Hur man undviker alger i ett akvarium

Alger är en typ av vattenväxt som matar på solljus och kemiska näringsämnen i sin miljö. Alger är osynlig i små mängder, och tanken har nästan säkert små spår av alger i det just nu. Men när algerna bygger upp och ackumuleras, kan det molna vattnet och täcka upp glaset. Det kan vara ganska frustrerande att känna att du ständigt städar när du ska njuta av ditt akvarium. Lyckligtvis, om du är flitig om att ändra ditt vatten och hålla ljus nivåer låg, är det osannolikt att du måste ta itu med alger i ditt akvarium. Alg-lösningarna i den här artikeln är identiska för färska och saltvattenbehållare, med undantag för typerna av fisk, sniglar och räkor som du kan köpa för att äta algerna i din tank.

Steg

Metod 1 av 3:
Styrning av ljuset
  1. Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 1
1. Placera din tank så att den inte står inför några fönster. Placera ditt akvarium framför stora fönster resulterar i oönskat ljus som du inte kan kontrollera. Dessutom matar naturliga ljus alger. För att undvika detta, sätt ditt akvarium bort från stora fönster och ut ur vägen för direktljus. På samma sätt, håll din tank ut ur rummen i ditt hem som har riktigt ljusa ljus i taket och är ofta kvar på långa perioder.
  • Indirekt ljus är helt bra och kan faktiskt hjälpa din fisk att veta när det är dagtid.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 2
    2. Håll konstgjorda ljus till 4-6 timmar om dagen för att undvika att mata alger. Eftersom alger använder fotosyntes för att växa, får mängden ljus din tank kommer att påverka sannolikheten för att alger växer i din tank. Medan du utsätter fisk till ljus under dagen är viktigt, kan du säkert skära ner på den mängd ljus du använder utan att skada din fisk. Att hålla konstgjorda ljus på mindre än 6 timmar om dagen är ett bra sätt att förhindra att alger växer.
  • Du kan slå på lamporna för ditt akvarium när som helst under dagtid. Så länge du är konsekvent, kommer din fisk att anpassa sina cirkadiska rytmer till ditt ljus.
  • Om du har levande växter, se till att de får minst 10 timmars ljus om dagen. Lyckligtvis är levande växter verkligen effektiva på bekämpning av alger, så du behöver inte oroa dig för lätta nivåer så mycket om du har levande växter.
  • Dricks: Använd en timer för att styra när lamporna slås på och av. Köp en lätt timer och programmera det för att slå på lamporna i 4-6 timmar i taget. På så sätt behöver du inte oroa dig för att göra manuellt om du inte är hemma.

  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 3
    3. Byt ut alla akvarieljus efter 1.5 år för att undvika försämrad belysning. Akvariumbelysning är speciellt utformad för att ge växter och fisk med ljus i en koncentrerad sektion av ljusspektret. När akvarieljus slits ner över tiden kan det ljus de avger skifta till en annan del av det ljusspektrum och främja alg-tillväxten. För att förhindra detta, ersätt akvariumbelysning var 1.5-2 år, oavsett om ljuset verkar fungera korrekt eller inte.
  • Detta är särskilt viktigt för fluorescerande lampor, eftersom de tenderar att förändras dramatiskt när de bär ner.
  • Byt ut alla lampor som ser dimmer ut än de var när du först installerade dem. DIM-lampor är vanligtvis ett tecken på ett döende akvariumljus.
  • Metod 2 av 3:
    Övervakning och rengöring av vattnet
    1. Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 4
    1. Kontrollera ditt filter varje 1-2 dagar för att säkerställa att det fungerar korrekt. Varje 1-2 dagar, lyft din tankskydd och inspektera filtret försiktigt. Kontrollera fällan på filtret och ta bort eventuella hinder. Kontrollera flödet av vatten när det körs för att se till att det finns en stadig ström av färskt vatten. Om ditt filter någonsin slutar springa, byt ut det så snart som möjligt för att undvika att ge algerna att bygga upp.
    • Skölj ditt filter ut under en stadig ström av vatten om den har fiskavfall eller alger på den. Alger kan typiskt skrapas bort helt med ett rakblad eller tennarna i en gaffel.
    • Filter kommer vanligtvis att göra ett mycket bra jobb att ta bort alger på egen hand. Om det finns någon del av tanken som du vill uppgradera för att förhindra alger, få ett högre filter.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 5
    2. Byt ut 25% av vattnet var 1-2 veckor. Byte av allt vatten kan på en gång chocka din fisk och växter, eftersom du helt byter miljö på en gång. Men om du aldrig Byt ut vattnet, Fiskavfallet och alger kan byggas upp ganska dramatiskt. Töm 25% av vattnet ut en gång var 1-2 veckor och byt ut det med nytt vatten för att säkerställa att stora mängder alger inte bygger upp över tiden.
  • Använd vilken typ av vatten din tank normalt använder för att ersätta det gamla vattnet. De flesta fiskar kommer att trivas med renat mineralvatten. Alternativt kan du använda kranvatten som har varit konditionerat för att ta bort klor.
  • Det är bättre för fisken om du inte ändrar vattnet ut på en gång. Även om det ser renare ut, kommer många fiskar att kämpa med en helt ny miljö.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 6
    3. Rengör ditt akvariumglas varje vecka med en algerskrapa för att hålla den ren. En algerskrapa är i grunden ett rakblad som är fäst vid ett långt handtag. Skrapa insidan av glaset är regelbundet ett bra sätt att ta bort alla alger som du inte kan se och förhindra uppbyggnad över tiden. Gör det minst en gång i veckan för att säkerställa att ditt glas blir rent och klart.
  • Om du har en akryltank, se till att du får en skrapa utformad speciellt för akryl.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 7
    4. Använd en algmagnet för att städa ditt glas regelbundet utan att bli våt. En algmagnet är en rengöringsplatta med en tungmagnet fäst vid den. Den ansluter till en magnet på utsidan av tanken som låter dig rengöra det inre glaset utan att bli våt. Köp en algmagnet och flytta den runt glaset för att upptäcka rena alger och ta bort tunna lager som kanske inte är omedelbart synliga för det blotta ögat.
  • Om du har en akryltank, var noga med att få en algmagnet som är utformad speciellt för akryl.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 8
    5. Testa och ändra tankens nitrat- och fosfatnivåer var 6-12 månader. Köp nitrat- och fosfatprovningssatser för att kontrollera ditt vatten var 6-12 månader. Ta ett vattenprov i ett provrör och häll testkitens lösning i röret. Vattnet kommer att ändra färg och du kan jämföra det med färgdiagrammet som följer med ditt kit. Fosfat bör aldrig överstiga 0.03 delar per miljon (ppm), medan nitrat bör normalt stanna kvar under 0.07 ppm.
  • Nitrat och fosfat är de 2 kemikalier som leder direkt till algerutvecklingen. Testa ditt vatten varje par månader för att se till att nivåerna är säkra.
  • Dricks: Om dina nitrat- och fosfatnivåer är för höga, byt din vattenkälla med hjälp av en annan kran eller renar ditt vatten först. Alternativt kan du köpa speciella grus eller kemikalier som sänker fosfat- och nitratnivåerna.

    Metod 3 av 3:
    Skapa ett algerfritt ekosystem
    1. Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 9
    1. Lägg till lite alg-äta fisk att snacka på alla alger som visas. Det finns gott om fisk, räkor och sniglar som matar på algerpartiklar och kommer inte att störa andra varelser i din tank. Att introducera dessa varelser på din tank är ett utmärkt sätt att förhindra att alger ackumuleras i stora mängder. Plocka upp 2-10 algerätare baserat på storleken på din tank och låt dem mata på alla alger som växer.
    • En 20 US Gal (76 l) Tank kräver vanligtvis 3-4 algerätare. Lägg till en annan 1-2 alg eater för varje 10 US Gal (38 l) ovanpå det.
    • Den mest populära Algae Eater är Hillstream Loach, som är bra att få alger av glas. Andra alternativ inkluderar Amano Räkor, Angelfish, Nerite Snails, Cherry Räkor och Otocinclus Fish.
    • Innan du lägger till ny fisk, undersöker raserna som redan finns i din tank för att säkerställa att de inte kommer att vara fientliga mot dina nya algerätare.
    • De varelser du köper för att äta alger måste vara lämpliga för typen av vatten i din tank. Till exempel kan Hillstream Loach bara leva i sötvatten, medan Angelfish bara kan leva i saltvatten.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 10
    2. Använd levande växter istället för plastväxter för att tävla med algerna. Levande växter kommer att konkurrera med alger för nitrat och fosfater i ditt vatten. Detta är ett utmärkt sätt att naturligt skära ner på algernivåer utan att dramatiskt ändra något i din tank. De flesta fisk föredrar att hänga i levande växter ändå! Om du använder plastväxter, byt ut dem med levande sorter för att begränsa mängden alger i din tank.
  • För sötvattensbehållare, Java Moss, Coontail och Water Wisteria är fjädrande, solida alternativ. För saltvattenbehållare är mangrover, halimeda och grönfingeralger bra val.
  • I grund och botten kommer varje levande växt att tävla med alger. Du behöver inte köpa någon speciell typ av algekämpande växt.
  • Bild med titeln Undvik alger i ett akvarium Steg 11
    3. Blackout din tank en gång var 6-12 månader för att återställa algerna. Blacking en tank ut hänvisar till processen att ta bort alla ljuskällor i 24-48 timmar för att döda några alger som kan vara närvarande i tanken. För att göra detta, stäng av tanken och täcka tanken med en mörk filt eller tyg. Lämna lamporna i 24-48 timmar innan du återvänder till normala förhållanden. Detta kommer att svälta alla algerna och döda det. Byt ut vattnet helt under de närmaste 2-3 veckorna för att ta bort alla algrester i vattnet. Ändra 20% av vattnet var 2-3 dagar tills du har helt ersatt det gamla vattnet för att bli av med de döda algerna.
  • Fortsätt att mata din fisk medan din tank är blacked out.
  • Om du har levande växter, överstiga inte 36 på varandra följande timmar med mörkläggningsförhållanden.
  • Dricks: Blacking en tank ut är inte frisk för din fisk, eftersom de är beroende av ljus för att låta dem veta när de ska vara vakna och aktiva. Men din fisk kommer inte att lida för mycket om de saknar ljus i 1-2 dagar. Att vara säker, men gör det bara en gång var 6-12 månader för att säkerställa att du inte betonar din fisk ut för mycket.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande