Hur man bestämmer moraliska principer utan religion

Etik är filosofins gren som omfattar analysen och propositionen av moraliska principer och ett enda livs beteende.Många teister hävdar att en högre makt är den enda möjliga källan för moraliska principer.Moderna etikister förnekar kategoriskt att detta är fallet. Om de idéer som föreslagits av en religiös text är bra, är de bra oberoende av talaren. Att bestämma moraliska principer utan religion betyder inte att du inte kan vara andlig - det betyder helt enkelt att tänka genom moral själv istället för att acceptera dem som faktum.

Steg

Metod 1 av 3:
Utveckla din personliga moraliska kod
  1. Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 1
1. Tänk på de mest specifika principerna i ditt liv, de principer som du aldrig bryter mot.Vad är dessa principer och varför är de viktiga?För de flesta faller aggressivt våld i denna kategori, liksom stjäl och ligger. Men denna självundersökning av moral är kanske det viktigaste steget att bestämma moraliska principer utan religion. Det är okej, även förväntat, att inte ha fulla svar för varje fråga, men du borde fråga dem: [[image: Bestäm moraliska principer utan religion Steg 4 Version 2.jpg | center]
  • Är det någonsin rätt att begå ett brott? Är det rätt att följa alla lagar eller bara de du håller med om?
  • Är totalt ärlighet en bra sak, eller är det ouppnåeligt?
  • Vad är din linje mellan att hjälpa din grupp eller samhälle och titta på dig själv?
  • Vem eller vad är du lojala mot? Anger du liknande moraliska principer?
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 2
    2. Förstå att detta liv är den enda vi har.Moral bör inte säga hur vi lever i det här livet för att få en bättre position i det möjliga efterlivet.Istället bör moral maximera verktyget i detta liv, eftersom det finns mycket verkliga problem och idéer på jorden som behöver din tankeväckande vård. Man kan tillsammans med en moralisk kod med många olika mål och mål, men det är fortfarande att det här livet är det enda vi har. Denna princip bör aldrig vara långt ifrån ditt sinne.
  • Dina handlingar har konsekvenser i den verkliga världen, för ditt liv och andras liv. Ignorera inte dessa effekter i ett försök att planera för efterlivet - få ut det mesta av din nuvarande situation.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 3
    3. Tänk på de verkliga orsakerna och inspirationerna av amoralt beteende. Religioner (i allmänhet) tror att onda eller dåliga handlingar är individens misslyckande. Det är någons fel, som de avgick från de moraliska hyresgästerna av religionen ur själviskhet, ilska eller något internt ont eller fel. Men de flesta onda handlingar är resultatet inte av medvetet onda människor, utan snarare omständigheterna som omger dem. Till exempel:
  • Våldtäkt och manligt våld kan under vissa omständigheter sprida mänskligheten, som "ondska" Män som Genghis Khan skapade hundratals avkommor i sitt evolutionära (och delmöjlighet) önskan att sprida sitt DNA. Dessa våldsamma tendenser går fortfarande i moderna människor, som det var en mycket "framgångsrik" Genetisk mutation till våldtäkt och pillage i antiken.
  • Ofta är det onda i ett försök att överleva, även om den insatsen är fundamentalt missvisad. Medan Hitlers handlingar är otvivelaktigt omoraliska, vad med resten av tyskarna som gick med med det? Hela landet var i hemsk fattigdom och depression, och en karismatisk ledare övertygade dem om att han kunde returnera dem till säkerhet och rikedom - valet ansågs inte vara moraliskt, det var praktiskt.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 4
    4. Fortsätt omvärdera och justera moralerna för att vara både aktuella och konsekventa. Detta är en fortlöpande uppgift och ens moraliska principer måste uppdateras när samhället fortskrider och nya idéer och situationer upptäcks. Ett av de stora misstag i religiös moral är att människor antar att allt har varit rätt för 2000 eller flera år och att inga förändringar måste göras för att passa moderna tider. Men det här förstår ofta de underliggande moraliska hyresgästerna att behandla andra rättvist och undvika våld, eftersom moderna sektar av islam kan intyga. Håll ditt sinne mer öppet än detta och sekulära moraliska principer kommer snart att bli mycket tydligare.
  • Alla borde spendera tid om att tänka på sin moraliska kod för att passa nya problem och problem. Titta inte längre än Pope Francis, som snabbt sätter sig om reexaminering och modifiering av århundraden gammal katolska dogma om homosexualitet, kvinnor, miljö och kapitalism.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 5
    5. Illustrera din moraliska kod i handlingar, inte bara i tankar. Tänk på din moral och följ dem, vad de än kan vara.Det är inte meningsfullt att ha en uppsättning moraliska principer som man inte följer. Kom ihåg att andra människor har olika idéer om moral, och accepterar att du inte kan göra mer än att följa din egen kod. I slutändan kommer din moral att bestämmas av dina handlingar och ord, inte av dina tankar.
  • Metod 2 av 3:
    Utforska icke-religiösa moraliska filosofier
    1. Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 6
    1. Tänk på moderna etiska quandaries och dilemman för att fördjupa dina moraliska principer. Läkare vet att det är lite att de kan göra för att förhindra ämnets död på grund av terminal (livsändande) sjukdomar. I sådana fall är det okej att hjälpa en patient att döda sig fredligt, eller om de hålls levande så länge som möjligt? Köttproduktion och konsumtion orsakar lidande för djur och miljön - är det moraliskt fel att äta djur när du vet att vegetarianismen kan vara bättre för planeten? Om du gör det är det etiskt att låta dina husdjur äta kött, eller är det omoraliskt att tvinga köttätare att hoppa över kött? Om det finns ett krig i ett främmande land och civila mördas, är det mer moraliskt att riskera oss trupper för att rädda dem eller låta varje nation bestämma sitt eget öde utan ingripande från utomstående? Det finns inga rätt svar här - bara svåra frågor som behöver ställas.
    • Att ha ett svar på en moralisk quandary, som de ovanstående, kräver tanke och detalj. För att verkligen bestämma moraliska principer måste du göra lite forskning.
    • Att hålla dina argument baserat på fakta och anledning hjälper ofta att undvika fällor som ålagts av religiöst moraliskt tänkande.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 7
    2. Tänk på den sokratiska filosofin om självkännedom, där intelligens själv skapar moral. Sokrates, och många av hans medgreeker, trodde att okunnighet eller brist på information skapar ont och dåligt beteende. De hävdar att de flesta vill göra det rätta, men tänk aldrig helt igenom de konsekvenser av sina handlingar. De flesta människor gör "rätt" sak eftersom det gör dem lyckliga, men du känner bara rätt sak genom ärlig översyn av fakta:
  • Vilka är de långsiktiga konsekvenserna av mitt val?
  • Vem annars kommer mitt val att påverka? Kommer det positivt eller negativt påverka mina relationer?
  • Vad förloras i detta beslut? Vad som uppnås?
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 8
    3. Tänk igenom de biologiska motivationerna för generositet och altruism. Under hela den mesta av mänsklig utveckling bodde människor i små band där medlemmarna var nära besläktade och sannolikt att förbli i kontakt med varandra under hela livet.Att vara altruistisk till andra medlemmar av bandet stärkte samhället, så att medlemmarna kan producera mer framgångsrika avkommor.Gemenskapens närhet sätter också andra ledamöter i stånd att återkräva, som direkt stödjer och förstärker de moraliska koderna. Samtidigt kan man kalla detta en win-win-situation - där hjälp av andra istället för att konkurrera med dem tillåter alla att vara bättre. Från Meerkats till skolor av fisk, och naturligtvis människor, kommer moralen inte från en Gud, det kommer från de evolutionära fördelarna med att stödja varandra.
  • Behandla människor med anständighet, ärlighet och vänlighet återbetalas nästan alltid av favörer från andra och ett säkert, produktivt samhälle att bo i
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 9
    4. Överväga "följdriktighet," eller den moraliska tanken att "En åtgärds moral bestäms av dess konsekvenser" . Det är i stark kontrast till de deotologiska uppförandekoder som anges av de flesta religioner, eftersom samma åtgärd kan ha olika moraliska värda under olika omständigheter. Utvecklat över många århundraden finns det många konsekvensistiska etiska ramar där ute, såsom utilitarism och regelkonsekvenser. Att leva som en konsekvensist är att, i orden av utilitaristisk filosof Jeremy Bentham, "Den största lycka till det största antalet. .
  • Vad räknas som en "god konsekvens?" Se till att du överväger hur dina beslut kommer att påverka andra - eftersom dina relationer i slutändan påverkar dig också.
  • Utåt "rätt" agera, enligt religion, är något irrelevant. Till exempel är stjälning "fel" I de flesta religioner. Men stjäl från de rika för att mata dina svältande barn verkligen "omoralisk" Om du anser de faktiska konsekvenserna?
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 10
    5. Undersök överlappen av idéer mellan kulturer för att hitta gemensam moralisk mark. Oberoende kulturell överlapp föreslår generellt att en moralisk princip är giltig.Till exempel, den gyllene regeln ("Göra mot andra som du skulle få dem att göra åt dig") är inte unikt kristen och är faktiskt echoed i hela etiska filosofi över hela världen. Människor överallt är överens om att du ska behandla andra med respekt, vilket indikerar att det här är en solidt mänsklig moralisk princip.
  • De idéer som beskrivs i Förenta nationernas förvaltningsdeklaration av mänskliga rättigheter anses allmänt vara en världsomspännande, men ofullständig ram för grundläggande anständighet och moral.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 11
    6. Dyk djupare in i de moraliska skrifterna av filosofer och religiösa tänkare.Medan läsaren kan överväga många delar av religiösa (och filosofiska) texter Amoral och saknar en tro på någon gudom, rabatterar de inte de positiva idéerna hos dessa författare.Författarna av sådana texter var definitivt mänskliga, och deras idéer kan vara giltiga utanför religionens sammanhang. Några kända etiska och moraliska områdena att börja med inkluderar:
  • Bortom gott och ont, Friedrich Nietzche
  • Det moraliska landskapet, " Sam Harris
  • Etik, Benedict de Spinoza
  • Strakens skrifter. Augustine, Christian Theologist
  • Nicomachean etik, Aristoteles
  • "Grundarbete för moralens metafysik", Immanuel Kant
  • En tillindikering av kvinnornas rättigheter, Mary Wollstonecraft
  • Metod 3 av 3:
    Skilsmässa moral från religion
    1. Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 12
    1. Förstå att det mänskliga intellektet är det största verktyget som vi ännu vet och att din rationale är viktig.Förstå att närvaron eller frånvaron av en högre kraft har ingen effekt på din moraliska kod, såvida inte han eller hon skulle ge en kod som är överlägsen den som du kan avleda på egen hand.I det här fallet skulle en moralisk och logisk ateist acceptera en sådan kod utan fråga.Men trots sitt gudomliga ursprung skulle en sådan ateist fortfarande känna igen värdet i att ifrågasätta den gudomliga moraliska koden för att eventuellt få ännu större moralisk rättighet.Om den gudomliga koden är perfekt, tjänar det bara till att stödja sin storhet och göra det starkare.Som sådan borde man aldrig frukta ifrågasätta en moralisk kod.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 13
    2. Observera att moral inte kommer från religion, men från samhällen som tolkar religion. Om en modern människa var att döda en ungdom för att inte hedra sin far och mamma, skulle vi verkligen tänka honom / hennes omoraliska.Ändå är det de föreskrivna straffen för sådana handlingar, enligt Abrahamic-texter som finns i Gamla testamentet. Eftersom moderna människor inte följer sina religiösa texter till brevet, måste de ha en viss metod för att bestämma vilka recept som ska följas och som att kassera, vilket är i slutändan där vår moral kommer ifrån. Fråga dig själv - är den här åtgärden "Bra" Eftersom Gud berättar att vi ska göra det, eller är det helt enkelt en bra sak att göra. Om åtgärden bara är bra för att Gud säger det, är moral inte mer än en checklista, och det finns troliga få kristna som tror att mord är moraliskt bara för att någon pratade tillbaka till sin far.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 14
    3. Kom ihåg att sann moralisk godhet uppstår för att du vill hjälpa, inte för att du måste. När något är ett krav är det inte faktiskt moraliskt längre. Moral handlar om val - bestämmer sig för det rätta bland många alternativ. Men om du bara gör det rätta eftersom en religiös ledare eller text berättade för dig, eller för att du är rädd för konsekvenserna av helvetet, är du inte faktiskt moralisk. Du är ett får.
  • Glöm aldrig att massmorden i den spanska inkvisitionen och korstagarna ansågs "moralisk" Eftersom de uppenbarligen stöddes av Bibeln. Men någon som går tillbaka för att tänka på sig skulle ha insett mycket snabbt att det meningslösa våldet aldrig är en bra moralisk princip.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 15
    4. Tänk på många av de tydliga omoraliska positionerna i religioner genom historien. Naturligtvis skulle många av dessa religions anhängare hävda att de är den mest moraliska av alla - men något är lite av när flera religioner med motstridiga idéer alla påstår moralisk överlägsenhet. Inse att om moral var helt skild från religion, skulle många av följande händelser sannolikt inte äga rum:
  • Kristendomen-sanktionerad slaveri och behandling av svarta som "submänniska" i Amerika.
  • Radikala islamiska terroristattacker, civila behövande och undertryckande av kvinnors rättigheter.
  • Burmesiska buddhister använder mänskligt offer för att få politisk makt och kontroll.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 16
    5. Förstå att mycket religiösa samhällen ofta har högre våldsgrad och brott. Myten som "Gud är det lim som håller samhället tillsammans" är en komplett myt. Faktum är att de flesta länder och stater med hög religiös tro och deltagande faktiskt är de farligaste områdena att leva i. Samtidigt är mycket sekulära områden korrelerade starkt med lägre mord, våldtäkt och fattigdomsnivåer.
  • Naturligtvis är detta en statistisk trend, och det finns undantag. Men även amerikanska stater matchar dessa trender, med sekulära stater som är säkrare än de flesta religiösa.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 17
    6. Observera att ateister tenderar att vara mindre fördomade, hatliga och mot begränsade rättigheter för minoriteter. Tid och tid igen har det visat sig att ateister tenderar att vara mer toleranta än deras starkt religiösa bröder. Skälen är multifold - brist på religion raderar föråldrade regler och moral, och det finns inget inter-religiöst hat och rivalitet som kan spåra så många grymheter (som korståg). Hur som helst, människor som skapar sina egna moraliska koder, istället för att vänta på att någon ska ge dem en, tenderar att behandla andra mycket mer vänligt.
  • Bild med titeln Bestäm moraliska principer utan religion Steg 18
    7. Kom ihåg att fortfarande acceptera det bra av religiöst tänkande och moral. För alla sina fel är den organiserade religionen en stor del av det mänskliga samhället, och teologerna av alla tron ​​har drivit etisk och moralisk filosofi otroligt långt, även om det finns några misstag. Det största misstaget köper vanligtvis till religiös moral grossist, utan att överväga felen. Tänk på dig själv, med tanke på varje princip på egen hand och inte en del av ett föråldrat trossystem, kan hjälpa dig att vara andlig och religiös utan att känna att din moraliska kod redan är ordinerad.
  • Moralen kommer ofta att vara en blandning av idéer från många olika kulturer och religioner, och stänger ditt sinne helt till teologisk tanke är lika begränsande som bara med tanke på en religion.
  • Tips

    Steven Pinker skrev en intressant artikel om moral för New York Times.
  • Läs, tänk och diskutera.Dessa förmågor är unikt mänskliga, och det faktum att vi har dem kräver att vi använder dem för att bättre kunna bedriva oss själva.
  • Överväg att läsa de moraliska skrifterna av ateistiska tänkare, moderna etikister och teologer, som Dawkins, Rand, Aristoteles, Epicurus, Mill, Confucius, Kant, Nietzsche, Hume, och de olika författarna till Abrahamic och Buddhistiska texter, för att lista några av den ursprungliga författarens favoriter.Sådana avläsningar kan vara täta och kan vara otillgängliga för dem utanför vissa samhällen, men den gemensamma kunskapen som tillhandahålls av Internet kan vara otroligt användbar för att hjälpa till i tolkning och förståelse om de tas i sammanhang.Brist på inkludering av många moraliska skrifter är inte avsett att motverka dessa skrifter.
  • Varningar

    Vissa tyder på att etik inte bara är en fråga om åsikt och att det finns en uppsättning moraliska principer som är bättre än någon annan.För att sträva efter att hitta dessa principer är människor avsedda att göra misstag.Det är viktigt att erkänna detta och stiga ovanför det genom att förfina sina moraliska principer för att passa den här nya informationen.
  • Denna artikel försöker inte införa en specifik moralisk kod på läsaren.I stället försöker det hjälpa dem som försöker leva ett moraliskt liv för att hitta en uppsättning moraliska principer som läsaren finner bäst.Detta är inte moraliskt relativism (säger att alla moraliska koder är lika).Läsarens moraliska kod kan vara bättre eller sämre än författaren är av objektiva kriterier.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande