Hur man är en ansvarig förälder

Att vara förälder involverar många ansvarsområden - du måste mata och klä dina barn, disciplinera dem när de behöver det och vårdar deras personligheter och intressen. Belöningarna för ansvarsfull föräldraskap är dock enorma. Du kommer att kunna se dina barnblomma och få självförtroende, samtidigt som de respekterar andra och utvecklar personliga värden. Som ansvarsfull förälder måste du ta hand om ditt barns säkerhet och välbefinnande, ge dem ett värdesystem för att förlita sig på och spendera kvalitetstid med dem. Denna typ av ansvarig föräldrestrategi hjälper dig att höja ett moget, kärleksfullt, säkert och omtänksamt barn.

Steg

Metod 1 av 3:
Disciplinering och inställning av gränser för dina barn
  1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 1
1. Ställ fast hushållsregler och beteendestandarder. Barn kommer lätt att förvirras om ett visst beteende är acceptabelt en dag och förbjudet nästa. Så, var noga med att barn förstår de typer av beteende du förväntar dig av dem i en viss inställning. Klargöra till dina barn också att de kommer att bli disciplinerade om de bryter dessa regler.
  • Hushållsreglerna kan ha formen av skriftliga instruktioner. Skriva till exempel: "Ingen slår andra människor, ingen klagande, ingen tv-tittning innan läxan är klar och ingen namn-ringer."
  • Att lära dina barn empati från en ung ålder hjälper dig att lättare genomföra dina beteendestandarder. Hjälpa dem att se deras handlingar från en empatisk synvinkel. Man skulle kunna säga, "Hur tror du att det gör att din syster känner när du slår henne?" eller "Hur tycker du att pappa känner när du säger skadliga saker?"
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 2
    2. Ange gränser för hur dina barn behandlar dig. Gränser hjälper barnen att respektera dig och kommer att se till att du har den integritet och respekt som du behöver. Användbara personliga gränser inkluderar: inte tillåter barn att avbryta dig, inte tillåter barn att gå in i ett rum du är i utan att knacka först och inte tillåta barn att chefa dig runt. För dina barn, har de fasta gränserna på plats att hjälpa dem att förstå hur de kan och inte kan behandla och prata med dig.
  • Frågan om gränser blir allt viktigare som barnåldern. Tonåringar är mer benägna att försöka driva gränserna eller inte följa reglerna på sätt som du kanske inte märker.
  • Påminna tonåringar som agerar att det fortfarande är mot hushållsgränserna att till exempel svära i huset eller komma hem förbi utegångsförbudet.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 3
    3. Ge konsekvent och rationell disciplin. Så mycket som föräldrar kan ogillar disciplinera sina barn, måste det göras när ett barn agerar eller misshandlar. Som ansvarsfull förälder, se till att aldrig disciplinera eller straffa ditt barn rent ut ur ilska. Var noga med att vilken disciplin du dolar ut passar brottet. Att ge godtyckliga eller straffande straff kan minska den mängd förtroende som ditt barn sätter i dig.
  • Till exempel, om ditt barn får sina skor leriga på ett promenad hem från skolan, skulle det vara godtyckligt att spanka barnet eller skicka dem till sängs utan middag.
  • I stället försök att kräva barnet att tvätta sina skor i badkaret innan du har ett mellanmål eller tittar på TV.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 4
    4. Visa flexibilitet och tillgodose dina barns behov. Medan föräldraskap behöver göra några fasta regler finns det inget värde att vara oflexibelt. Justera din föräldraskap om du behöver. Så, om du har satt några grundläggande regler för dina barn att de ständigt bryter, tänker på sätt att förbättra reglerna. Eller, om du känner dig besviken i dina barn, tänk på sätt att du kan koppla av dina förväntningar eller vara mer tillmötesgående barns naturliga begränsningar.
  • Till exempel, om ditt barn är förbi den ålder där de flesta lär sig att läsa, bli inte upprörd eller frustrerad med ditt barn, eller känner att du är ett misslyckande som förälder.
  • Tänk på att barnen utvecklas i olika priser.
  • Att vara flexibel betyder också att justera dina regler när ditt barn blir äldre för att återspegla sina förändrade behov. Till exempel kan du tillåta dem att gå och lägga sig senare eller spela spel med mer mogna betyg.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 5
    5. Skydda barnen, speciellt när de är unga. Som ansvarsfull förälder är det ditt jobb att titta över dina barn och se till att de är fysiskt säkra. Speciellt när barnen är unga, håll en titt på dem och låt dem inte, till exempel, vandra till en gata. Styra barn borta från situationer som du vet är farliga och beskriver sätt att de kan berätta att de är potentiellt i fara. Som barnålder kan du göra saker som fråga dem om de blir mobbade i skolan och se till att de vet hur man ringer 911 om de är i fara och du är inte i närheten.
  • Skydda väldigt unga barn genom att täcka utlopp, säkert låsa skåp och lådor och hålla dem borta från trappor.
  • Som barn ålder, bör de få mer frihet och ansvar. Du kan fortfarande titta över tonåringar, till exempel genom att föreslå att de inte deltar i aktiviteter som verkar farliga eller sketchy.
  • Som ansvarsfull förälder är det okej att säga något som, "Jag respekterar din förmåga att fatta egna beslut. Men i det här fallet tror jag att du bör ompröva de planer du har gjort - de låter farligt."
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 6
    6. Möt dina egna känslomässiga och personliga behov. Föräldraskap är ett dränering jobb, och det är viktigt att du inte uttar dig själv och försöker tillgodose dina barns alla förfrågningar. Ta dig tid för dig själv varje vecka. Var noga med att förlåta dig själv för föräldraskap som du gör. Det är okej att inte vara en perfekt förälder, och det är friskt att fortfarande behålla sociala relationer, även om det betyder att spendera tid bort från dina barn en eller två gånger i veckan.
  • Till exempel, om dina barn ber dig att köra dem på bio när du har haft en dräneringsdag på jobbet, är det helt bra att säga, "Inte ikväll, killar. Jag har haft en hård dag och behöver lite tid för mig själv. Jag ska ta ett bad, varför tittar du inte bara på en film på TV istället."
  • Om du lyfter dina barn tillsammans med en partner, spenderar avsiktligt tid tillsammans med dem varje par veckor.
  • Metod 2 av 3:
    Kommunicera med barn och insamlingsvärden
    1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 7
    1. Modell positivt beteende och ansvar för dina barn. Barn tittar alltid på sina föräldrar, och de kommer att vara benägna att upprepa de typer av beteenden som de ser dig modellering. Se till att de sätt du agerar och behandlar andra framför dina barn är förenliga med de typer av verbala instruktionerna du ger dem. Som ansvarsfull förälder måste du hålla dig till en hög standard för beteende och uppmuntra ditt barn att göra detsamma.
    • Till exempel kommer dina barn att märka om du uppmuntrar dem att behandla andra med vänlighet, sedan lash ut i vägrage när du är bakom hjulet.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 8
    2. Kommunicera öppet och lyssna uppmärksamt. Som förälder, ibland är det lätt att pröva kommunicera med dina barn. Men för att vara en ansvarig förälder måste du låta dina barn veta orsakerna till dina tankar och beslut. Det innebär också att du måste lyssna på dina barn när de uttrycker sina känslor, tankar eller önskemål till dig.
  • Försök säga något som, "Hej, jag vet att du var olycklig att jag fick dig att lägga dig tidigt igår kväll. Men jag gjorde bara det eftersom du hade skolan tidigt idag och jag visste att du skulle vara för trött för att njuta av det om du stannade sent."
  • När det är möjligt, erbjuda rimliga alternativ för ditt barn. Man skulle kunna säga, "Jag vet att du inte vill gå och lägga mig tidigt, men du måste bli vilad för skolan imorgon. Vad sägs om att du stannar sent på lördag, och vi bjuder in din vän för en sömn?"
  • Du kan regelbundet berätta för dina barn något, "det känns som om vi alla har varit väldigt upptagna på sistone. Jag är ledsen att vi inte har pratat mycket, hur går det i ditt liv? Vad är nytt?"
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 9
    3. Tillbringa kvalitetstid tillsammans dagligen. För upptagna vuxna kan det vara svårt att hitta tiden att sitta och leka med barnen. Men en del av att vara en ansvarig förälder spenderar tid tillsammans som en familj. Att fokusera din uppmärksamhet på dina barn tillåter dig att lära känna dem bättre (och vice versa), kommer att bygga förtroende och visa att du vill vara en del av ditt barns liv. Sätt att spendera kvalitetstid med barn inkluderar:
  • Fråga dem om deras dag och deras sociala grupper.
  • Spela ett brädspel eller ett videospel med dem i en timme.
  • Läs till barnen och krama innan du lägger dig.
  • Ta dem på en familjevägsresa eller till en lokal attraktion över en helg.
  • Ta en familj promenad efter middagen.
  • Ät frukost och middag tillsammans.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 10
    4. Instill ett värdesystem i dina barn. Som en del av ansvarig föräldraskap måste du lära dina barn att det finns vissa kärnvärden som de borde observera och tro på. Dessa värden kan vara subjektiva, men hjälper ditt barn att utveckla en känsla av etik och personliga värderingar. Instill dessa värden genom verbal diskussion och även genom att leva dem i ditt dagliga liv. Denna kombination kommer att cementera värdena i dina barns sinnen.
  • Till exempel kan du lära dina barn att det är fel att ljuga och att det är fel att skada andra människor.
  • Var medveten om att dina barn kan avvika från det här värdesystemet när de blir äldre. Så länge de fortfarande behandlar sig och andra, som en ansvarig förälder, måste du låta barnen växa och utveckla sina egna övertygelser och värderingar.
  • Det är självklart att dessa övertygelser inte behöver vara religiösa. Det är bra om du väljer att ta med ditt barn i ett religiöst hushåll. Det är också bra om du väljer att ta med ditt barn utan religion. Hur som helst måste de fortfarande läras positiva värden.
  • Metod 3 av 3:
    Främja kärlek och kärlek med dina barn
    1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 11
    1. Beröm dina barn för saker de gör det bra. Positiv förstärkning är en viktig aspekt av ansvarig föräldraskap. Praising dina barn för att göra något bra - om det är sysslor, skolarbete, eller bara visar vänskapshandlingar - kommer att förstärka och uppmuntra denna typ av beteende bättre än negativ förstärkning av beteenden du ogillar. Försök hitta 1 sak att berömma ditt barn för varje dag.
    • Försök till exempel undvika att säga saker som, "glömde du att ta ut papperskorgen igen! Ingen efterrätt i en vecka."
    • Istället, säg saker som, "märkte jag att du gjorde din säng i morse utan att behöva bli frågad. Tack, det gör mig så glad när du gör det!"
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 12
    2. Hjälpa ditt barn att utveckla hälsosamt självkänsla. Som ansvarsfull förälder faller det för dig att hjälpa dina barn att tänka bra på sig själva och se sig som att ha värt och självständighet. För att höja självkänsla, ta ett intresse för vad ditt barn pratar med dig, och använd dina ord och handlingar för att visa att du tycker att de är intressanta, smarta, roliga person.
  • Säg något som, "Jag älskar den skulpturen du gjorde för mig i Konstklass! Du är så bra på att göra konst. Jag älskar hur begåvade du är!"
  • Självkänsla är inte samma sak som oförskämd, cocky eller arrogant. Om ditt barn börjar agera med titeln eller känns som om de är bättre än andra, påminna dem om att det är viktigt att vara ödmjuk om sina gåvor och färdigheter.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 13
    3. Uppmuntra dem att fatta sina egna beslut. När barn blir äldre, är en del av beslutsprocessen i frågor som påverkar deras liv, uppmuntrar en hälsosam utveckling och tillväxt. När barn är förbi 4 eller 5, kan du hjälpa till att främja sitt oberoende genom att låta dem fatta beslut för sig själva. Påminna barnen att de har välutvecklade beslutsfattande, och uppmuntra dem att sätta dessa färdigheter att använda. Detta kommer att hjälpa dem att inse att fattiga beslut har negativa konsekvenser, men också att de kan fatta bra beslut med positiva resultat.
  • Till exempel, om ett ungt barn debatterar att delta i en väns födelsedagsfest, säg något som, "du vet, det här är inte ett beslut som jag kan göra för dig. Men jag vet hur bra du är att fatta beslut. Vad tycker du att det rätta att göra är?"
  • Naturligtvis, var rimlig när du tillåter barn att fatta beslut. Tänk på barnets löptid och ålder när de tillåter dem att fatta ett beslut.
  • Tillåter en 6-årig att välja om de går till skolan eller inte skulle vara oklokt.Du kan dock tillåta en 6-årig att välja vad de bär på skolan varje dag.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 14
    4. Möt dina barns känslomässiga behov med kärlek och tillgivenhet. Barn har en mängd olika känslomässiga behov, och det är en del av ditt ansvar att träffa dem. Till exempel, uppmärksamma ditt barns humör. Om de är olyckliga, fråga dem vad som är fel och prata med dem om att lösa problemet. Eller om ditt barn har blivit allmänt angeläget, deprimerat eller arg de senaste månaderna, kan du hjälpa till att möta deras behov genom att nå ut till en rådgivare eller barnterapeut.
  • Att möta ett barns behov innebär att du vet hur mycket tid du ska spendera med dem. Spädbarn och unga barn längtar efter konstant uppmärksamhet. Som barn ålder, och särskilt när de är tonåringar, behöver de mycket mindre av din tid.
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 15
    5. Behandla barn med respekt och be om respekt i gengäld. Barn är ofta omogna och dumma. Men om du behandlar dem med respektlöshet, hån, eller sarkasm, kan de utveckla dålig självkänsla och tänka lite av sig själva. Visa istället dina barn som du respekterar dem: Prata med dem som lika, lyssna noga när de presenterar idéer och beröm deras framgångar. När dina barn ser att du visar dem respekterar och tar dem allvarligt som människor, kommer de att vara mer benägna att visa dig respekt i gengäld.
  • Det betyder att även om dina barn presenterar idéer till dig som är dumma eller opraktiska, borde du fortfarande ta dem på allvar.
  • Till exempel, om ditt tonårsbarn föreslår att de får stanna fram till midnatt varje natt, skratta inte i ansiktet. Istället säga, "du vet, jag gillade att stanna upp sent på din ålder också. Jag tror att midnatt är lite opraktiskt, men låt oss prata och hitta en sängtid vi båda är överens om."
  • Bild med titeln vara ett ansvarsfullt förälder steg 16
    6. Undvik att negativt jämföra dina barn till andra barn. Negativa jämförelser kan göra ett barn att känna sig värdelös eller låta dem tro att du föredrar andra barn till dem. Snarare fokusera på att lyfta fram det som gör ditt barn speciellt, utan att göra jämförelser med sina kamrater. Även om några av sina kamrater överstiger dem i känslomässig löptid, atletisk förmåga eller akademisk förmåga, aldrig någon negativ jämförelse i ett försök att motivera ditt barn.
  • Till exempel, undvika att säga: "Din vän Sara ger alltid hem utmärkta betyg på hennes rapportkort. Jag önskar att du skulle göra samma sak."
  • Istället, försök säga, "Jag är imponerad av att du har en B + i geografi, jag vet att du arbetade riktigt hårt i den klassen! Så länge du gör ditt bästa, är jag alltid stolt."
  • Tips

    När du håller mycket små barn, måste du göra saker som: Håll all medicin och giftiga ämnen utom räckhåll och ta bort eventuella kvävningsrisker från ditt barns räckvidd.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande