Hur man kokar wort

Koksport är en kritisk process för att producera öl. Processen ser till att Wort är fri från bakterier som kan förorena eller förstöra den slutliga produkten. Dessutom ser det till att din malt är uppdelad i rätt typ av socker. Utan att koka din wort ordentligt, kommer du inte att kunna producera bra, kvalitets öl. I slutändan, genom att samla dina varor, värma din wort, och sedan kyla den, kommer du att kunna behärska Wort kokprocessen.

Steg

Del 1 av 3:
Förbereder din utrustningGå till annonsen och stödja WikiHow
  1. Bild med titeln Koka Wort Steg 01
1. Köp en lämplig vattenkokare eller kruka. Beroende på vilken skala du vill koka Wort och hur mycket pengar du har, måste du välja en lämplig vattenkokare. Medan många olika typer av vattenkokare är bra för kokande grunder, är vissa mycket effektivare och kommer att producera en bättre kvalitetsprodukt. Vissa vattenkokare inkluderar:
  • Traditionella kopparkakor. Medan denna typ av vattenkokare inte är mest effektiv, är den relativt billig och lätt att använda.
  • Kettlar med externa värmesjackor. Dessa vattenkokare applicerar värme från vattenkokarens yttre och är mycket effektivare än kopparkettlar.
  • Kettlar med interna värmesystem. Dessa vattenkokare kommer att tillämpa värme inifrån och är ett av de mest effektiva sätten att koka wort.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 02
    2. Sanitera din utrustning. Var noga med att rengöra all din utrustning ordentligt innan du börjar processen med kokande wort. Du kan göra det genom att koka allt du tänker använda. Detta är viktigt, eftersom alla bakterier kan förorena din wort och förstöra din slutprodukt.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 03
    3. Köp kvalitetsvatten. När det är dags att koka din wort, vill du använda gott vatten. Du kan använda flaskvatten, destillerat vatten eller vårvatten. I slutändan vill du ha vatten som har låga kemiska spår och har en jämn och söt smak.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 04
    4. Sitt din pulveriserad jäst ut i flera timmar. Om du planerar att lägga jäst under koka, låt den sitta på räknaren i ett par timmar. Detta kommer att medföra det till rumstemperatur. Genom att värma din jäst till rumstemperatur, kommer du att se till att det lättare absorberas i ditt kokande vatten.
  • Detta är ett valfritt steg.
  • Del 2 av 3:
    Uppvärmning av din wortGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Koka Wort Steg 05
    1. Koka ditt vatten. Beroende på ditt recept måste du koka en viss mängd vatten. Börja med att fylla din vattenkokare med ditt vatten och vända upp det till koka. Denna första sats vatten kommer att vara hälften av det totala vattnet du behöver koka.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 06
    2. Häll vattnet i en fermentor och låt den svalna. När vattnet har kokat, häll det i en fermentor och låt det sitta och svalna. Du kommer att använda detta vatten för att späda annat vatten och malt extrakt senare.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 07
    3. Koka en lika stor mängd vatten och lägg till ditt malt extrakt. Koka samma mängd vatten som du gjorde tidigare. När det gäller koka, ta bort det från värmen. Lägg sedan till ditt malt extrakt. Rör om vatten och malt extrakt tills extraktet är helt upplöst - det borde finnas inga klumpar kvar.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 08
    4. Använd en sked för att skrapa botten av potten. Rör upp någon malt som har samlats i botten.Detta kommer att se till att du inte bränner något malt extrakt. Bränd malt kunde förstöra smaken av din slutprodukt.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 09
    5. Tillsätt det kylda vattnet från fermentorn till potten. Sedan, ta med potten till en rullande koka. Titta på vatten / malt extraktkombinationen när den börjar värma upp. Vrid uppvärmningen om potten kokar över. Se också till att du rör om potten ibland.
  • Bild med titeln Koka wort steg 10
    6. Leta efter skum på ytan av ditt vatten. Efter att din vatten / maltblandning kokar i några minuter, börjar skum dyka upp på ytan av vattnet. Det ska visas smidigt. Skummet ska gradvis växa tjockare tills det börjar sprida sig. Detta kan ta mellan 5 och 20 minuter.
  • Bild med titeln Koka Wort Steg 11
    7. Lägg till dina humle. Efter att skummet har försvunnit, borde du lägga till dina humle. När du lägger till humle, se till att du rör dem i grundligt. Koka dem i ungefär en timme efter att ha lagt till dem. Att lägga till humle är viktigt för att din slutprodukt har en hopptyp och söt arom.
  • Var försiktig så att potten inte kokar över efter att du har lagt till dina humle. Du kan behöva vända din värme lite.
  • Bild med titeln Koka wort steg 12
    8. Vänta 30 minuter och lägg till fler humle. Efter att dina första humle har varit i en halvtimme, lägg till fler humle. Denna andra tillsats av humle kommer att lägga till aromen och smaken av slutprodukten.
  • Om du vill kan du lägga till fler humle 25 minuter senare.
  • Del 3 av 3:
    Kylning av din wortGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Koka Wort Steg 13
    1. Överför potten / vattenkokaren till en is och vattenfylld diskbänk. Efter en timme, ta bort vattenkokaren från värmen. Använd ugnsmitts, försiktigt nedbromsaren i din handfat. Håll toppen av vattenkokaren på som du gör det här.
    • Din diskbänk ska vara ungefär halvvatten och halv is - det kommer att se till att vattenkokaren kan nedsänka utan problem (men kommer fortfarande att hållas väldigt kallt).
    • Om du är mycket försiktig kan du ta bort potten och rör om den. Detta hjälper det att svalna snabbare.
  • Bild med titeln Koka wort steg 14
    2. Ta temperaturen på worten. Använd en termometer för att ta temperaturen på worten. Lämna vattenkokaren i diskbänken tills Wort går under 80 grader Fahrenheit (27 grader Celsius). Detta tar cirka 30 minuter.
  • Vattenkokaren ska så småningom vara lite varm.
  • Bild med titeln Koka wort steg 15
    3. Använd en koppar wort chiller. Om du producerar mer än några liter öl, kanske du vill överväga att köpa och använda en koppar wort chiller. En koppar Wort Chiller är en spole av kopparrör du sätter in i worten som den fryser. Det bidrar till att öka den hastighet där Wort kyler.
  • Efter kylning av din wort kommer det att vara redo för dig att börja jäsningsprocessen.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande