Hur man skapar ett cv för en tonåring

Söktlösning kan vara en spännande men angelägen tid för en tonåring, speciellt om det är en tonårs första jobb. Om du är en tonåring som börjar ansöka om deltid eller säsongsarbete, eller om du hjälper en tonåring, kan du behöva vara kreativ om att notera jobbupplevelse till potentiella arbetsgivare.

Steg

Del 1 av 3:
Börjar ett CV
  1. Bilden med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 1
1. Vara förenlig med formatering av val. Ett fast format är ett måste för ett CV. Om du är en tonåring kan du ha begränsad erfarenhet av CV-format. Oavsett val du gör, behåll dem konsekventa hela.
  • Gör val om hur man beskriver din upplevelse. Återupptar brukar lista dina jobbtitlar följt av förklaringar av dina uppgifter. Du kan använda korta stycken eller punktpunkter för att förklara erfarenhet, men du bör hålla den metod du använder konsekvent hela. Om du förklarar dina uppgifter för ett jobb i punktform, bör alla dina arbetsuppgifter listas på det sättet.
  • Vissa delar av ett CV kommer att vara i fetstil eller kursiv att uppmärksamma en jobbtitel, skola eller arbetsplats. Se till att alla val du gör om att markera ord är konsekventa. Till exempel, säg att du väljer att lista ett av dina jobb så här: Server, Emmas grill. För resten av ditt CV bör du ha dina jobbtitel med fetstil och namnet på dina arbetsplatser i kursiv.
  • Teckenstorlek och avstånd bör också vara enhetliga hela. Till exempel kan du alltid använda storlek 12 teckensnitt för att lista en jobbtitel och storlek 10 för din arbetsplats och arbetsbeskrivningar.
  • Bilden med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 2
    2. Håll ditt CV till en enda sida. I allmänhet bör ditt CV inte gå över en enda sida. Ibland kan människor som har varit på samma fält lång sikt ha ett längre resume som går över en enda sida, men som en tonåring som du bara börjar i branschen, så du borde hålla dig återuppta till en sida.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 3
    3. Välj ett format. Du måste välja ett format för ditt CV. Återupptagna är utformade på olika sätt och det finns inga hårda och snabba regler för formatering. Men val du gör bör vara lätt att läsa för potentiella arbetsgivare.
  • Alla återupptagningar ska innehålla en rubrik på toppen som innehåller ditt namn och grundläggande kontaktinformation. Texten här bör vara större än den andra texten på sidan.
  • Återuppta teckensnitt ska vara professionella i utseende och lätt att läsa. Alltför blinkande, kursiva teckensnitt är en dålig idé för återupptagning. Håll dig till teckensnitt som Calibri, Arial, Georgie, Times New Roman och Other Lätt att läsa, Formella teckensnitt.
  • Färg kan användas lätt i ett CV och kan hjälpa dig att stå ut. Du kan lägga till färg till rubriker som "Erfarenhet," "Utbildning," och "Ytterligare meriter." Färgen bör dock vara mörkare nyanser av primära färger som djupa blues och purpur. Undvik svårt att läsa nyanser, som gula eller prickiga, neonfärger som lime greener och heta pinks.
  • Vissa återupptar, speciellt om du arbetar i ett kreativt fält, kan använda mer kreativ formatering. Browsing Creative Currumes på Pinterest och Flickr kan ge dig idéer om ett unikt format. Men du borde sträva efter att hålla ditt CV läsbar och professionell över något annat. Också, som en tonåring, kan du sakna erfarenhet och en potentiell arbetsgivare kan se mer hård på ett kreativt utformat CV, eftersom de kan se det som ett sätt att dölja en liten arbetshistoria.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 4
    4. Lägg till grundläggande kontaktinformation. Alla återupptagningar bör innehålla viss grundläggande kontaktinformation. Se till att du inkluderar följande information någonstans nära toppen av ditt CV:
  • Inkluder ditt namn, som ska skrivas i större utskrift än andra delar av CV.Du vill ha namnet att vara någonstans längst upp på sidan, som fungerar som en rubrik ovanför den andra texten.
  • Under ditt namn, inkludera din adress, hemtelefonnummer och e-postadress. Använd ett professionellt ljudande e-post, som använder ditt fullständiga namn istället för ett smeknamn eller något informellt. Du bör också se till att alla röstmedelshälsningar du har på din telefon är professionella om du saknar ett samtal om ett jobb.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 5
    5. Inkludera ett mål. Medan målen blir mindre och mindre populära för återupptagna, om du är en tonåring är det fortfarande en bra idé att inkludera några meningar om dina karriärmål.
  • Ett mål bör komma i form av en 2 till 3 linjeka stycke som säger vad du vill göra professionell och varför du skulle vara bra på den.
  • Försök att vara så specifik som möjligt. Undvik uttalanden som, "Mitt mål är att få en position i mitt valda fält. Jag vill använda mina färdigheter och utbildning för att fortsätta min erfarenhet. jag arbetar hårt." Detta berättar inte riktigt din arbetsgivare något specifikt för dig. Fråga dig själv, "Vad är mina specifika färdigheter? Vad kan jag ta med till denna position?" Som det mer specifika desto bättre är det en bra idé att snabbt skriva om ditt mål för varje jobb du ansöker om, catering det till den arbetsgivarens specifika önskemål och behov.
  • Till exempel, säg att du alltid har varit intresserad av politik och försöker få en sommar praktik med en politisk kampanj. Ett bra mål för det jobbet skulle vara något som, "Jag är en långvarig kampanjvolontär med 3 års erfarenhet av kampanjarbete. Jag letar efter att bryta sig in i en politisk karriärväg genom att främja min erfarenhet av insamling, reklam och generell kampanjhantering."
  • Del 2 av 3:
    Lägger till din skicklighet
    1. Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 6
    1. Inkludera din utbildningsnivå. Eftersom tonåringar ofta har liten erfarenhet bortom sin gymnasieutbildning, inkludera ett avsnitt som beskriver vår utbildning på toppen av ditt CV.
    • Börja med din senaste skola och arbeta dig tillbaka. Men du borde inte gå hela vägen tillbaka till grundskolan. Ange bara din högskola, om du är inskriven, och din gymnasieutbildning.
    • Om du har uppmanat några heder under gymnasiet eller högskolan är det en bra idé att lista dem. Saker som hedersrullen, hedershögskolan, eller dekanens lista talar med en stark arbetsetik. Om du har en särskilt hög GPA kanske du vill lista det också.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 7
    2. Lägg till arbetslivserfarenhet kreativt. Ofta har tonåringar ännu inte ett riktigt jobb eller deras arbetslivserfarenhet är mycket begränsad. Det finns dock sätt att kreativt presentera arbetslivserfarenhet på ett sätt som visar en stark färdighetssätt även om arbetslivserfarenhet är begränsad.
  • Lista formellt eller informellt volontärarbete, barnpassning, Eller någon trädgårdsarbete, hundvandring eller andra sysslor du kanske har gjort för släktingar eller grannar för pengar. Även om dessa inte är mycket formella jobb som kräver en stor färdighetssats talar det faktum att du utförde dem på ett något regelbundet sätt till en stark arbetsetik och god tidshanteringsförmåga.
  • Låglön, deltidsjobb kanske inte verkar som mycket, men att nämna saker som servitris eller detaljhandel kan se bra ut om du lyfter fram hur sådana jobb hjälpte dig med interpersonell kommunikation. Fokusera på hur du pratade med och hjälpte kunder och den stora mängd information du var tvungen att hantera.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 8
    3. Använd dina ord klokt. Använd CV "buzz ord" När du listar de jobb du har hållit. Buzz-ord är ord som används vid återupptagna för att göra arbetslivserfarenheten verkar imponerande för att hjälpa till att få en arbetsgivares öga.
  • Online kan du hitta listor över återuppta buzzwords som hjälper till med dina chanser att få det jobb du vill ha. Saker som klassificerade, analyserade, underlättade, samlade, utvärderade, beräknade, utbildade och utformade är bara ett litet exempel på de typer av ord som ser bra ut på ett CV.
  • Att använda Buzzwords kan göra jobb verkar imponerande och betona de överlåtbara färdigheterna som du fått från grundläggande arbetstillfällen. Om du servitris på helgen i gymnasiet, kan en bra punktpunkt för din arbetsbeskrivning vara "Interagerade artigt med flera kunder på en nattlig basis, upprätthålla en positiv offentlig bild för verksamheten."
  • Specifikationer är också viktiga. Arbetsgivare älskar det när uppgifterna kvantifieras. Säg att du är en junior i gymnasiet och tillbringade sommarutbildningen mellanskolestudenter i matte. Istället för att säga "Tutored studenter varje vecka," kan formuleras på ett mer imponerande sätt och på ett sätt som kvantifierar ditt arbete. Till exempel, "Tutorerad en roterande grupp av 6 till 7 studenter på två veckor, vilket överför koncept av grundläggande algebra och geometri på ett åldersframt sätt."
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 9
    4. Ange några speciella färdigheter eller prestationer. Medan du kan vara spottig på den faktiska arbetslivserfarenheten, med en sektion med titeln något som "Prestationer och heder" kan hjälpa dig att markera imponerande icke-arbetsrelaterad information.
  • Om du någonsin har vunnit några tävlingar eller utmärkt i en extracurricular-aktivitet, skulle det vara en bra sak att lägga till i ett CV.
  • Att vara kaptenen i ett lag, spela en sport, med ett band eller driva en blogg med lämpligt innehåll är alla saker som är imponerande för arbetsgivare, eftersom de visar en kapacitet för ledarskap och initiativ.
  • Om du är en högskolestudent, lista några stipendier du fått. Att lägga tonvikt på höga betyg och goda studiefärdigheter visar att du är en hård arbetare och skulle ansöka om ett jobb om anställt.
  • Del 3 av 3:
    Ställa in dig själv ifrån varandra
    1. Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring steg 10
    1. Hitta två referenser. Referenser är en bra sak att inkludera på ett CV för en tonåring. Som erfarenhet kan det saknas, är det viktigt att ha ett par människors våga för din arbetsdjur som är avgörande för att sätta sig ifrån varandra.
    • Referenser bör vara människor som kan prata med din färdighetsuppsättning. Välj lärare, tidigare chefer, personer du har jobbat med volontärarbete, tränare, musikinstruktörer, eller till och med en familjevän som är känd för dig länge.
    • Du bör undvika att notera vänner eller släktingar, eftersom det kan se oprofessionellt.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 11
    2. Betona din arbetsetik. Om din upplevelse är begränsad, det finns sätt att betona din arbetsetik ändå. Arbetsgivare kan vara tveksamma att anställa oerfarna arbetstagare, men de kan ta en chans på dig om du verkar vara en hård arbetare.
  • Fokusera på dina akademiska prestationer. Om du inte har haft mycket praktisk erfarenhet, men där en hög värk när det gäller betyg och testresultat, kan det imponera på en arbetsgivare.
  • Är du skicklig med någon programvara? Många högskole- eller gymnasieskolor täcker mjukvaror som kan vara viktiga för vissa jobb. Om du är skicklig i något som Photoshop eller Adobe Illustrator, lista det här.
  • Om du talar ett andra språk kan det också imponera på arbetsgivare. Även bara med konversationsförmåga på spanska eller franska på grund av gymnasiet kan se bra ut på ett CV.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 12
    3. Använd rätt grammatik, stavning och skiljetecken. Ett bra CV bör vara fri från stavning och grammatiska fel. Se till att du korrekturläsningen noggrant. Du borde också ha någon annan läs över ditt CV för dig att se till att du fångade alla fel. Ibland, om du arbetar med ett dokument under lång tid tenderar du att få typo blinda och sakna uppenbara fel.
  • Bild med titeln Skapa ett CV för en tonåring Steg 13
    4. Skräddarsy ditt CV för olika jobb. Du bör inte skicka ut samma CV för varje jobb du tillämpade på. Försök att skräddarsy ditt CV för att passa en mängd olika positioner. Om du ansöker om ett grundläggande arbetsjobb, behåll din erfarenhet med saker som servitris och gårdsarbete. Om du ansöker om praktik, skift fokuserar på frivillig erfarenhet, akademisk prestation och relevant kurs.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du skapar ett CV för en tonåring föredrar vissa företag att du fyller i ansökningsblanketter på deras hemsida, eller inkluderar bifogade e-post eller elektroniska filer. Följ varje arbetsgivares specifika instruktioner.
  • Att skriva ett CV för en tonåring borde vara en kooperativ process. Om du är en vuxen som försöker hjälpa, få din tonåring som är inblandad för att hjälpa till att utveckla det oberoende som behövs på en konkurrenskraftig arbetsmarknad.
  • Inkluderar välrenommerade referenser som inte är medlemmar i den närmaste familjen. Brev av rekommendation från lärare, tidigare arbetsgivare och offentliga tjänstemän kan imponera på potentiella arbetsgivare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande