Hur man uppskattar fraktioner

Uppskattning (eller gör en utbildad gissning) kan vara till stor hjälp när det gäller fraktioner. Om du försöker räkna ut vissa proportioner utan att ha data eller tid att komma till ett exakt svar, kommer du att skapa en riktig uppskattning på rätt spår. Det finns dock en fin skillnad mellan att göra uppskattningar och gissning av tunn luft. Om du vill maximera dina chanser att noggrannhet måste du ge en tankeväckande titt på dina data.

Steg

Metod 1 av 2:
Uppskattningsfraktioner mentalt
  1. Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 1
1. Bestäm om uppskattningen är lämplig. Uppskattning av en fraktion kommer att ge dig fraktionens kärna. Men du kommer sällan att gissa det exakta svaret med det. Om du bara behöver en allmän uppfattning om svaret är uppskattningar till hjälp. Men om du behöver ange ett exakt svar, lösa din ekvation med exakta mätningar. En bra uppskattning kommer att förmedla den allmänna idén över hela tiden, och försöker inte att passera sig som ett exakt svar.
  • Exempel på situationer som gynnar uppskattningar inkluderar planering av casual händelser (ungefär mätning av leveranser), som uttrycker en idé muntligt (få idén över utan nitty-gritty detaljer) eller några matlagningssituationer som grytor, där exakta mätningar inte behövs i finalen produkt.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 2
    2. Förenkla de fraktionerna där det är möjligt. Fraktioner är alltid lättare att hantera mentalt om du helt enkelt dem till sina lägsta gemensamma nämnare. En fraktion som är listad som 4/8, kan exempelvis uttryckas som 2/4 eller 1/2. Det här är olika sätt att uttrycka exakt samma fraktion. Det är en bra idé att förenkla dina fraktioner men möjligt för att göra din uppskattning enklare. Hitta ett nummer Du kan dela upp den övre och nedre delen av en fraktion med lika. Att dela dem med samma nummer kommer att minska storleken på siffrorna, samtidigt som proportionerna är intakta.
  • Mindre siffror är i allmänhet lättare att arbeta med än stora siffror. Om alla siffror inkluderade delar en gemensam nämnare, är det möjligt att dela dem med den roten i enlighet därmed. Till exempel kan 4/16 och 6/8 delas med 4 respektive 2. Detta skulle resultera i 1/4 och 3/4.
  • I allmänhet, om både den övre och nedre delen av din fraktion är jämn, kan du dela båda sidor med 2. Båda sidorna kommer att vara bara hälften så stora som tidigare, och andelen kommer att förbli densamma.
  • Se till att du håller båda sidor av din fraktion hela medan du delar upp. Att göra fraktioner ut ur fraktioner genom att dela nämnare felaktigt kommer att göra din fraktion mycket mer frustrerande att hantera.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 3
    3. Runt fraktionerna. Avrundningsfraktioner gör dem enklare att hantera. Om du har en fraktion som inte kan förenklas som det är, kan det gå lite upp eller ner tillåta dig att förenkla till kostnaden för "exakt" svar. Avrundningsfraktioner upp eller ner beror på många saker, speciellt om du har att göra med mycket speciella fraktioner, och om det finns få tillräckligt många delar för att fortfarande vara meningsfulla.
  • "Avrundning" En fraktion innebär att det är något upp eller ner så att fraktionen kan förenklas. Till exempel kan 7/16 vara en knepig fraktion för att visualisera mentalt, men om du runt upp det något till 8/16 blir det exakt hälften (1/2) av det hela.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 4
    4. Välj ett lämpligt antal avrundningsalternativ. Om du är avsikt med att använda mental matematik, är det en bra idé att försöka runt dina fraktionerna ner till proportioner du är mest bekväma med. Eftersom personliga färdigheter med mental matematik beror på individen, kan du göra avrundningen så stor eller liten som du vill. Avrundning till halvor (0, 1/2, 1) är bara meningsfullt för de enklaste fraktionerna, medan mer komplexa proportioner kommer att dra nytta av ett större antal avrundningsalternativ.
  • Avrundning av dina fraktioner i mindre portioner (som åttonde eller sextonde) kan vara svårare beroende på din nivå av skicklighet, men du hittar ditt svar är närmare det verkliga svaret.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 5
    5. Välj ett avrundningsalternativ för var och en av dina fraktioner. För det mesta kommer en fraktion att vara närmare en av dess intilliggande avrundningsalternativ än den andra. 7/8 är till exempel närmare 1 (8/8) än 1/2 (4/8). I vissa fall kan det dock ligga någonstans i mitten. En fraktion som 65/100 kan avrundas upp eller ner till 60/100 eller 70/100. Du kan fatta ett beslut om vilket du tycker bäst representerar de angivna uppgifterna. Kartläggning av en numreringslinje hjälper till att indikera visuellt vilket avrundningsalternativ, en fraktion är närmast.
  • Även om det kan gå utan att säga, behöver du inte göra något för fraktioner som redan faller på ett av dina avrundningsalternativ.
  • Bild med titeln Uppskattning Fraktioner Steg 6
    6. Håll dina avrundningsändringar i åtanke. Även om avrundningsfraktioner upp och ner kan vara till hjälp för att uppskatta, är det viktigt att du inte tar dessa nya proportioner som en korrekt rapport om de verkliga proportionerna. Håll originalet, exakta fraktioner till hands. Att ha både tillgängliga och beräknade versioner är användbart, eftersom du enkelt kan kommunicera idén, liksom tillbaka med de hårda data när det behövs.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 7
    7. Jämför din uppskattning med de exakta fraktionerna. När du har en rundad, förenklad uppskattning du är bekväm med, kan du skärpa din uppskattning ytterligare genom att propa upp den mot den ursprungliga fraktionen. På det här sättet kan du identifiera hur din uppskattning kan variera från det reella numret. Medan en uppskattning är ett bra sätt att visualisera eller tänka i stort sett om data, bör du reflektera över hur nära din fraktion verkligen är.
  • En 7/16 fraktion kan avrundas upp till 8/16 (eller 1/2). 7/16 kan fortfarande ses ungefär som en halv, men du bör komma ihåg att den förenklade versionen är något mer än det reella numret. Ett matematiskt sätt att uttrycka detta skulle vara: (1/2 - 1/16).
  • Metod 2 av 2:
    Uppskattning av fraktioner visuellt
    1. Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 8
    1. Mät giltigheten av en visuell uppskattning. Att kommunicera en bråk visuellt gör det uppenbart för andra människor. De är ett perfekt sätt att uttrycka proportioner till andra, speciellt om de människor inte har en matematisk bakgrund. Visuella uppskattningar är bäst lämpade för att jämföra en fraktion mot en annan. Det mänskliga ögat är utbildat att jämföra och mäta saker, även utan matematisk erfarenhet. Att sätta något i visuella termer hjälper till att lindra sinnet från rent abstrakt, nummerbaserat tänkande. Visuella uppskattningar är också perfekta för användning i avslappnad, "verkliga livet" inställningar.
    • Till exempel kan en 12/16 fraktion se större än 7/8 i en rent numerisk form, men en enkel graf av de två bredvid varandra kommer lätt att visa den senare är större än den tidigare.
    • De två huvudtyperna av visuellt illustrerade fraktioner är linjen och cirkeldiagram. Linjer är bäst för mätningar, medan cirklar (eller "cirkeldiagram") är bäst för att visa proportioner.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 9
    2. Välj en visuell modell. Olika visuella modeller passar olika människor. Oavsett om du vill använda ett cirkeldiagram, rektangel, diagram eller något annat sätt att visualisera dina proportioner, kommer en illustration av en fraktion att ge dig en referenspunkt att tänka på det i mer konkreta termer.
  • Olika proportioner kan indikeras med olika nyanser eller färger. Till exempel indikerar två skuggade tredjedelar av en cirkel cirkel en 2/3 fraktion.
  • Det är en bra idé att leka med några visuella modeller med samma uppsättning fraktioner. Detta visar dig hur olika modeller kan representera samma sak.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 10
    3. Illustrera fraktioner med fysiska bitar. Använda chokladstycken, byggstenar eller till och med stenar, kan du uppskatta dina fraktioner genom att ställa in olika bitar i grupper. En fraktion med 50 delar (17/50 + 33/50) kan uttryckas genom att separera 50 stycken i två grupper. Med det kommer du att kunna visuellt se hur en fraktionsstorlekar upp till den andra.
  • Genom att illustrera två eller flera proportioner bredvid varandra har du en lätt visuell referens om vilka fraktioner som är störst, och som är minsta. Det mänskliga ögat kommer att kunna identifiera skillnaden nästan utan att tänka, så det är ett bra sätt att kommunicera det på tydliga termer.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 11
    4. Stack dina proportioner bredvid varandra. Relativa fraktioner är runt oss, och vi gör ofta val baserat på att uppskatta fraktioner utan att ens tänka på det. Om du letar efter ett sätt att öva din fraktionsuppskattning, sätt två saker av olika höjder bredvid varandra. Därifrån, försök att gissa vilken andel av det större objektets storlek matchas av den mindre.
  • Du kan kontrollera dina svar genom att placera en linjal och mäta de lämpliga dimensionerna av dina föremål efter det faktum.
  • Bild med titeln Uppskattningsfraktioner Steg 12
    5. Gör ett cirkeldiagram. Pie diagram är ett utmärkt sätt att uttrycka proportioner på ett visuellt sätt. Om du är en visuell tänkare är det en bra idé att arbeta dina rundade fraktioner i en cirkel. Därifrån kan du uttrycka din uppskattning utan att behöva förlita sig på avrundade nummer som kanske inte är korrekta. Till skillnad från grafer (som tenderar att förlita sig på exakta data) är ett cirkeldiagram att vara ett snabbt sätt att visa visuella data. Det är i allmänhet lättare att visuellt analysera delar av en cirkel än andra visuella modeller, som en hel cirkel representerar en helhet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Den korrekta fraktionen kan inte vara större än 1. Det måste vara större än 0 och mindre än 1.
  • Ju mer övning du får med fraktioner, desto lättare blir det att begränsa dina uppskattningar. Om du har problem med det först, fortsätt försöka, och kolla dina svar där det är möjligt. Detta gör det möjligt för dig att se om dina svar blir mer exakta.
  • Varningar

    En uppskattning bör inte ses som en ersättning för ett korrekt, säkert svar. Uppskattningar bör inte åberopas för allt där exakta mätningar krävs.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande