Hur man bestämmer om du behöver hängslen

Många människor associerar vita, även tänder med hälsa och skönhet. Om dina tänder inte är naturligt raka, kan du dock överväga hängslen antingen för kosmetiska skäl eller att ta itu med medicinska problem. Men hur berättar du om dina tänder verkligen kan dra nytta av hängslen? Och vad gör du om du tror dig behöver tandställning? Det finns några enkla steg du kan ta för att räkna ut det här.

Steg

Del 1 av 4:
Undersöker dina tänder
  1. Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 1
1. Leta efter trånga eller krokiga tänder. Dessa kallas Malocclusions. Varningsskyltar inkluderar tänder som ser ut som om de sitter i sidled, tänder som överlappar varandra och tänder som utskjuter betydligt längre än de omgivande tänderna. Crowding är den vanligaste frågan som tagits upp av Braces.
  • För att avgöra om dina tänder är trånga, kan du använda dental floss. Om floss är mycket svårt att glida mellan tänder, kan tänderna vara trångt för nära varandra.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 2
    2. Förstå hur maloklusion kan påverka dig. Tänder som är trånga eller för nära varandra kan göra det svårt även för tandläkare att ordentligt rengöra dem. Uppbyggnaden av plack på tänder kan orsaka onormalt emaljslitage, håligheter, tandförfall och tandköttssjukdom. Gumsjukdom är en av de ledande faktorerna i utvecklingen av periodontit, och patienter med trånga tänder har stor risk att utveckla denna sjukdom.
  • Många saker kan orsaka krokiga eller trånga tänder. För vissa människor är deras ben helt enkelt för små för att innehålla alla tänder ordentligt, vilket gör att tänderna skiftar och publiken tillsammans. Detta händer vanligtvis på grund av genetiskt arv, vilket innebär att vi i de flesta fall arvar den övre käften från en av våra föräldrar och underkäken från den andra föräldern.
  • Andra människor kan uppleva trängsel när deras visdomständer växer i att de främre tänderna ser krokiga ut, eftersom deras rötter och benstöd är svagare än en av de bakre tänderna.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 3
    3. Leta efter tänder som verkar för långt ifrån varandra. Crowding är inte den enda situationen som kan orsaka problem. Om du har saknade tänder, proportionellt små tänder eller stora luckor mellan dina tänder, kan detta också försämra din bett och käke. Avståndet är en av de vanligaste frågorna som tagits upp av hängslen.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 4
    4. Undersök din bit. När du biter ner, ska dina tänder passa ihop. Om det finns ett stort utrymme mellan dina övre och nedre tänder, eller om dina övre eller nedre tänder utskjuter betydligt förbi de andra, kan du ha bett problem som måste korrigeras med hängslen.
  • Övre tänder som sträcker sig förbi de nedre tänderna när du biter ner som täcker mer än hälften av deras synliga yta resulterar i en överbett.
  • Lägre tänder som sträcker sig förbi de övre tänderna när du biter ner resultatet i en underbit.
  • Det finns också ett annat fall när du biter ner och dina nedre främre tänder rör inte de övre främre tänderna som lämnar ett sagittalt utrymme som kallas över jet.
  • Övre tänder som är placerade felaktigt inuti de nedre tänderna resulterar i en tvärbett, vilket kan leda till ansiktsasymmetri om det inte är korrigerat.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 5
    5. Förstå hur bettproblem kan påverka dig. När din bit är felinriktad, bygger dina chanser att ha plack och förfallna matpartiklar upp och mellan tänderna ökar. Denna plack och sönderfallande mat kan leda till periodontal sjukdom, gingivit, tandbesparing och även tandförlust, vilket gör borstning och rengöring mycket svår och i de flesta fall ofullständiga.
  • Misalignerade bett kan också orsaka svårigheter att tugga, vilket kan leda till ömma käkar och till och med gastrointestinala obehag.
  • Misalignment i dina käkar kan orsaka snäva och ansträngda muskler, vilket kan leda till frekventa huvudvärk.
  • Övergripande överlag kan orsaka att dina nedre främre tänder skadar tandköttet på taket på munnen som gör att tugga mycket smärtsamt.
  • Del 2 av 4:
    Med tanke på andra symtom
    1. Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 6
    1. Bestäm om du får mat fast i dina tänder. Rutinmässigt att få mat som fastnar i dina tänder kan skapa en fristad för bakterier som kan leda till tandköttssjukdom och tandförfall. Braces kan hjälpa till att eliminera luckor eller fickor mellan tänder som fäller bakterier och matpartiklar.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 7
    2. Lukta andan. Frekvent eller ihållande dålig andedräkt, även efter borstning och tandtråd, kan vara ett tecken på att bakterier fångas mellan krokiga eller trånga tänder och också att fickorna kan vara närvarande, vilket leder till pus i tandköttet.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 8
    3. Lyssna på hur du talar. Om du märker en LISP kan det vara resultatet av maloklusion eller felaktiga tänder. Braces kan hjälpa till att eliminera detta LISP genom att ordentligt anpassa dina tänder och käke.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 9
    4. Tänk om du får frekvent käke smärta. Om din käke är feljusterad kan det lägga extra stress på din temporomandibulära leder, gångjärnen som bifogar din käke i ditt huvud. Om du ofta upplever ömhet eller smärta i detta område, kan du behöva hängslen för att korrekt anpassa din käke och för att korrigera din bit, vilket orsakar ojämna spänningar i TMJ.
  • Del 3 av 4:
    Med tanke på att få hängslen
    1. Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 10
    1. Tänk på varför du vill ha hållarna. Det finns många anledningar att människor väljer att bära hängslen. Ibland är det bara ett kosmetiskt beslut. Många människor associerar raka, vita tänder med hälsa och skönhet, och det är inget fel med att ha ett pearly vitt leende. Det finns emellertid också medicinska skäl att överväga hängslen.
    • Bita felinriktning och maloklusion (tänder som är krokiga och / eller trånga) är de vanligaste medicinska skälen att få hängslen.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 11
    2. Bestäm din vilja att leva med hängslen. Om du är en vuxen måste du bära hängslen någonstans från 12 till 20 månader, i genomsnitt. De flesta barn och ungdomar kommer att behöva bära hängslen i ca 2 år. Du kommer sannolikt att behöva bära en hållare i flera månader efter borttagningen av dina hängslen, och om du inte är tålmodig och bestämd, kan du ge upp under behandlingen. Se till att du är redo för ett långsiktigt engagemang.
  • Vuxna kan behöva bära hängslen längre än små barn och tonåringar. Dessutom, eftersom vuxna ansiktsben har slutat växa och är mycket mer mineraliserade, kan hängslen inte korrigera vissa förhållanden hos vuxna (som sömnapné) som de kan hos barn.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 12
    3. Prata med vänner som har hängslen. Speciellt om du är en vuxen som aldrig har haft braces innan, hörs vad erfarenheten är som från någon som har haft hängslen kan hjälpa dig att avgöra om hängslen är rätt för dig.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 13
    4. Bestäm om du har råd med hängslen. Standardmetallbälten kostar i allmänhet mellan $ 5 000 till $ 6.000. Mer specialiserade hängslen, som tydliga keramiska hängslen eller "osynliga" hängslen (som Invisalign) är ofta mycket dyrare.
  • Vissa sjukförsäkringsplaner i USA täcker inte hängslen. Kontrollera med din sjukförsäkringsleverantör om din tandtäckning och out-of-pocket-kostnader.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 14
    5. Prata med din tandläkare om dina tänder. Medan tandläkare inte har den specialiserade träningen som ortodontister har, är de ett bra ställe att börja med råd om dina tänder. En tandläkare kan hjälpa dig att bestämma om du ska se en ortodontist om dina tänder och käkar.
  • Din tandläkare kan också kunna hänvisa till en tillförlitlig ortodontist i ditt område, och han eller hon kan också förbereda ditt fall innan behandlingen startar om du behöver fyllningar, extraktioner eller fixering av andra tandproblem.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 15
    6. Fråga din tandläkare om faner. Om dina tänder inte är krokiga eller trångt nog att behöva hängslen för omställning, kan faner vara ett bra alternativ för dig. Faner är tunna porslinskivor som är bundna till tänderna för att förbättra sitt estetiska utseende, och de erbjuder omedelbara resultat genom att tänderna ska se rakt och vitt och ge dig ett perfekt leende.
  • Del 4 av 4:
    Få professionell rådgivning
    1. Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 16
    1. Fråga din tandläkare om hängslen. Din tandläkare kan ta röntgenstrålar och utföra bettestest som hjälper till att avgöra om du behöver se en ortodontist.
    • Din tandläkare kan också berätta om dina tänder är överfulla eller bara lite täta.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 17
    2. Kontakta en ortodontist. Den amerikanska föreningen av ortodontister upprätthåller en online-databas med AAO-certifierade ortodontister, inklusive en sökfunktion för att hitta en ortodontist i ditt område. Du kan också fråga din vanliga tandläkare för ett hänskjutande.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 18
    3. Förstå de typer av braces tillgängliga. Borta är dagarna med skrämmande huvudbonader och "metallmunnen."Beroende på din budget, dina tandbehov och dina estetiska preferenser kan du välja mellan en mängd olika hängslen och ortodontiska apparater.
  • Standardmetallbälten är vanligtvis det billigaste och mest effektiva alternativet. Men vissa människor kan känna sig självmedvetna om att ha mycket iögonfallande hängslen.
  • Tydliga keramiska hängslen passar på framsidan av tänderna precis som metallhäften, men är mindre iögonfallande. De är lite mindre effektiva än metallstänger och är också mer benägna att staining och bryta. De kostar också mer än metallstänger.
  • Osynliga hängslen är helt annorlunda än traditionella hängslen. Den vanligaste typen av osynlig brace är Invisalign. Invisalign-hängslen är en serie skräddarsydda justeringar som bärs för att gradvis skifta tänderna på plats. Eftersom du behöver få flera uppsättningar av aligners som gjorts för att gradvis flytta tänderna, är Invisalign-hängslen det dyraste alternativet och har begränsade indikationer eftersom effekterna inte kan jämföras med vanliga hängslen eftersom de genererar olika typer av krafter. De fungerar inte heller bra för bettfrågor.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 19
    4. Fråga din ortodontist om eventuella risker i samband med hängslen. För nästan alla, bär släktingar en säker, om ibland obekväma, procedur. Det finns dock vissa risker i samband med hängslen, så fråga din tandläkare för information.
  • För vissa människor kan hängslen orsaka lite förlust av längd i tandrötter. Även om detta nästan aldrig presenterar problem, kan det i vissa fall orsaka instabila tänder.
  • Om dina tänder har tidigare skadats, såsom av ett fysiskt trauma eller olycka, kan tandrörelsen som orsakas av hängslen orsaka tandfärgning eller irritation i tandnerven.
  • Underlåtenhet att följa din ortodontists instruktioner kan få dina hängslen att inte rätta tänderna ordentligt. Det kan också leda till en viss förlust av korrigering när dina hängslen kommer av.
  • Bild med titeln Bestäm om du behöver Braces Steg 20
    5. Konsultera med din ortodontist om korrekt munhygien. Om du bestämmer dig för att få hängslen måste du ta extra hand om dina tänder för att förhindra tandköttssjukdom, tandförfall och avkalkning.
  • Var medveten om att det är mycket svårare att rengöra tänderna ordentligt när du bär hängslen, särskilt metall eller tydliga keramiska hängslen som är bundna till dina tänder.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Titta på YouTube-videor. Detta är ett utmärkt sätt att förstå processen mer, och du kommer att börja känna dig mer bekväm med att få hängslen. Försök söka "Braces vlog" på YouTube, som de pratar igenom allting.
  • Borsta tänderna efter varje måltid (frukost, lunch, middag) om du har hängslen och använder andra adjuvansmetoder som tandtråd eller användning av en oral irrigator.
  • I England, om du är under 18 år och du verkligen behöver hängslen eller problem är närvarande kan du få hängslen fri från NHS och hela behandlingen kommer att bli hjälp!
  • Braces är dyra, men vissa ortodontister kommer att tillåta dig att betala i avbetalningar snarare än på en gång. Fråga om betalningsplaner innan du får hängslen.
  • Varningar

    Försök aldrig att räta ut dina egna tänder hemma eller med kit köpta online. Att försöka rätta dina egna tänder kan leda till skador på dina tänder, infektion och permanent tandförlust.
  • Några obehag är mycket vanligt efter att ha fått braces. Men om smärtan är mycket intensiv eller varar i mer än en dag eller två efter din stag var monterad eller justerad, kontakta din ortodontist för att se till att inget större är fel.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande