Hur man lagar ris i en riskokare

Att använda en riskokare är ett enkelt och effektivt sätt att laga mat ris. Många rispokare håller riset varmt efter det är kokt. Det finns inget behov av att titta på riskokaren eftersom den här apparaten kommer med en automatisk timer som klickar när riset är klart. Den här artikeln visar dig hur du lagar ris med en riskokare så att du kan minimera chansen att bränna ris och förstörda krukor. Om du fortfarande stöter på problem, kontakta felsökningsguiden.

Steg

Metod 1 av 2:
Laga riset
  1. Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 1
1. Mät riset med en mätbägare och lägg den i din kokkanna. Vissa riskokare har en avtagbar skål eller kruka, medan andra måste ha riset placerat direkt i spisen. För det mesta kommer riskokare att komma med en mätning "kopp" eller scoop som kan passa 3/4 kopp (180 ml). Alternativt, använd en vanlig mätkopp.
  • En kopp (240 ml) okokt ris kommer att generera var som helst från 1 1/2 koppar (360 ml) till tre koppar (720 ml) kokta ris, beroende på variation.Lämna tillräckligt med utrymme för denna expansion för att förhindra att riskokaren spolas över.
  • 2. Skölj riset om det behövs. Många föredrar att skölja ris för att ta bort eventuella bekämpningsmedel, herbicider eller föroreningar som kan vara närvarande. Några mindre moderna fräsningspraxis skapar också trasiga korn som släpper ut överskott av stärkelse i riset, vilket måste sköljas för att förhindra att riset klumpar ihop. Om du bestämmer dig för att skölja riset, häll dricksvatten i skålen eller håll den under kranen. Rör när du lägger till vattnet tills riset är helt nedsänkt. Töm vatten genom en sikt eller spärla skålen långsamt medan du fångar fallna riskorn med din hand. Om vattnet ser missfärgat eller fyllt med flytande bitar av brutet ris eller smuts, skölj en andra eller tredje gången tills nytt vatten tillsatt ser relativt klart.
  • Vitt ris som säljs i USA krävs enligt lag som är berikat med pulveriserat järn, niacin, tiamin eller folsyra - dessa vitaminer och mineraler avlägsnas vanligen genom tvättning.
  • Om din riskokare har en non-stick-skål, tvätta riset (före tillagning) i en kolv med flera tvättar / sköljningar / avlopp.Ersättning non-stick skålar är mycket dyra.
  • Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 3
    3. Mäta vattnet. De flesta riskökningsinstruktioner rekommenderar kallt vatten. Hur mycket vatten du lägger beror på vilken typ av ris du lagar mat och hur fuktig du föredrar det. Det finns ofta graderade märken på insidan av en riskokare, vilket indikerar hur mycket ris och vatten ska läggas till eller instruktioner om rispaketet. Alternativt, använd följande föreslagna mängder beroende på din mängd ris, men kom ihåg att du alltid kan justera dessa i framtiden om du föredrar ditt ris mer snyggt eller mjukt:
  • Vit, långkorn - 1 3/4 koppar vatten per 1 kopp ris (420 ml vatten per 240 ml ris)
  • Vit, mediumkorn - 1 1/2 koppar vatten per 1 kopp ris (360 ml vatten per 240 ml ris)
  • Vit, kortkorn - 1 1/4 koppar vatten per 1 kopp ris (300 ml vatten per 240 ml ris)
  • Brun, långkorn - 2 1/4 koppar vatten per 1 kopp ris (520 ml vatten per 240 ml ris)
  • Såld som "parboiled" (inte halvkokta hemma) - 2 koppar vatten per 1 kopp ris
  • För indiska stiler som BASMATI eller Jasmine, är mindre vatten behövs som ett torrare ris är önskvärt, använd inte mer än 1 1/2 koppar vatten per 1 kopp ris.Använd endast 1 till 1 om du tvättade riset tidigare.Det är OK att lägga till Bay Leaves eller Cardamom Pods direkt till riskokaren för att förbättra smaken.
  • Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 4
    4. Suga riset i trettio minuter, om så önskas. Detta är inte nödvändigt, men vissa människor suger riset för att förkorta tillagningstiden. Blötläggning kan också göra den kokta riset klistermärken. Använd mängden vatten som uppmätt tidigare för att suga riset vid rumstemperatur, använd sedan samma vatten för matlagning.
  • 5
    Lägg till smakämnen (frivillig). Smakämnen bör läggas till vattnet innan du börjar riskokaren, så att riset kommer att absorbera dessa smaker under tillagningen. Många föredrar att lägga lite salt för smak vid denna tidpunkt. Smör eller olja är ett annat vanligt alternativ. Om du gör indisk stil, kan du önska att lägga till några kardemomfrön eller ett buktblad.
  • 6. Tryck på riskornen från sidorna och under vattennivån. Använd ett trä- eller plastredskap för att flytta några riskorn runt krukan tillbaka i vattnet. Ris kvar ovanför vattenytan kan brinna under tillagningen. Om vatten eller ris spillt över kanten, torka utsidan av krukan med en trasa eller trasa.
  • Du behöver inte röra riset under vattennivån. Detta kan frigöra överskottsstärkelse och resultera i klumpigare eller klibbigare ris.
  • Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 7
    7. Kontrollera din riskokare för specialternativ. Vissa rispokare har helt enkelt en på / av-switch. Andra har olika inställningar för brunt eller vitt ris, eller förmågan att fördröja matlagningen tills en angiven tidsperiod har gått. Du är osannolikt att du går i problem om du bara går med de grundläggande inställningarna, men det är en bra idé att ta reda på vad varje knapp eller alternativ gör om möjligt.
  • 8. Koka riset i riskokaren. Om din riskokare har en avtagbar matlagningspott, placera grytan med ris och vatten tillbaka i riskokan. Stäng locket på spisen, anslut spisen och tryck på strömbrytaren för att slå på den. Omkopplaren kommer att klicka, som en brödrost, när riset är klart. I de flesta riskokare kommer riset att värmas tills du kopplar ur spisen.
  • Lyft inte locket för att kontrollera riset. Matlagningsprocessen beror på utvecklingen av ånga inuti potten, så att ånga ånga genom att öppna locket kan resultera i felaktigt kokta ris.
  • Riskokaren stängs av automatiskt när temperaturen inuti potten överstiger vattenkokpunkten (212 grader F eller 100 grader C på havsnivå), vilket inte kommer att hända tills allt det fria vattnet har förångats.
  • 9. Låt riset "resten" i 10-15 minuter innan du tar bort locket (tillval). Detta är inte nödvändigt men rekommenderas allmänt i rispokare, och är automatisk i vissa modeller. Unplugging the rice cooker eller ta potten av värmen för denna period kommer att minimera mängden ris som pinnar till potten.
  • 10. Fluff och tjäna. När det inte finns något vatten kvar, ska riset vara klart att äta. Med hjälp av en gaffel eller annat redskap för att röra riset efter tillagningen kommer att bryta upp klumpar och frigöra ånga, vilket förhindrar riset från överkokande.
  • Om riset inte är klart att äta, se Felsökning.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 2:
    Felsökning
    1. Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 11
    1. Minska vattennivåerna nästa gång om riset är grumligt. Nästa gång du gör ris, använd 1/4-1 / 2 kopp (30-60 ml) mindre vatten per kopp (240 ml) ris. Detta bör laga riset under en kortare tid och ge det mindre vatten att absorbera.
  • 2. Lägg till mer vatten och koka på spisen om riset är underkokt. Om riset blir alltför snyggt eller torrt för din smak, flytta den till spisen med 1/4 kopp (30 ml) vatten. Kock täckt i några minuter att ånga riset.
  • Lägga till det tillbaka till riskokaren utan tillräckligt med vatten för att täcka det kan resultera i att bränning, eller riskokaren misslyckas med att slå på.
  • Nästa gång, lägg helt enkelt ca 1/4-1 / 2 kopp (30-60 ml) vatten per kopp (240 ml) ris till riskokaren innan du slår på det.
  • 3. Ta bort ris omedelbart efter tillagningen om riset ofta brinner. En arbetsrörkokare ska inte bränna ris under matlagningen, men om de lämnas in "uppvärmning" läge, riset i botten och sidorna kan brännas. Om detta händer ofta, ta bort ris från spisen så snart du hör "klick" betecknar det är gjort (eller när uppvärmningslampan fortsätter).
  • På vissa spisar kan du stänga av uppvärmningsalternativet helt, men i det här fallet borde du fortfarande äta eller kyla riset innan det svalnar för att minska risken för matförgiftning.
  • Om du lagar andra ingredienser med riset, de burk bränna under matlagning. Nästa gång, ta bort några sugaryingredienser och laga separat eller några ingredienser som du märker brinner.
  • Bild med titeln kock ris i ett riskokare steg 14
    4. Hitta en användning för överkokt ris. Mushy, splitkorn kan fortfarande vara välsmakande om de används i rätt recept. Tänk på dessa alternativ för att göra den mjuka texturen mindre märkbar:
  • Steka det för att avlägsna det överskottet fukt
  • Vänd den till en söt efterrätt
  • Lägg den till någon soppa, babymat eller hemlagad köttbullar
  • Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 15
    5. Justera för höjd. Om du bor på 3000 fot (910 m) eller högre kan du märka att ditt ris hamnar underkokt. Om det händer, lägg till en extra 1 / 4-1 / 2 kopp vatten per kopp ris (30-60 ml vatten per 240 ml ris). Det nedre lufttrycket vid hög höjd får vatten att koka vid en lägre temperatur, så riset tar längre tid att laga mat. Ju mer vatten du lägger till i en riskokare, desto längre fortsätter det att laga mat.
  • Kontakta instruktionerna för riskokare eller kontakta tillverkaren om du inte kan hitta rätt mängd ytterligare vatten. Det nödvändiga beloppet varierar med höjd.
  • 6. Hantera kvarvarande vatten. Om det finns vatten kvar i en riskokare efter att den är färdig matlagning, är risken för kisla sannolikt defekt och kan behöva bytas ut. För den nuvarande satsen ris, dränera vattnet och servera om risstrukturen passar dina preferenser. Annars, vrid risugnen tillbaka tills vattnet används upp.
  • Bild med titeln kock ris i en riskokare Steg 17
    7. Färdiga.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd en non-stick-sked som inte kommer att klia på insidan av potten för att röra och "ludd" riset efter det är gjort. Det bästa verktyget för detta ändamål är en plastisk paddla som medföljer de flesta riskokare. För att hålla riset att hålla fast vid paddelen, dämpa paddeln med kallt vatten (fungerar för fingrarna).
  • En fancy datoriserad riskokare ger bättre resultat med ovanligt små mängder ris eftersom det bättre kan upptäcka risens status.
  • Om du har typ av riskokare med en flyttbar skål, var noga med att torka av utsidan helt innan du sätter tillbaka den eller du kommer att förstöra dina riskokare.
  • För den hälso-lutande kan du lägga till lite brunt ris i blandningen. Brunt ris tillagt kommer att ge några "seg" biter.Om du vill lägga till några bönor (rödböna, njureböna mm.), suga bönorna över natten innan du lägger till riset.
  • Varningar

    Överfyll inte riskokaren. Det kan koka över och göra en röra.
  • Om riskokaren inte automatiskt håller riset varmt efter det är gjort matlagning, konsumera eller kämpa det hela så snart som möjligt för att undvika matförgiftning.
  • Saker du behöver

    • Ris
    • Riskokare
    • Vatten
    • Mätglaset
    • Sked eller paddla (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande