Hur man lagar räkor utan att de krymper

Om du älskar att göra räkor, har du förmodligen märkt din räkor som krymper eller curling i sig när du lagar den. Medan en liten storlek förändras är normal, kan räkor som krymper mycket eller curling upp tätt leda till en gummiliknande, overcooked texture. Vi har svarat på några av dina frågor angående rätt sätt att laga räkor för att få läckert ömt skaldjur varje gång.

Steg

Fråga 1 av 11:
Varför gör räkor upp när de är kokta?
  1. Bild med titeln Cook räkor utan att de krymper steg 1
1. Skräpens undersida är ansluten. Nästa gång du har en räkor i handen, vänd den över och titta på sitt undersidan. Du kommer att märka en massa små lameller som viks i varandra där räkorens mage är. Dessa lameller gör räkorna uppåt hårt när det blir kokt.
  • Några räkor krullar upp mer än andra. Små räkor är mer benägna att curl upp i sig än större räkor.
Fråga 2 av 11:
Hur förhindrar du räkor från curling upp?
1. Gör små slitsar på undersidan av varje räkor. Vänd räkorna över och gör 2 till 3 grunda nedskärningar med en kniv på räkaens insida. Tryck på räkor platt på ett skärbräda för att öppna dem innan du börjar laga mat.
  • De nedskärningar som du gör kommer att koppla bort undersidan av räkorna, vilket gör det mindre benäget att curl upp så tätt.
Fråga 3 av 11:
Ska du skölja räkor innan du lagar det?
1. Ja, skölj och dränera räkor i en kolander. Detta kommer att ta bort eventuella lösa skalbitar eller gunk kvar kvar på sitt kött. Använd coolt vatten och skölj din räkor noggrant efter att du rengjort det.
  • Även om din räkor är frusen, borde du fortfarande skölja bort det för att bli av med några iskristaller från frysen.
Fråga 4 av 11:
Kan du laga räkor utan avfrostning?
  1. Bild med titeln Cook räkor utan att de krymper steg 4
1. Jo det kan du. Skölj räkorna med kallt vatten för att bryta upp någon is som har bildats på räkorna. Om du kommer att koka din frusna räkor, lägg till ca 1 minut på din tillagningstid. För någon annan matlagningsmetod, se till att räkorna blir rosa och vit för att säkerställa att den är klar.
  • Använd en termometer för att dubbelkontrollera att din räkor är vid 145 ° F (63 ° C) innan du äter den.
Fråga 5 av 11:
Ska du fjäril räkor innan du stekar det?
1. Du kan, men du behöver inte. Butterflying räkorna, eller skär den längdriktningen från huvud till svans, kan göra det mindre benäget att curl och krympa upp. Men du kan också bara hålla ett ögon på din räkor som det pommes frites för att du inte överkoka det.
  • Några recept kallar specifikt för fjärilad räkor. Om så är fallet, då borde du fjäril det innan stekning.
Fråga 6 av 11:
Hur lagar du räkor utan att överkaka det?
  1. Bild med titeln kock räkor utan att krympande steg 6
1. Ställ in en timer beroende på storleken på din räkor. De flesta små räkor behöver bara 2 till 3 minuter att laga mat tills de är redo. Håll dig nära din grill, ugn eller spishäll och var redo att ta din räkor av värmen snabbt.
  • Jumbo räkor kan ta 7 eller 8 minuter att laga mat.
  • 2. Titta på räkorna att bli rosa. Du kommer att veta att räkor är färdiga när de blir rosa och curl in på sig bara något. Ta av dem av värmen direkt för att undvika att överkaka din räkor.
  • Krålen ska vara mild, som en "C" -form. Om dina räkor krullar så mycket att huvudet rör svansen, kan det vara overcooked.
  • Fråga 7 av 11:
    Hur kokar du räkor utan att överkaka det?
    1. Koka en kruka med vatten och tillsätt 3 msk (42 g) salt. Du kan minska tiden som dina räkor spenderar i vatten genom att värma upp det först. Sätt din spishäll på hög värme och vänta tills du ser stora bubblor som stiger till toppen av vattnet.
  • 2. Lägg till din räkor, täck sedan potten. Häll försiktigt din räkor i vattnet. Den kalla räkorna kan göra vattentemperaturen gå ner, men det är okej - håll värmen på hög för att få tillbaka den.
  • 3. Ställ in en timer beroende på storleken på din räkor. Din tillagningstid beror på storleken på din räkor och om det är fruset eller inte. Ställ in en timer och håll ett ögon på din räkor, eftersom det enkelt kan överkokas.
  • Färska små räkor: 30 sekunder. Frosna små räkor: 1 minut.
  • Färskt medium räkor: 1 minut. Frusen medium räkor: 1.5 minuter.
  • Färska stora räkor: 2 minuter. Frysta stora räkor: 3 minuter.
  • Färska Jumbo Räkor: 3 minuter. Frysta Jumbo Räkor: 4 minuter.
  • 4. Kasta räkorna i kallt vatten för att stoppa matlagningsprocessen. Om du inte ska äta din räkor direkt, kör snabbt räkorna under kallt vatten eller lägg dem på is för att stoppa dem från matlagning. Lämna inte räkorna för att svalna i varmt vatten, som det kommer att överkoka dem och göra dem tuffa.
  • Om du ska äta din räkor direkt, ta bort dem bara.
  • Fråga 8 av 11:
    Vad händer om du äter underkokt räkor?
    1. Bild med titeln kock räkor utan att krympande steg 8
    1. Du kan få matförgiftning. Medan vissa sushi restauranger serverar okokt räkor som måltid, rekommenderar de flesta experter inte att äta rå eller underkokt räkor. Du kan uppleva illamående, kräkningar eller diarré.
    • De flesta matförgiftningssymtom blir bättre inom ett par dagar.
  • 2. Du kan ta en parasit. Vissa arter av fisk och räkor innehåller parasiter som bara dör när de är kokta. Även om räkorna har frysts, kan det fortfarande innehålla en parasit.
  • Om du upplever kräkningar, viktminskning och en minskad aptit i mer än en vecka efter att ha ätit undercooked räkor, prata med din läkare.
  • Fråga 9 av 11:
    Är mushy räkor säker att äta?
    1. Ja, men det kanske inte smakar mycket bra. Din räkor kan vara mushy om den har tinas och refrozen ett par gånger. Generellt gör det att räkorna förlorar konsistens och smak.
    • Om du köpte "färsk" räkor men det är Mushy, kanske du kan få återbetalning.
    Fråga 10 av 11:
    Hur fixar du gummiaktig räkor?
    1. Bild med titeln kock räkor utan att de krymper steg 10
    1. Räkor blir gummiaktig eftersom det är overcooked. Om du lämnar det på värmen för länge, kommer räkor att börja curl upp och bli lite tuff. Detta kan hända med någon matlagningsmetod, varför det är viktigt att hålla ett ögon på din maträtt.
    • Räkor är gjord när det blir rosa och vitt.
  • 2. Tyvärr kan du inte fixa overcooked räkor. Det bästa du kan göra är att hålla ett närmare öga på din räkor nästa gång. Försök att lägga till overcooked räkor till en saucy maträtt för att introducera mer vätska, som Alfredo Pasta.
  • Fråga 11 av 11:
    Hur kan du berätta om räkor har gått dåligt?
    1. Bild med titeln kock räkor utan att de krymper steg 11
    1. Det kommer att ha en rancid, fiskig lukt till den. Färska räkor borde inte lukta som mycket av någonting innan det är kokt. Om du förbereder din räkor och du märker en dålig lukt, ät inte räkorna.
    • Det kan också lukta som ammoniak, som kan beskrivas som en kattlukt lukt.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Håll ett nära öga på din räkor när du lagar den så att du kan ta av värmen rätt när den är klar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande