Hur man uthärda en mr-skanning

För många är tanken på en Magnetic Resonance Imaging (MRI) -sökning en ångestinducerande upplevelse. Även om det är ett smärtfritt förfarande, kan maskinens utformning vara skrämmande, särskilt om du lider av klaustrofobi. Det finns dock saker som du kan göra under processen för att få en MRI mer trevlig. Förbereda dig själv i förväg, veta vad du kan förvänta dig, och att få rätt utrustning kan hjälpa dig att komma igenom proceduren med mindre ångest.

Steg

Del 1 av 4:
Justera miljön
  1. Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 1
1. Säkerställa din fysiska komfort. Även om du kan vara begränsad i hur specialisten placerar dig i maskinen, var noga med att placera dig på ett sätt som är bekvämt. Ta några föreskrivna läkemedel före ditt förfarande, såvida inte annars av din läkare, för att undvika obehag.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 2
    2. Ändra ljusets ljusstyrka i rummet. Beroende på dina triggers kan ett mörkare eller lättare rum få dig att känna dig mer tillfreds. Den rätta atmosfären kommer tillfredsställande och göra tiden att gå igenom snabbare. Prata med specialisten / teknologen och din läkare om medel för att förbättra miljön där MR-bildbehandlingen äger rum.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 3
    3. Ändra rummets temperatur. Att upprätthålla en bekväm temperatur kommer att begränsa din ångest. De flesta sjukhus eller bildcentraler bör ha filtar tillgängliga om rummet är för kallt. En mjuk filt kommer också att lägga till ett extra lager av komfort.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 4
    4. Bära bekväma kläder. Beroende på proceduren kan en MR-skanning ta var som helst från 15 till 90 minuter, så du vill ha på kläder som du kan lägga dig i ett tag. Använd inte täta eller restriktiva kläder, vilket kan intensifiera dina känslor av obehag och eventuellt känslor av klaustrofobi. Istället, ha på sig kläder som är lös och möjliggör mycket luftrörelse. Om du är osäker på vad du ska bära, prata med MR-specialisten eller din läkare om lämpliga kläder för ditt förfarande.
  • Undvik att bära kläder med någon metall. Du kanske bad om att byta till en sjukhusklänning, vilket kan öka ångest, om din klädsel är oförenlig med maskinen.
  • Bild med titeln Avstå en MR-skanningssteg 5
    5. Använd en MR-kudde. Eftersom du måste placeras på ett visst sätt under MR-skanningen finns det en mängd olika kuddar som skapats speciellt för MR-procedurer som hjälper dig att hålla dig bekväm medan du är i bildbehandlingsmaskinen. Vanligtvis ska sjukhuset eller bildcenteret ha kuddar tillgängliga för dig att använda. Men om dessa kuddar inte är tillgängliga, eller du finner dem obekväma, prata med din läkare eller bildspecialisten om att köpa din egen MR-kudde för att ta med proceduren.
  • Del 2 av 4:
    Håll dig lugn under skanningen
    1. Bild med titeln Avstå en MR-skanningssteg 6
    1. Utnyttja ljud och visuella hjälpmedel. Bekant och avkopplande media kan lugna din rädsla och distrahera dig från MR-maskinens ljud. MR-maskinen kan vara bullriga, vilket ökar din ångest, men lugnande ljud och fridfulla bilder kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och bekväm under proceduren.
    • Fråga i förväg om MR-sviten har musik kan du lyssna på, eller om du kan ta med en favorit-CD och personalen kan ge hörlurar. Du kommer inte att kunna ta med din egen medieenhet eller hörlurar, eftersom de innehåller metall som kan störa processen.
    • Vissa MR-maskiner har inbyggda videoskärmar som spelar avkopplande bilder. Kontakta din läkare eller bildspecialist för att se om en maskin med en videoskärm är tillgänglig.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 7
    2. Använd öronproppar eller buller avbrytande hörlurar. MR-skannern kommer att göra höga ljud under proceduren, vilket kan vara oroande och ångest som inducerar. Fråga MR-specialisten om du kan använda ett par öronproppar eller buller som avbryter hörlurar för att bära under proceduren.
  • Bild med titeln Avstå en MR-skanningssteg 8
    3. Försök meditera. Denna övning bidrar till att främja avkoppling genom mental självreglering. Meditation kan ta många former och inkludera olika föremål, till exempel bönpärlor. Många utövare upprepar en "mantra" som hjälper dem att tänka, medan andra betonar en bön av andra yttrande.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 9
    4. Ta djupa andetag. Inhale och andas långsamt. Fokusera ditt sinne på varje andetag.
  • Bild med titeln Avstå en MR-skanningssteg 10
    5. Räkna till tio. Upprepa så många gånger som nödvändigt. Räkna till 20 om tio är för kort.
  • Bild med titeln Avstå ett MR-skanningssteg 11
    6. Gå till din "glad plats." Tänk på en plats som du tycker är särskilt fredlig och avkopplande. Visualisera dig själv i det här utrymmet, betona detaljerna i ditt sinne. Denna praxis hjälper dig att tänka dig själv från MR-proceduren och dess medföljande ångest.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 12
    7. Täck dina ögon. Be om en våt tvättduk eller en ögonmask att sätta över dina ögon innan du börjar. Detta förhindrar att du ser din omgivning, vilket kan utlösa din klaustrofobi eller ångest.
  • Bild med titeln Avstå en MR-skanning Steg 13
    8. Följ din normala dagliga rutin. Det är viktigt att behålla så många av dina dagliga vanor som möjligt dagen för ditt förfarande. Detta kommer att bidra till att begränsa din ångest som går in i din MR-skanning.
  • Ät dina normala livsmedel. Om inte din läkare berättar annars kan du äta normalt dagen för din skanning. Men kom ihåg att du inte kan flytta under skanningen, så var noga med att undvika livsmedel som kan orsaka gastronomiskt obehag.
  • Drick mycket vatten - men kom ihåg att du inte kan ta badrumsbrott under skanningen och vissa procedurer tar så länge som 90 minuter, så var noga med att gå på toaletten innan du går in i maskinen.
  • Bild med titeln Avstå en MR-skanningssteg 14
    9. Få tillräckligt med sömn. Att vara trött förstärker oroliga känslor så det är viktigt att få en god natts sömn innan din MR-skanning. Vuxna mellan åldrarna 26 och 64 behöver sju till nio timmars sömn en natt för att säkerställa en riktig mental och fysisk hälsa.
  • Prata med din läkare om att ta en sömnhjälp natten innan din procedur för att säkerställa att du är väl vilad. Men kom ihåg att många sömnhjälpmedel kan göra dig groggy och kanske inte är kompatibel med andra läkemedel. Prata alltid med din läkare innan du tar nya läkemedel.
  • Del 3 av 4:
    Få extra hjälp
    1. Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 15
    1. Ta med en vän eller familjemedlem till stöd. De kommer att bidra till att lugna dig under proceduren genom att behålla fysisk kontakt (håller din hand eller rörande fot).Var noga med att ta med någon som inte har ett medicinskt tillstånd (graviditet eller metallimplantat i kroppen som en pacemaker eller aneurysmklipp) som skulle hindra dem från att vara i bildbandet. Om vänner eller familjemedlemmar är otillgängliga kan sjukhuset eller bildfaciliteten ge en anställd att stanna i skanningsrummet med dig.
    • Kommunicera med din vän / familjemedlem och supportpersonalen under proceduren. Detta hjälper dig att känna dig mer lugn och distrahera dig under proceduren. Det finns högtalare i maskinen, liksom en samtalsknapp eller kläm boll som du kan trycka eller klämma för att kommunicera med personalen.
  • Bild med titeln Avstå ett MR-skanningssteg 16
    2. Ta en lugnande. Med din hälso-leverantör, diskutera möjligheten att ta en mild sedativ före proceduren. Patienter hittar ofta dessa typer av mediciner avkopplande och hjälpsamma för att begränsa ångest.
  • Ett recept för lugnande kommer att krävas före dagen för utnämningen. Var noga med att prata med din apotekspersonal om medicinen och dess biverkningar före mötet.
  • Eftersom lugnande medel kan göra dig trött eller groggy, var noga med att få en vän eller familjemedlem att köra dig till ditt möte. Vissa bildcenter erbjuder gratis transport så var noga med att göra arrangemang med anläggningen före ditt besök.
  • Slutföra ett viktigt pappersarbete i förväg på grund av de lugnande effekterna av lugnande medel.
  • Bild med titeln uthärda en MR-skanningssteg 17
    3. Kontakta en mentalvårdspersonal. Rådgivning med en psykisk hälso-professionell kan hjälpa till att lindra dina rädslor genom att ta itu med de underliggande känslorna och känslorna. Din mentalvårdsleverantör kan rekommendera praxis eller tekniker som är utformade för att rikta mot de grundläggande orsakerna till din ångest.
  • Del 4 av 4:
    Förstå proceduren
    1. Bild med titeln Avstå en MR-skanning Steg 18
    1. Planera framåt. Prata med sjukhuset eller bildcenterpersonalen om proceduren före dagen för ditt möte. Förstå vilken typ av MR-maskin du ska använda, och de tekniker som är förknippade med den, och besöker sjukhuset eller bildhanteringsanläggningen innan ditt möte kan hjälpa dig att undvika överraskningar på dagen för din skanning och göra det till en stressfri upplevelse.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 19
    2. Prata med din läkare. Diskutera din medicinska historia med din läkare för att säkerställa att du inte har ett villkor som skulle hindra dig från att få en MR. De som är gravida eller har ett metallimplantat, som en pacemaker, kan inte ta emot en MR.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 20
    3. Se vad skannern ser ut. Om det är tillgängligt på din plats, be receptionisten att schemalägga dig i den öppna MRI. Det finns olika bildbehandlingar som är mindre restriktiva, vilket skapar en miljö som är mindre benägna att inducera klaustrofobi.
  • Ett öppet högt fält MRI har öppna sidor och ingenting håller dig nere.
  • I en öppen upprättstående mri sitter patienten eller står i maskinen och det finns inget framför ansiktet. Emellertid producerar denna maskin mindre detaljerade skanningar och är mindre vanligt.
  • Bildbeteckningen uthärda ett MR-skanningssteg 21
    4. Fråga frågor. Var noga med att fråga om längden på proceduren och de steg som är inblandade i MR-bildbehandlingsprocessen. Beroende på vilken kroppsdel ​​som är avbildad behöver du inte helt ange MR-maskinen. Till exempel, för att förvärva bilder av knäet, benet eller foten behöver patienten bara sätta in benet i skannerns rör - inte hela kroppen.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 22
    5. Möt medlemmar av bildcenter eller sjukhuspersonal. Patienterna upplevde i allmänhet mindre ångest om de träffade en anställd före deras utnämning. Att kräva information kan också vara till hjälp om du besöker centrumet är opraktiskt.
  • Bild med titeln uthärda ett MR-skanningssteg 23
    6. Strategis planer för ångesthantering under förfarandet. Diskutera sjukhuset eller bildcentrets resurser för att göra upplevelsen mer trevlig kan lindra dina rädslor. Läkarna och teknikerna kan ha tips och strategier som hjälper dig att känna dig mer tillfreds.
  • Varningar

    Rådfråga alltid din läkare innan du tar några nya läkemedel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande