Hur man bestämmer vad man ska lämna av ditt cv

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller en långvarig professionell, är ett polerat och kortfattat CV kritiskt för att hitta en ny roll. När du är gör ditt CV, Det är viktigt att komma ihåg att detta dokument ska fungera som ett lättläst marknadsföringsverktyg snarare än en fullständig självbiografi. Håll ditt CV till standard 1-2 sidlängd genom att utesluta irrelevant arbetslivserfarenhet, utelämna viss föråldrad eller olämplig information och vara selektiv om vilken av dina färdigheter att lyfta fram.

Steg

Metod 1 av 4:
Bestämma vilka jobb som ska utesluta
  1. Bild med titeln Bestäm vad du ska lämna ditt CV steg 1
1. Lämna arbetshistoria mer än 15 år tidigare. För att undvika att rubba ditt CV, inkludera bara positioner från de senaste 10-15 åren sedan rekryterare brukar bryr sig mest om den här senaste erfarenheten. Dessutom kan notera något mer än 15 år i det förflutna göra det svårt att hålla sig till lämplig CV-längd och kan också få dig risk för åldersdiskriminering.
  • Ett viktigt undantag från denna tumregel: Om jobbposten kräver mer än 15 års erfarenhet, inkludera, med alla medel, inkludera mer än 15 år på ditt CV.
  • Bilden med titeln bestämmer vad du ska lämna ditt CV steg 2
    2. Utelämna jobb som inte alls är relaterade till den roll du ansöker om. Inkludera endast roller som är tydligt relaterade till den position du försöker fylla för att göra det enklare för arbetsgivare att hitta dina huvudsäljande punkter. Kom ihåg: Ett CV är inte en omfattande lista över din arbetshistoria.
  • Om du till exempel ansöker om ett jobb i IT-stöd och har 10 års erfarenhet av fältet, slösa inte utrymme på ditt CV genom att inkludera en livräddande position du höll på college.
  • Ett undantag är för de nya på arbetskraften. Om du ansöker om ditt första jobb, är du välkommen att inkludera så många erfarenheter som möjligt i ditt CV (inklusive utbildning, klubbledaresroller och volontärpositioner) för att visa din arbetsetik.
  • Om du är helt ny på ett visst område men har haft orelaterade jobb tidigare, kan du inkludera förkortade listor, inklusive ditt företag, titel och anställningsdatum. På så sätt kommer potentiella arbetsgivare att förstå vad du gjorde tidigare (och varför du inte har ett ton erfarenhet), men du sparar utrymme för mer relevanta klubbar, aktiviteter och utbildning.
  • Bild med titeln Bestäm vad du ska lämna ditt CV steg 3
    3. Utesluta kortsiktiga roller som inte talar med dina prestationer. Om du hämtade särskilt värdefulla färdigheter eller relevant erfarenhet på kortsiktigt läge, kan du säkert inkludera den rollen i ditt CV. Men om du hade ett jobb för färre än 3 månader och det är inte särskilt relevant för den roll du ansöker om, kan det ta upp värdefulla fastigheter på ditt CV och eventuellt få dig att se obestämd.
  • Återigen är det mer acceptabelt för studerandespositionssökande att inkludera kortsiktiga roller i sina CV för att bulka upp sin erfarenhet av erfarenhet.
  • Bild med titeln bestämmer vad du ska lämna av ditt CV steg 4
    4. Ta bort de flesta praktikplatser efter att du har haft några jobb på fältet. Om du är längre i din karriär, kommer rekryterare att vara mer intresserade av din heltidsarbetshistoria än dina tidigare praktikplatser. Efter ditt första eller andra jobb är de enda praktikplatserna du bör hålla på ditt CV de som är särskilt imponerande (en praktik med Vita huset) eller lägga till omedelbart värde till din kandidatur (till exempel en praktikplats som hanterar en specifik och relevant databas).
  • Om du är en student, ny till arbetskraften, eller byte karriärer, kan du ha en begränsad professionell arbetshistoria på det område du ansöker om. I dessa fall är det bra att inkludera relevanta praktikplatser.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV-steg steg 5
    5. Tänk noga med att inkludera roller du lämnade på fattiga termer. Medan du inte behöver (och i allmänhet inte bör) inkludera dina skäl för att lämna tidigare positioner på ditt CV, bör du vara medveten om att potentiella arbetsgivare kan kontakta dina tidigare företag för att fråga om dig. Om du lämnade en tidigare roll på särskilt dåliga villkor eller har andra skäl att misstänka din tidigare chef kan dålig mun om du får chansen, är det helt bra att lämna det jobbet av ditt CV.
  • Om du spenderade mindre än ett år i den roll du hellre inte skulle inkludera kan du ta bort det från ditt CV och "dölja" gapet genom att ange datum för alla jobb per år, snarare än månad (ex. 2012-2014).
  • Om du spenderade mer än ett år på ett jobb, men det kan vara knepigt att ta av det från ditt CV utan att lämna ett märkbart gap i anställning. I dessa fall kan det vara bättre att lämna rollen på ditt CV och ha en intervjuhistoria redo att gå om hur du lärde dig av erfarenheten.
  • Metod 2 av 4:
    Utelämna onödiga sektioner
    1. Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV-steg 6
    1. Byt ut vaga objektiva uttalanden med en skräddarsydd professionell sammanfattning. I stället för att beskriva vad du söker i en roll med en "mål" avsnitt, välja istället för en professionell sammanfattning som berättar för den potentiella arbetsgivaren hur värdefull du kan vara för sitt företag med tanke på dina kvalifikationer. Håll den här inledande sektionen Punchy och kortfattat med högst 3-5 meningar.
    • Till exempel kan en ny högskoleexamen innehålla: "Jag är en nyhetsstudier Graduate som just avslutat en praktik med Metropolitan Museum of Art`s Collections Department. Jag har lett utvecklingen av nya utställningar på flera lokala husmuseer och skriver en populär blogg som kallas museer för framtiden. Jag är ivrig att hjälpa en liten institution att dokumentera sina samlingar och skapa mer interaktiva utställningar."
    • Ett undantag skulle vara om du byter fält. I det här fallet kan det vara till hjälp att inkludera en kortfattad översikt över dina mål när det gäller att byta karriärspår. Till exempel, "erfarna personal specialist som är intresserade av att tillämpa min projektledning och kundservice färdigheter till nya utmaningar i företags-till-affärskonsult."
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV steg 7
    2. Håll referenser på ett separat dokument. Referenser är i allmänhet inte nödvändiga vid den första etappen av applikationsprocessen och kan därför slösa bort värdefullt utrymme på ditt CV. Om jobbet skickar specifikt begär referenser och kontaktuppgifter under den ursprungliga applikationsprocessen, kan du i allmänhet inkludera detta på en ytterligare sida.
  • Du kan också ta bort linjer som "Referenser tillgängliga på begäran."Arbetsgivare vet att om du vill ha jobbet, ger du dem med referenser om och när du är frågad.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV-steg 8
    3. Ta ut några bilder av dig själv. Om du inte är en modell eller skådespelare och din karriär kräver en professionell headshot, borde du lämna fotografier av ditt CV. Arbetsgivare bör göra sina beslut uteslutande på dina kvalifikationer snarare än ditt utseende. Faktum är att vissa rekryterare automatiskt tar bort CV som innehåller en headshot eftersom de inte vill bli anklagade för diskriminering baserad på etnicitet, kön, ålder eller utseende.
  • Metod 3 av 4:
    Ta bort nonessentiella detaljer
    1. Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna av ditt CV-steg 9
    1. Omitera din fullständiga adress, speciellt för out-of-state-jobb. Eftersom de flesta jobbsökningar utförs online snarare än genom snigelpost, är det onödigt att inkludera din fullständiga adress. Om du försöker flytta för arbete, ska du ta bort all platsinformation från ditt CV. Om du ansöker om ett jobb nära ditt hem kan det vara till hjälp att inkludera din stad, stat och postnummer för att visa att du är en lokal kandidat.
    • Inklusive din fullständiga adress på ditt CV är inte bara onödigt - det kan också vara en säkerhetsrisk, speciellt om du laddar upp eller skickar ditt CV online.
  • Bild med titeln bestämmer vad du ska lämna ditt CV steg 10
    2. Lämna av ditt examensdatum om det är mer än 15 år i det förflutna. Inklusive ditt examensdatum när du Lägg till din examen på ett CV kan medvetet eller omedvetet orsaka rekryterare att diskriminera dig baserat på din ålder. Men inklusive ett examensår kan ibland vara till hjälp för dem med mindre erfarenhet, eftersom det kommer att förklara för rekryterare varför du inte har en längre anställningshistoria.
  • Oavsett när du tog examen är det inte nödvändigt att inkludera det datum du startade din examen.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna av ditt CV-steg 11
    3. Ta bort din GPA några år efter examen. Det anses allmänt bra att inkludera din GPA för de första åren efter att du har avslutat gymnasiet eller högskolan, speciellt om det är 3.5 eller högre. För de senaste kandidaterna kan en hög GPA visa arbetsetik, intelligens och köra. Men när du är 3 år, anses inte betyg som är lika relevanta för arbetsprestanda och din GPA ska tas bort från ditt CV.
  • Om du har en högskoleexamen, ska du typiskt ta bort alla referenser till gymnasiet från ditt CV. Men om du har en magisterexamen eller doktorand, bör du fortfarande inkludera din grundutbildning. Var noga med att lista mästarens eller doktorsexamen först.
  • När du har jobbat i några år, bör du också pare ner dina roller och prestationer från college. Det kan till exempel vara dags att utelämna ditt medlemskap i ett klubbsportlag eller sororitet, men behålla mer imponerande prestationer som höga heder (som Summa Cum Laude) eller en utsedd position på en urvalskommitté.
  • Bild med titeln bestämmer vad du ska lämna ditt CV steg 12
    4. Bli av med icke-professionella personuppgifter. Ditt CV bör inte innehålla information som din ålder, kön, höjd, vikt, religion, politisk anslutning eller födelseort. I USA är det faktiskt olagligt för arbetsgivare att be om många av dessa personuppgifter. För att undvika diskriminering och se till att du bedöms utifrån din erfarenhet och kvalifikationer, lämna dessa detaljer av.
  • Inklusive denna information om ditt CV kan också utgöra en säkerhetsproblem om du skickar ditt CV online.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna av ditt CV steg 13
    5. Lämna ut skäl för att lämna ditt tidigare jobb. Ditt CV är inte platsen att ta upp varför du övergår från tidigare företag. Ta bort alla uttalanden som försöker förklara varför du lämnade en viss roll och adressera det här ämnet i intervjun om det kommer upp.
  • Metod 4 av 4:
    Att vara strategisk om färdigheter och hobbyer
    1. Bild med titeln bestämmer vad du ska lämna ditt CV steg 14
    1. Utesluta grundläggande datorkunskaper som "email" eller "skrivning."Vid denna tidpunkt anses inte färdigheter som e-post, typing och Microsoft Word inte vara differentiatorer: de förväntas. Om du inkluderar för många av dessa färdigheter kan potentiella arbetsgivare tro att du försöker padda ditt CV. Om inte jobbposten begär specifikt dessa färdigheter, överväga att ta bort dem från ditt CV.
    • Ett undantag för detta skulle vara om du är skicklig i en mycket specifik praxis med hjälp av grundläggande datorprogram. Om du till exempel har erfarenhet av att skapa vissa typer av databaser i Microsoft Excel och vet att de skulle användas i den position du ansöker om, skulle det säkert vara värt att inkludera i din kompetensavsnitt.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna av ditt CV steg 15
    2. Avstå från att lista mjuka färdigheter som "kommunikation" eller "ledarskap."Även om många arbetsgivare letar efter dessa talanger, inte listar dem i din kompetenssektion, misslyckas ofta med att göra en inverkan. Istället, ge bevis genom att visa hur du tillämpade dessa färdigheter i beskrivningar av din tidigare arbetslivserfarenhet.
  • Till exempel, snarare än att notera "multitasking" som färdighet, kan du skriva något som "ledde flera samtidiga projekt genom att slutföra en 80% ökning av försäljningen" under en relevant position.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV-steg 16
    3. Lämna av språk Du är inte bekväm att tala. Inklusive språkkunskaper i ditt CV kan vara imponerande - speciellt om de är relevanta för rollen. Men om du inte är bekväm med en konversation eller läsning och skriver på det språket, borde du lämna det av ditt CV. I värsta fall kan din rekryterare försöka engagera dig i konversation på det språket under intervjun, vilket kan få dig att se inkompetent eller otrevligt.
  • Om du känner dig starkt om att lista ett språk du inte är flytande, kan du välja att inkludera den tillsammans med en kompetensnivå. Om du till exempel kan ha grundläggande samtal på spanska men inte är bekväma att genomföra affärsverksamhet på det språket, kan du inkludera "spanska mellanliggande" i ditt CV. Om din färdighetsnivå är under mellanliggande, inkludera inte språket alls.
  • Bildtiteln bestämmer vad du ska lämna ditt CV-steg 17
    4. Lista endast hobbyer som är relevanta för positionen. Medan de flesta arbetsgivare tar personlighet och kulturell passform när de anställer, letar de i allmänhet inte efter den typen av information om ditt CV. Spara några hobbyer som inte är direkt tillämpliga på rollen för intervjun och istället använda ditt CV för att lyfta fram yrkeskvalifikationer.
  • I vissa fall kan dina hobbyer och intressen ge dig färdigheter som är relevanta för positionen. Dessa kan och bör inkluderas på ditt CV som antingen "hobbyer" eller "färdigheter."Till exempel, om du ansöker om en position i marknadsföring och njut av att göra grafisk design på fritiden, kan det vara till hjälp att lägga till det i ditt CV.
  • Tips

    Återuppta standarder kan variera från land till land, så var noga med att göra lite forskning om vad som vanligtvis ingår i ett CV i det land där din potentiella arbetsgivare är belägen. Till exempel, i U.S., återupptagna bör i allmänhet inte innehålla referenser, bilder eller personuppgifter som civilstånd, födelsedatum och personnummer - men det kanske inte är fallet på andra ställen.
  • Lämplig återupptagningslängd varierar men i allmänhet desto mer kortfattat. De med mindre än 10 års erfarenhet bör typiskt sträva efter ett 1-sidigt CV, medan de med mer än 10 års erfarenhet eller tekniska / tekniska färdigheter kan använda ett 2-sidigt CV. Arbetssökande med verkställande ledningsupplevelse eller omfattande akademiska publikationer och presentationer kan behöva ett 3-sidigt CV.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande