Hur man fryser bröddeg

Frysning av bröddeg är ett bra sätt att njuta av nybakat bröd med lite prep-tid. Medan du sannolikt behöver göra några justeringar av ditt favoritbröddegrecept, kan de flesta recepten enkelt modifieras för att göra degen fritt. Då kan du forma degen i en loaf eller rulla och frysa det så att du kommer att kunna göra färskt bröd i halva tiden.

Steg

Del 1 av 2:
Anpassning av ditt bröddegrecept
  1. Bild med titeln Frysta bröddeg Steg 1
1. Använd ditt favoritbröddegrecept som ditt basrecept. Medan det finns justeringar måste du göra för att säkerställa att bröddegen stiger ordentligt efter frysning, kan du använda något bröddegrecept du väljer som bas för din frusna deg. Följ därför först instruktionerna för ditt favoritrecept för att göra degen, gör justeringar av mjöl och jästinnehåll som önskat för att få de resultat du vill ha.
  • Du kan lyckas frysa degen utan att göra några justeringar av receptet. Det enda sättet att verkligen veta är dock att prova det. Om degen inte stiger och baka ordentligt efter frysning, kommer du sannolikt att behöva göra några justeringar av mjöl och jäst för att få den smak och textur du vill ha.
  • Bild med titeln Frysta bröddeg Steg 2
    2. Ersätta högt proteinmjöl för vanligt mjöl för att få rätt textur. När frysning av bröddeg kan förkylningen orsaka att gluten i brödet försvagas, vilket kan leda till tät, platt bröd. För att undvika detta, använd mjöl med ett högre proteininnehåll, såsom helvete, durum eller råg. Högproteinhalten hindrar degen från att förlora för mycket av den gas som produceras under jäsning (stigande).
  • Många brödrecept kräver lägre proteininnehållsmjöl, som all-purpose vitmjöl eller brödmjöl. I de flesta fall kan du ersätta mjölet i receptet för ett högre proteinmjöl utan att göra några ändringar i mjölmätningen.
  • Bild med titeln Frysa bröddeg Steg 3
    3. Använd långsam ökning jäst eller dubbel jäst för att säkerställa att degen kommer att stiga. Frysning av din bröddeg kan skada någon av jästen, vilket kan förhindra att degen stiger en andra gång efter det tinar. För att se till att degen kan stiga efter att ha fryst, kan du antingen dubbla mängden jäst som heter i ditt favoritrecept, eller använd en långsam stigande jäst i stället för den snabba jäst som krävdes i många recept.
  • Om du använder en långsam ökningsjäst istället för snabbstigande jäst, använd samma mängd som krävs i receptet.
  • Bild med titeln Frysta bröddeg Steg 4
    4. Låt degen stiga i 45 minuter. Ställ degen ut i en lätt smurt skål eller på pergamentpapper vid rumstemperatur i ca 45 minuter för att tillåta degen tid att stiga (även kallad jäsning eller provning). Detta gör att du kan forma degen i en loaf eller rullar, och kommer att spara tid när du tina brödet.
  • Vissa brödrecept kräver att bröddeg lämnas för att stiga två gånger. Om så är fallet behöver du sannolikt att degen stiger i ytterligare 45 minuter efter det tinas.
  • 5. Slå ner och forma bröddegen i önskad form. Efter instruktionerna för det specifika receptet använder du, stansa ner degen när den stiger i ca 45 minuter. Sedan separera degen i flera små sektioner och forma den i bollar om du vill frysa degen i rullar.
  • Om du fryser degen i en loafpanna, behöver du inte forma degen efter att ha slagit ner det, eftersom det kommer att få sin form när den är i loafpannan.
  • 6. Överför degen på ett smurt bakplåt eller i en loafpanna. Om du har format degen i rullar, line upp på ett lätt smurt bakplåt. Om du gör en loaf, sätt degen i en lätt smurt loafpanna, tryck ner den i hörnen för att ta bort extra utrymme eller luftfickor).
  • Om du formar degen i rullar, se till att du sprider dem ifrån varandra så att ingen av rullarna rör för att hålla dem från att frysa ihop.
  • Del 2 av 2:
    Lagring, upptining och bakning av frusen bröddeg
    1. Bild med titeln Frysa bröddeg Steg 7
    1. Överför bröddegen i frysen avtäckt i 1 till 2 timmar. När du har format degen i rullar eller lägger den i en loafpanna, lägg det i frysen omedelbart så det kommer inte att få tid att börja stiga igen. Låt sedan degen i frysen tills den är helt fryst i din valda form.
    • Så att degen stiger en andra gång kan det göra det för hårt och svårt att frysa. Därför är det viktigt att du fryser det så snart du har slutat utforma det.
  • 2. Förpacka den frusna degen i plast frysfack eller påsar. Ta bort degen från frysen. Om du har format degen i rullar kan du överföra rullarna till stora tätbara frysväskor för enklare lagring. Om degen är frusen i en loafpanna, ta bort den från pannan och linda den tätt i plastfrysfack.
  • Bild med titeln Frysa bröddeg Steg 9
    3. Skriv datumet på plasten så du vet när du ska använda degen. Använd en permanent markör för att skriva datumet på plasten. På det sättet vet du när du gjorde och förpackade degen så du vet att det måste tinas och bakas.
  • Bild med titeln Frysta bröddeg Steg 10
    4. Sätt degen tillbaka i frysen i upp till 6 månader. Återvänd degen till frysen omedelbart så det börjar inte tina. Tina och baka bröddegen inom 2 till 6 månader.
  • Medan degen kan vara fräsch i frysen i upp till 6 månader, kom ihåg att ju längre den är lagrad, desto större är chansen att utveckla frysbränningen. Därför kanske du vill planera att tina och baka brödet tidigare, inom 2 till 3 månader.
  • Bild med titeln Frysa bröddeg Steg 11
    5. Tina degen i minst 4 timmar vid rumstemperatur. Innan du bakar den frusna bröddegen, ta bort det från frysen. Om du frös degen i rullar, låt dem tina i ungefär en timme i plasten och sedan skilja dem på en bit av pergamentpapper för att avsluta upptining. Om du frös degen i en loafpanna, lämna degen i pannan och sätt ut pannan för att tina.
  • Upptiningstid beror på hur du frös degen och hur varmt rummet är. Starta därför att du kontrollerar degen efter ca 4 timmar.
  • Några recept kräver att degen stiger en andra gång efter det tinas. Om så är fallet, sätt degen i en lätt smurt skål eller på pergamentpapper i ca 45 minuter efter det att det är helt tinas för att låta det stiga igen.
  • Bild med titeln Frysta bröddeg Steg 12
    6. Baka bröddegen enligt receptinstruktionerna. I de flesta fall kommer tinas bröddeg att baka som vanligt. Därför, efter det tinas och stigit igen (om det behövs), följ anvisningarna för receptet du brukade göra degen.
  • I vissa fall kan tinas bröddeg ta lite längre tid att baka. Därför, om brödet inte är helt gjort efter den instruerade bakningstiden, tillsätt ytterligare 10 till 15 minuter till bakningstiden.
  • När bröddegen tinas kan du använda den till göra färskt provsmakningsrullar eller en läcker loaf.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Community Q & A

    Visste du att du kan läsa svar undersökt av WikiHow personal?Lås upp personalforskat svar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Kan jag frysa brödmaskindeg?
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar
      Detta svar skrevs av ett av vårt utbildade team av forskare som validerade det för noggrannhet och fullständighet.
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar

      Stöd WikiHow avLås upp detta personalforskade svar.

      Ja. Frysa brödmaskin deg på samma sätt som du skulle ha någon annan bröddeg. När du är redo att använda den, låt den tina i 3 timmar vid rumstemperatur eller över natten i kylskåpet.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 1
    • Fråga
      Kan du frysa jästfri deg?
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar
      Detta svar skrevs av ett av vårt utbildade team av forskare som validerade det för noggrannhet och fullständighet.
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar

      Stöd WikiHow avLås upp detta personalforskade svar.

      Frysning är ett bra sätt att lagra jästfri deg om du inte ska laga den genast. Du kan även forma degen innan du fryser det så att du inte behöver tina det innan du lagar det.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 1
    • Fråga
      När ska jag frysa jästdeg?
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar
      Detta svar skrevs av ett av vårt utbildade team av forskare som validerade det för noggrannhet och fullständighet.
      WikiHow Personalredigerare
      WikiHow Personalredigerare
      Person som svarar

      Stöd WikiHow avLås upp detta personalforskade svar.

      Den bästa tiden att frysa jästdeg är efter att du knarkar det och före den första uppgången. Men du kan låta det stiga en gång och slå den ner innan du fryser, om du vill.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 0helpful 4
    Se fler svar

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande