Hur man är en bra förälder

Att vara förälder kan vara en av de mest givande och uppfyllande erfarenheterna av ditt liv, men det betyder inte att det är lätt. Oavsett vilken ålder dina barn är, är ditt arbete aldrig gjort. För att vara en bra förälder måste du balansera att ditt barn känner sig älskad, samtidigt som de hjälper dem att lära sig skillnaden mellan rätt och fel. Även när det är svårt, fortsätt bara göra ditt bästa för att skapa en vårdande miljö där dina barn kan utvecklas till självsäker, oberoende och omtänksamma människor.

Steg

Del 1 av 4:
Skapa en kärleksfull miljö
  1. Bild med titeln vara en bra förälder steg 1
1. Ge ditt barn gott om kärlek. Göra ett försök att skapa ett starkt fysiskt och emotionellt band med ditt barn under hela sin barndom. En varm touch eller ett slags ord kan låta ditt barn veta hur mycket du verkligen bryr dig om dem. Här är några sätt att visa kärlek och tillgivenhet:
  • Ge ditt barn en kram, en kyss på kinden, stor kram, eller till och med bara en varm beröring på axeln för att visa uppmuntran och uppskattning.
  • Berätta för dem att du älskar dem varje dag, även om du är upprörd med dem.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 2
    2. Älska dina barn ovillkorligen. Tvinga inte dem att vara som du tror att de borde vara för att tjäna din kärlek. Låt dem veta att du alltid kommer att älska dem oavsett vad.
  • Till exempel kan du hoppas att ditt barn kommer att vara atletiskt. Om de inte är riktigt intresserade av sport, är det dock viktigt att låta dem veta det är okej, och arbeta med dem för att hitta en aktivitet som bättre passar deras intressen.
  • På samma sätt, gör inte ditt barn dåligt om det tar dem ett tag att värma upp till människor, även om du är väldigt utåtriktad.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 3
    3. Betona vikten av erfarenheter över leksaker. Leksaker kan underhålla ditt barn ett tag, men de kommer aldrig att låta dem känna sig älskade och omhändertagna som en uppmärksam förälderburk. Istället, ta tid att ta ditt barn för att göra roliga saker - även något så enkelt som att äta en glasskon i parken kan skapa ett ljuvt minne som kommer att vara mycket längre än någon leksak.
  • Även bara liggande på golvläsningen tillsammans kan vara en bra bindningstid för dig och dina barn.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 4
    4. Beröm dina barn för sina prestationer. Hjälp dina barn att känna sig stolta över sina prestationer och bra om sig själva. När de gör något bra, låt dem veta att du har märkt och att du är väldigt stolt över dem. Om du inte ger dem det förtroende som de behöver vara ute i världen på egen hand, så kommer de inte att känna sig bemyndigade att vara oberoende eller äventyrliga.
  • Vara specifik i ditt beröm för att låta dem veta exakt vad som uppskattas. Till exempel, istället för att säga, "Bra jobbat!" Du kanske säger, "Du gjorde bra att vända med din syster medan du spelade," eller "Tack för att du har rengjort leksakerna efter att ha spelat med dem!"
  • Gör det till en punkt att berömma dina barns prestationer och gott beteende mer än deras naturliga talanger. Det hjälper dem att lära sig att värdera en hård utmaning.
  • Försök att få vana en vana att lova dina barn oftare än du ger dem negativ feedback. Även om det är viktigt att berätta för dina barn när de gör något fel, är det också viktigt att hjälpa dem att bygga en positiv känsla av själv. Dessutom, om du fokuserar för mycket på dåligt beteende, kan dina barn agera mer som ett sätt att få din uppmärksamhet.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 5
    5. Undvik att jämföra dina barn till andra, särskilt syskon. Varje barn är individuellt och unikt, så fira deras skillnader. Om du ständigt jämför ditt barn till andra barn kan det få dem att känna att de aldrig kan vara tillräckligt bra i dina ögon. Det kan till och med hålla dem tillbaka från att hitta framgång senare. I stället för att jämföra dem med andra barn, hjälpa dina barn att lära sig att träffa mål på sina egna villkor och uppmuntra dem att följa den väg som fungerar för dem.
  • Att jämföra ett barn till sina syskon kan leda dina barn att utveckla en rivalitet. Försök att vårda ett kärleksfullt förhållande mellan dina barn, inte en konkurrenskraftig.
  • Visa inte favoritism mellan dina barn, antingen - om de argumenterar, var rättvist och neutralt.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 6
    6. Ge dina barn din fulla uppmärksamhet när de pratar. Det är viktigt att ha öppen kommunikation med dina barn, så var noga med att du tar dig tid att sluta och lyssna när de kommer till dig med frågor eller problem. Dessutom uttrycker intresse för dina barn och involverar dig själv i sitt liv. Detta kommer att bidra till att skapa en atmosfär där dina barn kan komma till dig med ett problem, men stor eller liten.
  • Öva aktivt lyssnande med dina barn så att de vet att du är uppmärksam på dem. Titta på dem medan de pratar med dig och visar dem du följer med att nicka och göra bekräftande uttalanden, till exempel "Uh va," "jag förstår," eller "Fortsätt." När det är din tur att prata, parafrasera vad du hörde dem säga innan du svarar. Till exempel kan du säga, "Det låter som om du säger att den här veckans chorelista är orättvist."
  • Försök att ställa in en viss tid för att prata med varje barn varje dag. Detta kan vara före sänggåendet, vid frukost, eller under en promenad efter skolan. Behandla den här gången som helig och undvik att kontrollera din telefon eller bli distraherad.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 7
    7. Gör en-på-en-tiden för varje barn. Det är verkligen viktigt för barn att känna att de är viktiga för sina föräldrar, så avsiktligt carve tid att spendera med var och en av dina barn. Under den tiden planerar du något roligt att göra tillsammans, som att gå en promenad, få ett mellanmål eller sätta ihop ett pussel. Medan du gör det, ge ditt barn din fulla uppmärksamhet - prata med dem och lyssna på vad de måste säga. Även bara tillfälligt spendera tid tillsammans kan vara riktigt meningsfullt för dem.
  • Försök att dela din tid lika om du har mer än ett barn. Men kom ihåg att du inte behöver göra samma sak med var och en-kanske en av dina barn älskar rullskridskoåkning, till exempel, medan den andra skulle vara lyckligast med en resa till biblioteket.
  • Vara förlovad med sitt skolarbete också. Till exempel, när du kan, försöka delta i skolfunktionerna, göra läxor med dina barn och övervaka sina betyg för att få en känsla av hur de gör i skolan.
  • Var försiktig så att du inte stiger eller kväver dina barn, men ge dem tid för sig själva. Du vill att de ska känna att din tid tillsammans är speciell, inte som om de är tvungna att spendera tid med dig.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 8
    8. Respektera ditt barns integritet att bygga förtroende. Låt dina barn känna att när de kommer in i sitt rum kommer ingen att titta igenom sina lådor eller läsa deras dagbok. Detta kommer att lära dem att hedra sitt eget utrymme och respektera andras integritet. Det kommer också att ge dem en känsla av stabilitet, och det kommer att hjälpa till att bygga förtroende mellan er två.
  • Tillåta ditt barn att behålla sitt personliga utrymme och acceptera att det är normalt för dem att ibland hålla hemligheter från dig, särskilt när de blir äldre. Du kan balansera detta genom att ha en öppen dörrpolicy så att de kan närma dig om de behöver hjälp med ett problem.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 9
    9. Var där för milstolpen. Du kan ha ett hektiskt arbetsschema, men du borde göra allt du kan för att vara där för de viktiga stunderna i dina barns liv, från sina ballettrekrävningar och födelsedagar till deras gymnasieutbildning. Kom ihåg att barn växer snabbt och att de kommer att vara på egen hand innan du vet det. Din chef kan eller kanske inte kommer ihåg att du missade det mötet, men ditt barn kommer säkert att komma ihåg att du inte deltog i spelet de var i.
  • Om något händer och du måste sakna en viktig milstolpe, låt ditt barn veta att du är verkligen ledsen att du saknade det och gör det upp till dem med en speciell fest. Till exempel, om du inte kan ta ditt barn till klassen på skolans första dag, kan du fira genom att plocka upp sin favoritmiddag och en speciell efterrätt den natten.
  • Del 2 av 4:
    Vara en bra disciplinär
    1. Bild med titeln vara en bra förälder steg 10
    1. Genomdriva rimliga regler och konsekvenser. Skapa en lista över hushållsregler som hjälper dina barn att leda ett lyckligt, produktivt liv. Se till att dessa regler är lämpliga för ditt barns ålder. Kom ihåg att dina regler och riktlinjer ska hjälpa ditt barn att utvecklas och växa, men de borde inte vara så strikta att de känner att de inte kan göra någonting rätt.
    • Till exempel, om du har ett yngre barn, kan du ha regler som "Gå inte ut utan en vuxen," med konsekvensen att vara jordad inomhus om de bryter den här regeln. För äldre barn kan du ställa regler om att hjälpa runt i huset, och du kan ta bort ett privilegium som skärmtid om de inte gör sina sysslor.
    • Lyssna på ditt barns feedback om de regler de måste följa, men kom ihåg-du är föräldern. Barn behöver gränser. Ett barn som har fått uppför sig som de kommer att kämpa i vuxenlivet när de måste lyda samhällets regler.
    • Undvik alltför hårda former av straff, och gör aldrig någonting som innebär att fysiskt skadar ditt barn - förutom att vara missbrukande, det kan faktiskt göra beteendeproblem värre.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 11
    2. Vara förenlig med dina regler. Även om det kan vara svårt ibland är det viktigt att genomdriva samma regler hela tiden. Försök att inte låta ditt barn manipulera dig till att göra undantag. Om du låter ditt barn göra något som han eller hon inte ska göra bara för att han eller hon kastar en tantrum, visar det här att dina regler är brytbara.
  • Om ditt barn känns som att dina regler är brytbara, kommer de inte att ha ett incitament att hålla fast vid dem.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 12
    3. Styr ditt humör så mycket du kan. Det är viktigt att försöka vara så lugnt och rimligt som möjligt när du har att göra med dina barn, även om de är felaktiga. Självklart kan det här vara en ganska utmaning, speciellt när dina barn agerar eller bara kör dig upp på väggen, men om du känner dig redo att höja din röst, ta en paus och ursäkta dig, eller åtminstone låt dina barn veta att du börjar bli upprörd.
  • Vi förlorar alla våra Tempers och känner sig ur kontroll, ibland. Om du gör eller säger något du ångrar, borde du be om ursäkt för dina barn, så att de vet att du har gjort ett misstag. Att lära dem att be om ursäkt och erkänna när de var fel är en viktigare lektion än att vara som du alltid är perfekt.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 13
    4. Var en enad front med ditt barns andra förälder. Om du lyfter dina barn med någon annan är det viktigt att dina barn tycker om dig som en united front-två-personer som båda kommer att säga "ja" eller "Nej" till samma saker. Om dina barn tycker att deras mamma alltid kommer att säga ja och deras far kommer att säga nej, då kommer de förmodligen att lära sig att spela av det för att få det de vill ha.
  • Det betyder inte att du båda måste komma överens med 100% om allt som har att göra med barnen. Men det betyder att du ska arbeta tillsammans för att lösa problem som involverar barnen, istället för att vara pitted mot varandra.
  • Försök att inte argumentera med din make eller medförälder framför barnen. Barn kan känna sig osäkra och rädda när de hör sina föräldrar bickering. Istället, försök att visa dem att när människor inte håller med, kan de diskutera sina skillnader fredligt.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 14
    5. Skapa ett disciplinerat schema för att hålla din familj organiserad. Dina barn borde känna att det är en känsla av order och en logik till saker i sitt hushåll och i sitt familjeliv. Detta kan hjälpa dem att känna sig trygga och i fred, vilket kan hjälpa dem att leva ett lyckligt liv både i och utanför sitt hem. Ett bra sätt att göra detta är att hålla ett vanligt schema. Till exempel borde du ha satt säng och väckningstider, servera måltider på ungefär samma tid varje dag och planera en tid för saker som läxor och leka. Här är några sätt att du kan beställa för dina barn:
  • Fortsätt med din egen hygien, som duscha och bry sig om dina tänder och lär ditt barn att detsamma förväntas av dem.
  • Uppmuntra ansvaret genom att ge dina barn regelbundna jobb eller sysslor att göra som en del av deras rutin.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 15
    6. Kritisera ditt barns beteende, inte ditt barn. Om ditt barn är felaktigt, låt dem veta att du inte gillar deras handlingar. Bekräfta dem dock att du fortfarande älskar och bryr sig om dem, även om du inte är nöjd med det beteendet. På det sättet är de mer benägna att känna att de kan ändra hur de agerar, medan de fortfarande känner sig älskade och stödda.
  • Till exempel, om du fångar ditt barn för sin syskon, säg inte, "Du är så dålig!" Istället, säg något som, "Det är skadligt att ringa folk namn, så jag tror att du borde be om ursäkt till Anna."
  • Vara assertiv men ändå snäll när du påpekar vad ditt barn har gjort fel. Vara sträng och seriös, men inte korsa eller menar, när du berättar för dem vad du förväntar dig.
  • Om de misshandlar offentligt, ta bort dem, och skälla dem privat. På det sättet kommer du inte att lägga till förlägenhet i mixen.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 16
    7. Placera inte orimliga förväntningar på ditt barn. Försök att inte få ditt barn att känna att de måste vara perfekta eller att leva upp till din uppfattning om vad perfekt ska vara. Till exempel, tryck inte på ditt barn för att få perfekta betyg eller vara den bästa spelaren på hans fotbollslag. Istället uppmuntrar goda studievanor och bra sportsmanship, och låt ditt barn sätta i den ansträngning som de kan.
  • Om du agerar som om du bara förväntar dig det bästa, kommer ditt barn att känna att de aldrig kan mäta, och kan till och med rebellera i processen.
  • Var tydlig om vad du förväntar dig av ditt barn. Till exempel borde du säga, "Vänligen sätt på dina skor," hellre än, "Vi måste lämna, borde du inte ha dina skor på nu?"
  • Del 3 av 4:
    Att hjälpa ditt barnbyggnadskaraktär
    1. Bild med titeln vara en bra förälder steg 17
    1. Lär dina barn att vara oberoende. Lär dina barn att det är okej för dem att vara annorlunda, och de behöver inte följa publiken. Lär dem rätt från fel när de är unga och uppmuntrar dem att fatta sina egna beslut, snarare än att bestämma allt för dem.
    • Ge dina barn chansen att göra val på egen hand. Om du till exempel har ett ungt barn, kan du erbjuda 2-3 outfits och låt dem välja den som de vill ha på sig, eller du kan låta dem välja mellan flera snacks.
    • När dina barn är äldre, ge dem val på saker som extracurricular aktiviteter de vill delta i och de vänner de vill hänga runt - så länge du känner att de är säkra influenser, förstås.
    • Kom ihåg att ditt barn inte är en förlängning av dig själv. Ditt barn är en individ under din omsorg, inte en chans för dig att återuppleva ditt liv genom dem.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 18
    2. Var en bra förebild. Förmodligen är det viktigaste du kan göra som förälder är att vara ett bra inflytande. Om du förväntar dig vissa beteenden från dina barn, måste du verkligen modellera dem själv. Du behöver inte vara en perfekt person, men du bör sträva efter att göra som du vill att dina barn ska göra, och vara villig att erkänna när du gör misstag.
  • Till exempel, om du vill att dina barn ska vara artiga och snälla, skrika inte i trafik eller snap på någon som håller upp linjen i mataffären.
  • Om du vill lära barn om välgörenhet, ta dina barn med dig till ett soppkök eller hemlöst skydd och hjälp servera måltider. Förklara för dem varför du gör välgörenhetshandlingar så att de förstår varför de borde.
  • Om du vill att dina barn ska göra hushålls sysslor, be dem att hjälpa dig medan du städar runt huset. Be dem inte bara att städa sitt rum medan du sitter på soffan.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 19
    3. Öva bra sätt med dina barn. Grundläggande manners tar en person långt i livet, så från de tidigaste åldrarna, lär ditt barn att säga saker som, "Snälla du," "Tack," och "Ursäkta mig." Lär också dem om att vänta sin tur, dela med andra, och hur man ska agera i asocial situation.
  • Kom ihåg att det bästa sättet att undervisa dina barnmänniskor är att modellera dem själv!
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 20
    4. Uppmuntra dina barn att ha en hälsosam livsstil. Det är viktigt att se till att dina barn äter hälsosam mat så mycket som de kan, att de får gott om motion, och att de får tillräckligt med vila varje natt. Tvinga dem inte att äta eller agera ett visst sätt, men försök att ge hälsosamma alternativ istället för att fylla i huset med skräpmat och planera aktiviteter för familjen som kommer att få alla upp och flytta.
  • Ett sätt att uppmuntra dem att träna är att få dem att spela en sport tidigt i livet, så de finner en passion som också är frisk.
  • Starta hälsosamma matvanor i ung ålder. Från den tid du först börjar med att introducera fasta livsmedel, erbjuda en mängd olika åldersfria frukter och grönsaker, snarare än ohälsosamma mellanmål som chips och godis.
  • Bildbeteckningen är en bra förälder Steg 21
    5. Låt dina barn göra sina egna misstag. Livet är en bra lärare, så var inte så snabb att rädda ditt barn från resultaten av sina egna handlingar. Vet att du inte kan skydda dina barn för alltid, och de är bättre att lära sig livets lektioner tidigare än senare. Även om det kan vara svårt att stå tillbaka och se ditt barn göra ett misstag, kommer det att gynna både dig och ditt barn på lång sikt.
  • Till exempel, om ditt barn vägrar att bära en jacka, tvinga inte dem - de kommer att inse deras misstag när de blir kalla. Du kan dock ta med jackan i det fall de ändrar sig.
  • Var rimlig när du låter dem möta sina egna konsekvenser. Till exempel, ibland är det bättre att låta ditt barn falla av soffan istället för att skrika på dem för att komma ner för den 14: e gången i rad. Men om de står på kanten av en klippa, skulle du självklart vilja ingripa.
  • Försök att inte säga, "Jag sa det," När ditt barn lär sig en livsläsning på egen hand. Istället, låt ditt barn dra sina egna slutsatser om vad som hände.
  • Del 4 av 4:
    Föräldraskap tonåringar och unga vuxna
    1. Bild med titeln vara en bra förälder steg 22
    1. Betona måttlighet och ansvar när det gäller alkoholkonsumtion. Du kan börja prata om detta även när barn är unga. Förklara att de måste vänta tills de är gamla nog för att njuta av en drink med vänner och prata om vikten av utsedda förare. Dessutom, var uppriktig med tonåringar om effekterna alkohol kan ha på sin hjärna och kropp.
    • Uppmuntra dina tonåringar att vänta tills de är lagligt gamla att dricka. Berätta för dem att även då borde de aldrig dricka och köra och försäkra dem om att de någonsin försämras, kan de ringa dig och du kommer att se till att de kommer hem säkert.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 23
    2. Var ärlig med dina barn om sex. Om ditt barn har frågor om sex är det viktigt att svara på sina frågor lugnt och utan förlägenhet. Om du inte svarar på sina frågor, kan det låta dem oinformerade och skämmas, vilket kan skada dem senare i livet. Från en tidig ålder, prata med dina barn om deras anatomi, inklusive rätt namn för sina kroppsdelar. När de blir äldre, prata med dem om puberteten, befruktning, preventivmedel och slagkön har på relationer.
  • Det är naturligt för ditt barn att bli nyfiken på sin kropp när de blir äldre. Om de kommer till dig med frågor, svara dem öppet och försök att inte känna sig generad.
  • Bild med titeln vara en bra förälder steg 24
    3. Var där för ditt barn hela vägen till vuxen ålder. Din föräldraskap kommer att ha en livslång effekt på ditt barn, och de behöver alltid din kärlek och tillgivenhet, även om du är hundratals mil bort. Medan du inte alltid är en konstant daglig närvaro i ditt barns liv, borde du alltid låta dina barn veta att du bryr dig om dem och att du alltid kommer att vara där för dem.
  • Oavsett vilken ålder de är, om du har ett bra förhållande med dina barn, kommer de fortfarande att vända dig till råd.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Var försiktig med de vuxna du presenterar för ditt barn.
  • Som förälder, sök balans och support när du behöver hjälp med att få allt gjort, och vara snäll mot dig själv när något glider genom sprickorna.
  • Bor inte ditt liv genom dina barn. Låt dem göra sina egna val och leva sitt liv hur de vill.
  • Ta en föräldraskap på ditt lokala vuxenutbildningscenter för att hjälpa dig att känna dig mer självsäker i din roll.
  • Medan många människor kommer att försöka ge dig föräldraskap, inser det att det i slutändan är ditt beslut om hur du vill höja ditt barn.
  • Använd anslutning som en belöning. Till exempel kan du erbjuda saker som extra kramtid eller några extra minuter som spelar med dig som ett sätt att erkänna gott beteende.
  • Varningar

    Medan berömda barn, fokusera på ansträngning och inte sluta resultat för att undvika att höja beröm-junkies.
  • Aldrig överkomma ett barn. Det kan leda till envis och oansvarigt beteende.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande