Hur man matar valpar

Att ha en helt ny valp hemma kan vara massor av roligt, men det kräver också mycket arbete. Det är viktigt att veta vad och hur mycket mat att mata din valp för att hålla honom lycklig och frisk. Valpar, precis som mänskliga barn, behöver rätt näring för normal hälsosam tillväxt och utveckling. Att göra rätt val om din nya valpens näring hjälper dig att få honom till en bra start.

Steg

Del 1 av 3:
Välja den bästa maten för dina valpar
  1. Bild med titeln matar valpar steg 1
1. Lär dig om en valpens näringsbehov. Valpar har mycket att odla, så deras kroppar kräver mer kalcium, protein och kalorier än en vuxen hund. Därför är det viktigt att mata din valpmat som är avsedd för valpar och identifieras på etiketten som mat för "Tillväxt".
  • Det är svårt att tillhandahålla en balanserad hemlagad diet för valpar, eftersom de har sådana specifika näringsbehov och måste ha rätt balans mellan kalcium och fosfor i deras mat. Kalcium till fosforförhållandet i valpmat måste ligga inom intervallet 1: 1 till 1: 5 för att hjälpa valpen att utveckla starka ben och tänder. Att få förhållandet fel på en ung ålder betyder valpen kan ha oåterkallelig skada på sina vuxna tänder, och kan också ha stunted bentillväxt.
  • Bild med titeln Feed valpar Steg 2
    2. Välj ett märke av hundmat som använder högkvalitativa ingredienser. De första ingredienserna på listan ska vara ett köttprotein som "kyckling" eller "biff" och inte en korn som "majs" eller "vete."Matens kaloriinnehåll finns ofta på tillverkarens hemsida och inte på påsen. Det kommer att finnas information om proteinet, fettet och fibern i sektionen för näringsämnen. De flesta valpar matas en diet i mitten av 20 till 30% proteinområde.[8]
  • När det gäller att välja mat, se till att du tittar på listan över ingredienser. Om den innehåller kemikalier och ingredienser kan du inte uttala, ge inte det till din valp.
  • Märkningsreglerna innebär att innehållet är listade i enlighet med kvantitet. Sålunda leta efter högkvalitativa ingredienser, såsom kött. Typ av kött ska anges som "Nötkött" eller "Kyckling" etc. Vara försiktig med "köttmåltid" Eftersom det här betyder köttbiprodukter som slaktbiprodukter eller hud och är lägre kvalitet.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 3
    3. Använd ett kroppsförhållande Scoring System (BCS). En BCS hjälper dig att avgöra om din valp eller vuxen hund är i en hälsosam vikt.En hund som inte heller är under eller överviktig kommer att ha revben som inte är synliga, men lätt palpated med plattan i din hand. Det kommer också att ha en fin midja precis framför höfterna och en flank tuck när de ses från sidan.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 4
    4. Ge rätt mängd mat. Mängden mat som du matar en valp har en inverkan på sin livslängd. Valpar som är överviktiga i sitt första års liv kan potentiellt dö 2 - 3 år före sina luta kullkammare.Använd de föreslagna matningsmängderna på din valpens matpaket som utgångspunkt, men sedan utvärdera din valpens kroppsresultat på en veckovis.
  • Varje valp är annorlunda och så mängden mat du behöver för att mata dem är väldigt annorlunda. Det belopp du ger valpen är beroende av hur många kalorier den behöver för att hålla sig i en hälsosam vikt och storlek.
  • Justera valpens mat upp eller ner med små mängder (till exempel 5 - 10%) när du behöver göra ändringar. Denna finjustering hjälper till att förhindra valpens vikt från att se upp och ner.
  • Expertips
    Pippa Elliott, MRCVs

    Pippa Elliott, MRCVs

    Veterinärdr. Elliott, BVMS, MRCVs är en veterinär med över 30 års erfarenhet av veterinär- och konsumens djurpraxis. Hon tog examen från University of Glasgow 1987 med en examen i veterinärmedicin och kirurgi. Hon har arbetat på samma djurklinik i sin hemstad i över 20 år.
    Pippa Elliott, MRCVs
    Pippa Elliott, MRCVs
    Veterinär

    Pippa Elliott, en licensierad veterinär, förklarar: "Hur mycket du matar är lika viktigt som det du matar. Om du ger för mycket, till och med en god mat, leder det till viktökning som i slutändan kan förkorta hundens liv."

  • Bild med titeln matarvalpar Steg 5
    5. Prata med din veterinär. Om du vill se till att du matar din valp rätt typ och mängd mat, prata med din veterinär. Hundmatäcken kan erbjuda några riktlinjer, men det är omöjligt för hundmatstillverkaren att kunna skräddarsy sina rekommendationer för varje enskild hund. Din veterinär kan kunna göra en rekommendation baserad på dina valpens specifika behov.
  • Del 2 av 3:
    Introducerar dina valpar till mat
    1. Bild med titeln matarvalpar Steg 6
    1. Låt dina valpar sjuksköterska för de första fyra veckorna. Mjölken Valpens mamma producerar innehåller den exakta kombinationen av näringsämnen som det behöver växa friskt och starkt. Det ska utgöra hela kosten för de första fyra veckorna efter födseln.
    • Om du faktiskt uppfödde kullen och har valparna och moderhunden, börjar introduktionen av "hundmat" vanligtvis runt en månad.
    • Om du försöker avvänja valpen för tidigt kommer hans hälsa att äventyras.
    • Om möjligt, låt dina valpar se sin mamma att äta. Valpar gillar att kopiera och de kommer att förstå vad de ska göra mycket bättre genom att följa sitt exempel.
  • Bild med titeln matar valpar Steg 7
    2. Introducera små mängder valpmat vid fyra veckors ålder. Valp kibble gav tre till fyra gånger per dag tillåta valparna att börja undersöka och intag av den nya maten. Suga kibble i vatten eller valpformel. Valparna börjar slicka och äta den nya maten när de blir mer bekanta med smaken och den nya texturen.
  • Valparna kommer också att gå igenom maten och göra en röra. Du måste hålla på toppen av att hålla sakerna rena.
  • Se till att den nya maten är utformad för valpar.
  • Bild med titeln Feed valpar Steg 8
    3. Vara förenlig med den typ av mat du ger din valp. Om du tar hem en ny valp, håller du med samma märke din valp matad av den tidigare ägaren i några veckor innan du bestämde dig för att byta till en annan mat. Matförändringar bör göras gradvis över en vecka eller två för att förhindra magbesvär och möjlig diarré.
  • Lägg till i små mängder (ca 10%) av ny mat till den gamla kosten tills du når 100% ny mat. Om inte din veterinär rekommenderar en abrupt förändring i kost, ta din tid.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 9
    4. Mata din valp hans speciella mat och inget annat. Det kan vara frestande att ge din valp lockande mat som bacon eller skinka från bordet, men får inte vana att göra det här. Bordsskrapor gör ofta din valp kräkas eller ge honom diarré. Att ge dina valpbordskrapor också leda till fetma och till och med pankreatit.
  • Tänk på att ju fler människor mat du ger din valp, ju mer han vill, så det kan störa träning och till och med orsaka beteendeproblem.
  • Kontakta din veterinär om hund säker kompletterande utfodring. Alternativ med låg fetthalt inkluderar grönsaker (gröna bönor, morötter, broccoli, etc.) eller tofu eller skinnlöst kycklingbröst. Kom ihåg, allt i moderering och du måste vara försiktig med att skapa en picky eater.
  • Bild med titeln matar valpar steg 10
    5. Titta på tecken på lågt blodsocker i små raser. Toy och miniatyrrasvalpor är predisponerade för lågt blodsocker (hypoglykemi). I extremt sällsynta fall kan valpens blodsocker falla och valpen blir letgisk. I svåra fall kan valpen börja ha anfall.
  • Detta är en nödsituation och du måste omedelbart ta din valp till veterinären. Du kan försöka gnugga Karo sirap på tandköttet för att hjälpa, men ändå ta din valp till din veterinär.
  • Tillhandahållande av tillgång till mat hela tiden eller var 3-4 timmar under de första 6 månaderna av livet för leksaksens valpar kommer att bidra till att förhindra dietbaserad hypoglykemi. För större rasvalpar är det i allmänhet att mata tre gånger per dag.
  • Del 3 av 3:
    Starta och upprätthålla ett utfodringschema
    1. Bild med titeln matarvalpar Steg 11
    1. Ge färskt vatten med valpens mat. Färskt vatten ska ges för din valp hela tiden - det finns inget behov av ett schema. Fylla på din valpens vattenrätt ofta och tvätta det en gång per dag för att hålla det rent.
    • Ta med en flaska vatten och en hopfällbar maträtt med dig när du reser.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 12
    2. Lägg åt ett lugnt område för din valp att äta. Valpar behöver ett lugnt område för att äta mat. Se till att din valp har ett trevligt lugnt utrymme att äta och förhindra att andra djur kommer till din valpens matskål. Om din valp känner sig hotad när han äter, kan han börja bevaka sin matskål. Detta resursbevakningsbeteende kan eskalera och bli farligt för dig och andra.
  • Försök att placera din valpens mat- och vattenskålar i ett lugnt hörn av ditt kök eller i slutet av en hall. Se till att din valp kan komma åt sin mat och vattenskålar med lätthet.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 13
    3. Mata din valp samtidigt varje dag. Valpar är som barn i att de gillar att hålla sig till ett schema. Måltider hjälper också till med husträning, eftersom valpen måste lindra sig på ett schema.Tänk på att en valp har en liten mage och han kan inte ta i sina kaloribehov för dagen i två stora måltider. Men när han växer sin mage expanderar i förhållande till sin ram och han kan klara av större, mindre frekventa måltider.
  • Om din valp är under 3 månaders ålder, mata sedan honom 4 måltider om dagen.
  • Om din valp är mellan 3 - 6 månaders ålder, mata sedan honom 3 måltider om dagen (4 för leksaksraser).
  • Om din valp är 6 månader eller över, mata honom 2 måltider om dagen.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 14
    4. Gör arrangemang om du inte kommer att vara hemma för att mata din valp.Om du ofta inte är hemma under dagen, behöver du ett sätt att mata din valp medan du är borta. Till exempel kan du komma hem till lunch eller ordna en granne för att mata din valp i mitten av dagen.
  • Du kan också köpa matare som arbetar på en timer som kommer att göra mat tillgänglig vid vissa tillfällen under dagen. Detta schema kommer bara att vara i några månader, då kan du mata på morgon och natt när din valp är äldre.
  • Bild med titeln matarvalpar Steg 15
    5. Ta din valp till sin potta plats efter att han slutat äta. De flesta valpar måste eliminera 15-20 minuter efter att ha ätit en måltid, så det är en bra idé att komma in i vanan att ta din valp att gå potty strax efter att han slutat äta. Att göra det kommer att bidra till att förebygga olyckor i huset och lära dina valp bra badrumsvanor.
  • Tips

    Ge valp godis i moderering. Godis bör inte utgöra mer än 5% av din valpens kost.

    Varningar

    Utöva aldrig en valp eller en vuxen hund strax efter att han har ätit. Vikten av mat i magen kan orsaka att magen vänd på sig själv och orsaka det livshotande tillståndet som kallas bloat eller gdv (gastrisk dilation och volvulus). Vänta 90 minuter efter att din hund är klar med att äta innan du utövar honom.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande