Hur man odlar diskus

Discus är ganska svåra att ta hand om och odla, och du får inte uppnå en hög överlevnad för de unga på ditt första försök. En funktion som inte hittades i de flesta andra akvarieart är den unga fiskens instinkt att mata från föräldrars hud, vilket gör dem enklare att ta hand om om du är villig att lämna de två generationerna i samma tank. Men om du vill höja fisken i en kontrollerad miljö, bort från hotet om kannibalism eller sjukdom som är närvarande när vuxna är kvar, måste du mata dem en specialiserad ersättning för föräldrarnas näringsämnen. Båda metoderna börjar med att skapa en miljö för att uppmuntra avel och beskrivs sedan separat.

Steg

Del 1 av 3:
Uppmuntra Discus att uppfödas
  1. Bild med titeln Breed Discus Steg 1
1. Håll flera fiskar för att öka oddsen att ha både män och kvinnor. Det finns inget surefire sätt att visuellt identifiera diskus fiskkön, och det är särskilt svårt innan fisken är fullvuxen. Vuxna män vanligtvis har tjockare läppar och kan agera mer aggressiv. Men om du har en tillräckligt stor tank är det bästa tillvägagångssättet att hålla minst fyra diskusfiska, för att öka oddsen att ha både en man och en kvinna.
  • Vissa stammar av diskus kan tendera att visa olika mönster på den manliga och kvinnliga fisken, men det är inte garanterat.
  • Kvinnor passar vanligtvis på cirka 9 månader, medan män brukar kompisera på 13 månader.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 2
    2. Håll din diskusfisk i ett rymligt akvarium. Discus är osannolikt att uppfödas om de hålls i för små en behållare. Varje diskussionstank ska vara minst 15 tum (38 cm) djupt. Håll ett par diskus i en tank som kan hålla minst 50 gallon (191 liter). Om du håller fyra till sex diskus, använd en tank som kan hålla minst 67 gallon (255 liter).
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 3
    3. Mäta och justera för nitrit, nitrater och ammoniak. Aquariumbutiker bör sälja testkit med de verktyg du behöver för att mäta innehållet i dessa ämnen i ditt vatten. Om din nitrit (med en jag) eller ammoniaknivåerna är över 0 ppm, eller ditt nitrat (med en a) Nivåerna är över 20 ppm, vattnet kan vara giftigt för din fisk. Springa fisklös cykel Om tanken är tom, eller kontakta en erfaren akvariehållare om det inte är.
  • Leta efter ett mer omfattande akvariumkit som ger några eller alla testverktyg i stegen nedan.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 4
    4. Testa noggrant vattenförhållandena i ditt akvarium och justera noggrant. Temperaturen i ditt akvarium ska vara 82 grader F (27.7 c) eller högre för att skapa lämpliga avelsförhållanden. Vatten PH-testresultaten bör vara stabil runt 6.5 pH, aldrig stigande till 7.0 eller högre. Köp en elektronisk konduktivitetstester för att testa för mineralinnehåll, vilket borde vara mellan 100 och 200 mikrosiemens. Om någon av dessa behöver justeras, gör det med minimala justeringar för att undvika att skada fisken och följ dessa tips:
  • Lägga till ämnen för att höja eller sänka pH-värdet kommer också att höja konduktivitetsavläsningen. Håll mätning av alla egenskaper dagligen när du gör justeringar.
  • Att lägga till omvänd osmosvatten rekommenderas inte om du behöver sänka ledningsförmågan under 200 mikrosiemens. I andra situationer bör normalt kranvatten vara bra.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 5
    5
    Ändra en del av vattnet ofta. Ändra 10% av vattnet dagligen, eller 20-30% av vattnet två gånger i veckan, för att hålla tanken så ren som möjligt medan du uppmuntrar diskusen att odla. Siphon samlade filth från tankens botten när det behövs. Om tankens sidor behöver rengöras, gör det innan vattenförändringen, för att undvika att gräva det nya vattnet.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 6
    6
    Mata ditt diskussionsdjur protein. En mängd levande livsmedel som mygglarver, vuxen saltlösning, eller vita maskar är bäst för att ge vuxen diskus med den näring de behöver för avel. Om levande mat inte är tillgänglig, mata dem biffhjärta eller, som en sista utväg, flingmat hög i animaliskt protein. Du kan ibland mata dem tropiska fisk-vitamintillskott, pulveriserad spenat, spirulina eller högkvalitativ flingmat för några extra näringsämnen.
  • Att samla levande mat från färskvatten själv ökar risken för överföring av sjukdom till din fisk. Många akvariehobbyister köper från en pålitlig, sjukdomsfri källa och höjer sedan live-maten hemma för att sänka denna risk ytterligare.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 7
    7. Lägg till gytzoner till tanken. Ytor som är låga till marken kan uppmuntra fisken att lägga ägg, och kommer att göra äggöverföringen lättare om du planerar att skilja dem från föräldrarna. Du kan använda långa, uppåtvända blomkrukor, en avelskotte från en akvariebutik eller en kort längd av PVC-rör. Att hålla akvariet i ett lugnt ställe kan också öka oddsen för avel.
  • Oroa dig inte om diskusen lägger ägg direkt på golvet, så länge som föräldrarna försvarar ägget från andra fiskar.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 8
    8. Titta på parade par. Om ett par diskusfisk börjar hänga ihop i ett hörn, rengöra ett gytområde eller agera aggressivt mot andra diskus, är det troligt en manlig och en kvinnlig diskus, och de borde gissa snart. Om det parade paret blir extra aggressivt kan du behöva skilja dem från resten av tankens invånare.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 9
    9. Lägg till metylenblå till tanken. Några droppar metylenblå tillsatt till vattnet hjälper till att skydda ägget från bakterier och svamp. Leta efter det här ämnet på en akvariebutik eller online, och lägg till med en eyedropper.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 10
    10. Bestäm om du ska ta upp diskusen unga med eller utan föräldrarna. Om allt går bra, höjer de unga "fritera" med föräldrar kan öka överlevnadsgraden betydligt. Men vissa diskusföräldrar kan äta ägg eller steka, eller sprida sjukdomar. Det är möjligt att diskus som föräldrar tenderar att vara bättre föräldrar själva, vilket är användbart om du planerar att fortsätta avelfisk för flera generationer. Fortsätt till den relevanta avsnittet när du har fattat ditt beslut.
  • Om du eller någon du känner har ett erfaren parat par av diskus, kan du använda de två som surrogatföräldrar
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 11
    11. Byt kraftfulla filter med svampfilter eller luftsten. Tankar med stek bör endast använda mjuka metoder för vattenfiltrering och syrgas, för att förhindra att du suger i stek eller ansträngande dem med en konstant ström. Justera tankens filter om det behövs när du har bestämt vilken tank som steket kommer att höjas i.
  • Del 2 av 3:
    Raising Discus med föräldrar
    1. Bild med titeln Breed Discus Steg 12
    1. Titta på äggkläckningen. Efter två eller tre dagar ska äggen kläcka. Men den unga fisken, eller stek, förbli vanligtvis kopplad till äggplatsen under en tid. Om du märker att föräldrarna äter ägg medan du väntar, överväga att flytta föräldrarna och följa instruktionerna för att höja diskus utan föräldrar istället.
  • Bild med titeln Ras Discus Steg 13
    2. Minska vattennivån före stekning (tillval). Inom några dagar av kläckning bör steken lossna och flytta till föräldrarnas sidor, där de matar från föräldrars hud. Du kan öka oddsen för Fry som lokaliserar föräldrarna genom att tillfälligt minska vattennivån till ungefär 9 tum (25 cm).
  • Discusstammar med ljusfärgning kan vara svårare för steket att lokalisera.
  • Ta bort ytägget fästes till, om steket försöker mata från det.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 14
    3. Mata med baby saltlösning räkor fyra eller fem dagar efter att steken har simat. När steken har simt fritt i ungefär fyra dagar, börja komplettera sin kost med en liten mängd levande baby saltlösning räkor fyra gånger om dagen.
  • Städa ut döda räkor om uneaten samma dag, för att hålla vattnet rent.
  • Om du inte kan använda Live är frusen acceptabel. Använd en medium långsam bubbla på luftstenen för att få den frusna barnet Bine räkor som rör sig runt akvariet, eller steket kanske inte känner igen det som mat.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 15
    4. Ändra kosten efter sex veckor. När steken har nått sex veckors ålder kan de äta en större mängd mat. Försök att mata dem ett brett utbud av animaliskt protein samt vitaminrika grönsaker. Många diskusuppfödare är villiga att dela sitt eget recept på "diskusburger," som innehåller alla dessa ingredienser blandas i en konsistens som är lätt för den lilla fisken att äta.
  • Du kan flytta stek till en annan tank i denna ålder, bort från föräldrarna. Detta kan vara nödvändigt för att förhindra överbeläggning.
  • Del 3 av 3:
    Raising Discus utan föräldrar
    1. Bild med titeln Breed Discus Steg 16
    1. Flytta vattnet som innehåller ägg till en ny tank. Se till att den nya tanken har alla samma vattenattribut som beskrivs i avsnittet om uppmuntrande avel, men använd en mindre tank för en högre chans att lyckas. Om äggen läggs på tanken i tanken istället för på ett rör eller gawningskon, kan du behöva flytta den vuxna fisken istället.
    • Fortsätt att ändra vattnet ofta, som beskrivs i avelssektionen.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 17
    2. Vänta tills den unga fisken simmar fritt. Efter ett par dagar kommer ägget att kläcka, men det kan ta ett par dagar innan steket flyttas från äggområdet och börja simma fritt.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 18
    3. Matar idealiskt dem från en ren roterskälla. Rotiferer är mikroskopiska organismer som finns i dammvatten. Rotifererna som samlas in i naturen kan emellertid innehålla skadliga sjukdomar. Köp istället en ren källa till roterare från en akvariebutik.
  • Rotiferer kan multiplicera på egen hand, vilket gör exakta matningsinstruktioner svårt. Matar idealiskt de stekiga minusculära mängderna (storleken på en trubbig penna-spets) tio eller flera gånger om dagen, eller enligt Rotifer-förpackningsinstruktionerna för Fish Fry.
  • Bild med titeln Breed Discus Steg 19
    4. Annars, gör din egen blandning av äggula och andra material. Många uppfödare smörj äggula till sidan av tanken för steken att mata på. Detta kan leda till långsammare tillväxt än rotferna, men det kan vara billigare eller lättare. Blanda andra diskusmat som Spirulina och Baby Brine Räka i äggula för tillsatt näring. Du kan behöva blanda både hårdkokad och rå äggula för att producera en blandning som pinnar på tankens sida.
  • Diskusen kan matas på vanlig mat efter sex veckor, även om du använder ett recept på "diskusburger" Efter den tiden rekommenderas när de växer.
  • Tips

    Discus Fry med fysiska deformiteter är typiskt culled av uppfödare. Det ska åtminstone överföra dem till sin egen tank där de inte kommer att överföra sjukdomar eller, så småningom odla med frisk fisk.
  • Om den vuxna diskus börjar slåss med varandra, använd ett nät för att skilja dem eller flytta till olika tankar.
  • Saker du behöver

    • Akvarium med ett filter
    • Baby Brine räkor
    • Högproteinmat, inklusive både djur och vegetabilisk mat. Till exempel, nötkött hjärta, blodmaskar och spenat.
    • Aquarium Test Kit (kunna testa pH, nitrit, nitrat, ammoniak, elektrisk ledningsförmåga, temperatur)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande