Hur man diagnostiserar lupus

Studier visar att lupus, en autoimmun sjukdom, är vanligast hos kvinnor från 15 och 44 år. Det påverkar främst organen, som hjärnan, huden, njurarna och lederna. Dess symtom maskeras ofta som tecken på andra sjukdomar, så villkoret kan vara svårt att diagnostisera. Experter Observera att förståelse av symtomen och diagnosprocedurerna för lupus kan hjälpa dig att fånga och behandla denna sjukdom, liksom undvika potentiella triggers.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna lupus symptom
  1. Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 1
1. Kontrollera ditt ansikte för ett fjärilsutslag. Ett genomsnitt på 30 procent av lupuspatienterna utvecklar ett karakteristiskt utslag över ansiktet som ofta sägs se ut som en fjäril eller vargbit. Utsläppen spänner över kinderna och näsan, som ofta blossar ut över hela kinderna och ibland täcker en del av huden nära ögonen.
  • Kontrollera även för discoidutslag runt ditt ansikte, hårbotten och nacke. Dessa utslag visar sig som röda, upphöjda fläckar, och de kan vara så allvarliga att de lämnar ärr, även efter att de är borta.
  • Var särskilt uppmärksam på utslag som triggas eller förvärras av solljus. Känslighet för ultraviolett ljus, oavsett om det är naturligt eller artificiellt, kan utlösa sår på solskyddade delar av kroppen och kan förvärra ett fjärilsutslag på ditt ansikte. Denna utslag är svårare och utvecklas snabbare än en vanlig solbränna skulle.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 2
    2. Notera eventuella mun- eller nasala sår. Om du ofta får sår på taket på munnen, längs sidan av munnen, på tandköttet, eller inuti näsan, kan det vara ett annat varningsskylt. I synnerhet är det ofta fallet om dessa sår inte är faktiskt "öm." I de flesta fall är munnen och nasala sår som är förknippade med lupus smärtfria.
  • Om dessa sår blir värre i solljus är detta ett ännu starkare tecken på lupus. Detta kallas fotosensitivitet.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 3
    3. Leta efter symptom på inflammation. Inflammation av lederna, lungorna och fodret runt hjärtat förekommer vanligen hos patienter som har lupus. Utöver detta är blodkärlen vanligtvis inflammerade. Mest i synnerhet kan du se inflammation och svullnad runt fötterna, benen, händerna och ögonen.
  • Om du har inflammerade leder kan de känna sig varma och ömma och se svullna och röda.
  • Inflammation i hjärtat och lungorna kan detekteras hemma baserat på bröstsmärta. Om du känner en skarp bröstsmärta när du hostar eller tar ett djupt andetag kan du räkna med detta som ett möjligt symptom. Detsamma gäller om du känner andfåddhet under dessa perioder.
  • Andra tecken på att ditt hjärta eller lungor kan bli inflammerade inkluderar onormala hjärtrytmer och hosta upp av blod.
  • Inflammation kan också ske i matsmältningsorganet och kan ses genom symptom som buksmärta, illamående och kräkningar.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 4
    4. Var uppmärksam på din urin. Medan urinavvikelser kan vara svåra att upptäcka hemma, finns det några symptom du kanske kan upptäcka. Om en njure inte kan filtrera din urin på grund av lupus, kan dina fötter svälla. Värre än, om dina njurar har börjat misslyckas, kan du känna illamående eller svaghet.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 5
    5. Observera eventuella problem med ditt hjärn- och nervsystemet. Lupus kan påverka nervsystemet. Vissa symtom, som ångest, huvudvärk och visionsproblem, är vanliga och svåra att tilldela lupus - men anfall och förändringar i personlighet är konkreta symptom som tas väldigt seriöst.
  • Observera att medan huvudvärk är mycket vanliga med lupus, kan de vara mycket svåra att tillskriva sjukdomen. Huvudvärk är vanliga och har många möjliga orsaker.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 6
    6. Fråga dig själv om du är mer trött än vanligt. Extreme trötthet är ett annat vanligt symptom på lupus. Det kan orsakas av ett antal olika faktorer, men ofta kan dessa faktorer kopplas till lupus. När trötthet åtföljs av feber kan du vara ännu mer säker på att det är lupus.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 7
    7. Titta på andra konstiga saker i din kropp. Du kanske märker att dina fingrar eller tår byter färg (vit eller blå) när de utsätts för kyla. Detta kallas Raynauds fenomen, och är vanligt med lupus. Du kan också märka torra ögon och andfåddhet. Om alla dessa symtom uppträder tillsammans kan du hantera lupus.
  • Metod 2 av 3:
    Diagnostisera lupus
    1. Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 8
    1. Förbered dig för ditt möte med doktorn. Du kan gå till någon allmän läkare för en lupusdiagnos, men den läkaren kan hänvisa dig till en reumatolog som kan beställa mer bekräftande tester och hjälpa till att hantera symtom med specifik medicinering för lupus. Typiskt kommer starten på en professionell medicinsk diagnos att vara på en standardläkares kontor.
    • Innan ditt möte skriv ner information om när dina symtom började och hur ofta de är. Också notera några mediciner och kosttillskott du tar som möjligt utlösare.
    • Om en förälder eller syskon någonsin har haft lupus eller en annan autoimmuna störning, bör du också ge den informationen med dig. Patient och familjehistoria är mycket viktiga för att diagnostisera lupus.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 9
    2. Förbered dig för ett antinukleärt antikropp (ANA) test. Ana är en antikropp som attackerar proteiner i kroppen, och dessa ana är närvarande hos de flesta med en aktiv form av lupus. Detta används ofta som ett första screeningtest - men inte alla med ett positivt ANA-test har lupus. Ytterligare test behövs för att bekräfta närvaron av lupus.
  • Till exempel kan ett positivt ANA-test också indikera sklerodermi, Sjogrens syndrom och andra autoimmuna sjukdomar.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 10
    3. Få ett komplett blodantal. Detta blodprov mäter mängden röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar och hemoglobin i ditt blod. Vissa abnormiteter kan vara ett annat möjligt tecken på lupus. Till exempel kan detta test avslöja anemi, vilket är ett vanligt symptom på lupus.
  • Observera att detta test inte diagnostiserar lupus av sig själv. Många andra villkor kan också orsaka liknande abnormiteter.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 11
    4. Förvänta blodprov för inflammation. Din läkare kan göra flera tester som bekräftar ett inflammatoriskt tillstånd, men de kommer inte att definitivt visa att du har lupus. Ett sådant test mäter din erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR). Detta test mäter hur snabbt det tar röda blodkroppar att bosätta sig i botten av ett provrör på en timme. En snabb takt kan indikera lupus. En snabb takt kan också vara symptomatisk av andra inflammatoriska tillstånd, cancerformer och infektioner, så det är inte heller ett absolut test,.
  • Ett annat test som inte är specifikt för lupus men kan test för inflammation är ett C-reaktivt protein (CRP) test. Detta leverprotein kan indikera närvaron av inflammation, men det finns många andra tillstånd som kan få detta protein att dyka upp.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 12
    5. Ta reda på om andra blodprov. Eftersom inget blodprov är exklusivt för lupus utför läkare vanligtvis en rad blodprov för att begränsa diagnosen. Symptom måste vanligtvis matcha minst fyra av de viktigaste elva symptomen som läkare letar efter. Andra möjliga test som din läkare kan använda inkluderar:
  • Ett blodprov som mäter din erytrocyt sedimenteringshastighet. Detta test mäter hur snabbt det tar röda blodkroppar att bosätta sig i botten av ett provrör på en timme. En snabb takt kan indikera lupus. En snabb takt kan också vara symptomatisk av andra inflammatoriska tillstånd, cancerformer och infektioner, så det är inte heller ett absolut test,.
  • En antikroppar mot fosfolipider (APL) test. Ett APL-test söker antikroppar som angriper fosfolipider, och de tenderar att vara närvarande i 30 procent av patienterna med lupus.
  • En antikroppar mot SM-test. Denna antikropp attackerar SM-proteinet i cellkärnan, och det är närvarande i cirka 30 till 40 procent av lupuspatienterna. Dessutom visar det sällan i människor utan lupus, så ett positivt resultat garanterar nästan alltid en lupusdiagnos.
  • Ett anti-DSDNA-test. Anti-DSDNA är ett protein som attackerar dubbelsträngat DNA. Ungefär 50 procent av lupuspatienterna har detta protein i deras blod. Det är mycket sällsynt hos människor utan lupus, så ett positivt resultat resulterar nästan alltid i en lupusdiagnos.
  • Anti-RO (SS-A) och anti-la (SS-B) test. Dessa antikroppar angriper RNA-proteinerna i ditt blod. Det är vanligare hos patienter med Sjögrens syndrom, dock.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 13
    6. Få ett urintest. Urinprov övervakar njurarna, och skadade njurar kan vara ett tecken på lupus. Du kan behöva ge ett urinprov så att läkaren kan göra en urinalys. Detta test tittar på din urin för extra proteiner eller närvaron av röda blodkroppar.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 14
    7. Fråga om Imaging Tests. Din läkare kan beställa ett bildtest om de tror att du har en form av lupus som påverkar dina lungor eller hjärta. En traditionell bröströnt röntgen kan beställas att titta på dina lungor. Ett ekkokardiogram kommer att titta på ditt hjärta.
  • En röntgen på bröstet kan avslöja skuggor i dina lungor, vilket kan indikera områden av vätska eller inflammation.
  • Ett ekkokardiogram använder ljudvågor för att mäta ditt hjärtslag och att upptäcka eventuella problem i hjärtat.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 15
    8. Fråga om en biopsi. Om din läkare misstänker att lupus har skadat dina njurar, kan de göra en njurebiopsi. Målet med denna biopsi är att få ett urval av njurvävnad. De kommer att bedöma villkoren för dina njurar baserat på hur mycket skada som har inträffat, och vilken typ av skada det är. Läkare kan använda denna biopsi för att bestämma den bästa behandlingen för lupus.
  • Metod 3 av 3:
    Lär dig om lupus
    1. Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 16
    1. Lär dig vad lupus är. Lupus är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att det medför att immunsystemet att attackera friska delar av din kropp. Återigen påverkar det oftast organen, som hjärnan, huden, njurarna och lederna. Sjukdomen är också kronisk, vilket innebär att den varar på lång sikt. Det gör att kroppen blir inflammerad när immunsystemet attackerar frisk vävnad.
    • Det finns inget botemedel mot lupus - men behandlingar kan underlätta symptomen.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 17
    2. Förstå de tre primära typerna av lupus. När människor hänvisar till lupus hänvisar de vanligtvis till systemisk lupus erythematosus (SLE). Denna typ av lupus påverkar din hud och dina organ, särskilt dina njurar, lungor och hjärta. Det finns andra typer av lupus, inklusive kutan lupus erythematosus och läkemedelsinducerad lupus.
  • Kutan lupus erythematosus påverkar bara huden och hotar inte kroppens andra organ. Det utvecklas sällan i SLE.
  • Droginducerad lupus kan påverka huden och dina inre organ, men det induceras genom användning av specifika läkemedel. Det går vanligtvis bort när de mediciner är ute av patientens system. De symptom som är förknippade med denna form av lupus är typiskt ganska mild.
  • Bild med titeln Diagnose Lupus Steg 18
    3. Identifiera orsakerna. Även om det har varit svårt för läkare att förstå lupus, har de identifierat sina egenskaper. Lupus verkar utlösas av en kombination av dina gener och din miljö. Med andra ord, om du har en genetisk predisposition för lupus, kan miljöfaktorer utlösa det.
  • Vanliga lupus triggers inkluderar mediciner, infektioner eller kontakt med solljus.
  • Lupus kan utlösas av sulfa droger, droger som gör dig mer känslig för solljus, penicillin eller antibiotika.
  • Fysiska tillstånd som kan utlösa lupus inkluderar infektioner, det vanliga förkylningen, ett virus, som är uttömt, få en skada eller känslomässig tvång.
  • Det är de ultravioletta strålarna från sol som kan utlösa lupus. Ultravioletta strålar från fluorescerande glödlampor kan göra samma sak.
  • Tips

    Identifiera fall av lupus i din familjehistoria. Om någon direkt relaterad till dig har haft lupus, kan du vara mottaglig. Medan du inte kan veta vad som kommer att utlösa lupus för dig, kanske du vill göra ett möte med din läkare om du märker några symtom på lupus.

    Varningar

    Om du misstänker att du kanske har lupus, planera ett möte med din läkare. Gör det så snart som möjligt, även om du inte har ett stort antal symptom. Villkoren kan bli mycket allvarligt inom kort tid, så det är bättre att fel på sidan av försiktighet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande