Hur man odlar betta fish

Avel siamese kämpar fisk, eller bettas, är en underbar hobby. Det är dock inte något att tas lätt. Om du har den rikliga tiden, resurser, kunskap och engagemang som uppfödar bettor kräver, kan det också vara en givande upplevelse.

Steg

Del 1 av 5:
Installera och välja Bettas att odla
Bild med titeln Jerome Bettas 6
Bild med titeln Jerome Bettas 6
1. Lär dig så mycket som möjligt. När du försöker odla något djur är det viktigt att veta så mycket som du kan om arten.Forskning Betta Care och avel. Det finns många bra webbplatser och böcker. Mer än 600 ägg kan komma från ett enda spawn, vilket innebär att du kan hamna om att ta hand om mer än 500 bettafisk Om de flesta överlever! Du behöver veta vad du vill komma ur upplevelsen.
  • Är du intresserad av genetik, avel för show, eller levererar en lokal djuraffär?
  • Eller är du helt enkelt kär i Bettas och vill ta din hobby till nästa nivå?
  • Avel för show eller leverans är ett stort företag som kräver en stor investering av tid, utrymme och pengar.På grund av de höga start- och försörjningskostnaderna är det mycket svårt att göra en vinst av avelbettor, så det borde inte vara ditt mål under en tid.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 2
    2
    Ställ in dina permanent tankar. När du är redo att försöka avel, måste du först förbereda dig för att få ditt avelspar hem. Ställ in två tankar som visas i Ställ in en Betta-tank. Var säker på att cykel vattnet i båda tankarna innan du tar hem fisk.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 3
    3. Få ett avelspar. Bettas ras bäst när de är unga, så du kommer att ha mest framgång om du hittar en välrenommerad uppfödare antingen online eller i ditt område för att köpa ett par från. Om du kan hitta en uppfödare i ditt område, kan de också vara en ovärderlig informationskälla. Se till att han och kvinnan är ungefär lika stor och överväga att få två par om den första parningen inte fungerar.
  • Du vill inte odla Pet Store Betta Fish, eftersom de vanligtvis är allvarligt inavlade och har flera genetiska / hälsoproblem.
  • Del 2 av 5:
    Bygga villkoren för avel
    1. Bild med titeln Bread Betta Fish Steg 4
    1. Låt dem bosätta sig i. Det är bäst att ha dina bettor i några månader innan du börjar avel för att de ska kunna anpassa sig till sin miljö.Kom ihåg att männen uppföds bäst när de inte är mer än 14 månader gamla. Planera att odla dem när du har en lång, oavbruten stjärtfritt tid.
    • När du introducerar mannen och kvinnan måste du ägna åtminstone några timmar varje dag i mer än 2 månader att ta hand om paret och deras unga. Se till att du inte har några semester, affärsresor eller högspänningshändelser som kommer upp.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 5
    2. Ställ in din avelbehållare. Uppfödningstanken ska vara 5-10 liter (18.9-37.9 liter) och vara utrustad med en avtagbar delare, några gömställen, en justerbar filtrera (t.ex. ett svampfilter med en gängventil) och en värmare uppsättning till ca 80 ° F (27 ° C). Lägg aldrig till grus eller annat substrat till avelsbehållaren eftersom ägget kommer att gå vilse när de faller till botten. Fyll bara den här tanken med 5"-6" av vatten och sätt upp det där det finns få distraktioner, som andra fiskar, ljusa färger och mänsklig aktivitet.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 6
    3. Börja mata live mat när du är redo att odla dem. Live Bine Räkor eller blodmaskar är den bästa satsningen, men andra maskar, syrsor, roaches och andra insekter (skär upp) kommer också att fungera. Det är en bra idé att samla dem själv eller köpa dem från en djuraffär eller uppfödare för att undvika bakterier, smuts och kemikalier som vilda insekter kan bära.Om levande mat är otillgänglig kan du också prova frusen eller frystorkad saltlösning räkor och blodmask.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 7
    4. Börja öka stekmat. Betta Fry är mycket små och äter bara levande mat, så du behöver en leverans av mycket mycket liten levande mat för att mata dem när de är redo. Börja nu för att vara säker på att du har en bra leverans om några veckor när du behöver det. Mikroworms är förmodligen den bästa maten, men vissa uppfödare föredrar infusoria eller ättika ål. Baby Brine Räkor kan också matas, men bara i mått tillsammans med en annan matkälla, som för mycket kan orsaka att badblåsan.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 8
    5. Introducera paret. När levande matkulturer går starka och avelsparet har ätit levande mat i en vecka eller två, är du redo att presentera dina bettas. Flytta hanen och kvinnan så att de kan se varandra tydligt, men är separerade. Du kan antingen lägga sina tankar bredvid varandra, eller introducera dem på motsatta sidor av tankdelaren i avelsbehållaren. Det är viktigt att de kan se varandra innan de sätts samman för att minimera risken för allvarlig skada.
  • Vissa uppfödare släpper ut män i en odelad avelbehållare och använder en klar plastkopp eller oljelampa skorsten för att introducera kvinnan. När du använder den här metoden ska kvinnan bara introduceras i några timmar varje dag, eftersom hon finns i ett mycket litet utrymme. Låt dem titta på varandra i några dagar.
  • Några uppfödare separerar sedan paret i några dagar innan de introducerar dem i några dagar och fortsätter sedan till nästa steg.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 9
    6. Observera deras beteende.Titta på bettorna för att se om de verkar intresserade av varandra. Hanen kommer att simma runt, visa sina fenor, flara och generellt visa sig. Kvinnan kommer att visa vertikala stavar på hennes kropp och kommer att vinkla huvudet ner underdrevligen. Vissa aggressiva bildskärmar är normala, men om de är flarrande och försöker attackera varandra via dividern, notera dem inte ihop. Istället kan det vara bäst att skilja dem och försök igen senare, eller prova ett annat par betta.Ibland kämpar Betta fisk så det skulle vara bättre om du tar lite tid att titta på och vänta.
  • Del 3 av 5:
    Avela dina bettas
    1. Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 10
    1. Ta bort dividern. När din man är redo att odla, kommer han att bygga en stor bubbla bo som tar 2-3 dagar. När det händer, stäng av filtret och släpp ut kvinnan i tanken, men var noga med att hålla ett öga på paret. Hanen kommer förmodligen mobba henne lite, nippa på fenor och jagar henne runt.Detta är okej så länge som ingen fiskens liv är i fara. Denna domstol kan vara flera timmar eller till och med dagar. Var noga med att det finns gott om gömställen för kvinnan att undkomma mobbningen och kontrollera paret regelbundet för att förhindra allvarliga skador.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 11
    2. Låt naturen ta sin kurs. Hanen kommer äntligen att få kvinnan under hans bubbla bo och de kommer att omfamna. Det kan ta några omfamnar för att producera ägg. Då kommer kvinnan att gå in i ett "zombie-liknande" tillstånd medan de vita äggen faller till marken från sin lilla vita ovipositor. Hanen kommer att simma ner och skopa upp, sätta dem en efter en in i boet. Vissa honor kommer att hjälpa till med detta när de återhämtar sig, men andra kommer att äta äggen, så titta noga och ta bort henne om hon äter dem. De kan omfamna många gånger, men så småningom kommer kvinnan att sluta släppa ägg.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 12
    3. Ta bort den kvinnliga betta. När kvinnan är färdig att släppa ägg, mobbar hanen igen, och hon kommer att gömma sig. Skrapa henne försiktigt ut och sätta henne i sin egen tank. Behandla hennes tank med Maroxy för att hjälpa hennes fenor att läka. Det är en bra idé att behandla avelstanken med Maroxy, för att förhindra svamp från att döda ägget.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 13
    4. Lämna hanen i tanken tills steken kan simma runt . Detta kommer att vara ungefär tre dagar efter kläckning. Vissa uppfödare kommer inte att mata mannen alls under den här tiden. Detta är tänkt att minska risken för att hanen äter ägg och stek. Andra uppfödare kommer att mata honom en liten mängd mat varje andra dag. Om du väljer att mata honom, var inte orolig om han inte äter genast, men fortsätt att erbjuda maten och försiktigt ta bort uneaten mat med en kalkonbössa. Håll filtret av för att förhindra att strömmen stör störningen, men håll tanken ljus på dag och natt.
  • Del 4 av 5:
    Bry sig om steken
    1. Bild med titeln Bread Betta Fish Steg 14
    1. Vänta på att steka att kläcka. När steken initialt kläcker kommer de att hänga från bubbla boet, och hanen kommer att ersätta något som faller. Efter några dagar börjar steken "fri simning," simma horisontellt och våga sig bort från boet. Innan detta kommer steken att matas på vad som är kvar av äggulken, och kan inte äta på egen hand.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 15
    2. Ta bort hanen från tanken, var försiktig så att du inte netto någon stek.Han kan återvända till sin normala rutinmässiga och matningsschema.Om han fortfarande ser ragged från fängelse, lägg till lite Maroxy för att hjälpa honom att läka.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 16
    3. Mata steken.Så snart du tar bort hanen, mata steken en liten del av levande mikrovågor. Mata två gånger om dagen och titta noga på att se hur mycket som äts. Om levande mikrovågor fortfarande är närvarande när det är dags för nästa utfodring, kan du hoppa över det eftersom steket fortfarande har mat. Om du ser många döda mikrovågor, är du övermatning, så skära tillbaka på portionerna. Stek måste matas mycket liten, levande mat som,
  • Infusoria: Dessa kommer att mata steken för sin första veckas liv-
  • Mikroworms: Du måste köpa en startkultur, efter det måste du aldrig köpa dem igen. Bra för stek 3-40 dagar gammal-
  • Baby Brine räkor: Det här är lätta att kläcka och är det enklaste att styra hur mycket att mata, men matning för mycket kommer att resultera i simblåsad störning-
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 17
    4. Ge stektiden att växa. Håll stugan varm vid 80 ° F (27 ° C) och täcka tanken för att förhindra utkast och avdunstning. Fortsätt att mata ökande mängder mat. När steken växer uppgraderingsbehållaren måste de flyttas till en större tank. Inte alla Fry kommer att överleva de första veckorna, men om du ser stora nummer som dör varje dag, har du förmodligen ett problem. Kontrollera temperatur, kemiska nivåer och överväga möjligheten att behandla för infektioner.
  • När steken är 1.5 - 2 veckor gammal, sätt på filtret, men begränsa flödet med en gängventil så det är knappt märkbart.
  • När steket är två veckor, börja utföra små (10%) vatten förändras varje par dagar för att hålla tanken ren och fri från död mat, men använd en mild siphon eller Turkey Baster för att förhindra att steka, och tillsätt rent vatten mycket långsamt.Du kan börja stänga av tanken på natten.
  • Under de närmaste veckorna ökar gradvis filtrets flöde, och tittar noga på att vara tillräckligt starka för att simma mot den aktuella.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 18
    5. Placera steken i växtbehållare. När steken är två veckor bör du flytta dem till minst en 20 gallon (75.7 l) tank. Se till att temperaturen och vattnet i tanken är desamma som vad stekan används. Fry är känsliga - en glidning kan leda till att de dör. Om du använde en halvfylld fem eller 10 gallon (37.9 l) Tank Du kan fylla tanken och flytta dem när de är 4-5 veckor gamla.
  • Del 5 av 5:
    Ammar stek till vuxen ålder
    1. Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 19
    1. Avvänja steken av levande mat. När steken är ungefär en månad kan Oldyou gradvis börja byta stek till frusen och sedan frystorkad och flinga eller pelletsmat. Se till att maten krossas tillräckligt liten för sina små munnar. Erbjuda små mängder och avvänja dem av den levande maten långsamt. Ta alltid bort uneaten mat.
    • Att sätta Guppy Fry i tanken kan hjälpa som de kommer att äta pelletsna. Då börjar betta steka att äta dem också.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 20
    2. Separata män.När den manliga steken börjar slåss (var som helst från 5-8 veckors ålder) är det dags att ta bort dem från tanken. Placera dem i enskilda tankar nära varandra, eftersom de kan bli deprimerade om det plötsligt isoleras.
  • Män som inte kämpar kan lämnas med kvinnorna tills de blir aggressiva.
  • Vissa män kommer att vägra att äta den första dagen eller två försök att mata dem levande mat för att stimulera sin aptit.
  • Fortsätt att skilja ut alla manliga och aggressiva fiskar som de blir uppenbara. Under de följande dagarna och veckorna vill du börja isolera männen med ogenomskinliga divider, eftersom de kommer att betona varandra, flara och försöka attackera männen i angränsande tankar.
  • Bild med titeln Ras Betta Fish Steg 21
    3. Bestäm framtiden för ditt skott. Om du säljer din stek, vill du börja kontakta potentiella köpare.Mest stek kommer att börja visa sina vuxna egenskaper med 10-11 veckor, och du kan börja välja den bästa fisken för framtida avel eller ta bilder för att skicka till köpare.Om du försöker skapa en genetisk linje, vill du bara välja de bästa få fiskarna från varje grawn för att fortsätta avel och sälja eller ge bort de andra, eller du kommer snabbt att hitta dig med fler Bettas än du kan ta hand om dig av.
  • Bild med titeln Bread Betta Fish Steg 22
    4. Sexande unga bettas. Det tar tid och erfarenhet att se - ibland erfarna uppfödare befinner sig oavsiktligt med två män tillsammans.
  • Manspersoner har längre fenor, men unga män har korta fenor.
  • Män flare på varandra. Kvinnor brukar inte, men honor kan vara lika aggressiva som män.
  • Kvinnor har en äggplats, som ligger på hennes mage - det är här ägg släpps under gyning.
  • Män blåser bubbla bonar-Om du burkar en betta och det blåser ett bo, är det en manlig. Men vissa honor blåser också bubbla bonar, så var noga med att dubbelkontrollera.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Innan du försöker odla någonting, se till att du har en plan för de unga. Bettas kan producera över 500 stek i en parning, så var noga med att du har någonstans för dem alla att gå.
  • Ta alltid bort död uneaten mat från stekbehållaren, annars kommer det att sönderdelas och orsaka en bakteriell infektion.
  • Se till att du inte suger upp barnen i vattnet förändras, de är små och kanske inte kan simma mot strömmen.
  • 10 gallon (37.9 l) Tankar med upp till 4 tankdelare kan användas för att separera växande manliga bettas. Detta möjliggör användning av en värmare och filter, som kommer att ge en mycket hälsosammare miljö än enskilda små burkar och tankar.
  • Vissa uppfödare föredrar tankar så små som 2 liter (7.6 liter) för avel. Även om detta kan påskynda uppfödningsprocessen (det finns mindre utrymme för kvinnan att springa och dölja) det betyder att du flyttar stek till en större tank vid en yngre ålder, vilket kan vara riskabelt och resultera i någon eller alla steka om det inte är försiktigt.
  • Vissa parningar fungerar aldrig, antingen för att bettorna inte gillar varandra, eller en är en fattig uppfödare. Var inte avskräckt för att försöka igen med olika parningar.
  • Använd alltid saltlake räkor när nettor bettas. Standardnät kan fånga och strimla känsliga fenor.
  • Gör mycket forskning före avel. Det finns många bra källor på Internet, eller du kan prata med en lokal uppfödare eller akvarieexpert.
  • Högkvalitativ stek kommer från högkvalitativ avelsbestånd. Om du planerar att sälja din stek, är det värt att investera pengar i bra avelspar.
  • Om du skapar en unik, stabil genetisk linje, namnge din stam för framtida identifiering.
  • Du kanske måste göra tuffa beslut om fisk född med allvarliga deformiteter. Om de lider, kanske du vill överväga eutanasi som ett human alternativ. Försök aldrig att odla fisk med deformiteter som krokiga spines eller misshapen fenor.
  • Innan avel, välj din fisk klokt. Om du får en sjukfisk kan den påverka de unga. Tveka inte att fråga uppfödaren eller butiksägarna.
  • Mata aldrig unga stekade flingor eller pelletsmatar eftersom de är för stora och stek kommer att ignorera icke-levande livsmedel. Fry kommer antingen att svälta ihjäl eller dödas av en bakteriell infektion som orsakas av uneatenmat.
  • Man kan lägga till levande växter som Hornwort, Java Fern och Anacharis eftersom de kan minska ammoniaknivåerna och också ge bra syrgas i tanken.
  • Levande växter växer också små mikroskopiska organismer som den nyfödda steken kan mata på som ibland de levande mat som är tillgängliga är för stora eller för snabba för din stek att konsumera.
  • Få böcker om avel från ett bibliotek och titta på videor av hur man odlar före avel så att du kan veta vad du ska göra och vad du ska vara beredd på.
  • Se till att fisken du kommer att vara parad är frisk.
  • Vissa uppfödare ger något för männen att bygga boet under, som en styrofoam kopp, bit av sallad eller ett annat flytande objekt.
  • Varningar

    Saker du behöver

    • 2 tankar för vuxna bettas
    • 10 gallon (37.9 l) Tank med lock och ljus för avel
    • Tankdelare eller oljelampa skorsten
    • Levande växter som Hornwort, Java Fern, Anacharis, etc.,
    • Dämpbar värmare som kan upprätthålla 80 ° F (27 ° C)
    • Mild filter
    • mild siphon
    • Turkiet Baster
    • Gömställen (växter, butiksköp dekor, etc.)
    • Brine räkor nät
    • Maroxi, Bettafix, Ampicillin eller andra helande mediciner
    • Levande vuxen mat (blodmaskar eller saltlösning räkor)
    • Fry matkultur (mikrovågor eller infusoria)
    • Frusen, flinga eller pelletsmat
    • Tankar för unga män (50-100)
    • Stor "ungtank" (30-50 gallon)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande