Hur man kommer med idéer för kreativt skrivande

Författare av fiktion, poesi, tv och filmskript, sångtext, och även annonser är beroende av deras förmåga att komma med idéer och sätta dem i ord. Konsekvent kommer med idéer för kreativt skrivande kan vara utmanande, men det finns sätt att stimulera din kreativitet och undvika författarens block. Prova några av följande metoder för att få dina kreativa juicer som flyter!

Steg

Metod 1 av 4:
Använda din erfarenhet
  1. Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 6
1. Fråga "Tänk om". Ta del av något som hände med dig eller någon du vet och överväga hur saker som skulle ha spelat ut om omständigheterna hade varit annorlunda.
  • Till exempel, om du pratade din mamma utöver mataffären efter att ha märkt otrevliga moln på väg hem från skolan, föreställ dig hur ditt liv skulle ha varit annorlunda om din mamma hade gått till affären och det rivits av tornado.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 7
    2. Titta på människor. Gå någonstans allmänhet där du kan observera människor som kommer och går, till exempel ett köpcentrum, nattklubb eller auditorium. När du tittar på dem, fråga journalistfrågor till dig själv om dem. Vart är de på väg? Vad håller de på med? Var kom de ifrån? Har de en familj? Vad tycker de om att göra? Vad hatar de?
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 8
    3. Logga in dina erfarenheter. Oavsett om du kallar det en logg, tidskrift eller dagbok, registrerar dina dagliga erfarenheter med andra människor, platser och evenemang ger dig en skriftlig resurs att dra från när du behöver historiaidéer. Ju mer detaljer du lägger i din tidskrift när du skriver ner dina erfarenheter, desto mer detaljer du kan ta av dem och sätta i din berättelse, förbättra sin trovärdighet.
  • Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 9
    4. Samlas med andra författare. Spendera tid med andra författare, antingen genom att delta i en skrivgrupp eller genom att ta en kreativ skrivarklass, ger dig chansen att studsa idéer från andra människor och dra stöd från dem. En annan persons perspektiv kan vara tillräckligt för att uppmuntra dig att acceptera tanken som har sparkat runt i huvudet och kör med det, eller du kan handla historia idéer som du inte kan utveckla för idéer som dina medförfattare inte kan utvecklas men det du kan.
  • Metod 2 av 4:
    Ritning inspiration från befintliga berättelser
    1. Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 1
    1. Läsa allmänt. Bra författare är bra läsare. Inte bara kan du hålla dig uppdaterad med trender i din skrivande specialitet och se exempel på andra författares stilar, men du kan också hitta historiaidéer från vad du läser, vare sig i tidningar, tidningar, böcker eller online.
    • Andra verk av fiktion kan också fungera som inspiration för dina berättelser, liksom. Forskare har citerat påverkan av den skandinaviska legenden om Amleth och den romerska berättelsen om Brutus på Liten by.
    • Du kan också basera en kreativ skrivide på ett citat. Klassikern "Star Trek" episod "Konungens samvete," Med exponeringen av en tidigare diktator, som hade försökt att sona för sitt förflutna genom att leda en skådespelande troupe, tar sin titel från en linje i "Liten by": "Spelet är saken där jag får samvete av kungen."
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 2
    2. Var uppmärksam på aktuella händelser. Om läsare känner igen kopplingen mellan din berättelse och något från vardagen, kommer de att vara mer benägna att empati med dina karaktärer och uppskatta din berättelse mer.
  • Att läsa en tidning, News Magazine, eller nyhetswebbplatser regelbundet kan ge dig en stadig ström av berättningsidéer i form av nyhetshändelser. Många episoder i "Lag och ordning" Franchise var baserad på newporära nyhetsrubriker. Vissa engelska forskare och historiker hävdar att Shakespeare "Liten by" inspirerades av kungen James i. Du måste ändra några av elementen i den verkliga historien för dina fiktionala versioner för att undvika att skaka verkliga människor.
  • Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 3
    3. Titta på filmer eller tv. Om du skriver för en populär publik, se vad som är populärt på den stora skärmen eller på din TV-skärm. Tänk på ämnen i samma genre som andra populära filmer eller visar.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 4
    4. Lyssna på musik. Musiker drar från vardagliga erfarenheter eller klassiska teman. Bygg av din favoritlåt. Kanske lyssna på en tupac sång och skriv om gängvåld. Kanske lyssna på en Joni Mitchell-sång och skriv om miljöfrågor. Lyssna på alla typer av musik, även om du inte anser att en genre är för dig.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 5
    5. Undersöka. Om du tror att du är intresserad av att skriva om ett ämne, lära dig mer om det. Du kan bara lära dig en intressant detalj som kommer att bilda kärnan i hela ditt kreativa skrivstycke.
  • Titta igenom ordböcker, encyklopedi och även tesauruser. Du kan komma över ett ord, idé eller händelse som kommer att sparka din fantasi.
  • Metod 3 av 4:
    Friformande idéer
    1. Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 10
    1. Använd en berättarstartare. I vissa fall behöver du inte uppfinna hjulet. Andra har skapat listor med bra historia idéer för dig att bygga upp.Story Starters eller Story Promps är förskrivna scenarier eller fraser du kan använda som hoppningspunkter för historier. Du kan hitta Story Starters som övningar i skriftliga klasser, skriftlig grupp nyhetsbrev eller online.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 11
    2. Använd Word Association. Välj ett ord (e.g. gård, president, krita, hungrig, dotter...etc.). Det spelar ingen roll vad det här är. Skriv sedan ner så många ord som relaterar till det.
  • Under en bestämd tidsperiod. Ställ in en timer i 5 till 15 minuter, skriv sedan ner så många historiska idéer som du kan tänka dig innan timern låter.
  • Utmana dig själv att skriva ner ett stort antal idéer, som 50 till 100. Fortsätt skriva idéer ner tills du har träffat ditt mål. Du kan också utmana dig själv att skriva detta många idéer för en bestämd tid, förutsatt att du tilldelar dig en rimlig tid att göra det.
  • Var noga med att tillåta tillräckligt med tid och sätta i tillräcklig ansträngning för att komma med en rimlig mängd möjliga idéer. I de flesta brainstorming sessioner kommer majoriteten av dina idéer inte att vara värda att driva. Fortsätt med det.
  • Vilken brainstorming metod du använder, sluta inte längs vägen för att utvärdera de idéer du har genererat tills din tid är upp eller ditt mål är uppfyllt. På den tiden kan du sedan granska listorna du har gjort och plocka ut det som fungerar bäst för dig. Du kan också identifiera eventuella relaterade idéer och se om de genererar ytterligare idéer.
  • Till exempel kan du börja med ordet "storm". Då listar du ord som relaterar till "storm" som: vind, vatten, skada, moln, fara...etc. Sedan para ett av dessa ord med ditt ursprungliga och försök att berätta en historia om det.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 12
    3. Bygga på ett slumpmässigt valt element. Ta namn på en person eller plats från tidningen, telefonboken eller någon annanstans och sedan föreställa sig vad han, hon, eller det skulle se ut.
  • Bygga en backstory. För en person skulle det innehålla information om deras jobb, vänner, familj, ambitioner och rädsla. För en plats kan du diskutera områdets geografi, lokal historia, befolkning och djurliv. Därefter lägger du till ett element av konflikt, ett problem som plågar personen eller händer på den plats du har skapat. Bygg en berättelse om vad som händer som ett resultat.
  • Skriva bakåt. Alternativt kan du veta resultatet av en historia. Gör nu en lista över möjliga anledningar till varför karaktären är så arg. Välj de mest intressanta möjligheterna och köttet ut, definiera händelsen som utlöste raseri och tidigare händelser som ledde till det. Lägg till fler specifika för varje steg tills du äntligen har elementen i en historia.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 13
    4. Låtsas att du berättar historien till någon annan. Istället för att försöka skriva historien direkt, agera som om du pratar med någon annan, antingen genom att transportera en konversation i huvudet eller genom att prata in i en inspelningsenhet. Försök att tänka på vilka frågor en annan person kan ha om din idé eller historia. Transkribera resultaten av den konversationen på sidan.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 14
    5. Tänk på din publik. För vem skriver du den här delen? Du kommer att välja ämnen annorlunda om du skriver för vuxna vs barn, amerikaner vs kanadensare, highbrow vs lowbrow människor eller män vs kvinnor. Försök att tänka på din publiks preferenser och sedan gå därifrån.
  • Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 15
    6. Identifiera ditt syfte för att skriva. Försöker du underhålla? Försöker du informera? Om du kan identifiera varför du skriver något, kan du bygga upp den första inspirationen.
  • Metod 4 av 4:
    Att ta strategiska raster
    1. Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 16
    1. Försök skriva en annan bit av arbete. Om du har problem med att komma med en idé för en viss historia, försök att arbeta på en annan historia, en annan del av historien, eller en annan typ av skrivning helt och hållet. Ändra vad du jobbar med kan frigöra dig för att komma med idéer för din ursprungliga historia.
    • Om du arbetar med en kortfattad idé, sluta och skriva en dikt, en recension av en tv-show, eller till och med bara en lista med ord. Det är viktigt att få dina mentala juicer att flyta och skriva någonting är bättre än att bli frustrerad med dig själv.
  • Bilden med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 17
    2. Tillåt dig tid borta från att skriva. Du vet när inspiration kommer att slå. Komma ifrån ditt papper eller tangentbord. Din hjärna fortsätter att churn out idéer eller dra inspiration från något. Även om Isaac Asimov skrev 10 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, fann han tid att delta i Science Fiction-konventioner, fortsätta korrespondens med vänner och flörta med kvinnor.
  • Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 18
    3. Övning. Om du känner dig trög när du kämpar för att komma med idéer, ta några minuter för att få en fysisk träning, antingen genom att träna för egen skull eller genom att göra ett hushållschore som kräver viss ansträngning under en kort tidsperiod. I slutet av den tiden kommer du att känna dig mer alert och idéerna kommer att bli enklare.
  • Bild med titeln kommer upp med idéer för kreativt skrivande steg 19
    4. Tupplur. Om träning bara bär dig ner, kanske du borde ta en tupplur. En kort tupplur på 30 minuter eller mindre kommer att räcka för att ge dig en vila och kan räcka för att låta en idé komma till dig. Längre naps på upp till 90 minuter kan låta dig komma in i sömn och ge dig möjlighet att drömma upp en historiaidé.
  • Använd en dröm. Om du nyligen har haft en dröm och kom ihåg det, skriv några idéer om det på en bit papper och jumble dem alla upp till vad du vill att det ska vara eller vad som helst som är rätt till dig, det borde ge dig några idéer att skriva en historia i framtiden.
  • Edgar Allen Poe drog inspiration från mardrömmar för mycket av sin poesi.
  • Enligt hans påståenden på 25-årsdagen att publicera sitt 1865-papper på den ringliknande strukturen av bensen, hävdade kemist Friedrich August Kekule att ha dagdrömmat att se en orm ta sin svans, som inspirerade honom att tolka sin forskning som han gjorde.
  • Tips

    Håll en positiv attityd medan du upplever svårigheter att komma upp med historiaidéer. Författarens block blir bara ett varaktigt hinder om du låter det bli en.
  • Hålla sig flitig. Det tar tid och ansträngning att komma med idéer för kreativt skrivande.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande