Hur man gör procentsatser på en räknare

En procentandel är ett speciellt sätt att representera en del av något. En procentandel är ett tal som indikerar en fraktion som består av 100 delar. Således betyder 100% det hela (vad som mäts), medan 50% betyder en halv. Om du lär dig att skriva siffror som procentsatser blir det lätt att utföra multiplikation och andra beräkningar med procentsatser på en räknare. Vissa räknare har även en% -knapp som gör beräkningen ännu enklare.

Steg

Metod 1 av 4:
Konvertera fraktioner och decimaler till procentsatser
  1. Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 1
1. Granska den allmänna betydelsen av fraktioner. En fraktion är en jämförelse mellan två siffror, som vanligtvis representerar storleken på en del av något till storleken på det hela. Det klassiska exemplet är en paj som är skuren i åtta, till exempel lika delar. Toppen av fraktionen, kallad
Täljare, representerar antalet bitar du väljer.
Botten av fraktionen, kallad
Denominator, representerar det totala antalet bitar i paj
- I det här fallet, 8.
  • Till exempel representerar fraktionen 1/8 en bit av den paj som har skurits i åtta bitar.
  • Fraktionen 7/8 representerar 7 stycken, nästan den fulla pajen.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 2
    2. Erkänna det speciella förhållandet mellan procentsatser. En procentandel är en speciell typ av fraktion där
    Denominator är alltid inställd på 100.
    Även om detta inte är praktiskt när man skär skivor av en verklig paj, är begreppet procentandel mycket mer användbart eftersom det är standard.
  • Med fraktioner, storleken på "halv" av något kommer Beroende på antalet bitar. Om din "paj" är skuren i 8 stycken, skulle hälften vara 4. Men om din "paj" är i 22 stycken, skulle hälften vara 11. Målet ändras alltid. Men Med procentandelar är hälften alltid densamma - 50%.
  • Det är bra att komma ihåg att ordet "procent" faktiskt betyder "av 100"-"per" innebär att "av," och "cent" innebär att "100."
  • Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 3
    3. Använd en räknare för att konvertera någon fraktion till ett decimaltal eller procent. Om du presenteras med någon fraktion kan du mycket enkelt konvertera den till ett decimaltal med någon räknare. Bara erkänna att en fraktion representerar ett divisionsproblem, och
    Använd din räknare för att dela upp täljaren av denominatorn.
    Din räknare ger dig decimalekvivalenten av fraktionen.
  • Antag att du har fraktion 1/2. På din räknare, utför operationen 1 ÷ 2, och räknaren visar resultatet 0.5.
  • Konvertera fraktionen 1/4 till ett decimal genom att utföra operationen 1 ÷ 4. Resultatet är 0.25.
  • För ett mer komplicerat exempel kan du konvertera fraktionen 274/312 till ett decimaltal med operationen 274 ÷ 312. Resultatet blir 0.878. (Det finns fler siffror, men för våra ändamål kan vi stanna vid tre.)
  • Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 4
    4. Konvertera decimaler till procentsatser genom att skifta decimalpunkten. Om du har ett nummer som redan är representerat av ett decimaltal, konverterar det till en procentandel enkelt. Eftersom decimaltalningssystemet är baserat på faktorer av 10, kan du omvandla ett decimaltal till en procent av helt enkelt
    skifta decimalpunkten med två mellanslag till höger och sedan lägga till ett% tecken.
    Om ditt decimaltal består av bara en siffra, kan du lägga till 0 till höger om numret, till exempel att vända 0.5 till 0.50 eller till och med 0.500. Dessa har samma numeriska värde.
  • Tänk på exemplet ovan 1/2, vilket vi konverterade till decimal av 0.5. För att ändra detta decimaltal till en procentandel, skift den decimala punkten två utrymmen till höger. Första omskrivningen 0.5 som 0.50. Då när du flyttar decimalpunkten två mellanslag, vänder du 0.50 i nummer 50%.
  • Exemplet på 1/4, som har en decimalekvivalent av 0.25, kan omvandlas till den procentuella 25%.
  • Bild med titeln Gör procentsatser på en kalkylator steg 5
    5. Memorera grundläggande fraktions konvertering. Det är användbart om du kan memorera de procentuella representationerna av vissa grundläggande fraktioner. Eftersom nämnaren i en procentandel alltid är 100 är vissa värden konstanta. Några grundläggande omvandlingar du borde veta inkluderar:
  • 3/4 = 75%
  • 1/2 = 50%
  • 1/3 = 33 1/3%
  • 1/4 = 25%
  • 1/5 = 20%
  • 1/8 = 12.5% (detta används ofta i bank)
  • Metod 2 av 4:
    Utför grundläggande beräkningar med procentsatser
    1. Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 6
    1. Lägg till procentandelar mycket direkt. Eftersom procentsatser alla representerar fraktioner med den gemensamma nämnaren på 100, kan du lägga till en lista med procentsatser utan ytterligare arbete. Däremot kom ihåg att för att lägga till fraktioner måste du arbeta genom stegen att hitta gemensamma nämnare och konvertera dina fraktioner till de gemensamma nämnare. Med procentsatser är dock inget ytterligare arbete nödvändigt.
    Lägg bara till siffrorna tillsammans.
    • Om var och en av sex personer drar en del av bolagets löneavgift, kan du ta reda på hur mycket de representerar tillsammans genom att bara lägga till de relativa procentsatserna. Om deras respektive aktier är 10%, 5%, 8%, 22%, 10% och 8%, kan du bara lägga till 10 + 5 + 8 + 22 + 10 + 8 = 63. De sex människorna utgör 63% av bolagets löneavgift.
    • När du lägger till, ignorera den procentuella symbolen och lägg bara till siffrorna. Sätt symbolen tillbaka i ditt sista svar.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 7
    2. Subtrahera procenttal på samma sätt. Igen, eftersom procentsatser representerar fraktioner med den gemensamma nämnaren på 100, behöver du inte göra något ytterligare arbete för att subtrahera procentsatserna. Om du arbetar med begreppet att ta bort en viss procentandel från ett original hela objekt, bör du representera hela objektet med nummer 100 (eftersom hela betyder 100%).
  • Antag att du vill beräkna en inkomstprocent. 100% representerar hela intäkterna från något projekt, men då måste du subtrahera, till exempel 10% för kostnader, 12% för löner och 25% för skatter. Hur mycket är kvar? Använd bara din räknare för att utföra subtraktionen av 100-10-12-25. Resultatet är 53%.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 8
    3. Multiplicera eller dela med decimalekvivalenter. Om du har ett problem som ursprungligen är skrivet som 25% x 30, bara
    Skriv 25% som decimalekvivalent 0.25 och utför operationen.
    Detta skulle vara 0.25 x 30 vilket ger resultatet av 7.5. På samma sätt, om du har ett divisionsproblem av 200 ÷ 10%, skriva om detta som 200 ÷ 0.10 och skriv in det här i din räknare. Du kommer att få resultatet av 2000.
  • Det sista resultatet kan tyckas överraskande om du förväntar dig division att producera ett mindre resultat än startnumret. Du bör dock förstå att uppdelning med ett antal mindre än en kommer alltid att leda till en ökning av det ömsesidiga antalet nummer. Till exempel,
    Att dela med 1/10 är detsamma som att multiplicera med 10.
    Delning med 1/2 är densamma som att multiplicera med 2.
  • Metod 3 av 4:
    Beräkning av en procentandel av ett heltal
    1. Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 9
    1. Utför multiplikation för att hitta procenten "av" ett nummer. En gemensam beräkning med procentandelar är att hitta några procent "av" ett annat nummer. Till exempel, om du är i en restaurang kanske du vill tipsa 15% "av" din totala faktura. När man arbetar med procentsatser,
    Ordet "av" bär samma betydelse som "tider" eller "multiplicera."
    Därför betyder 15% "av" 100, till exempel samma som 15% x 100.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 10
    2. Konvertera procentsatsen till ett decimaltal och multiplicera. För att beräkna andelen av det hela numret måste du först vända andelen till ett decimaltal som redan beskrivet. Sedan multiplicera helt enkelt.
  • För att hitta 15% av 100, skriv om 15% som 0.15. Sedan multiplicera 0.15 x 100, för att få lösningen av 15.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 11
    3. Skriv ditt resultat utan en procentuell symbol. När du bestämmer dig för att hitta en procentandel av ett heltal,
    Ditt resultat kommer att vara ett nummer och inte en procentandel.
    Du kan börja med en procentenhets symbol, men när du konverterar den procenten till ett decimaltal för att göra multiplikationen, kommer ditt svar inte längre ha en procentenhet.
  • I exemplet på 15% av 100 är resultatet hela nummeret 15.
  • Metod 4 av 4:
    Använda% -knappen på en räknare
    1. Bild med titeln gör procentsatser på en kalkylator steg 12
    1. Hitta% -knappen på din räknare. De flesta enkla kalkylatorer kommer att innehålla en nyckel med% -symbolen. Mer avancerade, grafisk räknare får inte ha den här nyckeln eftersom tillverkarna förväntar sig att du kan fungera utan det. Men många mer grundläggande räknare kommer att ha det.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 13
    2. Experimentera med% -knappen för decimalomvandlingar. Den enklaste användningen av% -knappen är att
    Konvertera ett nummer från sin procentandel till dess decimalform.
    Ange bara numret och tryck på% -knappen, och räknaren visar decimalekvivalen.
  • För att representera nummer 4% på din räknare, tryck bara på knappen 4 och sedan%. Din räknare kommer att vända nummer 4 till 0.04, vilket är decimalekvivalenten.
  • För att ändra nummer 82.5% i ett decimaltal, skriv bara knapparna 8, 2, . , 5,%. Kalkylatorn visar nu värdet på 0.825.
  • Bild med titeln gör procentsatser på ett kalkylator steg 14
    3. Använd% -knappen för beräkningar. % -Knappen på din räknare gör vissa beräkningar mycket enkla. Antag att du vill beräkna ett spetsbelopp, och du vill hitta 15% av den totala räkningen på $ 75.32. Om du har din räknare tillgänglig kommer du att ange knapparna 15% x 75.32. Du borde få resultatet av 11.298, som representerar ett tips på $ 11.30.
  • När du använder en räknare för procentuella beräkningar bör du se till att trycka på CLEAR (C) eller All Clear (AC) -knappen innan du börjar.
  • När du anger siffrorna för den här beräkningen bör du märka att så snart du trycker på% -knappen, konverterar ditt nummer 15 till .15. Kalkylatorn kommer att fortsätta att beräkna .15 x 75.32.
  • Saker du behöver

    • Kalkylator
    • Penna
    • Papper
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande