Hur man torkar örter

Torka örter är ett enkelt och användbart sätt att bevara dem för användning i matlagning och hantverk. Många örter lånar sig väl för att torka, och i vissa fall kan du torka löv, blommor och stamdelar av en ört. Torkar örter så att de behåller sin smak är beroende av att veta vilka örter som är bäst för torkning, plocka dem vid rätt tidpunkt och lagra dem bra.

Steg

Metod 1 av 9:
Välja örterna för torkning
  1. Bild med titeln Torra örter Steg 1
1. Välj örter för torkning. Vissa örter är lättare att torka än andra på grund av sina starkare blad och oljor. Men nästan alla örter kan torkas i en eller annan. Försök och experiment är det bästa sättet att ta reda på vilka örter som är bäst för dig, med förväntan att vissa örter kommer att skryta och se ut som en brun röra när den torkas, medan andra kommer att behålla färg och textur väl.
  • Starka leaved örter tenderar att vara de enklaste örterna att torka. Dessa inkluderar Bay Leaves, Rosemary, Thyme och Sage. En torkad vik eller rosmarinblad kommer vanligtvis att behålla sin färg och form utan någon svårighet.Bild med titeln Dry Herbs Steg 1Bullet1
  • Tender breda leaved sorter kan vara lite trickier, eftersom de lätt påverkas av fukt och kan snabbt bli möglig om det inte torkas ordentligt. Typerna av örter i fråga inkluderar Basil, Persilja, Mint, Tarragon,Koriander och citronbalsam. Dessa måste torkas snabbt för att förhindra gjutning.Bild med titeln Dry Herbs Steg 1Bullet2
  • Bild med titeln Torra örter Steg 2
    2. Skörda örter för torkning strax innan deras blommor är öppna. Det kommer att finnas gott om knoppar att beteckna att blommande är på väg att inträffa. När det gäller tid på dagen är det i allmänhet bäst att skörda örter efter att daggen har avdunstat men innan solen har haft en chans att avdunsta de volatila oljorna i örterna. Detta är oftast tidigt på morgonen, ge eller ta lite för detaljerna på din plats.
  • Även om allmänistiska råd är att skörda örter innan blommorna är öppna, betalar den att experimentera. Ibland är det bättre att skörda efter. Allt beror på vilken form som tillåter örterna att hålla sin form och smak bäst. Och om du verkligen vill ha blommor, är det meningsfullt att vänta tills örtblommorna först.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 3
    3. Förbered dig för att torka så snart du har skördat örterna. Örterna kommer att bevara bäst om de behandlas omedelbart - så att de skulle vilja eller sitta och samla fukt eller damm kommer att skämma bort sin smak, färg och utseende.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 4
    4. Rengör örterna om det behövs. Vissa örter kan behöva skölja först och en plocka över för att avlägsna skräp som torkat gräs eller ogräs. Örter kan försiktigt sköljas under kallt vatten och ges en minimal skaka för att avlägsna överskott av fuktighet.
  • Kassera löv med fläckar, blåmärken eller brister.Bild med titeln Torra örter Steg 4Bullet1
  • Metod 2 av 9:
    Enkel snabb torr för matlagning

    Denna metod handlar om att ha torra färska (och rena) örter snarare än torkade örter! Detta görs bäst minst en halvtimme innan du lagar mat med örterna, för att tillåta adekvat torkningstid.

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 5
    1. Välj örterna för matlagning med.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 6
    2. Lägg en ren tehandduk ut platt på en lämplig yta. En köksbänk eller diskbänken är idealiska fläckar.
  • Alternativt, använd ett skålstorkställ. Lägg tehandduken på racket - det här tillåter större luftcirkulation.Bild med titeln Torra örter Steg 6Bullet1
  • Bild med titeln Torra örter Steg 7
    3. Tvätta örterna försiktigt. Använd den minsta mängd vatten som är möjligt för att undvika krossning eller blåmärken. Kanske lägga örter i en kolv under rinnande vatten, eller bara hålla örterna under vattnet. Avsluta med en mild skaka över diskbänken för att lossa så mycket av vattnet som möjligt.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 8
    4. Lägg varje örtstam / stjälk eller kvist på tehandduken. Ligga över tehandduken om du har mer än en. Försök att förhindra för mycket överlappande.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 9
    5. Låt torka i ett varmt kök. Tryck för att känna om örterna är torra. När örterna är torra nog, använd i receptet efter behov.
  • Metod 3 av 9:
    Torkning i solen eller utomhus

    Detta är den minst föredragna metoden för torkning. Anledningen till detta är att örterna tenderar att bli blekta och förlora sin smak. Det kan dock vara användbart för hantverk.

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 10
    1. Skär örterna när daggen har torkat av dem.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 11
    2. Binda i ett bunt med ett gummiband. Håll bladen och blommorna vända nedåt.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 12
    3. Häng någonstans på verandan eller av en hängare på en plats som får full sol. Lämna i flera dagar att torka, kontrollera då och då.
  • Var noga med att knyta på säkert vid blåsiga dagar.Bild med titeln Torra örter Steg 12Bullet1
  • Bild med titeln Torra örter Steg 13
    4. Torka utomhus i en papperspåse. Efter buntning, binda en papperspåse runt buntet. Häng hela väskan utanför. Väskan kommer att ge mer skydd mot solskenet. Det kommer också att fånga några fröer som torkar också, om du vill samla dem.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 14
    5. Ta bort när du är torkad. Örterna torkas när de bara blir skarpa och ingen fukt kan kännas.
  • Metod 4 av 9:
    Lufttorkning inomhus

    Inomhus torkning är att föredra, eftersom det kommer att hålla smaken, färg och egenskaper hos örten bättre intakt än utomhustorkning. Lufttorkning är bra för ömt leaved örter. Det är också en lätt att göra som när örterna har förberetts, kan du låta dem torka utan att behöva göra mer.

    1. Buntar örterna i en gäng. Binda ett gummiband runt stammarna av örterna. Några blommor på örterna borde möta nedåt.
    • Torkningstider kommer sannolikt att variera om det kommer att buntas tillsammans olika typer av örter, så överväga att bara göra buntar av en enda typ av örter tills du är mer erfaren och kan blanda örterna som känner till torkningstiderna specifika för var och en.Bild med titeln Dry Herbs Steg 15Bullet1
  • Om du gör en uppsättning örtbuntar kan du överväga att hålla buntens storlekar liknande, så att torktiden sammanfaller. Detta gör det lättare när det är dags att lagra eller använda de torkade örterna, så att du inte behöver vänta på nästa gäng att torka. Men det beror allt på vad du gör med örterna och dina omedelbara behov.Bild med titeln Dry Herbs Steg 15Bullet2
  • Bild med titeln Dry Herbs Steg 16
    2. Välj om du vill använda en papperspåse eller inte. Papperspåse kan påskynda torkningsprocessen och fånga fallande frön, löv, etc. Å andra sidan, med ingen påse betyder att du kan få några härliga bunter av örter på displayen i ditt hem.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 17
    3. Välj en lämplig torkhängare. Alla sorters föremål kan användas för att hänga örter från, inklusive stegar, takbjälkar, kapphängare, nagel, etc.
  • Örter kan också torkas på en rack eller skärm. En gammal fönsterskärm kan användas om ren och i anständig form. Placera en sådan skärm för att tillåta luften att röra sig fritt båda sidor av skärmen. Om du använder en skärm måste du vända örterna dagligen för att förhindra curling.Bild med titeln Torra örter Steg 17Bullet1
  • Bild med titeln Torra örter Steg 18
    4. Låtsas. Örter bör torka bort från direkt solljus och fukt eller de kommer att skämma bort. Torkningstider tar var som helst från 5 dagar till några veckor, beroende på de typer av örter du torkar.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 19
    5. Ta bort när du är torkad. Örterna torkas när de bara blir skarpa och ingen fukt kan kännas.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 20
    6. Använd för kulinarisk, medicinsk, visning eller hantverksändamål. Många torkade örter kommer att smula lätt, vilket gör dem lätta att vända sig till örtblandningar som bukett garni. Torkade örter är ofta stora tillägg till Potpourri också.
  • Metod 5 av 9:
    Torkning i ugnen

    Örter kan torkas i en ugn och kommer att vara lämpliga för kulinariska och medicinska ändamål.

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 21
    1. Ställ ugnen till en mycket låg temperatur, den lägsta den kommer att gå. Lämna dörren öppen.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 22
    2. Ordna de plockade örterna över ett bakplåt.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 23
    3. Placera arket på den lägsta nivån på ugnen. Låt torka men vända örterna ofta. När de verkar lite skarpa, ta bort från ugnen.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 24
    4. För de med en vedugn kan skärmställen placeras ovanpå vedspisen. Lägg örterna över den för att torka i sin egen tid.
  • Metod 6 av 9:
    Torkning av mikrovågsugn

    Om du behöver torkade örter i bråttom för hantverksarbete, är den här metoden utmärkt! På grund av toxiciteten hos silikagel (och inte att nämna de mikrovågade örterna) är emellertid också den här metoden inte Lämplig för antingen kulinarisk eller medicinsk örtorkning. Var beredd att experimentera eftersom torkningstiderna kan variera vildt beroende på örterna och använda mikrovågsugn till torra örter kan vara en mycket frustrerande lärandeupplevelse!

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 25
    1. Stänk ett tunt lager av silikagel på basen av en mikrovågsäker behållare.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 26
    2. Lägg till örtbladen eller blommorna till det här lagret. Sprida jämnt och undvik att röra blad eller blommor mellan varje örtstycke.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 27
    3. Mikrovågsugn. Använd en lägre ströminställning, till exempel halvlek eller avfrostningseffektinställningar. Torka i 2 minuter, låt sedan sitta i 10 minuter. Kontrollera efter torrnivån. Om det är tillräckligt, använd sedan örterna efter behov. Om inte, gör en annan torr i ca 1 minut.
  • Om torkningen på 2 minuter visar sig för länge och örterna har torkat för mycket, använd en ny uppsättning örter och minska torkningstiden med 30 sekunder. Håll experimentera för att nå rätt tidpunkt, beroende på typ av ört.
  • Örter som tenderar att luft torka väl med liten krympning (som timjan) behöver mindre tid i mikrovågsugnen än örter som inte luftar också (som basilika).
  • Bild med titeln Torra örter Steg 28
    4. Använd endast för hantverk och visningsprojekt. Som redan noterat betyder kiseldioxidanvändningen att örterna inte längre är säkra för att konsumera.
  • Metod 7 av 9:
    Torkning med torkmedel

    Örter som torkas i denna metod är för användning i hantverk eller displayer. Do inte Använd den här metoden för örter som är avsedda att konsumeras för kulinariska eller medicinska ändamål.

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 29
    1. Välj ett torkmedel. Ett torkmedel är ett ämne som drar fukt ut. Lämpliga torkmedel för örter inkluderar majsmjöl, sand, orris rot, borax, silikagel och till och med kattunge.
    • Silikagel är populär eftersom det är lätt och kommer inte att krossa örterna - det är lätt att erhållas från hantverksbutiker. Men när du arbetar med det, bära en mask för att undvika att andas i sina rök.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 30
    2. Välj örterna. Plocka när fukt inte påverkar örterna eller deras blommor.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 31
    3. Strö 2.5cm / 1/2 tum torkmedel över basen av ett glas eller plastbehållare. Glas och plast skapar inte fukt.
  • Bild med titled Dry Herbs Steg 32
    4. Placera örterna på torkmedlet. Håll några blommor separata från varandra (inte röra). Löv och kronblad som är nära varandra kommer att kräva att dra åt varandra för att säkerställa att torkmedlet går mellan luckor och torkar ut varje del av örten.
  • Om formen av kronblad eller löv är viktig, kontrollera efter något som blir böjt ur form och påminner dem när du omarrangerar torkmedlet.
  • Du kan laga torkmedel och örter, om de önskas, var noga med att ju mer vikten på toppen, ju mer växten är under risker som krossas.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 33
    5. Ta bort från torkmedlet så snart de har torkat. Detta tar bara några dagar. Torkmedel kommer att lämna örtblad och blommor ben-torra och därför något skört. För att ta bort torkmedlet, använd en liten pensel eller en kamera rengöringsbälg för att flytta torkmedel från växtens materia utan att skada växten. Hanteras varsamt.
  • Undvik att torka örterna eller de kan helt enkelt falla ifrån varandra när de hanteras.
  • Bild med titled Dry Herbs Steg 34
    6. Använd endast för hantverk och visningsprojekt. Örterna är inte lämpliga för konsumtion.
  • Metod 8 av 9:
    Torkning på plats

    Vissa örter kommer att torka lätt där de är placerade, till exempel i ett blomsterarrangemang eller som en del av ett hantverksprojekt.

    1. Bild med titeln Torra örter Steg 35
    1. Välj en lämplig ört för torkning på plats. Inte alla örter kommer att torka väl på det här sättet, men några löv och blommor kommer att torka på det här sättet, som yarrow, fänkål och rosmarin.
  • Bild med titled Dry Herbs Steg 36
    2. Använd den färska örten för att lägga till den position där du vill att den ska torka. Till exempel, i en vas / bukett med andra växter som ordnas eller läggs till ett hantverksprojekt som ett krans eller ett vävt växtobjekt.
  • Bild med titeln Torra örter Steg 37
    3. Placera i ett torrt område utan fukt. Låt torka som det är, men kolla på det regelbundet. Om du ser tecken på mögel eller något annat som inte ser rätt, ta bort örterna.
  • Metod 9 av 9:
    Torkning genom att trycka på
    1. Bild med titled Dry Herbs Steg 38
    1. För information om hur du trycker på växtmaterial, se vidare Hur man trycker på löv. Pressade örter kan användas för att dekorera hantverksprojekt som scrapbooks, inramade tryck, bokmärken och collage.
  • Bild med titeln Dry Herbs Intro
    2. Färdiga.
  • Community Q & A

    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Efter att ha krossat den torkade örten kan du använda en icke-lufttät behållare?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Om din behållare inte är lufttät, kommer örterna att förlora smak och bli gammal. En lufttät behållare rekommenderas om du planerar att använda örterna i matlagning.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 2helpful 29
    • Fråga
      Hur drar jag ut viken?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Först, ta bort eventuella skadade eller döende löv. Slå sedan de återstående bladen tillsammans på stammen och hänger för att torka på en plats ur direkt solljus.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 10
    • Fråga
      Vad är det bästa sättet att torka basilika, så det blir inte mögligt?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Skölj basilikan och klappa.Ta bort löv och lägg på en pappershandduk.Var noga med att löven inte rör varandra. Täck dem med en annan pappershandduk.Placera på ett bord eller motsätta sig från solen.Kontrollera dem om var 4: e dag. De ska torka på cirka 1 vecka.En gång torr, krossa tills det är bra och lagra i en metall eller mörk kryddflaska.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 7helpful 25
    Se fler svar

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Örter som föddes till torkning inkluderar: lavendel (kommer att stanna bra ut för år) - Rosemary (håller i flera år) - Bay Leaves-Hops-soft Gray Oregano- och Pink Tinged Marjoram.
  • Herb frön är bäst torkade med hjälp av lufttorkningsmetoden, så att de kan falla i en papperspåse. Förvara i en lufttät behållare.
  • Ett mycket enkelt torkställ kan göras från ett träblock (format snyggt om du vill) med träpinnar fastsatta över det med jämna mellanrum. Lägg till en hängande enhet på baksidan och måla orden "örter" eller några löv för att påminna dig vad det är för. Häng sedan hela racket mot en lämplig vägg. Fäst örterna från varje stift, hålla dem från att vila mot varandra. Örterna som bäst används för detta rack inkluderar Rosemary, Thyme, Oregano, Sage, Marjoram och Flower Buds.
  • Alla krossade eller marktorkade örter bör förvaras i lufttäta behållare bort från direkt ljus. För den bästa smaken vid användning av torkade örter för kulinariska ändamål, använd de flesta örter inom 6 månader med torkning.
  • Frysande örter är en annan möjlig torkningsmetod. Detta tenderar att vara bäst för kulinarisk användning där smak snarare än utseende är viktigt.
  • Varningar

    Fuktiga örter kommer att gå smaklös och möglig. Om det händer, kassera dem.
  • Höga temperaturer kommer att förstöra örter - undvika att använda för mycket värme för torkning.
  • Många örter kommer att shrivel och se brutna och nondescript efter torkning. Mycket torkning av örter är en självlärd konst, med hjälp av försök och fel med örterna från din trädgård. Ibland behöver du också välja mellan doft, smak eller utseende och bara gå till den som spelar roll när alla tre inte kan hållas genom torkning.
  • Undvik att torka örter i områden med hög fukt, som badrummet och köket. Om du kan hålla ditt kök toasty varmt och rita fukt ut omedelbart, kan ditt kök vara ett undantag.
  • Använd gummiband i stället för sträng för torkning. Anledningen till detta är enkelt - gummiband stramar runt örten stammar som kontrakt som de torkar. Strängen gör det inte, vilket innebär att örterna kan glida ut och falla till marken när man hänger upp för att torka.
  • Silikagel är giftig. Förvaras utom räckhåll för barn och husdjur, håll dig borta från dess rök när du använder den (bära en mask) och konsumera inte några örter som torkas med silikagel.
  • Saker du behöver

    • Örter
    • Torkväxel
    • Papperspåsar (valfritt, var relevant)
    • Lufttäta förvaringsbehållare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande