Hur man gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium

Regelbundna vattenförändringar är en kritisk del av sötvatten akvarium underhåll. Att byta ut en del av din tankens vatten gör att du bättre kan kontrollera nivån på skräp och toxiner. För att göra en vattenförändring måste du få det färskt vatten som är klart och sifon ut det smutsiga vattnet. Du kan också ta tillfället i akt att städa upp ditt grus och ta bort alger från tankens väggar. Försiktigt lägga till vattnet tillbaka i gör processen sömlös för din fisk och kan skapa en gnistrande tank.

Steg

Del 1 av 3:
Få din tank redo för en vattenförändring
  1. Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 1
1. Pretreat en hink av kranvatten. Gå ut en ren hink och fyll den med vatten direkt från kranen. Följ anvisningarna på din vattenkonditioneringsflaska och förbehandla vattnet före rengöring. Konditioneringen kommer att göra vattnet säkert för din fisk genom att avlägsna farliga kemikalier och metallrester.
  • Fortsätt och behåll två plasthinkar, speciellt för din akvarieanvändning. Du kanske vill skriva "fisk" på sidan.
  • Vissa människor föredrar att fylla på sin tank med vatten direkt från kranen. Detta kan vara mer bekvämt - men du riskerar att exponera din fisk till farliga kemikalier i vattnet. För att minska denna möjlighet, låt kranen springa i 5 minuter eller så innan du fyller hinken.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 2
    2. Koppla ur tankens belysnings- och värmeelement. Eftersom du kommer att arbeta med vatten runt tankens yttre, är det bäst att minimera närvaron av el. Gå vidare och koppla loss tankens lock och någon bifogad belysning. Nå in i tanken och koppla ur eventuella exponerade värmeelement.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 3
    3. Koppla ur och rengör filtret. Många filter gör inte bra utan full vattendäckning, så det är en bra idé att koppla bort ditt filter när du startar rengöringsprocessen. Se till att ditt filtermedia är i en behållare med tankvatten medan den är urkopplad. Om det torkar upp kommer det att förlora de fördelaktiga bakterierna som du behöver för frisk fisk.
  • Du behöver inte byta ut filterpatronen, svamp eller andra medier varje gång du rengör tanken. Om istället, titta på det, se hur det håller upp och skölj sedan det i en skål med gammal tankvatten. Sköljning i rakt kranvatten kommer att döda alla de fördelaktiga bakterierna och skada din fisk. Du skulle också behöva cykla din tank igen. Byt bara filtermedia om det faller ifrån varandra. Du borde aldrig behöva byta ut det, och genom att göra så dödar du också alla dina fördelaktiga bakterier, så att den håller din cykeltank stabil.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 4
    4. Ta bort eventuella smutsiga artificiella dekorationer och växter. Det är inte heller nödvändigt att rengöra dina tanktillbehör som en del av varje vattenförändring. Att göra det kan inte störa de goda bakterierna i din tank. Men om de konstgjorda föremålen i din tank verkar alltför slimy eller sludgy, vill du försiktigt ta bort dem till en hink och låta dem suga i en växtrengöringslösning.
  • Tvätta aldrig dina växter, tank och inredning i tvål. Den kemiska resten kan vara skadlig för din fisk, och det kan också orsaka en utbrott av alger i din tank.
  • Bildbetaget gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 5
    5. Skrubba tankens väggar. Varje gång du gör en vattenbyte tar du en snabb titt på din tank och se om den behöver en skrubba. Leta efter grön eller brun film på tankens sidor. Medan tanken fortfarande är full, använd en alger svamp, tandborste eller skrapa för att gnugga tankens sida och ta bort resten.
  • Att lägga lantanklorid till din tank kan eliminera alger som orsakar fosfater. Detta beror på att lantanklorid vänder fosfater till en olöslig förening, vilket skapar en molnig substans i ditt vatten, som du lätt kan filtrera ut.
  • Del 2 av 3:
    Utföra vattenförändringen
    1. Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 6
    1. Använd en automatisk vattenväxlare. Detta är det mest effektiva, och ofta föredragna, sätt att utföra en partiell vattenförändring, särskilt i större tankar. Fäst enheten direkt till din kran och sätt sedan in en av de anslutna slangarna och sifonfästena i din tank. Enheten suger automatiskt ut vatten för dig, tills du stänger av det. Vrid sedan omkopplaren igen och sätt in kranslangen för att fylla på tanken.
    • Denna metod är speciellt användbar för de människor som inte kan utnyttja flera hinkar av vatten för att kunna utföra regelbundna rengöringar. Det minimerar också potentialen att skapa en vattnig röra.
    • Se bara till att det nya vattnet du lägger till är nära tankens ursprungliga temperatur. Kontrollera detta innan du startar den automatiska sugprocessen.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 7
    2. Sifon ut några substrat skräp med en grus sifon. Om du inte har ett allt-i-ett-system, måste du utföra vattenomkopplaren för hand. Börja med att placera rörets ände i din sifon i en hink. Placera sedan sifonspetsen i tankens substrat, vanligtvis grus eller sand. Infoga upprepade gånger sifonen djupt in i sanden i en vinkel, utforma både skräp och tankvatten.
  • Känn inte som om du måste helt städa hela gruset under varje förändring.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 8
    3. Suga ut vatten från tanken. När du flyttar din siphon runt, märker du att din hink börjar fylla med smutsigt grus och skumma tankvatten, det här är helt normalt och vad du vill ha. Men ta inte det för långt. Använd din sifon för att ta bort maximalt 75% av tankens vatten. Att gå utöver detta kan irreparabelt ändra din tanks kemi.
  • Till exempel, om du har en 10 gallon tank, är det en bra idé att använda en 5 gallon hink för vattenändringar. Då, när hinken är full, vet du att du har tagit bort rätt mängd vatten.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 9
    4. Ta en detaljerad titt på din tankens interiör. Nu när din tank är mindre full, spendera lite tid på din tanks status från en insidan. Om du inte helt tar bort dina dekorationer, så hämtar du dem och ser dem över för eventuella skador. Kontrollera att alla dina värme- och filtreringssystem verkar okej i struktur.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 10
    5. Notera temperaturen för det återstående vattnet. Om du har en tanka-termometer, gör en snabb notering av temperaturen på vattnet efter avloppet. Annars är det en bra idé att doppa en termometer i vattnet för att få en läsning. Testa sedan temperaturen på det rena, behandlade vattnet som du kommer att lägga till tanken i lite. Se till att de två temperaturerna matchar. Om inte, kan du behöva ge det lite mer tid innan du fyller i ändringen.
  • Bilden med titeln gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 11
    6. Fyll i tanken med förbehandlat vatten. Vid denna tidpunkt vill du flytta det förbehandlade vattnet från hinken i tanken. Du kan göra det genom att hälla vattnet i en kruka och sedan tömma krukan i tanken. Eller du kan hålla hinken med båda händerna och tömma den direkt i tanken.
  • Oavsett vilken metod du väljer, se till att vattnet inte rusar i super-snabbt och stör gruset och dina dekorationer. Vissa människor gillar att använda sin hand, eller en tallrik, för att minska det direkta flödet av vattnet i tanken.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 12
    7. Byt ut alla dekorationer och växter. Om du har tagit ut några av dina artificiella dekorationer kan du lägga tillbaka dem i antingen strax före, eller direkt efter, påfyllning av tanken. Du kan använda detta som ett tillfälle att flytta objekt runt, eller att lämna föremål helt för ett nytt utseende.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 13
    8. Återanslut filtreringssystemet, värmaren och ljuset. Alla de fungerande system som du kopplas ur i början av denna process måste nu anslutas igen. Se till att händerna är torra och omstallera och starta om alla dessa objekt försiktigt. Vissa typer av filers, som hängen, kommer att behöva 1-2 koppar vatten som direkt matas in i systemet innan de börjar arbeta.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 14
    9. Skölj och lagra din utrustning. Skapa ett angivet område där du håller alla dina tankrengöringsmedel. Du kommer att vilja tillåta dina hinkar, skrubber och siphon att lufttorka innan du lagrar. Att hålla fast vid regelbundna förvaringsförfaranden kan hålla dig från att behöva köpa ersättningar.
  • Del 3 av 3:
    Att hålla tanken ren på lång sikt
    1. Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 15
    1. Planera veckovisa partiella vattenändringar. Det är en bra idé att slutföra en veckovis eller två gånger i veckan, vattenförändringen. Återigen tar du inte bort allt vatten varje gång, bara 25-30%. Om du ser behovet kan du också göra en djup rengöring av din tank.
    • Du måste balansera en önskan att hålla din tank ren med hälsan hos din fisk. För frekvent, eller för få, rengöring kan påverka deras hälsa negativt.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 16
    2. "Återställ" din tank med vattenändringar. Att utföra partiella förändringar är också ett utmärkt sätt att återupprätta stabilitet i din tank efter en ovanlig händelse, såsom en re-scaping eller en kemisk överdosering. Var inte rädd för att göra en oschemalad vattenförändring i dessa fall eftersom belöningen är värt det.
  • Bild med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 17
    3. Begränsa din ljusanvändning. Om du kör dina akvarieljus hela dagen och varje dag kommer du sannolikt att se en snabb, aggressiv ackumulering av alger och skräp. Detta beror på att ljuset hjälper algerna att mata ut av din tank. Istället, försök hålla lampan på 8-10 timmar för tankar med levande växter eller 6-8 timmar annars.
  • Bilden med titeln Gör en vattenförändring i ett sötvatten akvarium steg 18
    4. Undvik övermatning. Mycket av skräp som du sipper ut ur gruset kommer att vara kvar på mat. För att undvika denna fråga, motstå lusten att övermatas och istället hålla fast vid ett eller två gånger dagligen dagligen. Och justera dina matningspraxis beroende på hur bra din fisk äter vad som erbjuds.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vissa människor tycker att det är till hjälp för att hålla en regelbunden underhållslog där du kan skriva ner dagarna och procentsatserna av vattenförändringar och andra tankobservationer som du anser vara viktigt.
  • Du kan återvinna ditt smutsiga tankvatten genom att använda det till vattenplantor.
  • Du kommer att bli snabbare och snabbare vid tanken ändras när du får erfarenhet. Du kan ofta rengöra även de största tankarna på under en timme med lite övning.
  • Varningar

    Om du överstockar din tank skapar du ett behov av ytterligare rengöringar och kan lägga fisken i riskzonen och till och med döden genom att ha en överstockad tank.

    Saker du behöver

    • 2-3 plasthinkar (2.5 gallon eller 10 liter vardera)
    • Tillgång till spigot
    • Automatisk vattenväxlare (tillval)
    • alger skrubber
    • Vattenkonditionering / de-klorinator
    • grus siphon
    • Filterpatroner eller ersättningsmedia (om det behövs absolut)
    • Pappershanddukar (tillval)
    • ätpinnar (tillval)
    • Vattenkruka eller tallrik (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande