Hur man skapar en bra artikel

Det finns så mycket innehåll tillgängligt idag som det kan tyckas som att ditt skrivande aldrig kommer att stå ut. Tänk positivt! Oavsett vilken typ av artikel du skriver kan du ta några steg för att se till att du skapar en bra artikel som människor kommer att hitta intressanta. Börja med att organisera alla dina idéer och information. Sedan spendera lite tid att skriva en catchy, tankeväckande och exakt artikel. Slutligen, ge det en bra redigering så att den ser ut och professionellt ut.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta ett ämne och samla information
  1. Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 1
1. Fråga din chef eller lärare för riktlinjer. Om du skriver en artikel för arbete eller för skolan, se till att du förstår din uppgift. Ta några minuter att checka in med den ansvariga personen för att ställa frågor som du har. Gör det här innan du börjar skriva så att du inte behöver göra något av ditt arbete.
  • Kanske har din chef bett dig att skriva en artikel för företagets nyhetsbrev. Kontrollera om det finns ett visst ämne du ska skriva om och hur länge artikeln ska vara.
  • Om du skriver en artikel för skolpapper, fråga redaktören eller handledaren vad du ska täcka. De kanske vill att du ska skriva om bibliotekets renoveringar eller skriva en funktion om nya studenter.
  • Håll alltid till några riktlinjer som du ges. Det kommer att få dig att se kompetent och ansvarsfullt.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 2
    2. Göra en presentlista Om du arbetar självständigt. Om du är en bloggare eller frilansförfattare kan du vara ansvarig för att komma med ditt eget innehåll. För att hitta ett bra ämne, tänk på din publik. Till exempel, om du skriver en matlagning, vill du hålla fast vid matrelaterade ämnen.
  • Gör lite fri tänkande. Just Jot Ned några tankar som kommer i åtanke. Du kan lura ut de dåliga idéerna senare!
  • För din matlagningsblogg kan du skribba ner ord som "keto", "blandare" eller "semestermåltider."
  • När du väljer ett ämne, börja göra det mer specifikt. Till exempel, om du bestämmer dig för att skriva om semestermåltid, kan du begränsa det genom att välja en viss semester eller säsong som du vill skriva om. Du kan bestämma dig för att skriva om uppdaterade Thanksgiving Classics.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 3
    3. Forskning Ämnet för att se till att du är informerad. Tillbringa lite tid på att titta på information online om vad du än skriver om. Du kan också kolla ditt lokala bibliotek för att se om det finns bra böcker om ämnet. Beroende på vilken typ av artikel du skriver kan du behöva göra ytterligare forskning.
  • Om du skriver om en person eller gör en nyhetsartikel är det en bra idé att intervju vissa människor.
  • När du gör en intervju, förbered du en lista med frågor i förväg så att du inte glömmer några viktiga frågor. Vara i tid och vara respektfull. Ta bra anteckningar eller spela in konversationen så att du kan exakt citera personen.
  • För din artikel om Thanksgiving Dishes, kanske du kanske pratar med några vänner för att se vad de gillar att äta. Du kan också leta upp några livsmedelssäkerhetsfakta så att du kan ge ljudråd om att mata en kalkon.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 4
    4. Välj pålitliga källor. För att göra din artikel ljud auktoritativ bör du välja källor som är korrekta, nuvarande och opartiska. Om du tittar på källor online, kolla om du kan hitta en författarens namn och datumet sidan uppdaterades senast. Om du inte kan hitta en författare, det kan vara bättre att använda en annan källa. Ett undantag skulle vara en wiki, som har flera författare. Om så är fallet, kontrollera bara om de använde utanför källor för att säkerhetskopiera fakta.
  • Beroende på föremålet för din artikel ska din källa vara några månader till några år gammal. Uppdaterad information är vanligtvis den mest exakta.
  • Till exempel, om du skriver om nya trender för Thanksgiving Aptitretare, vill du förmodligen inte titta på en kokbok från 1975.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 5
    5. Ta anteckningar för att hålla dina idéer organiserade. Håll all information välorganiserad så att du enkelt kan komma åt den när du börjar skriva. Du kan välja vad som helst anteckningssystem fungerar för dig. Kanske är du en penna och pappersperson. Alternativt kan du ta anteckningar på din telefon eller dator. Du kan till och med lämna dig röstmemos.
  • Var försiktig med att spela in alla viktiga detaljer. Det betyder några namn, datum, fakta eller statistik. Glöm inte att skriva ner din källa också!
  • Håll dina anteckningar i en fil på din dator eller använd en app på din telefon för att hålla dem organiserade. Om du tar anteckningar på papper, behåll dem i en filmapp så att du enkelt kan komma åt dem.
  • Metod 2 av 3:
    Skriva ett utkast
    1. Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 6
    1. Börja med 1-2 punchy meningar. Om din artikel inte börjar med en intressant anteckning, kommer läsarna sannolikt att bläddra på. Ta lite tid att skapa en kort intro som kommer att ta tag i din läsarens uppmärksamhet. Det kan innefatta en fråga eller ett intressant faktum. Se bara till att det introducerar ditt ämne.
    • Du kan skriva något som, "är du trött på smaklös kalkon på tacksägelse? Spice Up din semestermeny genom att introducera några djärva nya smaker!"
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 7
    2. Håll dina stycken korta. Du vill inte förlora din läsare efter att du har anslutit dem. Sedan långa täta stycken kan se överväldigande, det är en bra idé att hålla dem på den kortare sidan. Punkter på cirka 3-4 meningar ser visuellt tilltalande och kan hålla din läsare intresserad.
  • Se till att bara inkludera 1 idé i varje stycke så att din läsare lättare kan absorbera informationen. Försök till exempel inte prata om sidrätter och bordsinredning i 1 stycke. Det är 2 separata idéer.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 8
    3. Inkludera en historia för att rita din läsare i. Lägg till lite liv i din artikel genom att inkludera några intressanta fakta eller en rörande historia. Om du bara anger din åsikt eller en lista med instruktioner, det är förmodligen inte mycket intressant. Om du skriver en artikel om zoneringslagar i din stad, kan du intervjua en liten företagsägare och skriva om hur förändringarna kan påverka dem.
  • För din Thanksgiving-artikel kan du skriva om vissa livsmedel som påminner om den tacksägelse du firade när du studerade utomlands.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 9
    4. Var noga med att inkludera substans så att din läsare lär sig något. Intressanta historier är bra, men du måste också inkludera användbar information. Titta tillbaka över dina forskningsanteckningar och välj den mest relevanta informationen. Till exempel, om du skriver om Thanksgiving middag, glöm inte att inkludera tips om vad du ska tjäna, hur lång tid det tar och hur man gör varje objekt. Känner inte att du måste inkludera allt, men. Använd diskretion och gör bra val. Du behöver inte ge recept för 5 olika typer av paj. Var noga med att citera dina källor!
  • Berätta inte bara dina läsare om hur mycket du älskar att betjäna en vegetarisk tacksägelsemiddag. Ge dem konkreta exempel på hur de kan wow sina gäster.
  • Lämna ut någon fluff. Medan du kanske har en charmig anekdot om ditt barn klä upp som en kalkon för skolan, är det förmodligen inte vad dina läsare letar efter. Hålla fast vid ämnet till hands, även när det gäller personliga historier.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 10
    5. Hålla fast vid en ordgräns för att undvika vandring. Om du har tilldelats en artikel har du sannolikt redan fått en ordgräns. Allt du behöver göra är att vara säker på att hålla fast vid det! Om du skriver en blogg eller en annan typ av artikel kan du behöva ställa in egna parametrar. En bra tumregel är att artiklarna ska vara cirka 500 ord för bloggar eller artiklar. Naturligtvis, om du skriver en vetenskaplig artikel, kan det vara mycket längre.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 11
    6. Kom tillbaka senare om du upplever författarens block. Skriva är svårt och skapa något bra kan ta tid. Om du befinner dig kämpar för att hitta rätt ord eller fras, ta en paus. Gå en promenad eller få ett mellanmål. Detta kommer att låta ditt sinne ta en paus och kommer sannolikt att hjälpa dig att flytta förbi författarens block.
  • Om du verkligen är fast, är det okej att lämna din artikel för natten och komma tillbaka till den nästa dag när du känner de kreativa juicerna som flyter.
  • Metod 3 av 3:
    Polera din artikel
    1. Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 12
    1. Använd Spell-check-programvara för att fånga några fel. Om du skriver i ett program som Microsoft Word, ska det automatiskt kontrollera ditt dokument för grundläggande fel. Det finns också flera online-program som kan hjälpa dig att redigera ditt skrivande. Du kan antingen kopiera och klistra in din artikel i en av dessa webbplatser eller lägga till den som en förlängning på din webbläsare. På det sättet kan appen automatiskt korrekturläsa allt du skriver.
    • Några populära verktyg inkluderar grammally, ingefära, prowriteid och Hemingway.
    • Dessa verktyg kan fånga stavfel, hjälp med att korrigera din grammatik och kan till och med hjälpa dig att göra ditt skrivande mer koncis.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 13
    2. Läs artikeln flera gånger för att hitta brister. Även om tekniken är till hjälp, lita inte på det helt. Under redigeringsprocessen måste du läsa ditt eget arbete försiktigt så att du kan leta efter sätt att förbättra. Kanske behöver du bättre övergångar mellan ämnen eller du glömde att citera en källa. Programvara kan inte hjälpa dig att fånga dessa problem.
  • Läs för olika problem varje gång du tittar över din artikel. Till exempel, första gången du kan fokusera på att fånga stilistiska fel. På din nästa läs igenom, fokusera på att du har rätt rätt.
  • Läs artikeln högt för dig själv. Detta kan hjälpa dig att höra fraser som inte låter rätt rätt.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 14
    3. Be en vän eller familjemedlem för sin åsikt. Det kan öka ditt självförtroende om du får lite feedback innan du publicerar din artikel. Be en betrodd vän eller familjemedlem att titta över ditt arbete. Se bara till att du är mottaglig för någon konstruktiv kritik som de erbjuder.
  • Du kan säga, "Taylor, skulle du tänka på att läsa den här artikeln jag skrev? Jag skulle älska din feedback. Om du har tid att titta på det, skulle jag uppskatta det."
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 15
    4. Göra några nödvändiga förändringar. När du är klar med att läsa och få feedback, använd vad du har lärt dig. Om din vän föreslog att du lägger till ett personligt exempel, är det dags att lägga till det i. När du har rättat några fel och såg till att du är nöjd med din artikel, kan du skicka in den.
  • Bild med titeln Skapa en bra artikel Steg 16
    5. Redigera onödig information. Det kan vara väldigt svårt att göra nedskärningar till något du har jobbat hårt på. Men det finns vanligtvis fläckar som du kan trimma ner. Leta efter någon repetition eller några exempel som inte är så hjälpsamma. Du kan också leta efter platser för att göra ditt skrivande mer kortfattat. Typiskt svarar läsare bäst till strömlinjeformade artiklar.
  • Istället för att säga, "Eftersom fallet har gott skarpt väder och många människor gillar att titta på fotboll och äta paj, Thanksgiving har blivit en välskött tradition i många, många människor," man skulle kunna säga, "Skarpt väder, fotboll och paj är bara några anledningar som människor älskar tacksägelse!"
  • Tips

    Jot down idéer som de kommer till dig så att du alltid har en lista över ämnen redo.
  • Om du har valet, skriv om något som intresserar dig. Det kommer att göra det roligare!
  • Stress inte om din första artikel inte är perfekt. Skrivning är ett hantverk som tar mycket övning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande