Hur man är en stuntman

Vattenskidåkning, klättra på sidan av en byggnad, engagera sig i en gatukamp eller karate ansikte osv. är coola och spännande nog på egen hand, men föreställ dig att dessa spännande handlingar är en del av din karriär. Låter bra rätt? Om så är fallet, då kan du vara den perfekta stuntmanen (eller stuntkvinnan). Att vara en stuntman handlar emellertid inte om att ta risker och leva på kanten - det handlar om att hantera risker, hålla sig fysiskt friska, och, ja, gör ditt jobb.

Steg

Del 1 av 3:
Utveckla färdigheternaTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln vara en stuntman Steg 1
1. Utveckla ett brett spektrum av färdigheter. Specialisering kan definitivt hjälpa dig att landa en konsert - om du är en expertkampkonstnär, gymnast eller bergsklättrare, det är bra. Men ju mer du vet hur man gör, desto mer sannolikt kommer du att vara att wow stuntkoordinatorer och vara perfekt för roller som kräver flera färdigheter. Om du vill vara en stuntman, är chansen, du är redan erfaren i ett fält eller två. Här är de vanligaste färdigheterna som stunt män kan ha:
  • Stridande: Expert nivå färdigheter i boxning, strid eller en kampsport.
  • Faller: Förmågan att falla från en mängd olika höjder, varav några är över tre våningar höga och förmågan att använda trampoliner.
  • Ridning och körning: Hög nivå färdigheter som en precisionsförare av bilar eller motorcyklar, eller expertnivå ridning färdigheter.
  • Smidighet och styrka: Överlägsen gymnastik eller bergsklättringsförmåga.
  • Vattenkunskaper: Hög nivå färdigheter i dykning, undervattensstunts eller avancerad simning.
  • Diverse sport: En överlägsen färdighetsnivå i tumbling, fäktning eller ledning.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 2
    2. Känna lingo. Om du vill låta som om du vet vad du pratar om när du börjar din karriär som en stuntman, måste du veta villkoren i samband med karriären. Om en stuntchef börjar prata om ledamöter och du har ett tomt utseende på ditt ansikte, kommer du inte att bli väldigt långt. Här är vad du behöver veta:
  • Lederiarbete: Förmågan att expertera använder riggar, sele och västar för att utföra luftstunter, som inkluderar flygande eller fallande actionekvenser.
  • Tumlande: Att utföra gymnastik farts säkert utan att använda specialutrustning. Dessa inkluderar främre och bakhäftningar, somersaults, axelrullar, pausfall, dykrullar, avrundningsback och främre handsprings och cartwheels.
  • Högfall: Förmågan att falla från tre berättelser eller högre, medan du landar på en boxfångare eller en krockkudde, utan att skada dig själv. Du borde vara bekant med en mängd fall, som twisting falls, rubriker och steg outs.
  • Fäktning: Skickligt med svärd, folier eller knivar i strid. Detta inkluderar fäktning eller koreograferade kampscener.
  • Horsework: Förmågan att rida hästar skickligt och säkert när du utför stunts som faller, hoppar på en häst och engagerar sig i svärdstil medan du kör.
  • Luftram: En anordning som använder tryckluft och hydraulik för att katapulera en stuntperson i luften. Det brukar användas för att skapa effekten av en explosion, som driver stuntpersonen genom luften när han flyger framåt, bakåt eller somersaulting.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 3
    3. Överväg att gå till skolan för specialutbildning. Även om du inte behöver en kandidatexamen eller formell träning i någon arena för att vara en stuntperson, kunde det verkligen inte skada. Du kanske redan är ett PRO i vissa områden från racing motorcyklar för att vara ett svart bälte i karate, men om du vill förbättra din skicklighet, bör du hitta en välrenommerad skola i ditt område, som Rick Seamans Stunt Driving School, som kan hjälpa dig att ge dig en kant.
  • Dessa program kommer inte att garantera dig ett jobb och vissa kan kosta ett vackert öre, men om du behöver stärka dina färdigheter kan det vara det säkraste sättet att göra det.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 4
    4. Ha en mentor. Även om du går till skolan för att borsta på dina färdigheter eller att få nya färdigheter är ett bra sätt att förbättra dina förmågor och göra dig en mer omsättbar och tilltalande stuntman, ett annat bra sätt att förbättra dina chanser att bli anställda är att hitta en mentor. Om det finns en stuntman du beundrar, om det är en stuntförare som Steve Kelso eller Andy Gill eller en stuntchef som Spiro Razatos, så skulle du vara mycket privilegierad att kunna komma under hans eller hennes tutelage.
  • Det betyder inte att du borde irritera berömda stuntmän, men att om du är runt dem eller hitta ett sätt att känna dem, skulle du gynna mycket om du kunde fråga dem om råd om att förbättra dina färdigheter. Ofta kan den här delen komma senare, efter att du har fått din fot i dörren - du har inte mycket tur att hitta en mentor i stuntverksamheten om du inte har någon erfarenhet, om du inte har några kraftfulla anslutningar.
  • Del 2 av 3:
    Landa ett jobbTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln vara en stuntman Steg 5
    1. Få en headshot. Om du vill tas seriöst som en professionell, måste du få en 8 x 10 tum svart och vit headshot. Du kan behöva investera lite pengar i en professionell fotograf, eller var försiktig med att hitta en pålitlig och begåvad vän med en stellär kamera, men det blir värt det. Du kommer inte tas på allvar om allt du har är en selfie eller en billig polaroid, så se till att följa igenom den här delen. En bra headshot kan hjälpa dig att se ut som en professionell, och kan också hjälpa stuntkoordinatorer eller producenter att se om du har det utseende de vill ha.
    • En headshot är som ditt visitkort som en stuntman- om du inte har en lättillgänglig, hur förväntar du dig att människor du möter i verksamheten för att komma ihåg dig?
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 6
    2. Bygg din résumé. Du kanske tror att du inte behöver en resumé för att vara en stuntman, eftersom så mycket av arbetet är fysiskt, men det är inte fallet. Du bör behandla din karriär precis som någon annan, där en resumé är avgörande för att hjälpa de människor som anställer dig att räkna ut om du är bra för den del. Det viktigaste är att du kommer ihåg att du måste var ärlig. Försök inte att imponera på människor genom att säga att du har färdigheter som du inte egentligen äger, eller du kommer att vara i trubbel - och även eventuellt i fara - om du plockas för rollen. Här är några viktiga element som du ska lista på din Résumé:
  • Din höjd, vikt, skostorlek och andra fysiska mätningar
  • Din fackliga anslutning (mer på senare)
  • Film- och TV-krediter (om du har något)
  • En lista över färdigheter eller speciella förmågor, som bergsklättring, dykning, boxning eller kampsport
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 7
    3. Gå med i en union. Om du vill hitta arbete som en stuntman, måste du gå med i en union, så att du kan vara lagligt anställd för att utföra i filmer, musikvideor eller tv. I Amerika är de två stora fackföreningarna skådespelarna Guild (SAG), som är de mer prestigefyllda de två eller den amerikanska federationen av tv och radioartister. I England måste du gå med i stämpelskommitténs stuntregister (JISC) - titta på guilderna i ditt land om dessa inte gäller för dig.
  • Att komma in i en guild är hårt arbete. Ett sätt du kan komma in, om du har tur, är att bli vinkad om en stuntkoordinator inte kan hitta en person med kombinationen av färdigheter och bygga som du måste göra ett visst jobb (till exempel, Om du är fyra fot fem och kan klättra upp ett berg).
  • Ett annat sätt att komma in är att försöka få jobb på en sag eller annan facklig film som extra för minst tre separata dagar. Få en extrafunktionskupong efter varje dag och sätt i de tre kupongerna för att göra dig själv berättigad att gå med i en union - även om det fortfarande inte garanterar att du kommer att gå med.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 8
    4. Markera din första spelning. Om du får tur kan du landa en konsert med en stor headshot och imponerande resumé på ett icke-fackligt projekt. Men om du vill slå de stora ligorna och hitta arbete på ett fackprojekt, måste du få en produktionslista från unionen du har gått med - det här kommer att innehålla alla lokala unionsproduktioner som skjuter nära dig - du kommer måste skicka stuntkoordinatorn din headshot, résumé och en kort brev och hoppas kunna plockas för jobbet.
  • Även om du inte får plockas, kommer koordinatorn att ha din resumé på fil för framtida spelningar.
  • Medan du väntar på ett samtal, bör du försöka få mer erfarenhet på (Union-only) -satser, för att få en känsla för vad jobbet är.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 9
    5. Ha tålamod. Du får inte landa din första spelning direkt. Eller du kan få tur och landa din första konsert, och då är det den månadslösa radioens tystnad innan du hör från en producent igen. Det är helt naturligt. Detta är ett extremt svårt företag att bryta in till, speciellt om du inte har några anslutningar, och väntar är en del av spelet. Även om du borde fortsätta att sätta dig där ute, bör du vara beredd att hitta annat arbete under tiden och att vara motiverad att lyckas, även om du inte har fått en spelning på ett tag.
  • Bild med titeln vara en stunt man steg 10
    6. Tänk på en annan karriär i ditt fält. Att vara en stuntman är spännande arbete, men du kanske inte kan göra det för alltid, oavsett om du blir benägen att skada, bli äldre eller bara inte längre vilja vara en del av ett riskabelt yrke. Om du är trött på att vara en stuntman eller en stuntförare, men du har fått mycket erfarenhet, behöver du inte sluta ditt fält helt - istället kan du hitta ett sätt att ta en mer ledningsrelaterad roll medan du fortfarande bor i stuntvärlden. Här är några andra roller du kan ta på:
  • Stunt riggger: Att vara en stunt rigger, bör du inte bara vara en erfaren stuntartist, men du borde ha en förståelse för stuntutrustningens mekanik. Du bör ha säkerhet som din första prioritet, och kommer att utföra en rad olika uppgifter, från att testa och riva ner stuntutrustning på uppsättningen för att ordna landningsplattor för fall och positionering av ledningar och sele.
  • Stuntkoordinator: Detta är huvudet på stuntavdelningen, den person som arbetar nära med regissören för att skapa åtgärdssekvenserna i filmen, eller till och med för att föreslå alternativa stuntscenarier när det är nödvändigt. Stuntkoordinatorn designar de önskade stuntsna, anställer stuntbesättningen, hanterar budgeten och ser till att alla stunts utförs säkert.
  • Andra enhetsdirektör: Den som ansvarar för att filma stuntscenerna, i motsats till stuntkoordinatorn, som är ansvarig för att sticka själva stuntarna. Som den andra enhetschefen kommer du att filma scener av stuntartisterna i aktion samt yttre skott av scenerna som kan användas vid efterproduktion. Även om dessa styrelseledamöter kan ha erfarenhet av stuntarbete, måste det också upplevas i filmning och styrning.
  • Del 3 av 3:
    Lyckas i din karriärTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln vara en stuntman Steg 11
    1. Följ anvisningar. Du kanske tror att din bästa chans att lyckas kommer från att visa sig, försöker imponera på filmbesättningen och skryta om alla dina extra färdigheter. När du väl har blivit en veteranstuntman, så säker, kommer du att ha mer leeway, och du kan till och med höras som en stuntkoordinator eller producent, men när du försöker få din fot i dörren är det viktigt att vara så behaglig som möjligt.
    • Du vill komma ihåg som någon som är lätt att arbeta med. Varför? Så du kan bli anställd igen.
    • När du följer anvisningar är det viktigt att vara artig och rimlig när du interagerar med besättningen. Om du verkligen har en fråga om hur en stunt ska utföras, fråga bort, men inte nitpick allt som händer eller sakta ner processen.
  • Bild med titeln vara en stunt man steg 12
    2. Var beredd under långa timmar. Att vara en stuntperson betyder inte att falla ut ur en helikopter för tre tar och sedan kallar det en dag. Det kan betyda över 14 timmar på en uppsättning, arbetsnätter och hålla sig mentalt och fysiskt varning under hela processen. Detta är ett heltidsjobb, och när du börjar landa tillräckligt med spelningar, måste du kunna begå den tid du måste lyckas i din roll. I början kan du bli jonglering annat arbete tillsammans med stuntarbete, men om du har slagit de stora ligorna måste du vara redo att ge det hela.
  • Det innebär att du behöver uthållighet för att lyckas med jobbet. Om du blir lindad efter en kamp eller känner sig redo för en tupplur efter bergsklättring för en eftermiddag, måste du bygga upp din mentala och fysiska styrka.
  • Bild med titeln vara en stunt man steg 14
    3. Var beredd att resa. Om du är en sann stuntman, så kommer du inte att spendera ditt livsfilm inom en trettio mil radie av ditt comfy hem, inte ens om du bor i Hollywood, CA. Du kommer att resa till Karibien för att filma en jetskidsekvens. Du kan hitta dig själv i Peru för att skjuta en bergsklättringsplats. Du kan till och med vara i Tyskland för en höghastighetsbiljakt. Det betyder långa timmar på flygplan, och behöver komma över jetlagret innan du träffar de jet-skiis. Visst, det här kommer att vara spännande, spännande arbete, men du måste vara beredd på all den rese den involverar.
  • När du blir äldre kan alla resor bli svårare eftersom du måste hitta ett sätt att göra tid för din familj, om du har en.
  • Bild med titeln vara en stunt man steg 15
    4. Stanna fysiskt stark. De flesta stuntmän är på toppen av sina karriärer mellan 20-talet och 40-talet, vilket innebär att du måste stanna i bästa möjliga form under dessa år. Det betyder att inte delta i riskabelt beteende, oavsett om du är på jobbet eller hänger med vänner, och undviker överindulgen i mat eller dryck, som kan bära ner din kropp och få dig att känna dig hemsk när du dyker upp till jobbet. Ät hälsosam, få tillräckligt med vila och se till att träna så ofta du kan, göra en blandning av kardiovaskulär och styrketräning, så du är tillräckligt passar för att göra jobbet.
  • Ett annat sätt att hålla sig stark är att fortsätta att borsta upp på dina färdigheter, oavsett om du övar karate eller simning.
  • Om du vill vara fysiskt stark, måste du hålla dig stark, också. Du kan inte låta farorna med jobbet komma till dig och du måste vara fokuserad och positiv om du vill lyckas på lång sikt.
  • Bild med titeln vara en stuntman Steg 13
    5. Var en mästare på riskhantering. Att vara en stuntman betyder inte hänsynslöst hoppar ut ur tre våningar, leker med eld, eller kraschar en motorcykel i ett träd eftersom du inte var försiktig. Stunt män har familjer, kör och spännande karriärer, vilket innebär att de älskar vad de gör och vill hålla sig levande för att fortsätta göra det. När du får träning om hur man faller utan att skada dig, kör du utan att krascha, och simma utan att drunkna, etc, ska du beakta dessa ord noggrant, och inte gå ut ur gränserna för att visa om det innebär att riskera ditt liv.
  • En studie som utförs av University of Illinois på Chicago visade att det fanns 37 dödsfall på film eller tv-apparater mellan 1980-1989 av stunt män och kvinnor ensamma - en studie av skärmskådespelarna Guild (SAG) visade att 4 998 av dess medlemmar skadades mellan åren 1982-1986, mestadels på grund av stunts. Detta är ett riskabelt företag, och du måste vara rationell och fokuserad om du inte vill bli statistik.
  • Något kan alltid gå fel, på uppsättningen av en Harry Potter-film, lämnades Daniel Radcliffes Stunt Double David Holmes förlamad och drabbades av allvarliga ryggrad, efter att en testkörning hade en flygande scen. Han är inställd att tillbringa resten av sitt liv i en rullstol.
  • Även om du inte blir skadad medan du demonstrerar hänsynslöst beteende, vill du inte utveckla ett rykte för att vara hänsynslös, eller ingen kommer att vilja arbeta med dig. Vilken producent skulle vilja ha rykte att ha en stunt man dö eller faller till allvarlig skada på hans uppsättning?
  • Du måste arbeta med dina riskhanteringsfärdigheter, inte dina riskkapskande färdigheter. Att vara en bra stuntman handlar om att vara säker, inte riskera ditt liv.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande