Hur man lagar vietnamesiskt grönt ris (soak & no soak)

Om du har besökt Vietnam eller varit på en vietnamesisk marknad, kanske du har märkt ett paket med ljust grönt ris på hyllorna. Detta gröna ris som smakar lite sött och nutty är perfekt för frukost, snacks och desserter-plus, det är super lätt att göra. Ta ett paket med gröna risflingor, lite vatten och gå till matlagning!

Steg

Fråga 1 av 6:
Vad betyder grönt ris?
  1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 1
1. Grönt ris är omognat ris som har rostats. Det får sin gröna färg naturligt utan några ytterligare färgämnen. Efter det är rostat, grönt riset slipas sedan med en mortel och pestle tills det är platt för att skapa flingor som kan rehydreras.
  • I Vietnam kallas grönt ris com. Du kan hitta den online eller på de flesta vietnamesiska marknader.
  • Du kan också se riset märkt som "risflingor", men det är samma sak.
Fråga 2 av 6:
Behöver du suga glutinous ris?
  1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 2
1. Ja, suga grönt ris om du gör riskakor eller äter det vanligt. Grönt ris är glutinöst, så det måste rehydreras. Blötlägg 1 kopp (128 g) ris i en skål med vatten (bara tillräckligt för att täcka riset helt) i minst 1 timme innan du lagar mat.
  • 2. Om du använder grönt ris för att täcka skaldjur, suga inte det. Gröna risflingor är perfekta för att lägga till en krispig kross till räkor, räkor och andra skaldjursrätter. Om det är vad du gör, suga inte risflingorna så att de håller sin krispiga, krispiga konsistens.
  • Fråga 3 av 6:
    Hur länge lagar du grönt ris?
    1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 3
    1. Koka den över låg värme i 8 till 10 minuter. Häll 1 kopp (128 g) rehydrerade risflingor i en panna på spisen. Skjut försiktigt risflingorna med en gummispatel för att hålla dem från att bränna när du lagar dem.
  • 2. Du behöver inte laga det alls om du inte vill. Om din plan är att äta risskyld, kan du helt enkelt rehydrera den genom att blötlägga det i vatten och sedan lägga till dina påfyllningar, som kokosnötkräm eller kokosflingor. Blanda risflingorna tillsammans med en sked för att skapa den krämiga konsistensen, gräva sedan in!
  • Fråga 4 av 6:
    Hur vet du när grönt ris är gjort?
    1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 4
    1. Det kommer att se mushy och klibbigt. Risflingorna kombineras alla för att göra en gelatinös massa. Om du lagar riset på en spis, kommer de förmodligen att börja hålla fast vid din spatel, vilket är när du vet att det är dags att äta!
    • Riset kan också göra en ljusare, mer livlig grön färg.
    Fråga 5 av 6:
    Kan du göra riskakor med grönt ris?
    1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 5
    1. Jo det kan du! När det gröna riset fortfarande är varmt från att kokas, skopa en sked på en torg av plastfolie. Vik plastfolien över det gröna riset tills det är i en (mestadels) kvadratisk form, låt det svalna i ca 15 minuter innan du gräver i.
    • Det gröna riset är mycket lättare att forma när det fortfarande är varmt, så försök att göra det direkt.
    Fråga 6 av 6:
    Vad går grönt ris bra med?
    1. Bild med titeln kock vietnamesiskt grönt ris steg 6
    1. Kokos är en populär toppning för grönt ris. Eftersom grönt ris är lite söt, blir krämig kokosmjölk eller crunchy kokosflingor super bra på toppen. Om du verkligen har en söt tand kan du till och med lägga till lite kokosnötkräm på toppen.
    • Om du går till en söt efterrätt, lägg till i 1 kopp (128 g) granulerat socker till riset innan du lagar mat.
    • Du kan också lägga till en skopa av kokosglass på toppen.

    Tips

    Vietnamesiskt grönt ris skiljer sig från pandan ris, som är färgat grönt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande