvik bias Så mycket som möjligt genom att få några andra forskare att kamma genom dina data. Fråga dem om de märker några trender eller vanliga teman som du inte har hittat. Skriv ner allt som de andra som rekommenderar så att du kan fortsätta att undersöka sina fynd.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Tips

Markera och skriv ner nyckeltal från dina svar som stöder dina resultat så att du kan inkludera dem i ditt forskningsdokument.
  • Det sätt du analyserar dina data beror på vilka frågor du försöker svara och den typ av svar du har. Om du sorterar dina data ger ett sätt inte en tydlig slutsats, försök sedan ut det på ett annat sätt.
  • Varningar

    Sortering av kvalitativa data kan vara lite förspänd eftersom du tolkar resultaten, så din forskning kan vara subjektiv.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande