Hur man väljer en shiba inu valp

Shiba Inu är en ras av hund som är infödd till Japan. Hundarna var ursprungligen uppfödda för att jaga i bergiga områden i landet för vildt spel som Boar. Trots sin mindre storlek var dessa självsäkra hundar också kända för jaktbjörnar. Rasen har ett rykte för att vara lojal och tillgiven. Men som andra hundraser har Shiba Inu också temperamentfrågor som måste övervägas. Om du överväger en valp, bör du göra ett ansett beslut om huruvida en Shiba kommer att vara rätt för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Beslut om en Shiba Inu är rätt för dig
  1. Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 1
1. Tänk på rasens jaktinstinkt. Shiba Inus uppföddes ursprungligen som jakthundar som spolade ut små spel (fåglar) och ibland större, mer farligt spel (vildsvin). Men idag ägs de främst som lojala följeslagare, inte jaktpartner. Ändå, trots Shiba InUs lilla storlek (Shibas väger in på mellan 17 och 23 kg.), det är en stark och djärv hund med en stark byteinstinkt. Shibas är kända för att undkomma fäktning eller springa bort från koppel om de ser något de vill jaga. De är smidiga och starkare än de ser, så de behöver lydnadsträning.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 2
    2. Var medveten om att träning kan vara en utmaning. Shibas är mycket intelligenta hundar, men i motsats till andra raser använder de ofta sin intelligens till sina egna ändamål, för att få en upp på deras ägare. Vissa ägare rapporterar att deras hund verkar "komplott" och utforma sätt att övervinna dem eller att övervinna restriktioner eller träning. Kort sagt, Shiba Inu är inte alltid en lätt hund att träna. Men om du har erfarenhet av hundar och letar efter en utmaning, kan träna en Shiba vara en uppfyllande upplevelse. Tittar på hur de sätter sina skarpa sinnen att använda kan vara en glädje.
  • Den idealiska Shiba-ägaren har mycket tålamod och gott om tid att ägna sig åt träning. Rasen har arbetet, och denna energi riktas ofta på destruktiva sätt av uttråkade hundar. Var redo att träna hunden för att inte tugga genom ägodelar eller fly från slutna varv.
  • Tänk på att, precis som människor, finns det alltid enskilda hundar som bryter generaliseringar. Vissa Shibas är kompatibla och passar in enkelt.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 3
    3. Vet att det här är en oberoende ras. Shiba Inus har ett rykte för att vara mer som en katt än en hund. De är nöjda i sitt eget företag och oberoende sinne. Denna brist på motivation att behaga människor kan också göra utbildning mer utmanande, eftersom de inte behöver belöningen av mänsklig uppmärksamhet så mycket som några andra raser.
  • Rasens oberoende ande är ett älskat drag bland Shiba-ägare. Dessa är inte slaviska hundar som fawn över människor, utan hundar som sträcker sig en aura av värdighet och lugn.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 4
    4. Ompröva rasen om du vill ha en snygg hund. De flesta Shiba Inus är mycket speciella om sina kroppar. De kan vara "drama queens," genom att de överreagerar de mindre hälsoproblemen. Även med mindre smärta kan de släppa ett särskilt piercingskrik. Utöver ett smärtsvar, men många Shibas gillar inte att röra eller lyfta upp, och de flesta kommer inte att curl upp på soffan med dig för att koka som vissa raser kommer.
  • Shibas är ett bra alternativ för ägare som inte vill ha den ständiga kroppskontakten du kan få från cuddlier raser. En Shiba Inu kommer att vara lojal och älska utan att tränga ditt fysiska utrymme.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 5
    5. Akta dig Shiba InUs rykte för aggressiva reaktioner. Som sagt föredrar Shibas att vara ensam fysiskt, och de har en tendens att vara aggressiv och bita om deras personliga gränser är överdrivna. Således är de inte den bästa rasen att ha med små barn. De tenderar också att inte tolerera andra husdjur, och är kända för att jaga och flockhundar som de uppfattas som svagare än de är. De tenderar att vara possessiva med sina tillhörigheter och mat, och måste övervakas, särskilt om andra husdjur eller små barn är i hushållet.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 6
    6. Överväga om du vill ha en man eller kvinna. Anecdotalt, manliga Shiba Inus är vanligtvis mer lekfulla och interaktiva än honor. Kvinnor tenderar att vara mer avslappnade och mindre uppmärksamhet som söker än sina manliga motsvarigheter. Välj det kön som anpassar sig närmare med vad du vill ha från ditt husdjur.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 7
    7. Var beredd på beläggningsunderhåll. Medan de flesta Shiba Inus inte kasta året runt, skakade de konsekvent på våren och höll i ett par månader i taget. Var beredd på en snöstorm vid dessa tider. De har en tät dubbelrock - du vill borsta varje vecka för att sprida sina naturliga oljor och hålla topplacket i gott skick. Om du är villig att lägga lite ansträngning och sätta upp med lite shedding, kan du njuta av en Shibas underbara kappa.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 8
    8. Tänk på rasens förutspådda livslängd och hälsoproblem. Shiba Inus har en allmän livslängd på cirka 12 till 15 år. En av de största hälsoproblemen för Shiba Inus är kroniska allergier, vilket resulterar i extrem kliande. Det finns inget botemedel mot allergiska förhållanden, men de kan styras. Behandlingar kan dock vara dyrt. De är också benägna att utveckla hypothyroidism och grå starr. Medan Shibas har varit kända för att ha höftdysplasi, är de inte så föremål för detta som några större raser. Det anses också att Shiba Inu har en högre förekomst av anfall och epilepsi som den genomsnittliga hunden. Om du överväger rasen, se till att du har råd att ta hand om ditt husdjur om dessa problem utvecklas.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 9
    9. Förbise inte sina karaktärsstyrkor. Förteckningen över egenskaper som samlats här kan se negativ ut, men de är bara avsedda att varna den oinformerade om potentiella problem. Shiba Inus har starka personligheter, och är extremt lojala följeslagare när de binder med sina ägare. Fans av rasen är helt slagna med dem.
  • Metod 2 av 3:
    Välja en hälsosam valp
    1. Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 10
    1. Leta efter en pålitlig uppfödare. En bra uppfödare tillåter dig att se alla valpar och hundar när som helst. De borde gärna se runt, och är verkligen stolt över sina anläggningar. De borde också ha en returpolicy - en uppfödare som inte låter dig återvända en valp av någon anledning inte tar ansvar för de djur de odlar. En ansvarsfull uppfödare kommer inte heller att odla en överdriven mängd kullar på ett år.
    • Se till att moderen är uppdaterad med sina vaccinationer, och att valparna startade sina rutinmässiga parasitbehandlingar vid 4 veckors ålder.
    • Sök den amerikanska kennelklubbens "Classifieds" För Shiba Inus tillgänglig från AKC-godkända uppfödare nära dig.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 11
    2. Känna till kännetecken för otillförlitliga Shiba Inu uppfödare. I allmänhet bör du hålla dig borta från uppfödare som antar valpar före 8 veckors ålder. Valpar under denna ålder är för unga för att vara säkert avvänjade från sina mammor, och ingen ansvarsfull uppfödare skulle försöka det. Kennelförhållanden som är smutsiga eller för trånga kan också vara tecken på dålig avelspraxis och standarder.
  • Utesluter en uppfödare som inte kan ge dig hälsokontrollinformation på sina valpar.
  • På samma sätt, om du inte kan se mamman, gå bort. Oavsett hur legitim en förklaring de levererar om varför hon inte är tillgänglig, ta inte in. Detta är en klassisk knep av shifty uppfödare och valpfabriker. Att köpa en valp från dem uppmuntrar bara sin omoraliska handel.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 12
    3. Bedöm varje valpens hälsa. Även om du har att göra med en välrenommerad uppfödare, måste du vara på utkik efter sjukt eller på annat sätt ohälsosamma valpar. De viktigaste fysiska egenskaperna du behöver bedöma är:
  • Energi: Valpen ska inte dyka upp, men varning och hög energi
  • Klar ögon och näsborrar: Det borde inte finnas någon ansvarsfrihet eller skorpa runt dem
  • Andning: Valpen ska inte hosta eller nysa överdrivet, och andning ska vara tyst
  • Renlighet: Valpen ska ha ett rent könsområde, utan att det inte är fekal materia eller pus synlig eller lukt
  • Vikt: Valpen ska avrundas med barnfett över ribban
  • Kappa: kappan ska vara ren och blank, utan tråkighet eller mjäll. Greasiness eller skalliga fläckar är ett varningsskylt.
  • Hörsel: klappa händerna bakom valparna för att se till att det reagerar och vänder sig mot ljudet
  • Vision: Rulla en boll långsamt nära valpen (inom sitt synfält) för att se till att det märker rörelsen
  • Ben: Observera valpen går och kör för tecken på limping, styvhet eller ömhet
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 13
    4. Utvärdera föräldrarnas utseende. Särskilt om du väljer en valp du planerar att visa, är det viktigt att din valp håller fast vid uppfödningsstandarder. Det kan vara svårt att berätta hur en valp kommer att utvecklas när den växer, men föräldrarna kommer att ge dig en uppfattning om vad valpen kommer att se ut som en vuxen. En partiell sammanfattning av AKC-standarder för Shiba InUS inkluderar:
  • Storlek: män står 14.5-16.5" Vid medverkarna och väga ca 23 kg. Kvinnor står 13.5-15.5" och väga ca 17 kg.
  • Head: Shibas borde ha en självsäker blick med mörkbruna iris rimmed med svart. Pannan är bred, platt och lite furrowed, och nosens bro är rak. Det borde inte finnas någon över- eller underbiten i tänderna.
  • Kropp: Ryggen är nivån från basen av nacken till svansen. Kroppen är välmusklad, med ett bröstdjup (från mankar till lägsta punkten i sternumet) på hälften eller något mindre än hundens höjd från medverkar till marken. Svansen ska ha en enda, inte en dubbel, curl.
  • Coat: De enda acceptabla färgerna är röda, sesam eller svart. Den yttre kappan är styv och rak, medan underbeläggningen är mjuk och tjock.
  • Hundar med över eller underbitar, män över 16 år.5" eller under 14 år.5", och honor över 15 år.5" eller under 13 år.5" diskvalificeras från att visa.
  • Metod 3 av 3:
    Bedömning av valpens personlighet
    1. Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 14
    1. Undersök kullen som helhet. När du plockar ut en valp är det viktigt att se hela kullen och bedöma hur valparna interagerar med varandra. Shiba Inu valpar bör vara nyfiken och unafraid av människor. Se också, för bra spel interaktion mellan valpar, och undvik att överväga valpar som är blyg och skit. I allmänhet är en valp med ett temperament som inte är alltför aggressivt eller för blygt en bra val.
    • I synnerhet för Shiba Inu-rasen, aggressiva, har mobbning valpar potential att bli aggressiva vuxna.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 15
    2. Bli inte distraherad av hur söt valpen är. Baby Shiba Inus kan se ut som små nallebjörnar. Men låt inte deras utseende distrahera dig från uppgiften att bedöma personligheten.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 16
    3. Leta efter en valp som är naturligt nyfiken på människor. Göra en mental anteckning om han närmar sig dig själv, och hur länge han spenderar med dig. Detta hjälper dig att veta hur vänlig han är och hur mycket han tycker om mänskligt företag.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 17
    4. Se till att valpen är väl socialiserad. Socialisering är processen att utsätta valpar på alla sätt av olika erfarenheter från 3 veckor upp till 18 veckor. Vad valpen möter i denna ålder, lär han sig att acceptera, och det gör en väljusterad, självsäker valp. Socialisering är kritisk för någon valp, men mer för Shibas. De har en stark personlighet och är benägna att uttrycka sin egen åsikt. Det sista du vill ha är en rädd eller orolig hund som kan använda sin nervösa energi för förstörelse.
  • Valpar borde ha, minst 1.5 timmars mänskliga interaktion per dag.
  • Idealt, välj en valp som har blivit uppvuxen i hemmet / huset, snarare än i en kennel. Detta är fördelaktigt eftersom valparna utsätts för de regelbundna sevärdheterna, ljuden och luktar av det inhemska livet från början av sina liv.
  • Valpar uppvuxna i utomhus kennlar är mer isolerade från det normala livet. Med tanke på Shiba InU: s tendens att vara oberoende, måste uppfödaren arbeta hårt för att se till att valparna är väl socialiserade.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp steg 18
    5. Testa hans tömbarhet. Även om det är svårt att berätta hur en hund kommer att vara när den växer upp, kan du få lite känsla av det även i den här unga åldern. Erbjuda honom en leksak att leka med, se hur lätt eller svårt det är att ta tillbaka det. Kanske försök att erbjuda honom en behandling i utbyte mot leksaken. Detta hjälper dig att veta hur han kan reagera på träning, eller om du skulle slå på dina händer.
  • Bild med titeln Välj en Shiba Inu valp Steg 19
    6. Utför ett enkelt test för aggression. Rulla valpen på hisback och håll försiktigt honom i den positionen. Medan det finns viss meningsskiljaktighet om användbarheten av detta test har många experter använt det som en förutsägelse om hur aggressiv valpen blir som vuxen. Om hunden gräver och försöker bekämpa dig, är det möjligt att han är mer benägna att bli aggressiv. Om han lägger det helt passivt, (osannolikt i en Shiba!) då är han troligt att det är alltför underdanig. En hälsosam reaktion är någonstans däremellan, där valpen triggar försöker rätt själv men inte grumla eller snap.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande