Hur man utvecklar sunt förnuft

Sunt förnuft är sund, praktisk bedömning som vanligtvis utvecklas genom livserfarenhet snarare än någon form av formell utbildning. Att utveckla sunt förnuft kan verka som en svår sak, men du kan lätt träna med sunt förnuft genom att vara mer medveten och reflektera över situationer innan du fattar beslut. När du utvecklar mer sunt förnuft kan du göra smartare val.

Steg

Metod 1 av 2:
Tillämpa sunt förnuft för dina beslut
  1. Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 1
1. Jämför riskerna och belöningarna i ett beslut innan du väljer vad du ska göra. Titta på positiva och negativa resultat som kan komma från ett beslut du gör. Du kan antingen göra det mentalt om du behöver göra ett snabbt beslut, eller du kan skriva ner en fördelar och nackdelar för att bestämma vad som är bäst för dig att göra. Väg dina alternativ för att se vilket val som ska ge dig bästa möjliga resultat.
  • Till exempel, om någon erbjuder dig en alkoholhaltig dryck och du är för ung, kan belöningarna hängas med dem och ha en gratis drink, men riskerna kan du få i trubbel med lagen. Det bästa och vanligaste beslutet är att säga nej till drycken.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft Steg 2
    2. Lita på dina första känslor så att du inte överger saker för mycket. Ibland kan din tarmreaktion vara det bästa för dig att göra. När du står inför ett beslut, ta del av vad din första instinkt eller svar är. Tänk på vad bra eller dåliga konsekvenser kan komma från beslutet, och om beslutet verkar som det bästa, gör det då.
  • Till exempel, om någon erbjuder dig en alkoholhaltig dryck och du är underår, är din första tanke vanligtvis att du inte ska dricka för att du skulle komma i trubbel om du fångas.
  • Varning: Det betyder inte att du borde göra impulsiva beslut. Ta fortfarande tid att överväga vilka negativa resultat som kan uppstå på grund av det beslut du gör.

  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 3
    3. Titta på din situation från ett annat perspektiv för att tänka igenom det tydligt. Du kanske märker att det verkar lättare att ge råd till en vän än det är att berätta för samma sak. När du står inför ett tufft beslut, tar mentalt ett steg tillbaka och låtsas att du tittar på någon annan i din situation. Tänk på vad du skulle berätta för dem baserat på vad som är det smartaste eller bästa beslutet för dem. Om beslutet är något du inte skulle berätta för en vän att göra, så borde du inte heller göra det.
  • Till exempel, om du hittade en jacka i skolan som inte är din men du vill behålla, tänk på vad du skulle berätta för en vän om de hittade jackan. Du skulle sannolikt berätta för dem att återvända till en förlorad och hittad, så du borde göra samma beslut.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 4
    4. Fråga någon du litar på för feedback om du inte är säker på ditt beslut. Det är okej om du inte vet vad du ska göra om du står inför ett tufft beslut. Nå ut till en förälder / vårdnadshavare, vägledare, eller en vän du litar på och berätta för dem situationen du står inför. Prata genom dina möjliga beslut med dem så att du kan få sin insats eftersom de kan ha mer livserfarenhet och kan ha mött ett liknande val vid någon tidpunkt.
  • Till exempel kan du fråga, "mamma, jag har problem med att veta vad som är rätt beslut att göra. Kan vi prata om det?"
  • Bara få feedback från personer som är ett bra inflytande på dig, eftersom någon som fattar fattiga beslut kanske inte ger feedback det är sunt förnuft.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 5
    5. Inse att det är okej att göra ett fel beslut då och då. Alla gör misstag och beslut som de ångrar, men det betyder inte att allt är förlorat. Om du känner igen att du har gjort ett dåligt beslut, reflektera över det och känna igen vilket val du borde ha gjort för det bästa resultatet. Om du någonsin har ett liknande beslut i framtiden, gör det bättre valet snarare än det du gjorde förra gången.
  • Till exempel, om du valde att bära sneakers till stranden och du har sand i dina skor, nästa gång du går till stranden kommer du att bära flip-flops istället.
  • Metod 2 av 2:
    Öva sunt förnuft
    1. Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 6
    1. Gör inte saker som du vet är dåliga för dig. Människor med sunt förnuft fattar beslut baserat på vad som kommer att ge det bästa, mest positiva resultatet. Om det finns saker som du vet är dåliga för dig, som att röka eller köra under påverkan, gör inte dem eftersom de kan få negativa effekter på ditt liv. Tänk på fördelarna och nackdelarna med varje alternativ så att du kan göra det bästa möjliga beslutet.
    • Till exempel, sunt förnuft bör berätta att du köper något du inte har råd med skulle vara ett dåligt beslut att göra eftersom det kommer att lägga dig i en ekonomisk bindning senare.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 7
    2. Var mer uppmärksam på din omgivning. Var medveten om din omgivning hela tiden och var uppmärksam på hur människor reagerar runt dig till specifika åtgärder. Använd din sunt förnuft för att fatta beslut baserat på vad som händer runt dig. Till exempel, om du behöver korsa gatan, vänta tills det inte finns några bilar som körs, så du är säker.
  • Titta på folks ansikten och kroppsspråk medan du är runt dem så att du kan se hur de reagerar på dig. Till exempel, om de inte gör ögonkontakt eller de lutar sig bort från dig, kan sunt förnuft vara att avsluta konversationen eftersom de inte är intresserade.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 8
    3. Välj alternativ som är mest praktiska i situationen. När du står inför ett beslut, ta hänsyn till fördelarna och nackdelarna med varje val att bestämma vilken som är mest praktisk. Tänk alternativen genom innan du reagerar så du gör det bästa valet framåt. Använd din bästa dom för att fatta ditt beslut så att du är mindre benägna att hantera negativa konsekvenser.
  • Om du till exempel beslutar mellan matlagning eller beställning, kan det mest praktiska alternativet vara att laga mat eftersom du har mat hemma och du behöver inte spendera mer pengar.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft Steg 9
    4. Tänk innan du pratar så att du inte säger något du ångrar. Innan du säger något som kan tas som offensivt eller ont, överväga hur det skulle känna om någon sa detsamma för dig. Om det är något som inte får dig att må bra, bör sunt förnuft vara att säga något annat som inte är skadligt eller inte säga någonting alls. Rethink alltid vad du säger för att se till att den kommer på det bästa sättet.
  • Detta inkluderar också att skicka texter, e-post eller bokstäver. Läs över vad du skrev för att se till att det kommer klart så det kan inte tas ett annat sätt.
  • Bild med titeln utveckla sunt förnuft steg 10
    5. Acceptera att det finns några saker du inte kan ändra. Sunt förnuft bör berätta att vissa händelser händer och du kan inte ändra resultatet, men de borde inte ha någon negativ inverkan på ditt liv. Lär dig att omfamna resultatet genom att söka efter de positiva positiva som kommer ut ur evenemanget så att du kan se den ljusa sidan och driva den bästa vägen.
  • Till exempel kan du känna dig dålig om du gjorde dåligt på test, men du kan känna igen det finns fler test som du tar under klassen och du har chanser att förbättra. Förbereda och studera för nästa test så att du kan göra bättre.
  • Tips

    Sunt förnuft kan variera från person till person baserat på deras erfarenheter och livsstadium.
  • Förbered dig för saker i förväg. Till exempel, om du vet att det kommer att bli kallt senare, ta med en tröja eller jacka med dig när du lämnar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande