Hur man lindrar vertigo

Experter är överens om att medan vertigo är ett mycket frustrerande tillstånd, det finns ett antal knep för att hjälpa dig att lindra känslan av yrsel eller spinning. Studier har visat att förståelsen av din vertigo kan vara avgörande för att bestämma dina bästa behandlingsalternativ, så om du har bestående eller återkommande episoder av yrsel, vill du arbeta med din vårdgivare för att räkna ut det bästa tillvägagångssättet till dig. Om fysiska manövrer inte fungerar kan du behöva överväga mediciner eller kirurgiska ingrepp.

Steg

Metod 1 av 4:
Lindring av vertigo omedelbart
  1. Bild med titeln Logga in vertigo Steg 1
1. Rör dig långsamt. Om vertigo träffar, är det värsta du kan göra för att ändra din position snabbt. Minska dina känslor av yrsel genom att flytta extremt långsamt. Dessa långsamma rörelser tillåter dig att fokusera lättare och rensa ditt huvud. Du borde också ha något stabilt (som en vägg eller räcke) för att luta sig när du står upp eller rör dig.
  • Om du behöver, ta korta pauser mellan långsamma rörelser.
  • Vertigo borde inte hålla dig från att du flyttar eller går ut ur sängen på morgonen. Var inte rädd att flytta - bara gör det med omsorg och tålamod!
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 2
    2. Undvik aktiviteter som innebär att du tittar upp. Att titta upp under längre perioder kan orsaka desorientering och känslor av obehaglighet. Du mår bättre om du kan hålla huvudnivån och parallellt med marken så mycket som möjligt. Använd långsamma rörelser när du lutar huvudet i vilken riktning som helst.
  • Medan det inte borde göra dina symtom för mycket sämre om du behöver titta upp ett ögonblick eller två, undvik att göra saker som att rengöra en hög hylla eller titta på en skärm som ligger över din ögonivå.
  • Du kan också uppleva obehag när du tittar ner.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 3
    3. Undvik att fokusera på rörliga föremål. Titta på snabba föremål som en passande bil eller tåg kan få dig att känna dig mer yr. Du kan också ha problem med att fokusera på saker som är antingen för nära dig eller för långt. Om du kämpar för att fokusera på någonting, stäng dina ögon och ta några djupa andetag. Detta kan förbättra dina symtom.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 4
    4. Ligga i en vinklad position. Att ligga ner platt kan göra din vertigo värre, samtidigt som huvudet är något förhöjd kan hjälpa till att minska den yrna känslan. Sitta eller ligga i en vinkel genom att propa dig med kuddar eller använda en vilstol.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 5
    5. Sitta i ett lugnt rum. Att placera dig i ett lugnt, mörkt rum kan hjälpa till att lindra yrsel och andra obehagliga symptom i samband med vertigo. Lie propped upp på din säng eller i en stol. Stäng av alla lampor och elektroniska enheter. Klipp av tv och radio. Denna lugna miljö kan hjälpa till att minska vertigo.
  • Försök att göra detta i minst tjugo minuter. Detta kan vara tillräckligt med tid för dina symtom att passera. Om du fortfarande känner dig yr efter tjugo minuter, vila i ytterligare tjugo.
  • Metod 2 av 4:
    Försöker epley maneuver
    1. Bild med titeln Logga in vertigo Steg 6
    1. Bestämma vilket öra som orsakar vertigo. Sitta på din säng i en position som gör att huvudet hänger något av kanten när du ligger. Vänd huvudet till höger medan du sitter och lägger dig snabbt ner. Vänta en minut och se om du känner dig yr. Upprepa på vänster sida. Om du känner dig yr när du svänger höger är ditt högra öra ditt dåliga öra. Om yrsel händer när du svänger vänster är det ditt vänstra öra.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 7
    2. Vänd huvudet 45 grader långsamt. Sitta på kanten av din säng. Vänd huvudet 45 grader till vilken sida som orsakar vertigo. Vänd inte huvudet så långt att din haka är över axeln.
  • Till exempel, om din vertigo kommer från ditt vänstra öra, kommer du att vända huvudet till vänster. Om det kommer från höger, vrid huvudet 45 grader till höger.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 8
    3. Lägg huvudet tillbaka. Därefter luta du snabbt ditt huvud tillbaka på sängen med en kudde under axlarna. Ditt huvud bör fortfarande vändas. Håll nacken och axlarna avslappnad. Håll detta i en till två minuter.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 9
    4. Vänd huvudet 90 grader. Medan du ligger ner, vrid långsamt huvudet 90 grader i motsatt riktning. Höj inte huvudet. Det borde istället vila mot kanten av sängen. Håll huvudet i denna position i en till två minuter.
  • Om din vertigo kommer från vänster öra, kommer du att vända huvudet 90 grader till höger. Om det är från höger, vänd till vänster.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 10
    5. Rulla på din "bra sida."Vänd din kropp så att du ljuger på samma sida som ditt bra öra. Vänd huvudet (håll din kropp på sin sida) så du tittar på golvet. Håll den här positionen i en till två minuter.
  • Om din vertigo kommer från vänster öra, flyttar du din kropp till höger sida.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 11
    6. Upprepa rörelserna om du behöver. För vissa människor kommer denna serie positioner omedelbart att lindra deras symptom. För andra kan manövreringen behöva upprepas några gånger. Om du fortfarande upplever symtom, fortsätt att göra behandlingen tre gånger per dag. Stanna när du inte upplever några symtom i 24 timmar.
  • Du kan göra rörelserna en gång när du vaknar, en gång till lunch, och en gång när du går och lägger dig på natten.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 12
    7. Undvik att ligga platt eller luta huvudet upp eller ner i en vecka. Använd en vilstol eller flera kuddar i sängen för att sova i 45 graders vinkel. Du bör också försöka hålla huvudet som möjligt. Detta borde hjälpa till att förhindra att dina svampsymptom kommer tillbaka.
  • Det är också en bra idé att undvika att ligga på din "dåliga sida."
  • Om du behöver raka eller lägga i ögondroppar, gör det utan att luta huvudet tillbaka.
  • Metod 3 av 4:
    Använda fostermanövreringen
    1. Bild med titeln Logga in Vertigo Steg 13
    1. Ta reda på vilket öra som gör att du har vertigo. Sitta på din säng så att ditt huvud hänger lite av kanten när du ligger. När du sitter ner, vrid huvudet till höger och lägg dig sedan ner. Vänta en minut och kolla för yrsel. Gör det igen på vänster sida. Om du känner dig yr när du svänger höger är ditt högra öra ditt dåliga öra. Om yrsel händer när du svänger vänster är det ditt vänstra öra.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 14
    2. Knäböja på golvet. Börja med den här metoden genom att knäböja på golvet. Vila inte dina övre ben och skinkor på dina kalvar. Dina böjda ben bör istället bilda en rätt vinkel. Placera händerna på golvet direkt under axlarna. Höj din haka och kolla upp i taket i ungefär fem till tio sekunder.
  • Lägg en handduk eller kudde under knäna om du inte har mattor.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 15
    3. Luta ditt huvud till golvet. Medan du är på dina händer och knän, tuck din haka mot bröstet när du lutar huvudet mot golvet. Böj framåt tills du rör golvet med pannan medan du håller dina höfter förhöjda. Håll den här positionen i ca 30 sekunder.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 16
    4. Vänd huvudet. Medan i denna position, vrid huvudet mot öratets sida med vertigo. Du borde vända din axel. Håll den här positionen i 30 sekunder.
  • Till exempel, om ditt vänstra öra är det drabbade örat, vrid huvudet till vänster.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 17
    5. Lyft framsidan av din kropp. Snabbt, lyft huvudet och tryck dig tills din rygg är platt. Ditt huvud ska vara på samma nivå som ryggen, så att ditt öra är parallellt med golvet. Ditt huvud ska hållas i en 45 graders vinkel när du vilar på alla fyra. Håll den här positionen i 30 sekunder.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 18
    6. Lyft huvudet. Lyft huvudet så att toppen av ditt huvud pekar på taket och hakan pekar på golvet. Ditt huvud bör fortfarande vinklas mot axeln av ditt drabbade öra. Stå upp väldigt långsamt.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 19
    7. Upprepa denna process. Om du inte känner lättnad, gör dessa steg igen. Det kan ta flera försök för din vertigo att gå iväg. Men vila i 15 minuter efter det första försöket innan du försöker igen. Även om det inte finns en gräns för hur många gånger du kan prova den här manövreringen, kanske du vill kontakta en läkare om det inte fungerar för dig när du försöker det tre eller flera gånger.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 20
    8. Sova på din "goda sida" propped upp i en vecka. Ligga ner så ditt drabbade öra är vänd uppåt. Använd två kuddar för att propera din kropp upp. Du kan använda en extra kudde under din sida för att hålla sig från att rulla över under natten.
  • Metod 4 av 4:
    Söker läkarvård
    1. Bild med titeln Logga in vertigo Steg 21
    1. Besök din läkare. Även om Vertigo ofta orsakas av något mindre, kan du ha ett underliggande tillstånd som orsakar dina symtom. Vertigo kan peka på en infektion eller kan vara ett tecken på något allvarligare. Gå och se din läkare om Vertigo är ett återkommande problem.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 22
    2. Ta antibiotika. Vertigo uppstår ofta när du har en inre öroninfektion eller vätska i mitt öra. Detta kan inte ange att du har en infektion. Detta kan helt enkelt vara resultatet av allergier eller problem med Eustachian-rören. Virala infektioner kommer att gå iväg på egen hand och kan inte behandlas med medicin, men om vertigo är relaterad till en bakteriell infektion, kan din läkare ordinera antibiotika för att rensa upp det.
  • Om vätskan i ditt inre eller mellanöra är infekterad kan en lämplig behandling för en infektion innefatta antibiotika, en nasal steroid eller saltlösning.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 23
    3. Ta vertigo medicinering. I vissa fall av vertigo kommer doktorn att förskriva specifik vertigo-medicin för att hjälpa till att lindra symtomen. Detta är vanligtvis endast ordinerat om du har vissa villkor, som vestibulär neuronit, central vertigo eller menieres sjukdom. De mediciner som din läkare kan ge dig är proklorperazin eller antihistaminer.
  • Dessa läkemedel tas för var som helst mellan tre och fjorton dagar. Om de arbetar kan din läkare besluta att ge dig piller att hålla hemma för att användas på ett behov av nödvändigt.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 24
    4. Få en hänvisning till en specialist. Om ditt tillstånd inte förbättras kan din läkare hänvisa till ett öra, näsa och hals (ENT) läkare. ENT-specialisten kommer att ha mer utbildning och erfarenhet som hanterar dessa specifika problem, så de kan kunna ge dig en effektivare behandlingsplan.
  • En specialist kommer vanligtvis att konsulteras om huvudövningarna inte fungerar, symtomen varar i mer än en månad, eller symptomen är ovanliga eller svåra. En ENT-specialist kommer också att kallas om du upplever hörselnedsättning.
  • ENT kommer sannolikt att använda ett elektronstyrmogram (ENG) för att se om det finns problem i anslutningarna mellan ditt inre örat, hjärna och nerver. De kan också beställa en MR.
  • En fysioterapeut kan också hjälpa dig att göra övningarna ordentligt, så du kan också fråga din läkare för en hänvisning till denna typ av specialist.
  • Bild med titeln Logga in vertigo Steg 25
    5. Genomgå kirurgi. I sällsynta och extrema fall kan din läkare föreslå att du genomgår kirurgi. Under operationen kommer de att sätta in en benplugg i ditt öra för att blockera delar av det inre örat som orsakar vertigo.
  • Detta används när ingen annan behandling hjälper och vertigo påverkar din livskvalitet.
  • Tips

    Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer, och om föreskrivna läkemedel är det viktigt att ta dem regelbundet.
  • Kontrollera alltid med din läkare innan du börjar någon vertigo-behandling.
  • De flesta fall av vertigo är inte resultatet av ett allvarligt medicinskt problem, och symtomen på vertigo är ofta lätt att lindras av enkla behandlingar.
  • Om du får en träningsregim, fysisk terapibehandling eller en diet, följ den som rekommenderad av din läkare.
  • Varningar

    Var försiktig när du kör eller kör maskinen medan du upplever symptomen på vertigo.
  • Om din vertigo förvärras, eller nya symptom uppstår, sök om medicinsk behandling omedelbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande