Hur man kokar vatten utan el eller gas

Vi har alla fått så vanligt att helt enkelt slå på en spis eller starta en vattenkokare när vi behöver koka vatten, men vad händer när det inte finns någon makt eller gasen är ute? Oroa dig inte. Det finns gott om andra sätt att du kan värma upp vatten så det är säkert att använda och dricka, och det finns även några enkla sätt att rena vatten om du inte kan koka det. För att hjälpa dig att hitta en lösning har vi sammanställt en snygg lista med alternativ du kan använda för att koka vatten utan att använda el eller gas.

Steg

Metod 1 av 10:
Grillgrill
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 1
1. Använd kolet för att få en kruka med vatten till koka. Chansen är att du har en grill i din bakgård eller någonstans i ditt garage, men om du inte gör det kan du välja en från affären eller låna en från en granne. Stack en hög med kol i mitten av grillen och lys upp det. När alla kolar brinner, placera en kruka eller vattenkokare full av vatten ovanpå gallret. Stäng locket på grillen om du kan och vänta på att vattnet börjar koka. När det bubblar bort, använd en ugnsmitt eller en tjock handske för att ta bort behållaren från grillen.
  • Om du har propangrill som fortfarande har lite juice kvar, kan du använda gasen för att värma upp en kruka eller vattenkokare.
Metod 2 av 10:
Eldstaden
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 2
1
Börja ett litet lägereld Du kan använda för att koka ditt vatten. Gå ut i din bakgård och gräva ett litet, grunt hål. Bygg en "tipi" med tjockare grenar och placera sedan mindre grenar och löv i mitten. Tänd elden i mitten och vänta tills det finns en fin säng av kol. Sedan placera en kruka eller metallkapplöpning på kolorna tills vattnet börjar koka.
  • Öva god brandsäkerhet och håll en hink med vatten i närheten Om du snabbt måste släcka elden.
Metod 3 av 10:
Tekljus
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 3
1. Placera ljusen i en bakplåt och sätt en vattenpanna på toppen. Te ljus, även kända som te ljus, är små ljus i en tunn metall kopp. De är bra att ha för belysning om din makt går ut och du kan också använda dem för att koka vatten i en nypa. Placera ca 10-15 te ljus i en bakplåt och sätt brickan ovanpå ugnen. Tända ljusen och placera en stekpanna full av vatten ovanpå brickan så det finns ca 1-2 tum (2.5-5.1 cm) mellan flamman och pannan. När vattnet börjar koka, kan du ta bort pannan.
  • Det kan ta ca 10 minuter eller så för att vattnet börjar koka.
  • Använd en bred stekpanna så att värmen är jämnare fördelad och vattnet kommer att koka snabbare.
Metod 4 av 10:
Öppen spis
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 4
1. Ställ in en kruka eller vattenkokare direkt på kolarna för att koka ditt vatten. Om du har en öppen spis i ditt hem, har du lycka till! Du kan enkelt använda den för att koka vatten utan gas eller el. Bara starta en eld och vänta tills det finns en fin säng av kol. Fyll sedan en kruka eller en metallkokare med vatten och sätt den i kolan. När vattnet börjar koka, använd en ugnsmitt för att ta bort det så att du inte brinner dina händer.
  • Tänk på att kol kan sånga eller mörka vilken krukan eller kettle du använder, så du kanske vill gå med en du inte riktigt tänka dig att bli smutsig eller bränd.
Metod 5 av 10:
Vedeldad spis
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 5
1. Placera en kruka eller vattenkokare på toppen för att värma ditt vatten. Om du har en vedspis, ibland känd som en vedeldad spis, fyll den med ved och starta eld. Låt elden brinna och värma upp kaminen så det är trevligt och toasty. Fyll en kruka eller en metallkokare med vatten och placera den ovanpå spisen. När vattnet börjar koka (det kan ta ett tag), sätt på en ugnsmitt och ta bort behållaren från toppen av kaminen.
  • Vissa eldstäder har en vedspis ansluten till dem för att trampa värme och värma ett rum. Om du har den typen av installation, kan du starta en eld i din eldstad och placera en kruka eller vattenkokare på din vedspis!
Metod 6 av 10:
Raketugn
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 6
1. Lägg till ditt träbränsle och placera en behållare med vatten på toppen. En raketugn är en liten metallkamin med ett J-format rör som använder en liten mängd trä för att producera mycket värme. Om du har en kan du använda den för att koka ditt vatten ganska enkelt. Lägg helt enkelt trä i bränslekammaren, tänd det och lägg sedan en kruka eller en vattenkokare på kokytan ovanpå kaminen. När vattnet börjar koka kan du ta bort behållaren och du är alla uppsättning.
  • Du kan hitta Rocket-spisar på dina lokala sportartiklar och utomhusbutik. Du kan också beställa dem online.
Metod 7 av 10:
Fältkök
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 7
1. Om du har en liten lägerkamin, använd den för att koka en kruka med vatten. Campstugor använder bränsle som butan eller propan och kan vara väldigt användbara för matlagning och kokande vatten om du förlorar makten. Slå på campugnen och placera en kruka eller metallkett med vatten på toppen tills den börjar kokas. Ta sedan bort behållaren och stäng av spisen om du är klar med den.
  • Du kan hitta lägerugnar på dina lokala sportartiklar och utomhusbutik. Du kan också beställa dem online. De är praktiska att ha, så du kanske vill hålla en i ditt garage bara om du behöver det!
Metod 8 av 10:
Solkokare
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 8
1. Om det är ljust och soligt, kan du använda detta för att koka ditt vatten. Solarkockar kan formas som en kupol eller ett rör och de använder reflekterande material för att återspegla solens strålar i mitten för att värma upp och laga mat. Du kan också använda dem för att koka vatten. Placera solkokaren i direkt solljus och placera en kruka fylld med vatten i mitten. Täck potten med lock och vänta på att vattnet börjar koka. Därefter, försiktigt ta bort potten medan du bär en ugnsmitt så att du inte brinner dina händer.
Metod 9 av 10:
Jod
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 9
1. Det kommer inte att koka ditt vatten, men några droppar kan sanera det. Om du bara behöver göra vatten säkert att dricka, lägg till 5 droppar av en tinktur som är 2% jod till en quart eller liter vatten. Om vattnet är super molnigt, lägg till 10 droppar. Rör vattnet väl och låt det stå i 30 minuter efter att du har lagt till dropparna så att joden har en chans att helt sanera det.
  • Detta är också ett bra alternativ om din enda källa till vatten är från en flod, ström, eller till och med snö.
Metod 10 av 10:
Bleka
  1. Bild med titeln Koka vatten utan el eller gas Steg 10
1. Lägg till en liten mängd unscented hushållsblekmedel för att sanera vatten. Medan det endast ska användas som en sista utväg, om du behöver göra vatten säkert att dricka, kan du använda blekmedel så länge du utspäddar det korrekt. Använd aldrig doft eller blekmedel som har lagt till rengöringsmedel. Kontrollera etiketten för att se till att den innehåller 6% eller 8.25% natriumhypoklorit (NaClO). För 1 quart eller liter vatten, använd en dropper för att lägga till 2 droppar på 6% eller 8.25% blekmedel. Rör vattnet och låt det stå i 30 minuter innan du använder det.
  • Om lukten av klor är för stark efter 30 minuter, vänta några timmar och det borde bli lite bättre.

Tips

Vänta tills vattnet kommer till en rullande koka och låt det koka i minst 1 minut för att helt rena det.

Varningar

Drick aldrig osanligt vatten. Det kan verkligen göra dig sjuk om det finns bakterier och bakterier i den.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande