Hur man odlar angelfish

Angelfish är en favorit av sötvatten akvariet hobbyister för deras unika utseende. Med triangulära kroppar, djärva ränder och långa fenor, kommer denna eleganta, lätta att hålla tropiska fisk att försköna någon sötvattensbehållare. Ursprungligen från Sydamerika och främst i Amazon, har dessa attraktiva fisk anpassats väl till att hållas som husdjur i akvarier som är ordentligt inställda för att möta deras behov. Förutom deras många positiva attribut är Angelfish också relativt lätt att odla i fångenskap. Under de rätta tankförhållandena kan de som tycker om att hålla Angelfish se dem kläcka och växa till vuxna. När du väl har lärt dig att odla Angelfish, kommer du att vara bra på väg.

Steg

Del 1 av 3:
Fastställa de rätta förutsättningarna för avel
  1. Bild med titeln Breed Angelfish Steg 1
1. Inrätta ett sötvatten akvarium tillräckligt stort för att förbereda avel. Försök att välja en tank som är minst 20 liter (75.7 liter) och idealiskt 29 gallon (110 l) stor. Ditt Angelfish Par kommer att göra bäst med gott om utrymme. I trånga kvartaler kommer Angelfish inte att känna sig säker och misslyckas med att odla.
  • Försök också att placera ängelfiken i en tank som är lång. Äldre Angelfish kan växa upp till en fot lång från sin dorsal till deras analfena, vilket betyder att du vill tillgodose sin ovanliga längd.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 2
    2
    Testa pH-värdet. I deras naturliga livsmiljö bor sötvatten änglar i mjukt vatten som är lite surt. För bästa resultat, se till att deras akvariumvatten har ett pH av mellan 6 och 8.0, med det ideala området som är 6.5 och 6.9. Angelfish är relativt hård när det gäller pH och tolererar ett brett spektrum av vattenförhållanden, men du vill försöka skjuta för det här lyckliga mediet för att producera ett nöjt avelspar.
  • Om ditt vatten inte är i det ideala pH-området, ett avjoniseringsfilter eller omvänd osmos (R.O.) Filter kan göra tricket. Dessa är vanligtvis fästa vid din huvudsakliga vattenförsörjning, och kan springa från ganska billigt till otroligt dyrt. De är emellertid effektiva.
  • Försök att inte använda kemikalier för att ändra pH om det är möjligt. Kemiska pH-lösningar förändrar alkaliniteten eller surheten av vattnet mycket för drastiskt, något som dina änglar är känsliga för. Änglar kan misslyckas med att odla eller sämre, dö av om pH svänger för drastiskt från en extremt till en annan. Se till att akvarievatten pH inte ändras mer än 0.2 per dag.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 3
    3. Ställ vattentemperaturen. Igen, för att ängelfish är mycket tillmötesgående fisk, tolererar de ett ganska brett utbud av temperaturer. Men de trivs när vattentemperaturen är rätt i deras styrhytt, mellan 78 ° och 86 ° F (22 ° och 27 ° C), med 82 ° F vara ett bra mål.
  • Tänk på avvägningarna av olika vattentemperaturer. Varmare vatten är förmodligen bättre för änglarnas immunsystem, medan kallare vatten ökar sin livslängd.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 4
    4. Sätt ett bra filter i ditt akvarium. Angelfish är idealiskt för starka strömmar, så var försiktig med att använda ett högflödesfilter, vilket kan tröttna sig i onödan. Bättre att använda ett svampfilter, grusfilter eller båda - det sättet, dina änglar kommer att ha energi för kärlek och deras lilla stek kommer inte att sugas upp i filtret när de kläcker.
  • Gör minst 50% vattenvatten varje vecka antingen som en del av regelbunden rengöringsaktivitet.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 5
    5. Mata din angelfish ordentligt. Änglar är vanligtvis inte väldigt krävande ätare, men de njuter av sina färskt livsmedel och har i allmänhet mycket robusta aptit. Skjut för att mata dina änglar minst två eller tre gånger om dagen, var försiktig så att du inte övermatar dem.
  • Ge dina änglar 3 till 5 minuter för att mata på vilken mat du ger dem. Vilken mat som inte har ätits efter 5 minuter bör tas bort från tanken för att främja rent vatten.
  • Om du introducerar en ny typ av mat till änglarna, mata inte dem alls för en eller två dagar. Då, när du introducerar den nya maten, ger nog för en eller två biter, kompletterad med vanlig mat. Detta borde vara tillräckligt för att få dem upphetsade om den nya typen av mat.
  • En vanlig diet kan huvudsakligen bestå av torkad flingmat, kompletterad med saltlösning räkor och blodmaskar. Levande mat, förutom saltlösning räkor, rekommenderas inte för änglar på grund av risken för sjukdom.
  • Del 2 av 3:
    Inställning i rörelseavel
    1. Bild med titeln Breed Angelfish Steg 6
    1. Sex dina änglar för att isolera ett avelspar. Sexing Young Angelfish (kroppsstorlek är mindre än en fjärdedel) är bredvid omöjligt, så stör inte ens. Med mer mogen ängelfisk kan kön särskiljas genom att titta på rörens rör. Med män är röret mindre, spetsigt, nästan triangulärt. Kvinnliga rör är större och torg, som en suddgummi på en penna.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 7
    2. Använd andra vanliga egenskaper till kön din Angelfish. Titta på fiskens rör är det enda mest pålitliga sättet att sex. Men tillsammans kan andra egenskaper hjälpa dig att bestämma kön av en ängel. Kom bara ihåg att inte cue i någon enda Karaktäristiskt när sex, titta på hela bilden.
  • Kvinnor tenderar att vara mer runda medan män tenderar att vara mer vinklar.
  • Kvinna dorsals hålls något bakåt, medan manliga dorsals är helt upprätt, med nästan 90 graders vinkel mot huvudbumpen.
  • Kvinnor tenderar att hålla ventralen närmare kroppen, medan män håller ventraler mer upprätt
  • Kvinnor har ett smidigare sluttande huvud, medan män har ofta en distinkt bump på huvudet.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 8
    3. Alternativt, köp ett avelspar. Om du inte är säker på om du arbetar med män eller kvinnor kan det vara användbart att bara köpa ett avelspar. När du gör det, se till att de är yngre och har visat sig odla bra stek. Detta är dyrare än att sex, men ofta är det ett mer tillförlitligt och effektivt sätt att avel snabbt.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 9
    4. Vänta på avelsansvariga och honor att para av om du håller mer än två ängelfiska. Detta kan ta 6 till 7 månader, eller ännu längre för änglar som är vildare eller svagare. I en stor tank märker du en man och en kvinna som i huvudsak parar sig, skickar bort på störande tredje part. Vänta en dag eller två bara för att se till att paret är verkligen ett par.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 10
    5. Isolera några avelspar i en separat gytank. Se till att vattenkemi är densamma som tanken de var bara i. Änglar känner sig säkrare och i humör för framväxt när de lämnas till sig själva. Sätt dem i minst en 20 gallon (75.7 l) Tall tank som är förhöjd så att du flyttar av tanken på din bröst- eller ögonnivå. Detta kommer att skapa färre distraheringar, och i slutändan, ett lyckligare par.
  • I gytanken, ge en yta för änglarna att deponera sina ägg på. En gawningskon, gawning mop, eller helt enkelt en bit skiffer är föremål uppfödare väljer ofta. Änglar har också varit kända för att lägga sina ägg direkt på vattenfiltret, till exempel.
  • Del 3 av 3:
    Väntar på änglarna att gissa
    1. Bild med titeln Breed Angelfish Steg 11
    1. Vänta på ditt avelspar att gissa. Ibland gissar avelpar bara dagar efter att ha överförts till gytanken. I andra fall kan det ta flera veckor väntar och lite prodding för dem att känna sig bekväma nog att producera stek. Här är några saker du kan göra för att uppmuntra avel:
    • Lyft temperaturen några grader om det är för närvarande under 80 ° F (27 ° C).
    • Gör en 75% vattenförändring, var försiktig med att förse vattnet och se till att vattnet är nära vad änglarna är vana vid.
    • Mata dem lite mer än vanligt med högkvalitativ frystorkad mat.
    • Ge dem mer säkerhet genom att lägga till ytterligare växter, gawning mops eller andra fibrösa, dekontaminerade rekvisita.
    • Prova ett större akvarium om din tank är vid eller under 20 gallon (75.7 l) Mark.
    • Placera en annan ängelfisk eller ett annat avelspar nära, men fortfarande separera från, deras akvarium. Ibland kommer synen på en annan ängelfisk att få dem avel.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 12
    2. Om allt annat misslyckas, koppla änglarna med olika kompisar. Om du har väntat förgäves för ditt avelspar att göra gärningen, och du har försökt alla ovanstående förslag, det kan vara dags att spela matchmaker igen. Det finns en bra chans att avelsparet inte är kompatibelt, och du vill hitta en annan kompis för varje fisk. Försök att placera dem tillbaka till ett större akvarium och vänta på att de ska para av med andra kompisar.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 13
    3. Låt ängelfiken bakom sin egen stek om så önskas. Angelfish bryr sig normalt för sin egen kula, så lämna dem till det när de har skapat och störa dem så lite som möjligt. Vilken form av otillbörlig stress eller oväntad rutin kan orsaka att änglfiken börjar äta sin egen stek.
  • Eftersom avelsparet höjer sin stek, fortsätt att mata avelsparet som tidigare, notera att de kanske inte är lika hungriga. Ta bort eventuell oönskad eller ojämn mat omedelbart efter matning och ta smärtor för att säkerställa att vattenkvaliteten är hög och oförskämd.
  • Ibland får du ett par änglar som äter sin stek. När det händer har du inget alternativ men att ta bort konen eller skiffer med ägg till en annan tank som innehåller identiskt vatten och höja dem artificiellt.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 14
    4. Höj fryet konstgjort om du behöver. Överför stek till en ren 1 gallon (3.8 l) Tank med ett flygbolag som matar medelstora bubblor i vattnet. Behandla 100% filtrerat vatten med en fungicid, sedan med Acriflavin, en antibakteriell. Överför stekten på gytskanalen eller moppen så att den står inför tankens botten och nära flygbolaget. Överväg att hålla tanken i mörkret för att förbjuda den skadliga tillväxten av bakterier.
  • Bild med titeln Breed Angelfish Steg 15
    5. Vänta på att steken kläcker efter ca 60 timmar i 80 ° F (27 ° C). I detta skede blir de enkla brottare, och behöver inte äta någonting. Efter 5 dagar i det här skedet blir de fritt simning och börjar behöva mat (BRINE Räkor fungerar bra). Små, frekventa matningar är bäst. Efter att steken börjar simma i ett moln, bör de överföras till en medelstorlek (2.5 gallon till en 10 gallon) tank.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Eftersom Angelfish är känslig för kemikalier är det bäst att försöka balansera din tank naturligt när det är möjligt. En vattenkonditionering är mindre skadlig än de flesta kemikalier och kan hjälpa till att balansera ditt akvariums vatten genom att neutralisera skadliga klor och metaller.
  • Ett alternativ till att köpa ett avelsängfishpar är att köpa 10 till 12 junior angelfish. De kommer att para upp och odla. Par kommer att hålla sig ihop och odla och lägga nya ägg varje vecka.
  • När du lär dig att odla Angelfish, prova olika tekniker om de är tveksamma att odla. Lyft upp temperaturen på vattnet några grader, byt minst 70 procent av vattnet under en partiell rengöring och försök att mata live eller frystorkad mat.
  • Svampfilter är bäst när man försöker odla angelfish. De filtrerar vattnet bäst och är lätta att skölja och rena när partiella vattenförändringar i tanken är nödvändiga. Liten, Baby Angelfish kommer inte heller fångas i svampfilter.
  • Använd en 9" avelskotte för sina ägg. Angelfish drar till formen, och i ett 20 gallon högt akvarium, ger det dem gott att lägga sina ägg. Det kommer också att tillåta lätt avlägsnande av en kläcktank.
  • Varningar

    Gör inte plötsligt temperaturförändringar till din Angelfish tankens vatten. Detta kan chocka fisken. Om du vill öka temperaturen för att uppmuntra avel, gör det långsamt och bara med några grader.
  • Glöm inte att göra regelbundna, partiella rengöringar av ditt angelfish tankvatten. Paret är mycket känsligt för smuts och skräp vid avel och sannolikt inte uppfödas i smutsigt vatten.
  • Saker du behöver

    • Akvarium och filtersystem
    • Akvarieplanter
    • Drivved
    • Kvalitetsfiskmat
    • Vattenkonditionering
    • Stor glasburk eller separat akvarium för ängelska ägget
    • Lev eller frystorkad fiskmat för att stimulera avel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande