Hur man byter en sanitetsplatta

Om du är ny för att få din period och inte känna dig säker på vad du gör, eller är orolig för att få blod över dina händer, oroa dig inte - det är inte en svår process. Medan allt som är nytt kan det verka läskigt, ändra en sanitetsplatta (ofta kallad "dynor") är en snabb, enkel uppgift som inte kräver stressande eller oroväckande. Du lär dig hur du gör det snabbt nog.

Steg

Del 1 av 2:
Ta bort en begagnad kudde
  1. Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 1
1. Ta med en ny kudde på badrummet. Badrummet kommer att ge gott om integritet, plus en handtvätt och toalettpapper om du behöver det. Du kan ändra på en annan privat plats (som ditt sovrum), men badrummet är det mest praktiska.
  • Tvätta händerna innan du byter dynan. Du vill att händerna ska vara rena när du hanterar den nya kudden.
  • Du bör ändra din kudde var tredje till fyra timmar om inte din period är tung. I så fall bör du ändra din dynor oftare.
  • Din kudde kan börja lukta om du inte ändrar det omedelbart. En tungmättad kudde som är sliten för lång kan också orsaka chaffing eller utslag, och uppbyggnaden av bakterier kan potentiellt orsaka en infektion.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 2
    2. Dra ner dina byxor eller kjol och dina underkläder och sitta eller squat över toaletten. Menstrual vätska kan fortsätta att flyta ut ur kroppen medan du byter din kudde, och låta den falla i toaletten kommer att hålla dig och dina kläder rena.
  • Se till att dina underkläder och byxor inte rör på utsidan av toaletten när du drar dem ner runt benen.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 3
    3. Ta bort dynan genom att gripa en ren kant mellan fingrarna och peeling den av din underkläder. Om din kudde har vingar, vill du dra de först. Det är lättast att fånga framsidan eller baksidan av kudden och helt enkelt dra det - det ska skilja sig enkelt från ditt underkläder.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 4
    4. Rulla dynan så att limsidan är på utsidan och den smutsiga delen är på insidan. Limet ska få dynan att hålla sig till sig själv så att den kommer att vara rullad upp. Rulla upp det sättet du kan rulla upp en sovsäck, men inte tätt! Du vill inte klämma ut något blod.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 5
    5. Unwrap den nya kudden och använd omslaget för att hålla din gamla kudde. Detta minskar avfallet och är ett bra sätt att sätta upp din gamla kudde. Du kan också sätta på din gamla kudde i toalettpapper. Detta borde hålla det från att rulla och är också en artighet till den som tömmer papperskorgen eller går in i badrummet efter dig.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 6
    6. Kasta ut din kudde i papperskorgen - aldrig, spola det ner på toaletten. Dynor bryter inte ner som toalettpapper, och de är för tjocka och absorberande för att spola ner på toaletten. Om du spolar en kudde är chansen mycket hög, du kommer att täppa till din VVS och ha en stor, dyr och pinsamt röra på dina händer.
  • Om det inte finns en papperskorgen i badrummet (det är vanligtvis lite bin på golvet eller inbyggt i sidan av väggen, bara ta ut kudden med dig och släng ut det så snart som möjligt. Det finns förmodligen ett papperskorgen i badrummet vid diskbänken.
  • Om du har husdjur hemma, se till att du alltid slänger ut din kudde i en skräpburk med lock. Djur kan lockas till lukten och kan ta din kudde ur en öppen papperskorgen. De kan rippa upp det och orsaka en röra, eller de kan konsumera delar av dynan, som kan äventyra sina liv.
  • Del 2 av 2:
    Ändra till en ny kudde
    1. Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 7
    1. Se till att du använder rätt kudde. Det finns många olika typer av kuddar tillgängliga för kvinnor att använda. Mängden blod på din smutsiga kudde ska ge dig en indikation på ditt flöde - är det tungt, regelbundet eller lätt? Tänk också på vad du ska göra. Är du på väg att gå och lägga dig? Ska du sitta i klass eller spela basket? Vissa dynor rymmer alla dessa saker.
    • Använd en övernattningsplatta om du ska sova. De har maximal absorption och är ofta extra lång för att förhindra läckage om du sover på ryggen.
    • Kuddar med vingar ger dig mer säkerhet - de kommer att hålla din kudde på plats och är särskilt bra om du planerar att göra något aktivt.
    • Om du är nära slutet av din period, och du har ett mycket ljust flöde, överväga pantyliners, som är mycket smala och skydda dina underkläder från spotting.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 8
    2. Ta bort pappersremsan på baksidan av dynan. Detta kommer att avslöja den klibbiga sidan av dynan som kommer att hålla fast vid ditt underkläder. Om din kudde har vingar, vänta med att ta bort papperet tills du har lagt dynan i ditt underkläder.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 9
    3. Tryck på dynan i mitten av ditt underkläder, se till att den är centrerad, och limet är fast fast vid tyget. I allmänhet vill du inte att din pad ska vara för långt framåt eller tillbaka i ditt underkläder. Centrum av dynan ska vara i linje med din vaginala öppning. Formen på dynan ska ge dig en uppfattning om hur det ska passa på dina trosor.
  • Om din kudde har vingar, ta bort papperet för att exponera klisterlimet och linda dem runt tyget i ditt underkläder.
  • Om du sitter eller lägger på ryggen, kanske du vill glida dynan bakåt något, mot din rumpa.
  • Du kan få några läckor först, men när du blir mer van vid att ha på sig kuddar och din period får du en bättre uppfattning om den bästa placeringen.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta steg 10
    4. Stå upp, dra upp dina byxor och kolla passformen. Se till att du känner dig bekväm och att kudden inte är för långt framåt eller tillbaka. Om det känns obekväma, kanske du vill refasten dynan eller försöka igen med en ny.
  • Innan du drar upp dina byxor, vill du förmodligen torka med toalettpapper eller en baby torka så frisk och ren.
  • Bild med titeln Ändra en sanitetsplatta Steg 11
    5. Tvätta händerna innan du lämnar badrummet. Du kan ha kommit i kontakt med bakterier medan du ändrar din kudde eller torkar, så se till att du tvättar dina händer med tvål och varmt vatten efteråt.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande