Hur man beräknar procentsatser

Att veta hur man beräknar procentsatser hjälper dig att inte bara göra det bra på ett matteprov utan också i den verkliga världen. De används för att beräkna tips på restauranger, ta reda på näringsinnehållet i din mat, eller till och med bestämma statistik över ditt favoritsporter. Medan språket i början kan tyckas förvirrande kan beräkningsprocenten faktiskt vara ganska lätt.

Steg

Öva problem

Beräkna procentsatser
Beräkna procentsatser Practice Problem Svar Key
Metod 1 av 3:
Beräkning av procentandelen av en helhet
  1. Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 1
1. Visualisera vad en procentandel representerar. En procentandel är ett uttryck för en del av det hela. 0% representerar ingenting, och 100% representerar hela beloppet. Allt annat är någonstans däremellan!
  • Till exempel, säg att du har 10 äpplen. Om du äter 2 äpplen, har du ätit 2 ut ur hela 10 äpplen (2/10 × 100% = 20% ätit). Om 10 äpplen är 100% och du åt 20%, då är 100% - 20% = 80% av äpplen kvar.
  • Termen "procent" På engelska kommer från latin per centum, vilket betyder "till 100" eller "för 100".

Procentandelsymbolen är bara ett format. I statistik lämnas ofta procent i sin basform av 0 - 1, där 1 representerar det hela. Vi multiplicerar bara ett decimaltal med en faktor på 100% för att formatera svaret.

  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 2
    2. Bestämma värdet av det hela. I vissa fall kommer du att få värdet för en del av det hela och hela. Andra gånger kan du få två delar som utgör hela. Det är viktigt att skilja vad procentsatsen är "av."Till exempel, låt oss säga att vi har en burk som innehåller 1199 röda marmor och 485 blå marmor, vilket gör det 1684 marmor totalt. I det här fallet utgör 1684 en hel burk marmor, jag.e. 100%.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 3
    3. Hitta det värde som du vill bli en procentandel. Låt oss säga att vi vill ta reda på andelen av burken som tas upp av de blå marmor. Då är den procentandel av det hela vi letar efter 485 (antalet blå marmor) av 1684 (hela beloppet).
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 4
    4. Sätt de två värdena i en fraktion. Delen går på toppen av fraktionen (täljare), och hela går på botten (nämnaren). Därför är fraktionen i detta fall 485/1684 (del / hel).
  • När du sätter upp två proportioner är det lättast att ställa dem båda upp som del över hela på vardera sidan av ekvationen.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 5
    5
    Omvandla fraktionen in i ett decimaltal. Procentandelarna beräknas bäst från decimalformen. För att vända 485/1684 till ett decimaltal, dela 485 med 1684 med en räknare eller penna och papper. Detta kommer till 0.288.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 6
    6. Konvertera decimal till en procent. Multiplicera resultatet erhållet i steget ovan med 100% (per 100 = procent). För det här exemplet, 0.288 multiplicerat med 100% är 28.8%.

    • Ett enkelt sätt att multiplicera ett decimaltal med 100 är att flytta decimal till rätt två siffror.
    • Procent symbolen är då bara klibbad i slutet, som en måttenhet skulle vara.

  • Metod 2 av 3:
    Arbetar bakåt från en procentandel
    1. Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 7
    1. Identifiera de angivna siffrorna du arbetar med. Säg att du lånade pengar från en vän som kommer att debitera dig dagligt intresse. Det lånade beloppet var initialt $ 15 och räntan är 3% per dag. Det här är de enda två siffrorna du behöver för beräkningen.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 8
    2. Konvertera procentandelen till ett decimaltal. Arbetar bakåt från tidigare, dela andelen med 100%, eller du kan multiplicera med 0.01 (de är exakt samma).3% / 100% = 3/100 = 0.03.
  • Med andra ord kan du översätta någon procentandel till ett decimaltal genom att dividera med 100. Till exempel 26% = 26/100 = .26
  • Du kan också helt enkelt flytta decimal till vänster två platser.

  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 9
    3. Om du vill skriva problemet med dina nya värden. Det hjälper till att omformulera ditt problem med det nya värdet / värdena nu i form av "X av Y är Z."X är decimalformen av din procent," av "medel för att multiplicera, Y är hela beloppet, och Z är svaret. Så, 0.03 x $ 15 är $ 0.45.
  • I det här exemplet, $ 0.45 är den mängd av intresse som uppkommit varje dag som du inte betalar din vän tillbaka.
  • Om du behöver ytterligare beräkna den totala förfallna efter 1 dag, skulle du lägga till det belopp du lånat till mängden av intressetiden antalet dagar. Så $ 15 + ($ 0.45 x 1 dag) = $ 15.45.
  • Metod 3 av 3:
    Beräkna rabatter
    1. Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 10
    1. Skriv ner det ursprungliga priset och rabattprocenten. Det ursprungliga priset är vanligtvis det stora numret som återförsäljare kommer att markera genom eller göra särskilt stora så du vet hur bra av en "Deal" du får.
    • Var noga med att också uppmärksamma om den rabatterade procentsatsen gäller ett enda objekt eller totalt.

    Om det är totalt, skulle du lägga till alla de ursprungliga priserna för att få hela ditt belopp som du tillämpar procentuell rabatt. Annars kommer du bara att tillämpa rabatten till det enda ursprungliga priset.

  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 11
    2. Hitta motsatsen till rabattprocenten. Det här tricket låter dig utföra 1 beräkning istället för 2! Det motsatta av en procent är 100% minus procenten du jobbar med, jag.e. Mängden av det objekt du fortfarande betalar för. Om du vill köpa en tröja som är 30% av, är motsatsen till detta 70%, vilket betyder att du skulle behöva betala 70% av det ursprungliga priset.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 12
    3. Konvertera motsatt procent till ett decimaltal. Att omvandla en procent till ett decimaltal, dela med 100%, multiplicera gånger 0.01, eller flytta decimal två platser till vänster. I detta exempel, 70% / 100% = 70/100 = 7/10 = 0.7.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 13
    4. Multiplicera det ursprungliga priset av det nya decimalen. Om skjortan du vill är $ 20, multiplicera $ 20 med 0.7. Detta kommer till $ 14, vilket betyder skjortan är nu till salu för $ 14.
  • Bild med titeln Beräkna procentandelar Steg 14
    5. Beräkna dina besparingar efteråt för att må bättre. När du har hem, kan det vara en bra idé att kontrollera dina kvitton, inte bara för att se till att rabatterna applicerades rätt men för att se hur mycket du sparade helt och hållet. Här kan du helt enkelt subtrahera försäljningspriset från det ursprungliga priset ($ 20 - $ 14 = $ 6 sparade)!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    x% av y är densamma som y% av x. Till exempel 10% av 30 = 3 = 30% av 10.

    Hjälpa till att beräkna procentsatser

    Konvertera decimal till procent fuskark
    Konvertera fraktion till procent fuskark
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande