Hur man tillämpar proteslim

Forskning tyder på att du inte behöver ett proteslim om dina proteser är ordentligt monterade. Det är dock helt normalt att behöva ett lim om du har haft dina proteser länge sedan din käke kommer naturligtvis att förändra formen över tiden. Studier visar att med ett proteslim gör det lättare att tugga och prata utan att oroa dig för dina proteser som rör sig eller kommer ut, så du kanske föredrar att använda det även om dina proteser passar bra. Denture lim kommer vanligtvis i två former: en pasta och ett pulver. Även om du använder ett lim kan vara super till hjälp om dina proteser känner sig lös, det är inte en lösning för misshandlade proteser, så se din prostodontist om du har passform.

Steg

Metod 1 av 3:
Med hjälp av ett klistra
  1. Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 1
1. Välj ett klistra in lim som är zinkfritt. Zink är ofta överdriven i proteslim, så mycket så att zinkfritt klistra är nu tillgängligt. Använda ett klistrahäft som innehåller zink kombinerat med en diet som är högt i zink kan leda till överdriven zink i din kropp och möjliga hälsoproblem.
  • Om du använder ett klistrahäft som innehåller zink, använd det bara enligt anvisningarna på etiketten och använd inte för mycket lim.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 2
    2. Rengör och torka dina proteser. Innan du applicerar lim måste du rengöra dina proteser under rinnande vatten och din normala tandläkare. Sedan klappa dem torr. Torra proteser hjälper pastahäften att hålla sig knuten till proteserna, och till tandköttet.
  • Detta kommer att säkerställa en mycket stabil bett och kommer att förhindra att mat kommer under dina proteser.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 3
    3. Börja med att tillämpa proteskräm till din övre protes. Använd inte mer proteslim än riktad på etiketten. Börja alltid med en liten mängd lim så att du inte lägger för mycket på dina proteser.
  • Applicera tre till fyra dabs av pasta storleken på en penna suddgummi till den övre protesen, som liknar pasta på insidan. Applicera inte pastan för nära kanten av din protes.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 4
    4. Placera tre till fyra dabs på din lägre protes. Dabs bör inte vara större än en penna suddgummi och borde inte vara för nära kanten av din protes. Igen, se till att DABS är jämnt åtskilda längs den insida av protesen.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 5
    5. Lägg proteserna i munnen och tryck dem fast för att hålla dem på plats. Om något av limet oser ut på de proteser, har du använt för mycket lim. Du kan behöva ta bort proteserna, rengör limet och återanvända, med mindre på de övre och nedre proteserna.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 6
    6. Använd endast en ansökan om dagen. Om du lägger limet på dina proteser ordentligt, bör du inte behöva återanvända limet hela dagen.
  • Ett standard 40 g tube av lim bör vara minst fyra veckor, ett 47 g rör bör vara fem veckor, och ett 70 g rör bör vara minst åtta veckor. Undvik att överskaffa proteslimet eller med för mycket varje dag.
  • Metod 2 av 3:
    Använda ett pulverlim
    1. Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 7
    1. Försök att köpa ett pulverlim som inte innehåller zink. Zink är ofta överdriven i proteslim. Om du har en diet som är hög i zink och / eller ta vitaminer som innehåller zink, och även använda ett protespulver som innehåller mineralet, kan du uppleva allvarliga hälsoproblem, inklusive nervskador. Leta efter pulver som är speciellt markerade ASA som zinkfria.
    • Om du använder ett pulverlim som innehåller zink, använd det bara enligt anvisningarna på etiketten och använd inte för mycket lim. Din prostodontist kan också kunna rekommendera ett pulver proteslim som inte innehåller zink.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 8
    2. Rengör dina proteser. Använd din vanliga Denture Cleanser för att ge dina proteser en bra ren innan du applicerar limet.
  • Håll dina proteser fuktiga och torka inte av dem. Fukten hjälper pulverlimet till dina proteser.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 9
    3. Stänk pulvret jämnt på ytan av antingen protes. Nyckeln är att distribuera pulvret i ett jämnt lager över dina proteser. Skaka eller vibrera proteserna i handen för att se till att pulvret kommer på båda proteserna. Tänk på detta som liknar mjölande en tårta.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 10
    4. Placera dina proteser i munnen. Använd tummen och pekfingret för att trycka på de övre och nedre proteserna i munnen.
  • Pulverlim kan inte göra dina proteser kvar i munnen så länge som klistra. Vanligtvis är lim effektivare på dina övre proteser än på dina lägre proteser. Vätskor och livsmedel kan lossa din lägre protes, så du kanske vill överväga att använda ett klibbigt lim för din lägre protes.
  • Metod 3 av 3:
    Ta bort dina proteser och proteslim
    1. Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 11
    1. Ta ut dina proteser om du känner något obehag eller det finns alltför stort lim i munnen. Om du känner någon smärta, stickning eller ömhet när du lägger dina proteser i munnen, eller om det finns för mycket lim på dina proteser, kan du behöva ta bort dem. Du kan sedan försöka använda klistrahäftivet igen, eller prova en annan typ av lim.
    • Du måste också ta bort dina proteser på natten innan du går och lägger dig. Du bör rengöra dina proteser väl och placera dem i en behållare med vatten eller en kommersiell tandläkare.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 12
    2. Skölj din mun med varmt vatten eller munvatten. Innan du tar bort dina proteser, måste du fukta din mun och ta bort eventuella matrester från dagen.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 13
    3. Ta ut din lägre protes först. Dra försiktigt på din lägre protes och flytta den fram och tillbaka i en gungningsrörelse. Det ska långsamt släppa ut från tandköttet.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 14
    4. Ta bort din övre protes. Det kan vara svårare att ta bort din övre protes, eftersom det finns en högre yta för denturen att följa.
  • Använd tummen för att trycka mot de främre tänderna. Därefter trycker du uppåt och utåt med tummen mot näsan. Din övre protes ska lossa och komma ut i handen.
  • Du kan också ta det på sidosidorna och gå så djupt som möjligt med dina indexfingrar, dra sedan ner det vertikalt.
  • Använd inte några andra föremål förutom fingrarna och naglarna för att ta bort dina proteser eftersom det kan leda till skada.
  • Om du inte kan få dina proteser ut och du inte vill sova med dem i eller hålla dem i över natten, kan du behöva söka vård på närmaste sjukhus eller klinik. Du kan också kontakta en 24-timmars tandvårdstjänst för hjälp.
  • Bild med titeln Applicera proteshäftande steg 15
    5. Rengör limresteret från dina proteser och munnen. Lämna inte limresten på dina proteser i slutet av dagen, eftersom dina proteser kanske inte håller fast den följande dagen när du försöker sätta in dem.
  • Använd din Denture Cleanser för att rengöra dina proteser. Därefter kombinerar varmt vatten och tandkräm i en skål. Använd en mjuk borstad tandborste för att ta bort limrester från dina proteser.
  • Du bör också använda tandborsten för att rengöra eventuella limrester från tandköttet, tungan och din mun.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande