Hur man bryr sig om en crowntail betta fisk

Crowntail Bettas är en av flera sorter av Betta fisk, känd för sina spektakulära kaudala fenor, som kan växa till 3 gånger storleken på fiskens kropp! Dessa eleganta fisk behöver gott om utrymme och en ren akvariemiljö för att vara frisk och hålla sina känsliga fenor i god form. Dessutom, se till att du håller din Crowntail Betta på en balanserad pellets- eller flingdiet, som kan kompletteras med levande eller frystorkade livsmedel. Även om Crowntail Bettas är aggressiva, kan de samexistera fredligt med några icke-konkurrenskraftiga tankmat.

Steg

Metod 1 av 3:
Bostäder din Crowntail Betta
  1. Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 1
1. Få en tank Det är minst 10 liter (38 liter). Crowntail Bettas behöver gott om utrymme så att de inte skadar sina stora, känsliga fenor genom att krascha in i akvarieväggarna, så planera att ha minst 10 liter (38 l) per betta.
  • Om du planerar att hyra din betta med andra fiskar, behöver du en större tank, men den exakta storleken på din tank kan bero på hur mycket utrymme de andra fisken behöver. Om du till exempel lägger till en blå gourami, ska tanken vara minst 20 liter (76 l). Detta är minsta tankstorlek för en blå gourami, och bör ge tillräckligt med utrymme för både gourami och betta (som har mindre storlekskrav).
  • Försök inte hålla din betta i en liten fiskbåge eller vas. Dessa miljöer är inte tillräckligt stora för din betta, och de blir smutsiga och förorenade mycket snabbt.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 2
    2. Välj en tank med ett monterat lock så att din betta inte av misstag hoppar ut. Men se till att lämna minst 1-2 tum (2.5-5.1 cm) mellan toppen av vattnet och locket, eftersom bettas gillar att komma till ytan till gulp.
  • Bettas är smarta fisk-du kan träna dem för att använda sitt naturliga hoppningsbeteende för att utföra tricks, som att hoppa genom hoops!
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 3
    3. Lägg till ett biologiskt filter med lågt luftflöde för att lufta din Bettas tank. Tillägget av ett biologiskt filter kommer att uppmuntra tillväxten av fördelaktiga bakterier, vilket bidrar till att upprätthålla en sund balans mellan ammoniak och nitrater i tanken. Men se till att luftflödet är mildt, eftersom en stark ström kan eventuellt skada din Crowntail Bettas känsliga fenor.
  • Få råd från en fiskspecialist på din husdjursaffär om vilken typ av filter som fungerar bäst med din Bettas tank.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 4
    4. Håll vattentemperaturen mellan 76-80 ° F (24-27 ° C). Använd en nedsänkbar tankvärmare för att hålla din Bettas vatten konsekvent varmt. Dessa tropiska fisk trivs i varmt vatten, och temperaturfluktuationer kan vara farliga för dem.
  • Kontrollera wattage på din värmare för att se till att det är lämpligt för din tankens storlek. Till exempel är en 50-wattvärmare idealisk för 5-10 gallon (19-38 l) tankar. För en större tank skulle du behöva en högre watt (e.g., 100 watt för en 20 gallons (76 l) tank).
  • Håll en termometer i tanken så att du kan kontrollera att värmaren fungerar korrekt.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 5
    5. Upprätthålla ett vatten pH av 6.4-7.0 och en hårdhet på 2-5. Vattenförhållanden som pH-nivå och karbonathårdhet kan påverka din Bettas hälsa. Plocka upp ett akvarietestkit på din lokala djuraffär eller ta ett urval av ditt akvariums vatten för testning.
  • Om ditt vatten pH och hårdhet inte ligger inom ett hälsosamt sortiment, fråga en fiskspecialist på din djuraffär för råd om hur man gör justeringar.
  • Du kan sänka vattnets pH genom att lägga till organiska material som drivved eller torvmossa. Om du behöver höja pH, kan du göra det genom att lägga till en liten mängd bakpulver till vattnet (vanligtvis 1 tsk (ca 4.8 gram) per 5 liter (19 liter) av vatten).
  • Du måste också använda vatten som är deklorerade och fri från andra kemiska föroreningar.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 6
    6. Placera tanken i ett svagt upplyst område. Bettas i naturen bor i mörkt, växtfyllt vatten. För mycket ljus är inte bra för fisken och kommer också att uppmuntra tillväxten av alger i tanken. Håll tanken ur direkt solljus och välj Dim, artificiella ljuskällor.
  • Om du lägger till ett konstgjort ljus till tanken, lägg den på en timer så att den stannar i 12 timmar under dagen och stängs av i 12 timmar över natten.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 7
    7. Sätt växter och gömställen i tanken för att främja din Bettas lycka. Känn dig fri att vara kreativ med dina dekorationer, men syftar till växt-tät vatten som simulerar en Crowntail Bettas naturliga livsmiljö. Lägg till ett sortiment av levande eller konstgjorda växter, slät -sidiga akvariaker och fiskgrottor för att skapa den perfekta undervattensbostäderna.
  • Se till att alla växter eller dekorationer du lägger till är Aquarium-Safe. De borde också vara fria från poäng och skarpa kanter, eftersom dessa kan skada dina Bettas fenor.
  • Om du vill kan du också lägga till en fin sand- eller grusubstrat till botten av tanken för att ge miljön ett mer naturligt utseende.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 8
    8. Gör en 10% vattenförändring varje 2-3 dagar för att hålla din betta frisk. För att ersätta vattnet i ditt akvarium, använd en sifon för att ta bort ca 10% av vattnet från din Bettas tank, sedan byt ut det vatten du tagit bort med rent, deklorerat vatten. Försök att använda vatten som är ungefär samma temperatur och pH-nivå som vattnet i tanken. Upprepa varje par dagar för att hålla vattnet rent!
  • Om din tank har ett sand- eller grusubstrat måste du använda ett sifondriven vakuum för att rengöra substratet en gång var 1-2 veckor.
  • Du kan göra vatten förändras lite mindre ofta (e.g., en gång i veckan) Om din tank är större än 10 liter (38 l). Men kom ihåg att en tank med mer fisk i den kommer att ackumulera slöseri snabbare, så du kan behöva göra mer frekventa ändringar om din betta har tankkamrater.
  • En Crowntail Betta som bor i smutsigt vatten kan vara mer benägna att fin ruttna och andra sjukdomar.
  • Metod 2 av 3:
    Feeding Crowntail Bettas
    1. Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 9
    1. Foder din Crowntail 2-3 små måltider dagligen. Crowntail Bettas har små magar, så de behöver äta flera små måltider i stället för att bara ha en stor matning. Du kan mata din betta upp till 3 gånger om dagen, men 2 matningar (på morgonen och kvällen) är vanligtvis nog.
    • Ett bra utfodringschema som du kan försöka för en betta är 3 pellets på morgonen, 3 pellets på natten. Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Step 10
  • Det finns en mängd olika betta livsmedel av hög kvalitet på marknaden, som omega en betta buffetpellets, nya livspektrum Betta pellets och Hikari Betta Bio-Gold. Du vill hålla dig borta från lågkvalitativa livsmedel som fiskmat gjorda av Tetra och Aqueon.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 11
    2. Ge din Betta en mängd djurbaserade livsmedel som mellanmål. Bettas är insektslevande fisk som njuter av levande och frysta livsmedel. Goda frusna alternativ inkluderar blodmaskar, svarta maskar, mygglängd, saltlösning, daphnia.Du kan också erbjuda levande livsmedel som vita maskar eller vinglösa fruktflugor. Frystorkade livsmedel bör matas endast som en behandling och inte så ofta.
  • Försök att inte erbjuda din Betta för mycket av någon av dessa godis under en utfodring. Du kan till exempel ge den 2 eller 3 frystorkade blodmaskar i en utfodring.
  • Metod 3 av 3:
    Välja tankkamrater för din betta
    1. Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 12
    1. Hus manliga bettas utan andra män i tanken. Manliga Bettas är mycket aggressiva och konkurrenskraftiga fiskar. Om du lägger mer än en kronans man i samma tank, kommer de att kämpa och känna sig stressad hela tiden. De kan till och med kämpa mot döden.
    • Även hålla 2 manliga bettor i sikte av varandra i separata tankar kan orsaka stress. En manlig betta blir aggressiv och går in i visningsläget vid synen av en annan man, som helst liknande färgglada fisk, eller till och med sin egen reflektion.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 13
    2. Håll män och kvinnor tillsammans endast för avel. Manliga bettas är mindre aggressiva med honor än de är med andra män. Emellertid är aggression fortfarande tillräckligt med ett problem som dessa fiskar inte existerar bra tillsammans. Håll dina män och kvinnor separata om du inte planerar att odla dem.
  • Framgångsrikt avel Crowntail Bettas är en komplicerad och dyr process, så försök inte det tills du har en grundlig förståelse för vad som är inblandat.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 14
    3. Skapa en "sorority tank" om du vill behålla flera honor. Kvinna Crowntail Bettas är också aggressiva, men de kan samexistera i en grupp med andra kvinnor om de har tillräckligt med utrymme och ställen att dölja. För att minimera aggression, se till att tanken har gott om växter och gömmer fläckar som stenar med hål i dem eller ihåliga "Betta-loggar."Erbjud åt minst en gömställe för varje fisk i din sororitet, så att de kan spela ut enskilda territorier. Sororities bör endast hållas av erfarna Betta fiskhållare.
  • Sororities fungerar bäst med grupper på minst 5 honor. Om du har en grupp av 5, behåll dem i en tank som är minst 20 liter eller större.
  • Medan kvinnliga crowntail bettas är mindre spektakulära i utseende än männen, är de fortfarande slående vackra fiskar.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 15
    4. Välj icke-konkurrenskraftiga tankmjölk om du vill hyra dina kronor med andra arter. Bettas kan samexistera relativt fredligt med lite fisk av andra arter. För att hitta en bra följeslagare för din Crowntail, leta efter en icke-aggressiv art som upptar en annan nisch inom akvariemiljön från Betta. Till exempel kan du välja en bottenfoder, eftersom Bettas spenderar mest av sin tid på de högre nivåerna av tanken.
  • Några bra följeslagare för Bettas inkluderar Neon Tetras, Feeder Guppies, Ghost Räkor, Körsbärsräka och Nerite Snails. Cory Catfish är också en bra insats, och de har den extra fördelen att hjälpa till att hålla tanken ren.
  • Tänk på att manliga bettor fortfarande kommer att känna sig hotade av någon fisk som är liknande i storlek, beteende och färgning till en manlig betta.
  • Undersöka utrymme och matningskrav för eventuella tankmjölkor innan de introducerar dem, eftersom deras behov kan skilja sig från din Betta.
  • Bild med titeln Vård för en Crowntail Betta Fish Steg 16
    5. Titta på din betta nära andra fiskar för tecken på aggression. Även idealiska tankmjölk är inte nödvändigtvis immuna mot aggression från din Crowntail Betta. När du introducerar en ny fisk i en tank med din betta (eller vice versa), titta noga på att se till att din fisk inte kämpar. Var beredd att skilja Betta från den andra fisken om det behövs.
  • När du först presenterar din betta till en tank med annan fisk, behåll betta till en Betta Cup eller annat genomskinligt hölje i 30 minuter innan den släpper ut den. Släpp inte betta i tanken om du ser det med en hotdisplay (e.g., expandera sina gills och "dansa" fram och tillbaka).
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du märker skummiga bubblor som ackumuleras på toppen av din Crowntail Bettas tank, oroa dig inte - det här är bara ett tecken på att din betta är sexuellt mogen. Det är en instinkt, och vad de skulle göra i naturen. Manliga Bettas (och mer ovanligt, honor) Bygg dessa bubbla bon för att förbereda sig för avel (oavsett om en kvinna / man är närvarande eller inte.
  • Du vet att din Betta fisk är frisk om ögonen är klara, dess fenor är inte tethered, och det är aktivt att äta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande