Hur man kontrollerar överdriven svettning

Även om en viss mängd svettning är normal, och till och med frisk, om du själv svettar ständigt och kraftigt kan du lida av ett tillstånd som kallas hyperhidros. Detta är ett medicinskt tillstånd som orsakar överdriven svettning, vanligtvis på handflatorna, sålar av fötterna och armhålorna. Hyperhidros är inte ett allvarligt medicinskt problem, men det kan orsaka betydande fysiskt och känslomässigt obehag och leda till några pinsamt situationer. Tack och lov, det finns många sätt att kontrollera och till och med behandla överdriven svettning - det är helt enkelt en fråga om att hitta den lösning som fungerar bäst för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör enkla förändringar
  1. Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 1
1. Byt till en starkare antiperspirant. Det första att göra när du försöker bekämpa överdriven svettning är att byta till en antiperspirant med en starkare formel. Medan recept krävs för de starkaste av dessa, finns det flera kliniska styrkaformler tillgängliga över-the-counter från varumärken som duva och hemlighet.
  • Var medveten om skillnaden mellan antiperspiranter och deodoranter. Antiperspiranter kommer faktiskt att täppa till svettkörtlarna och förhindra överflödig fukt, medan deodoranter enkelt maskerar lukt. Därför, om du lider av överskottsvettning är det viktigt att du använder en antiperspirant (även om antiperspirant-deodoranter också är tillgängliga).
  • Receptbelagda-styrka antiperspiranter innehåller typiskt 10 till 15 procent av en aktiv ingrediens som kallas aluminiumkloridhexahydrat. Denna ingrediens är mycket effektiv för att minska svettningen men kan ibland orsaka hudirritation, så du kan behöva handla för att hitta en formel som fungerar för dig.
  • Vissa människor är också emot att ha på sig antiperspiranter på grund av de påstådda länkarna mellan de aluminiumbaserade föreningarna som finns i antiperspiranter och sjukdomar som cancer och Alzheimers. Men flera kliniska studier har inte funnit några bevis för att stödja den här länken.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 2
    2. Applicera antiperspirant på natten. Det kan komma som en överraskning, men läkare rekommenderar att du tillämpar din antiperspirant på natten, strax före sängen. Anledningen till detta är att det tar ungefär sex till åtta timmar för antiperspiranten att komma in i svettkanalerna och klä fast porerna på ett adekvat sätt.
  • Din kropp tenderar också att vara svalare och lugnare medan du sover, vilket minskar svettning och förhindrar att antiperspiranten tvättas bort innan det har tid att sjunka in (vilket är vad som händer när du bara ansöka antiperspirant på morgonen).
  • Det är dock en bra idé att tillämpa antiperspiranten en andra gång, efter din morgondusch, för optimala resultat.
  • Kom ihåg att antiperspiranter inte är reserverade för användning på armhålorna, de kan användas nästan var som helst du hittar dig själv - som palmer, fötter, ben och tillbaka. Undvik bara att använda dem i ansiktet, eftersom starkare formler har en tendens att orsaka irritation, särskilt på känslig hud.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 3
    3. Välj kläder klokt. Att ha på sig rätt kläder kan göra en stor skillnad när det gäller att hålla svettning under kontroll. För det första kan du få andningsbara kläder hindra dig från att svettas överdrivet i första hand och för det andra, vilket gör smart klädval kan hjälpa till att maskera svettfläckar och stoppa dig från att känna sig självmedvetna.
  • Använd lätta tyger. Lätta, andningsbara tyger - som bomull - kommer att låta din hud andas och förhindra att din kropp överhettas.
  • Välj lättare färger om du behöver hålla dig cool. Lätta färger hjälper till att återspegla solen och kommer att hålla dig svalare hela dagen. De kommer att visa svettfläckar mer än mörka färger, men så överväga om du vill prioritera att vistas och maskera svetten.
  • Välj mörka färger och mönster för att maskera svettfläckar. Att ha på sig mörka färger och mönstrade kläder kan hjälpa till att göra svettfläckar mindre uppenbara eller till och med obestridliga, vilket ger dig större sinnesro som du går om din dag.
  • Använd andningsbara skor. Om du lider av svettiga fötter är det en bra idé att investera i högkvalitativa, andningsbara skor. Du kan också placera fukt-wicking insoles inuti skor och ha på sig 100% bomullsstrumpor för extra svettreducerande fördelar.
  • Skikt upp. Layering dina kläder, oavsett vad säsongen, kan hjälpa till med utseendet av svett, eftersom bottenskikten kan suga upp eventuella överflödiga fukt innan det får en chans att suga genom de yttre skikten. Män kan bära underskärmar, medan kvinnor kan välja en camisole.
  • Överväg att använda klädsköldar. Om det är för varmt för extra lager kan du också överväga att använda klädsköldar. Det här är små limplåster som du kan hålla dig till insidan av dina kläder för att suga upp eventuella överflödiga fuktigheter. De är tillgängliga på de flesta apotek.
  • 4. Dusch minst en gång om dagen. Duscha dagligen kan verkligen hjälpa till att eliminera dåliga lukt som orsakas av överdriven svettning. Intressant, svettar inte en lukt av sig själv - eftersom det bara är en blandning av vatten, salt och elektrolyter.
  • Luktformer när de apokrina körtlarna - som finns i underarmarna och ljumskan - släpper en viskös substans innehållande fetter, proteiner och feromoner.
  • Denna viskösa substans blandar sedan med vanlig svett och bakterier på ytan av huden, vilket skapar den dåliga lukten du associerar med svett.
  • Tvätta dagligen (speciellt med en antibakteriell tvål) kan bidra till att förhindra att överskott av bakterier byggs upp på ytan av huden, vilket reducerar lukt. Det är också viktigt att bära rena kläder efter en dusch, eftersom bakterier också kan bosätta sig på smutsiga kläder.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 5
    5. Ta med en byte av kläder. Att hålla en extra (icke-veck) skjorta eller blus i din väska hela tiden är en bra idé om du lider av överdriven svettning. Bara veta att du alltid har en ny byte av kläder som är lättillgängliga kan minska dina ångestnivåer och få dig att känna dig säkrare.
  • Det har visat sig att oroa sig för din svettning kan faktiskt få dig att svettas mer, så att du har ett säkerhetsnät (i form av en byte av kläder) för att falla tillbaka kan faktiskt hindra dig från att svettas så mycket i den första plats.
  • Bära en ren näsduk. En annan snygg back-up är att bära en näsduk i fickan hela tiden, ersätta den med en ren varje dag. På det sättet, om du konfronteras med nödvändigheten av att skaka hand med någon, kan du snabbt och oanvändbart torka dina palmer först.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 6
    6. Undvik kryddig mat. Kryddiga livsmedel som heta paprika eller indiska curries kan öka mängden svett du producerar, så undvik att äta något kryddigt - åtminstone under lunch på arbetsdagar eller på ett datum.
  • Undvik också att äta mat som vitlök och lök, eftersom de starka luktarna i samband med dessa livsmedel kan komma ut genom din svett.
  • Övergripande, äta rena livsmedel som helkorn, frukt och grönt är en bra idé. Även om de inte kommer att stoppa dig från svettning, kan de förbättra svettens lukt.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 7
    7. Håll din säng cool. Om du lider av nattsvettning, finns det flera saker du kan göra för att hålla dig sval i sängen.
  • Se till att du använder andningsbar, lättviktig sängkläder oavsett vilken tid på året det är. Se också till att välja ark med ett absorberande material, såsom bomull - silke eller flannelark är inte idealiska.
  • Välj en lätt täcke eller täcke. Du kan alltid lagra mer filtar om det behövs, men om du sover under en tung duntäcke - även på sommaren - det är inte konstigt att du lider av nattsvett.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 8
    8
    Minska stress. Känsla stressad, nervös eller ängslig är en stor svett trigger för vissa människor, så det är vettigt att genom att styra dina stressnivåer kan du styra din svettning.
  • När du är stressad eller nervös, stimulerar dessa känslor neurotransmittorer i hjärnan som skickar signaler till din kropp för att börja svettas, vilket gör att du känner dig varm och störd.
  • För att skära ner på stress, försök att undvika att bita av mer än du kan tugga på jobbet. Om du befinner dig svettas på grund av nerver före en presentation eller träffar din chef, fokusera på avkopplingstekniker som djupandning och meditation.
  • På lång sikt, saker som frekventa övning och göra tid för familj och vänner hjälper dig att minska stressen. Hitta andra stress-reducerande idéer här.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 9
    9. Använd torrschampo. Om du upptäcker att din hårbotten blir svettig i den minsta fysiska aktiviteten, överväga spritzing ditt hår med lite torrschampo varje morgon. De flesta torra schampon har en pulverformig yta som suger upp ytterligare fukt från håret och hårbotten.
  • Håll en flaska med resor med torrt schampo i din handväska eller i en skrivbordslåda på jobbet - då kan du få en snabb spritz i badrummet när du vill fräscha upp.
  • Doftande torra schampon luktar också bra - vilket hjälper till att maska ​​några svettiga lukt. Men om du letar efter en mer d.Jag.Y. Alternativ, babypulver eller bakpulver kommer också att göra tricket.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 10
    10. Klipp tillbaka på dåliga vanor. Saker som att röka, dricka alkohol och överdriven koffeinförbrukning kan alla leda till ökad svettning, så det är en bra idé att skära tillbaka på dessa saker där det är möjligt.
  • Att vara överviktig leder också till ökad svettning, så om du kan stå för att förlora några pund, det är ett bra ställe att börja.
  • Se artiklar om sluta röka, Sluta dricka alkohol, Avsluta koffein och gå ner i vikt för hjälp.
  • Metod 2 av 3:
    Söker medicinsk hjälp
    1. Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 11
    1. Se din läkare för en möjlig orsak till din överdrivna svettning. I vissa fall kan överdriven svettning bero på ett underliggande medicinskt tillstånd, såsom klimakteriet, hjärtsjukdom, hypertyreoidism, hyperhidros eller vissa typer av cancer.
    • Det är viktigt att identifiera denna bakomliggande orsak så snart som möjligt, så behandling kan börja. Detta är särskilt sant eftersom vissa av dessa orsaker kan bli potentiellt livshotande om de lämnas okontrollerade. När det underliggande problemet behandlas framgångsrikt kan patienten effektivt minska överdriven svettning.
    • Det är också viktigt att överväga om några läkemedel du för närvarande tar kan orsaka problemet. Vissa läkemedel kan bidra till överdriven svettning, såsom läkemedel som används för att behandla psykiatriska tillstånd eller högt blodtryck. Antibiotika och vissa typer av kosttillskott kan också leda till problemet.
    • Detta är av särskilt oro om svettningen uppträdde efter att medicinen startades, eller om svettningen är generaliserad, snarare än en lokaliserad, sort.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 12
    2. Prova laser hårborttagning på dina underarmar. Laser hårborttagning rekommenderas ofta av läkare för att bekämpa överdriven svettning och eliminera dåliga lukt.
  • Anledningen till att detta fungerar är ganska enkelt - hår är närvarande för att hålla kroppen varm, men ibland får det att svettas mer. Bakterier klamrar sig också till hår mycket lättare, vilket leder till dåliga lukt. Genom att ta bort håret kommer området att svettas mindre och hålla fast vid färre bakterier, vilket resulterar i minskad lukt.
  • Laser hårborttagning fungerar genom att rikta hårfolliklar med pulser av laserljus som förstör dem. Behandlingen är relativt icke-smärtsam men kan kräva att flera sessioner slutförts. Från och med då kommer hårväxten att minskas betydligt. Laserbehandling kan vara lite dyr, men resultaten är permanenta.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 13
    3. Använd receptbelagd medicinering. Flera droger finns för att kontrollera överdriven svettning. De arbetar genom att blockera nerver i hjärnan från att kommunicera med svettkörtlar.
  • Dessa piller har visat sig vara mycket effektiva hos vissa patienter, så om du är intresserad, prata med din läkare om ett recept.
  • Några rapporterade biverkningar av dessa läkemedel för att inkludera suddig syn, blåsproblem och en torr mun.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 14
    4. Tänk på iontoforesbehandling. Detta FDA-godkända förfarande utförs typiskt av en dermatolog och använder elektriska impulser till "Stäng av" svettkörtlarna tillfälligt. Det är särskilt effektivt i händerna och fötterna.
  • De flesta patienter behöver flera sessioner för att se positiva resultat. Dessa sessioner utförs vanligtvis en gång om dagen i upp till 2 veckor. Därefter kan underhållssessioner göras på en "efter behov" grund.
  • Få biverkningar rapporteras med denna procedur och vissa patienter slutligen utföra underhållssessioner efter behov i bekvämligheten av sina egna hem. Maskiner kan köpas från R.A. Fischer co. och kostar generellt omkring $ 600. Patienterna måste utbildas av sin läkare för att använda maskinen ordentligt.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 15
    5. Tänk på botoxinjektioner. Medan man typiskt betraktas som en anti-aging behandling, har dessa injektioner visat sig vara effektiva vid behandling av hyperhidros. Förfarandet fungerar genom att tillfälligt blockera nerverna som stimulerar svettningsprocessen.
  • Denna procedur anses också relativt säkert, med få obehagliga biverkningar och ingen stillestånd efteråt.
  • Resultaten varar vanligtvis cirka 4 månader och upprepade sessioner för att upprätthålla positiva resultat.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 16
    6. Tillgripa kirurgi, om det behövs. Under extrema omständigheter kan kirurgisk åtgärd vidtas för att avlägsna eller avaktivera svettkörtlarna. Om det lyckas kan detta stoppa överdriven svettning för gott. De två huvudsakliga behandlingarna som erbjuds är:
  • Svettkörtelavlägsnande. Detta utförs med hjälp av fettsugning, via små snitt i huden. Denna behandling är endast möjlig för svettkörtlar i armhålorna.
  • Nervkirurgi. Denna behandling utförs för att skära av, klämma eller förstöra spinalnerver som aktiverar överdriven svettning, särskilt på handens palmer. Tyvärr kan det oavsiktligt utlösa överdriven svettning på andra delar av kroppen.
  • Metod 3 av 3:
    Med hjälp av naturliga läkemedel
    1. Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 17
    1. Drick mer vatten. Svettning händer när din kroppstemperatur blir för hög och din kropp utsöndrar vatten för att kyla ner det igen. Att dricka gott om kallt vatten hela dagen hjälper till att reglera din kroppstemperatur och förhindra att den blir för hög i första hand, vilket förhindrar behovet av att svettas.
    • Dessutom tillåter drickning av massor av vatten att spolas från kroppen genom urin, vilket annars skulle svettas ut genom huden.
    • När toxiner elimineras genom huden, minglar de med svett för att skapa dåliga lukt. Därför kan dricka mycket vatten förbättra lukten av din svett.
    • Försök att dricka 6 till 8 glas vatten om dagen för att hjälpa dig att svettas och ge en rad andra hälsofördelar, inklusive tydligare hud och förbättrad matsmältning.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 18
    2. Använd en ansiktsskrubba på dina underarmar. Det här kan låta lite udda, men med en ansiktsskrubba på dina underarmar (eller var som helst du upplever överdriven svettning) kan hjälpa till att exfoliera huden och unclog porerna. Gör det med försiktighet, men som en exfolierande skrubb kan orsaka små nötningar och irritation om det används för ofta eller kraftigt.
  • Om du märker dina deodorantstickningar efter att du har använt en skrubb under dina armar, stoppa den här behandlingen.
  • När porerna är inkopplade, kommer det att frigöra några fångade toxiner som har blockerat porerna och orsakar obehaglig luktande svett.
  • Du kan svettas ännu mer än vanligt först, men efter ett par dagar bör du märka en minskning av volymen och frekvensen av din svettning. Fortsätt att använda skrubben en eller två gånger i veckan.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 19
    3. Använd majsstärkelse eller bakpulver. Bakpulver och majsstärkelse är bra produkter att använda på svettiga områden som är benägna att irritera - som fötterna eller under brösten. Babypulver är också ett bra alternativ, men bör användas med försiktighet, eftersom viss forskning tyder på att den kan vara kopplad till vissa former av cancer.
  • När dabbed på huden kommer dessa pulver snabbt att suga upp eventuellt överskott av fukt och hålla området torrt i flera timmar.
  • Bakpulver är antibakteriell och antiinflammatorisk, så det är särskilt bra för användning på känslig hud. Men för att kontrollera svettning i ljummen är det förmodligen bäst att använda en produkt som är speciellt utformad för det ändamålet.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 20
    4. Försök att rikas juice. Vissa människor hävdar att omgångjuice kan vara effektivt för att minska överdriven svettning, eftersom det minskar aktiviteten i svettkörtlarna.
  • Om du är villig att prova, kan du extrahera saften från en omgång genom att gömma det med en vegetabilisk rivare och klämma sedan det rivna köttet.
  • Du kan sedan applicera omgångsaften direkt på armhålorna eller andra områden som drabbas av svettning. Alternativt kan du dricka omgångjuice eller använda den i en hälsosam smoothie.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 21
    5. Dricka salvia te. Sage te är ett litet känt örtmedel för överdriven svettning som tros hindra svettkörtlarna från att producera för mycket svett.
  • Du kanske kan hitta Sage Tea i en hälsokostaffär, men teet är väldigt lätt att göra dig själv hemma.
  • Koka helt enkelt en handfull torkad eller frisk salvia i en kruka med vatten. En gång kokad, spänna löven ur vätskan och lämna teet för att kyla något innan du dricker.
  • En eller två koppar av detta om dagen borde vara tillräcklig.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 22
    6. Ändra din kost. Kvaliteten på din svett påverkas av det du lägger i din kropp. Äta bearbetad, artificiellt sötade livsmedel kommer att öka antalet toxiner i ditt system. Dessa toxiner kan sedan täppa upp porerna och mingla med svett för att producera obehaglig kroppslukt.
  • Du bör undvika någon form av snabbmat, bearbetade färdiga måltider, soda, artificiellt färgat eller sötat godis, eller något som innehåller hög fruktos majssirap eftersom alla dessa livsmedel kommer att förvärra svettning.
  • Istället, försök att äta gott om färsk frukt och grönsaker - speciellt de med hög vattenhalt som tomater, vattenmeloner, gurkor mm., Hela korn, magert kött och fisk, nötter, bönor och ägg.
  • Bild med titeln Kontrollera överdriven svettningssteg 23
    7. Applicera citronsaft. Citronsaft kan bidra till att eliminera de negativa luktarna i samband med överdriven svettning, tack vare citronsyran som den innehåller.
  • Kläm bara saften från en frisk citron, eller ta en flaska förpressad citronsaft och applicera vätskan direkt till de områden där du svettar mest. Du luktar lemoni fräsch hela dagen lång!
  • Som citronsaft är surt kan det orsaka irritation i känslig hud. Undvik att applicera saften på alla känsliga områden eller till någon trasig eller repad hud, eftersom det kan sticka.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 24
    8. Ta ett zinktillskott. Zink är också tänkt att eliminera några av de dåliga luktarna som orsakas av svettning. Hitta zinktillskott på din lokala hälsokostaffär och ta enligt instruktionerna på etiketten.
  • Det är alltid klokt att kontakta din läkare innan du börjar ta några tillskott.
  • Du kan också få zink naturligt i din kost från mat som ostron, krabba, nötkött, frukostflingor, bakade bönor, mandel och yoghurt.
  • Bild med titeln Kontroll överdriven svettningssteg 25
    9. Gör en kolon rengöring. Vissa människor hävdar att man utför en kolonrengöring har hjälpt dem att minska det belopp de svettas.
  • Det kan finnas viss sanning i detta, eftersom kolonrengöring eliminerar toxiner från kroppen som annars annars skulle kunna bidra till illaluktande svett.
  • Därför, om du har försökt andra alternativ utan framgång, kan man göra en kolonrengöring vara värt ett försök.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande