Hur man lägger till en betta till en community tank

Betta fisk är några av de vackraste tropiska fisken i världen.Men i deras naturliga tillstånd är de ensamma varelser.Att lägga till en betta till en gemenskapstank kan orsaka att den är aggressiv och upprörd.Därför är det viktigt att lägga till en betta till en community tank på rätt sätt.Karantän IT i minst två veckor, se till att tanken är ren och redo att ta emot Betta, sedan gradvis acclimate fisken till gemenskapstankens vatten.

Steg

Metod 1 av 3:
Lägger till fisken
  1. Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 1
1. Karantän Betta.Innan du lägger till Betta till ett samhälle måste det vara karantän.Detta kommer att ge dig tid att övervaka Bettas villkor för att säkerställa att det inte utvecklar sjukdomar som det då kan sprida sig till resten av fisken i gemenskapstanken.Under den tvåveckors karantänperioden, se till att din fisk äter ordentligt, visar normal aktivitet och är fortfarande fri från tecken på parasiter.
  • Om din fisk visar tecken på sjukdom under karantänperioden, ta den till en veterinär.
  • Vanliga symtom på sjukdom i Betta Fish inkluderar en uppblåst kropp eller ett vägran att äta (förstoppning), fluffiga vita tillväxter på kroppen (svamp), sönderdelade eller sönderfallsfinor (fin rot), små vita fläckar på kroppen eller fenen (ich) , eller en gråaktig slime som täcker kroppen eller fenen (slimesjukdom).Alla andra beteendemässiga abnormiteter eller symtom på sjukdom bör tas på allvar och hänvisas till en veterinär.
  • Hämta Betta Fish från kvalificerade Betta Breeders.En uppfödare är mer benägna att ge dig en hälsosam fisk än en djuraffär.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 2
    2. Se till att din tank är ren.Använd visuella kontroller för att säkerställa att din tank är fri från alger och skräp som flyter på toppen av vattnet eller bosatte sig på botten.Se till att din tanks filter är ren och fungerar korrekt.Lägg till en UV-sterilisator för att minska risken för sjukdom.Ändra om det behövs, ändra tankens vatten.
  • Rengör tankens grus genom att skaka ut det och placera det i en sikt, skölj det med varmt vatten i några minuter.Byt ut det efter rengöring.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 3
    3. Kontrollera miljöförhållandena.Tankens förhållanden bör vara inom parametrarna En Betta fisk kan tolerera.Kontrollera termometern för att säkerställa att temperaturen är mellan 78 och 82 grader Fahrenheit (ca 26 grader Celsius).Använd din pH-mätare för att se till att surheten är mellan 6.5 och 7.5. Ammoniak bör stanna vid 0, nitrater vid 5-20 ppm och 0 nitrit.
  • Om din tank är för kall, investera i en värmelampa, i tankvärmare eller undertankvärmare.Dessa är lättillgängliga i de flesta husdjursbutiker.
  • Få ett litet pH-testkit från din lokala djuraffär eller online för att kontrollera pH-nivån.
  • Om du vill sänka pH-nivån i tanken måste du lägga till en sur förening speciellt utformad för fisk.Indiska Almond Leaf (IAL) och Blackwater Extract (BWE) är vanliga tillsatser.Du kan också lägga till torv till ditt filter och lägga till lite obehandlat trä i din tank.
  • Om du vill öka pH, tillsätt ett krossat korall- eller kalkstenschipsubstrat.
  • Kontrollera din lokala djuraffär för material och föreningar för att justera pH-nivåer.Följ alltid specifika användningsanvisningar när du justerar pH-nivåer.Dramatiska förändringar kan påverka din fisk negativt.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 4
    4. Aclimate din betta till samhället.Efter karantänperioden är över, är din betta redo att gå med i den andra fisken.Stäng av akvarieljuset och dämpa akvariummets överliggande ljus.Överför betta till en liten plastpåse.Flyta påsen (med Betta fisken fortfarande i den) i gemenskapens tankar i ca 15 minuter.Flytta det långsamt och försiktigt genom vattnet.
  • Detta hjälper vattentemperaturen i påsen närmar sig vattentemperaturen i tanken.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 5
    5. Vika de övre kanterna på påsen ner.Kanterna på påsen ska rullas ner så att de är något nedsänkt i vattnet.Luften som fångas mellan de rullade kanterna och påsen bör tillåta påsen (och betta fisken in) för att fortsätta flyta utan din hjälp.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 6
    6. Tillsätt vatten till väskan.Var fjärde minut, lägg till ungefär en halv kopp tankvatten till väskan.När väskan är full, dumpa ut halva vattnet från påsen och flyta det i tanken igen.Börja fylla påsen med tankvatten igen, lägga till en halv kopp var fjärde minut.När du fyller den till toppen för en andra gång, netto betta fisken och placera den i tanken.
  • Doppa ut det vatten du placerat i påsen.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 7
    7. Övervaka din fisk.Håll ett nära öga på din betta för de första dagarna efter att ha lagt till det i samhällstanken.Leta efter tecken på att gemenskapsarrangemanget inte fungerar, till exempel konflikter mellan Betta och andra fiskar, eller att hitta din Betta-fisk som flyter ensam i ett hörn av tanken.
  • Ha en backup-plan innan du lägger till betta till samhällstanken.Om Betta inte accepteras av samhället är den bästa backup-planen du kan anta att helt enkelt överföra Betta tillbaka till en enskild tank med minst fem gallon.
  • Stora varningsskyltar inkluderar saknade vågar, synliga bitar som saknas från Bettas fenor (på grund av att bli biten), försvinnande av gemenskapsfisk (på grund av att betta äter dem), eller närvaron av stressband (mörkfärgade horisontella ränder längs Bettas kropp).
  • Förvirra inte stresband med en kvinnas avelsband, som är vertikala.
  • Metod 2 av 3:
    Välja fisken att lägga till
    1. Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 8
    1. Välj kön av din fisk.Medan du kan lägga till en kvinnlig betta till ett samhälle med andra kvinnliga Betta-fisk, rekommenderas det inte att du håller Male Betta fisk i samma tank som andra män.Män kan vara extremt aggressiva och territoriella, speciellt när de ser andra Betta fisk.
    • Kvinnor är i allmänhet mindre aggressiva och territoriella än män, men du borde hålla ett öga på någon betta fisk i din tank - man eller kvinna - för problematiskt beteende.
    • Försök inte att blanda manlig och kvinnlig betta fisk om du inte försöker odla dem.Om så är fallet, övervaka dina interaktioner noggrant och separera dem vid det första tecknet på konflikt.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 9
    2. Lägg till en nyfiken fisk. En community tank erbjuder mer möjlighet till prospektering och anrikning än en ensam tank.Även om Betta fisk föredrar att ha sitt eget utrymme, är de ganska intelligenta.En community tank med icke-hotande fisk, sniglar och andra varelser kommer att hålla Betta engagent och aktiv.
  • Om du inte redan har dekorerat din community-tank ut med falska växter, små fiskhus, rör, stenar och dammiga hål, överväga att lägga till några.Betta fisk (och andra arter) Njut av att utforska dessa utrymmen.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 10
    3. Lägg inte till aggressiv fisk till en community tank.Medan manlig betta fisk, särskilt tenderar att vara mycket aggressiv, är alla Betta-fisken ensam av naturen och kan vara aggressiv om de uppfattar att en annan fisk är i sin zon.Ofta är det enda sättet att veta om din betta skulle passa in i en community tank är att prova det.Men om du har haft din Betta i kontakt med en annan gemenskap innan, använd den erfarenheten som en guide när du tänker på huruvida fisken skulle vilja bo i ett annat samhälle eller inte.
  • Metod 3 av 3:
    Matchar en betta till ett lämpligt samhälle
    1. Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 11
    1. Bestäm kompatibla arter.Vissa fiskar är mer lämpliga som Betta-tankkamrater än andra.Kärnor är till exempel bottenmatare och dela utrymme enkelt med Betta (som föredrar att simma längs toppen av tanken).Loaches och Otocinclus havskatt, likaså är också bottenmatare och därför kompatibel med Betta Fish.Andra arter som du kan välja för ett Betta-samhälle inkluderar:
    • Ghost Räkor - Dessa räkor är helt transparenta, vilket gör det svårt för Betta fisk att se dem. Andra sorters räkor som röd körsbärsräka kan ätas av Betta fisken.
    • Sniglar - något slag är bra för ett Betta-samhälle, eftersom de gör sin egen sak längs tankens botten.
    • Matare guppies - dessa guppies är tråkiga i färg och sålunda osannolikt att locka Bettas uppmärksamhet.
    • De flesta Corydoras, Kuhli Loaches, Rasboras, White Cloud Mountain Minnows, Tetras och Bristlenose Plecos gör också bra tankkamrater.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 12
    2. Välj den högra size-tanken.Minsta tankstorlek för någon gemenskapstank är 20 liter.Bettas gillar i allmänhet att flytta runt sin tank för att utforska. Det är därför viktigt att tillhandahålla en tank med lämplig storlek.
  • Bettas ska få minst 2.5 gallon (9.5 liter) för sig själva.Tänk på de andra fiskens och varelsens rumsliga behov i samhället innan de introducerar en betta.Se till att gemenskapstanken inte är överbefolkad.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 13
    3. Lägg inte till Betta fisk till en tank med fina nippers.Betta fisk har långa flödande fenor.Medan mycket vacker, kommer viss fisk att tro att Bettas fenor är där för dem att nibble.Tiger Barbs, till exempel, borde inte vara i samma tank som en betta.
  • Detta är inte enbart irritation för Betta fisken.Nippade fenor kan bli smittade och leda till ökad stress.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 14
    4. Lägg inte till en Betta fisk till en tank med färgglada fiskar.Betta fisk kommer att uppfatta de flesta guppies, guldfisk, tropiska fiskar och andra ljusa och mångfärgade fiskar som fiender eller rivaler.Bara i sällsynta fall (som när en betta är inrymd med en annan speciellt blyg betta) kan det leva i fred med färgglada fiskar eller guppies.
  • Bild med titeln Lägg till en betta till en community tank steg 15
    5. Lägg till fisk som delar samma miljöförhållanden som Betta.Betta fisk föredrar vatten med ett pH mellan 6.5 och 7.5.Temperaturen på en tank med Betta fisk i den ska simulera tropens temperatur, cirka 78 till 82 grader Fahrenheit (ca 26 grader Celsius).Slutligen lägger den community tanken att Betta ska ha ett mjukt filter, eftersom Betta Fish är från icke-flytande vatten.
  • Du kan testa ditt vatten pH-nivåer med en pH-skärm.En enkel handhållen bildskärm bör vara tillgänglig på din lokala djuraffär.
  • Akvarietankermometrar är användbara för att övervaka temperaturen i din Betta Fish Tank.Håll en i tanken så att du kan kontrollera temperaturen snabbt hela tiden.
  • Håll inte din betta i en tank utan ett filter om du inte har den tid och energi som är nödvändig för att utföra frekventa, vattenförändringar med hög volym.
  • Använd inte destillerat vatten.Betta fisk behöver vatten med vitaminer och mineraler som inte är tillgängliga i destillerat vatten.
  • Tips

    Har alltid en plan B om fisken inte är kompatibel.
  • En bra karantänbehållare kan bara vara en tio gallon eller en större bin.Se bara till att den håller vatten.
  • Kom ihåg att Betta fisk inte blir ensam eller behöver tankkamrater.
  • Att lägga till en betta till en redan etablerad tank kan hjälpa till med Bettas territoriumproblem.
  • Varningar

    Betta samhällen är verkligen inte för nybörjare akvaristen. Du bör upplevas i att läsa Betta Body Language innan du lägger till en till en community-tank.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande