Hur man odlar ghost räkor

Ghost Räkor, även kallade glasräkor, är små, transparent räkor som vanligtvis säljs som akvarium husdjur eller fiskmat. Medan flera arter hänvisas till med samma namn kan de alla omhändertagna på samma grundläggande sätt. Om räkorna hålls i en bekväm miljö utan rovdjur, kan de fäda snabbt.

Steg

Del 1 av 4:
Förbereder en bra avelsmiljö
  1. Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 1
1. Köp en stor fisketank. Din fiskbehållare ska hålla omkring 1 gallon (4 liter) vatten för varje räkor. Oavsett hur många du har, kommer Ghost-räkor att vara mest bekväma i minst 10 liter (40 liter) vatten.
  • Om du måste hålla din räkor i en tank mindre än 10 liter (40 l), tillåta 1.5 gallon (6 liter) eller mer för varje räkor att kompensera för det lilla utrymmet.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 2
    2. Köp en andra tank för avel. Den svåraste delen av avel Ghost-räkor håller de unga räkorna levande. Om du låter äggluckan i samma tank som den vuxna räkorna, kunde de unga ätas av de vuxna. Den andra tanken behöver inte vara så stor som den första, men en större tank kommer att ge den unga räkorna den bästa chansen vid överlevnad.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 3
    3. Använd alla filter för huvudtanken och ett svampfilter för avelsbehållaren. Filter är nödvändiga för att hålla akvariet vatten ren. De flesta filter suger vattnet för att rengöra det, men det kan döda den lilla Ghost-räkorna unga. Använd ett svampfilter istället för att undvika denna möjlighet.
  • Om din tank är större än 10 liter (37.9 l) och innehåller fisk samt räkor, du bör använda ett hang-on eller canister filter för att ge bättre rengöring. Använd aldrig något förutom ett svampfilter för avelsbehållaren.
  • Om du inte vill köpa ett svampfilter kan du täcka ditt filters vattenintag med en svamp eller en bit av nylonstrumpor. Alternativt, om ditt filterintag är för svagt för att suga i vuxna räkor, kan du koppla bort filtret före den unga luckan och ersätta 10% av vattenvolymen i tanken varje dag tills de unga är fullvuxna och du kan slå på filtret på om igen.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 4
    4. Installera en luftpump i varje tank. Liksom de flesta akvariet hus, behöver Ghost Räkor luften pumpas genom vattnet för att andas. Utan en luftpump kommer vattnet att springa ur syre och räkorna kommer att kväva.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 5
    5. Täck botten av varje tank med sand eller grus. Sand eller lätt grus kommer att hålla räkorna genomskinliga, medan mörkt grus kommer att få dem att utveckla små fläckar och göra dem mer synliga. Välj vilken färg som helst och skriv dig som.
  • För ytterligare detaljer i att skapa ett sötvatten akvarium, se Denna artikel.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 6
    6. Fyll tankarna med lämpligt vatten. Många platser behandlar kranvatten med klor, så behandla det med en dechlorinator eller kloraminborttagare för att göra det säkert för djur. Låt åtminstone lämna det i 24 timmar innan du lägger till räkorna så att en del av kloren kommer att avdunsta.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 7
    7. Håll vattnet vid 65-82º F (18-28º C). Detta är det breda sortimentet av temperaturer Ghost Räkor är bekväma, men många föredrar att hålla sig nära centrum av detta sortiment. Sätt en termometer i tanken för att kontrollera vattentemperaturen och använd en akvarietankvärmare om du håller räkorna i ett kallt rum.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 8
    8. Lägg till levande växter och gömställen. Ghost räkor matar av de skräp som faller från växter, men du kan hålla dem med bara butiksköpt mat om du föredrar att inte hantera växter. Akvarieplanter med fina, tunna löv är det bästa att använda, som hornwort, cabomba och milfoil. Om de hålls i en tank med andra fiskar, ska små blomkrukor eller andra behållare placeras upp och ner för att ge gömställen bara räkorna kan komma in.
  • För bästa resultat, ge dina växter ungefär en månad för att stabilisera kemiska nivåer i tanken. Plötsliga förändringar i kvävehängen eller andra kemikalier kan döda din Ghost-räkor.
  • Ser Denna artikel För anvisningar om plantering av akvariet växter.
  • Att lägga till växter till uppfödningstanken i förväg rekommenderas starkt, eftersom växtskräp är en av de få matarna tillräckligt små för räkorna unga att äta. Många använder Java moss i sin räkor avelsank, som kan fälla mat skräp för att hjälpa de unga räkorna äta.
  • Del 2 av 4:
    Omsorg för vuxna räkor
    1. Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 9
    1. Köp högkvalitativa räkor för husdjur, och matare räkor om du avelar dem som djurmat. "Matare räkor" är uppfödda för att producera ett stort antal unga, men de tenderar att vara mer bräckliga och har kortare livslängd. Välbehandlade Ghost Räkor borde leva i ett par år, och blir mycket lättare att ta hand om och odla.
    • Säljaren borde veta vilken typ av Ghost-räkor han säljer. Du kan också gissa på de levnadsvillkor: Om räkorna hålls i ett trångt utrymme utan många växter, är de förmodligen matare räkor.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 10
    2. Introducera räkorna till det nya vattnet långsamt. Float på väskan med vatten med räkorna inuti på toppen av tankens vatten. Var 20: e minut, kassera 1/4 av vattnet från påsen, byt ut den med vatten från tanken. När du har gjort det tre eller fyra gånger, häll väskan ut i tanken. Detta låter dem anpassa sig till temperaturen och kemisk förändring långsamt.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 11
    3. Foder räkor små mängder fiskmat. Räkor är aktiva scavengers, men medan de kan leva av alger och växtskräp, om det behövs, bör du uppmuntra reproduktion genom att ge dem en minuscule daglig tilldelning av fiskmat. En enda krossad pellet om dagen kan upprätthålla sex vuxna räkor.
  • Om du håller andra fiskar i tanken, använd sjunkande pellets, eftersom räkorna inte kommer att kunna tävla för flytande mat med större djur.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 12
    4
    Byt vattnet en gång i veckan eller två. Även om vattnet ser klart, kan kemikalier byggas upp som hindrar räkorna från blomstrande. Ändra 20-30% av vattnet varje vecka för bästa resultat. Se till att vattentemperaturen på det gamla och det nya vattnet är detsamma för att undvika att stressa akvariens invånare.
  • Ändra 40-50% av vattnet varannan vecka kan också fungera, speciellt om tanken inte har många fiskar eller räkor för sin storlek.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 13
    5. Var försiktig med att lägga till andra fiskar till tanken. Nästan vilket som helst medium till stor fisk kommer att äta Ghost Räkor, eller åtminstone spöke dem tillräckligt för att göra avel. Om du vill ha en mer varierad tank, lägg bara på sniglar och en liten fisk.
  • Om du har bestämt dig för att inte använda en avelstank, inkludera inte någon fisk alls i den enda tanken du har. Den vuxna räkorna kommer redan att äta många av de unga räkorna - med ytterligare rovdjur, inte många unga kommer att överleva till vuxen ålder.
  • Del 3 av 4:
    Kläckning och matning av de unga räkorna
    1. Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 14
    1. Kontrollera att du har både män och kvinnor. Vuxen kvinnlig spöke räkor tenderar att vara mycket större än män. Storleksskillnaden är signifikant, så du borde kunna berätta skillnaden lätt när din räkor är fullvuxna.
    • Du behöver inte lika många. En man för varannan honor är mycket.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 15
    2. Leta efter honor som bär ägg. Om du har bryr dig om din spöke räkor ordentligt, ska honorna producera ägg varje vecka åtminstone. Dessa är bunkar på 20-30 små gröngrå ägg som är knutna till kvinnornas ben. Dessa ben, eller "simmor", är korta lemmar kopplade till kvinnans nedre kropp, så det kan se ut som ägget är knutna till kvinnans mage.
  • Titta från tankens sida för bästa syn, och få någon med skarp syn för att hjälpa dig om barnen kläcker innan du ser ägget.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 16
    3. Efter några dagar, överför kvinnor som bär ägg till avelsbehållaren. Ge männen en chans att befrukta äggen, sedan transportera kvinnorna. Använd ett nät för att fånga kvinnorna och flytta dem snabbt till den beredda avelsbehållaren utan andra räkor eller fisk. Flytta avelsbehållaren i närheten och överför direkt om möjligt-honor har varit kända för att släppa sina ägg när de stressas, så gör inte överföringen förlängt.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 17
    4. Vänta 21-24 dagar tills ägget kläcker. Fortsätt kontrollera kvinnan för att titta på äggets framsteg. Nära slutet av processen kan du kanske se små svarta prickar inom varje ägg: det här är barnet räkor "! När ägget slutligen kläcker, kommer kvinnan att simma uppåt och flicka den unga av benen några i taget.
  • Störa inte kvinnan om du ser henne flickar unga bort, eftersom de måste deponeras inom en timme för att mata. Hon kan ta ett tag att göra det, eftersom de unga har en bättre överlevnad om hon sätter dem på olika ställen.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 18
    5. Överför den kvinnan tillbaka till huvudtanken. Efter att hon är färdig att deponera den kläckta unga, flytta kvinnan tillbaka till den andra tanken. Föräldern är inte längre behövs i den unga räkorens liv, och i själva verket kan försöka äta sina barn.
  • När de unga räkorna är ensamma och rör sig om sig själv, kanske du inte ens kan se dem, eftersom de är extremt små när de är nykläckta. Fortsätt att lägga till mat till avelstanken i tre veckor, även om du inte ser dem.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räka Steg 19
    6. Mata dem små mängder specialiserad liten mat. För nästa vecka eller två, kommer dessa räkor att flyta runt i larverna, och har extremt små mundelar. Din avelbehållare borde redan ha gott om växter och alger för att ge skräp tillräckligt liten för att de ska äta, kallas "infusoria". Du bör fortfarande komplettera detta med någon av följande typer av mat, men kom ihåg att räkorna bara behöver små mängder:
  • Butik "roterare" Mat, Baby Brine Räkor, Mikroworks, Eller Powdered Spirulina Alger är alla lämpliga för Young Ghost Räkor.
  • Du kan köpa "stekmat" Avsett för ung fisk, men var noga med att välja pulveriserad stekmat som passar "äggskikt" Stora djur.
  • Stam små bitar av äggula genom en fin mesh sil om du inte vill använda butiksköpte.
  • Java Moss kan hjälpa till att fälla mat för unga räkor att äta, men lägg inte till eller ta bort växter medan larver är i tanken, eftersom det kan störa det kemiska balansen i vattnet.
  • Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 20
    7. Mata dem samma mat som vanlig räkor när de har vuxit ben. De överlevande larverna kommer in i ungdomsfasen och ser ut som miniatyr vuxna. Vid denna tidpunkt kan de mata bort vanlig mat, även om du kanske vill krossa pellets och andra stora matvaror för att hjälpa dem.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 21
    8. Överför räkor tillbaka till tanken en gång fullvuxen. Räkorna kommer att växa alla sina ben och utvecklas till miniatyrversioner av vuxna efter 1 till 2 veckor. Efter 5 veckor kommer de att bli fullvuxna och kan transporteras tillbaka till den andra tanken.
  • Om du har en yngre sats av ägg eller larver i avelbehållaren, flytta den större räkorna ut efter 3 till 4 veckor.
  • Del 4 av 4:
    Felsökning
    1. Bild med titeln Ras Ghost Räkor Steg 22
    1. Överför inte kvinnorna om det medför att äggen misslyckas. Överföring av kvinnorna till avelsbehållaren kan betona dem och störa den vuxna och äggets tillväxt. Om kvinnorna släpper ägget eller dör efter överföringen, ändra din huvudtank istället för att ta hand om de unga där:
    • Ta bort eventuella fiskar från huvudtanken. Eftersom du inte använder din avelsbehållare, trots allt kan du flytta dem där, ändra växtkompositionen om det behövs för att passa arten.
    • Stäng av eller täcka filtret. Om ditt filter har ett vattenintagsrör, kommer det att suga in och döda de unga räkorna. Täcka intaget med en svamp eller en bit av nylonstrumpor, eller stäng av det och rengör vattnet manuellt av byter ut 10% av det varje dag tills de unga är odlade.
    • Acceptera att vissa unga räkor kommer att ätas av de vuxna. Du kan minska chansen att detta händer med hjälp av en rymlig tank, men det blir svårt att undvika.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 23
    2. Fortsätt titta om den unga räkorna inte kommer att äta. De flytande larverna får inte äta mycket direkt efter kläckning. Om de fortfarande ignorerar sin mat nästa dag, bör du försöka en annan mat omedelbart, eftersom de kan svälta snabbt.
  • Bild med titeln Breed Ghost Räkor Steg 24
    3. Om alla räkor dör efter att ha satt dem i tanken, använd olika vatten eller introducera räkorna långsammare. Du kan behöva använda kranvatten behandlas med en dechlorinator eller till och med flaskvatten. Använd inte regnvatten eller lokalt flodvatten om inte spökräkor bor i floden du tog det från.
  • Du borde aldrig hälla vattnet med räkor direkt i tanken. Se omtänksam för vuxna räkor för instruktioner om att introducera din räkor.
  • Du kanske också vill köpa ett akvarietestkit för att testa egenskaperna hos ditt vatten. Se avsnittet Tips nedan för rätt pH, DH och kemiska nivåer för Ghost-räkor.
  • Tips

    Köp räken från djuraffären. Ta inte dem från deras naturliga livsmiljö.
  • Om du spårar pH eller surhetsnivåer, behåll dem mellan 6.3 och 7.5. DH, en mätning av vattenhårdhet, bör vara mellan 3 och 10.
  • Om du håller reda på tankens nivåer av ammoniak, nitrit och nitrater, behåll dessa så nära noll som möjligt för bättre avel.
  • Om du inte vill att din räkor ska uppfödas, behåll bara samma kön av räkor i tanken.
  • Varningar

    Se till att räkorna inte är i kallt vatten eftersom det kan frysa dem.

    Saker du behöver

    • 2 akvarietankar eller ett uppfödningsnät
    • Svampfilter eller täckt inloppsfilter eller bara sätta ett uppfödningsnät på motsatt sida av tanken
    • Java Moss och andra växter
    • Några slags små matbitar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande