Hur man konverterar fraktioner till decimaler

Fraktioner och decimaltal är helt enkelt två olika sätt att representera siffror som är mindre än en.Eftersom ett nummer under en kan representeras med antingen en fraktion eller ett decimaltal, finns det specifika matematiska ekvationer som gör att du kan räkna ut vad motsvarande en fraktion skulle vara i decimalform, och vice versa.

Steg

Del 1 av 4:
Förstå fraktioner och decimaler
  1. Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 1
1. Förstå delarna av en fraktion och vad de representerar. Fraktionen består av tre delar: täljare, som är den övre delen av fraktionen, slash, som går mellan siffrorna och nämnare, vilket är den nedre delen.
  • Denominatorn representerar hur många lika stora delar som finns i det hela taget. Till exempel kan en pizza skäras i 8 stycken. Denominatorn för pizza skulle då vara "8". Om du skär samma pizza i 12 skivor, skulle nämnaren vara 12. Hur som helst representerar de samma hela, skuren bara upp annorlunda.
  • Täljaren representerar en del, eller delar, av det hela. En skiva av hela pizza skulle representeras av täljaren "1". Fyra skivor skulle representeras av täljaren "4".
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 2
    2. Förstå vad ett decimaltal representerar. Decimaler använder inte ett snedstreck för att ange vilken del av det hela de representerar. Istället betyder decimalpunkten till vänster om siffrorna att siffrorna är under en. Med ett decimaltal anses hela som att vara baserad på 10, 100, 1000, etc, beroende på hur många utrymmen till den decimala numret går.
  • Decimaler läses också ofta på ett sätt som demonstrerar deras likhet med fraktioner. Till exempel 0.05 skulle vanligtvis läsas högt som "femhundra," samma som 5/100. Fraktionen representeras av siffrorna som är placerade till den decimala punkten.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 3
    3. Förstå hur fraktionerna och decimalen är relaterade. Fraktioner och decimaler är bara olika representationer av vilket värde som helst som är mindre än ett. Det faktum att båda används för många av samma saker innebär att du ofta behöver konvertera dem för att lägga till, subtrahera eller jämföra dem.
  • Del 2 av 4:
    Konvertera fraktioner till decimaler med hjälp av division
    1. Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 4
    1. Tänk på en fraktion som ett matteproblem. Det enklaste sättet att omvandla en fraktion till ett decimaltal är att läsa fraktionen som om det var ett divisionsproblem, med numret på toppen dividerat med numret på botten.
    • Fraktionen 2/3 kan exempelvis också anges som 2 dividerad med 3.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 5
    2. Dela numrering av fraktionen av fraktionens nämnare. Du kan göra det här matteproblemet i ditt huvud, speciellt om täljaren och denominatorn är multiplar av varandra, med en räknare eller med långa division.
  • Ett enkelt sätt att göra detta är att helt enkelt sätta divisorn (till exempel 2 är divisoren i 1 dividerad med 2) på botten och utdelningen (1 är utdelningen i 1 dividerad med 2) ovanpå. Så, 1 dividerad med 2 skulle motsvara en halv (1/2)
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 6
    3. Dubbelkontrollera din matte. Multiplicera decimalekvivalenten du fick av den fraktion som du började med. Du borde komma med numrering av den fraktra du började med.
  • Del 3 av 4:
    Omvandling av fraktioner med "Kraft på 10" Nämnare
    1. Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 7
    1. Prova ett annat sätt att omvandla en fraktion till ett decimaltal. Detta hjälper dig att förstå förhållandet mellan fraktioner och decimaler, liksom att förbättra dina andra grundläggande matematiska färdigheter.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 8
    2. Förstå makt på 10 nämnare. A "Kraft på 10" Denominator är en nämnare som består av något positivt tal som kan multipliceras för att göra en multipel av 10. Numren 1000 eller 1.000.000 är krafter på 10, men i de flesta praktiska tillämpningar av denna metod kommer du förmodligen bara att använda siffror som 10 eller 100.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 9
    3. Lär dig att upptäcka de enklaste fraktionerna som kan konverteras. Vilken fraktion som helst som har 5 som denominatorn är en uppenbar kandidat, men fraktioner som har nämnare på 25 är lika lätt konverterade. Alla nummer som redan har en exponent på 10 som en denominator kommer att vara väldigt lätt att konvertera.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 10
    4. Multiplicera din fraktion med en annan fraktion. Denna andra fraktion kommer att ha en nämnare som, när båda nämnare multipliceras tillsammans, skapar en multipel av 10. Överst på denna andra fraktion (täljaren) kommer att vara densamma som denominatorn. Detta gör den andra fraktionen lika.
  • Det är en grundläggande regel i matte som multiplicerar någonting av en ändrar inte sitt värde. Det betyder att när vi multiplicerar den ursprungliga fraktionen vi hade med en fraktion som är lika med en förändrar vi inte sitt värde, ändrar vi helt enkelt hur vi representerar det värdet.
  • Till exempel är fraktionen 2/2 verkligen bara 1 (eftersom 2 dividerad i sig är lika med 1). Om du försöker konvertera 1/5 till en bråkdel med en nämnare av 10, skulle du multiplicera den med 2/2. Resultatet skulle vara 2/10.
  • Att multiplicera två fraktioner, helt enkelt multiplicera rakt över. Multiplicera båda numreringarna tillsammans och göra resultatet täljaren av svaret. Sedan multiplicera nämnare och göra resultatet av svaret av svaret. Du kommer att vara kvar med en ny fraktion.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 11
    5. Konvertera din "Kraft på 10" fraktion i ett decimaltal. Ta numrering av den här nya fraktionen och skriv om den med en decimal i slutet. Titta nu på nämnaren och räkna hur många nollor som finns i numret. Därefter flyttar du decimalpunkten på din omskrivna täljare till vänster antalet mellanslag som är lika med antalet nollor i denominatorn.
  • Du har till exempel nummer 2/10. Denominatorn har en noll. Så vi börjar med omskrivning "2" som "2." (Detta ändrar inte värdet av numret) och sedan flyttar vi decimalen ett utrymme till vänster. Det ger oss "0.2".
  • Du kommer snabbt att lära dig hur du gör det med alla typer av siffror med lätta nämnare. Efter ett tag blir den här processen ganska lätt. Du letar bara efter en bråkdel med en kraft på 10 denominator (eller en som lätt kan göras till en) och konvertera toppnumret till ett decimaltal.
  • Del 4 av 4:
    Memorera viktiga decimekvivalenter av fraktioner
    1. Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 12
    1. Konvertera några vanliga fraktioner som du regelbundet använder till decimaler. Du kan göra det genom att dividera täljaren av denominatorn (toppnummeret med det nedre numret), som gjordes i den första delen av den här artikeln.
    • Någon grundläggande fraktion till decimalomvandlingar du borde veta av hjärtat är 1/4 = .25, 1/2 = .5 och 3/4 = .75.
    • Om du vill konvertera fraktionerna verkligen snabbt kan du helt enkelt använda en sökmotor på Internet för att söka efter svaret. Du kan till exempel skriva "1/4 decimal" eller något liknande.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 13
    2. Gör Flashcards med fraktionen på ena sidan och det är decimalekvivalent på andra sidan. Att öva dessa hjälper dig att memorera dessa fraktor och decimalekvivalenter.
  • Bild med titeln Konvertera fraktioner till decimaler Steg 14
    3. Minns decimalekvivalenterna av en fraktion från minnet. Detta kan vara mycket användbart för fraktioner du använder regelbundet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande