Hur man är en punktvakt

Kallade ofta "brottsledare" Och jämfört med quarterbacken i amerikansk fotboll är punktvakt en av de mest krävande positionerna på basketplanen. Att spela punktvakt kräver bra bollhanteringsförmåga, bra poängförmåga och en grundlig förståelse för ditt lags strategi. Men denna mångsidiga position gör det också möjligt att spela en avgörande roll för domstolen genom att leda de offensiva poänginsatserna. Att vara en punktvakt är hårt arbete, men också en av de mest givande positionerna för en basketspelare.

Steg

Del 1 av 4:
Lära sig rollen
  1. Bild med titeln vara en punktvakt Steg 1
1. Ta in-bounds balls up court. På en mycket grundläggande nivå är punktvakt ansvarig för att flytta bollen uppför domstolen, hålla den i sitt lags besittning och skapa offensiva spel. Det innebär att bollen passerar till sina lagkamrater för att starta lekarna, och när det är möjligt, scorerar sig själv. Point vakten får vanligtvis bollen när den passerar in-bounds i början av en offensiv besittning. Generellt kommer han att ta bollupprullen till försvarets nyckel, sedan stanna runt omkretsen, nära trepunktslinjen för att ställa in spel.
  • Det finns självklart undantag. Om till exempel försvaret driver en tunga fulldomspress (det vill säga de bevakar varje offensiv spelare, även innan de korsar halva domstolslinjen), kan punktvakt inte ha friheten att kunna ta med bollen upp domstolen alla själv. I det här fallet kan han behöva skicka det till en lagkamrat ganska snabbt.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 2
    2. Håll bollen i ditt lags besittning.När punktvakt flyttar bollen uppför domstolen, kommer han vanligtvis att vara dribbling den tills ett spel börjar. När han kommer närmare nätet kommer han att komma under tyngre och tyngre tryck från försvaret. Vanligtvis kommer han när han kommer till trepunktslinjen, kommer han att ha en man som skyddar honom och kommer inte att kunna fortsätta utan att öppna sig upp till tungt defensivt tryck. När punktvakten närmar sig hoop måste han vara försiktig så att du inte försvarar några chanser att stjäla bollen.
  • Observera att det i allmänhet anses vara en dålig idé för punktvakten att sluta dribbla bollen innan han behöver (till exempel i början av ett spel). Om punktvakt slutar dribbling, kan han inte flytta igen utan att få ett straff som kallas på honom, vilket innebär att försvaret bara behöver skydda mot honom som passerar eller skjuter, vilket ger dem ett mycket enklare jobb.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 3
    3. Gör ett pass till en öppen lagkamrat.En av Point Guards viktigaste uppgifter är att göra pass till lagkamrater som har en bra chans att poängera.I allmänhet, om punktvakten ser en lagkamrat nära hoopen eller runt omkretsen av nyckeln som inte är väl försvarad, borde han övergå till honom så att han kommer att ha ett obegränsat skott. En bra punktvakt borde ha många hjälpmedel i slutet av de flesta av hans spel - det här är tecken på att han har passerat bollen till rätt personer att racka upp sitt lags poäng. Men du borde aldrig tvinga pass.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 4
    4. Om du är öppen, gå till ett hoppskott eller lägg upp. Medan det är viktigt för punktvakt att ställa in Övrig spelare upp till poäng pekar, han borde inte vara någon scoring slouch själv. Om punktvakten ser att alla hans lagkamrater är bundna med försvarare, men det finns en öppning för honom att göra, kommer han att kunna kunna attackera bandet genom att gå för en layup eller skjuta ett hoppskott. Om försvaret ser att han inte kan göra dessa saker mycket bra, kan de lämna honom relativt unguarded och koncentrera sig på de andra spelarna, vilket gör det svårare för laget som en helhet att göra poäng.
  • En punktvakt med ett utmärkt trepunktsskott eller hoppskott är särskilt värdefullt. Med denna förmåga har han potential att göra poäng från praktiskt taget var som helst runt korgen, vilket innebär att försvaret nästan alltid måste använda en man för att skydda honom. Detta gör det lättare för de andra människorna på Point Guards lag att göra!
  • Bild med titeln vara ett punktvakt steg 5
    5. Var redo att spela försvar efter skottet.Huruvida ditt lags skott gör det i korgen, bör punktvakten vara redo att få på försvar så snart bollen är i luften. Om inte punktvakten har sett en öppning och har drivit till hoop för en layup, kommer han förmodligen att placeras någonstans på toppen av nyckeln eller längs den trepunktslinjen. Detta ger honom en avgörande fördel på försvaret - för han är vanligtvis den längst bort från hoopen, han brukar också vara en av de bäst positionerade spelarna för att skapa ett tidigt försvar om bollen byter händer.
  • Akta dig den snabba pausen - om du ser en försvarare blåser förbi dig på väg till den andra korg så snart bollen går in eller hans lag får rebounden, följ honom! Du kan vara den enda spelaren på din tid som inte är knuten nära korgen, så du är den enda som kan hålla det andra laget från att göra enkla poäng.
  • Del 2 av 4:
    Leksak
    1. Bild med titeln vara en punktvakt Steg 6
    1. Bo på omkretsen av åtgärden. Även om en punktvakt ibland kan göra spel upp till hoop, ofta, hans "standard" positionen kommer att vara på "topp" av åtgärden - vanligtvis vid eller nära trepunktslinjen framför korgen. Detta ger honom en bra bild av båda lagens spelare, vilket är viktigt för att spotta poängöppningar och konfigurera spel. Det ger också den punktvakt den enklaste, mest direkta vägen till hoopen om försvaret misslyckas med att skydda honom.
    • Naturligtvis bör punktvakt inte känna sig begränsad till den här zonen, antingen. Om ett offensivt spel kräver det, bör punktvakten känna sig mångsidigt att leka i något område av domstolen, inklusive under bandet.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 7
    2. Rikta de andra offensiva spelarna för att slutföra spel. Som nämnts i Intro verkar punktvakt vanligtvis som slags a "ledare" för brottet. Sedan han brukar börja med bollen och stannar vid perimeter av åtgärden, är han i en bättre position än någon annan att berätta för sina lagkamrater vad man ska göra för att göra poäng. Det är mycket vanligt för en punktvakt att använda verbala kommandon, handsignaler och "kodord" att ge sina lagkamrater riktningar. Till exempel, på ett visst spel, kan han kalla namnet på ett spel som laget har praktiserat tidigare eller rikta en lagkamrat för att göra en paus för bandet med ögonkontakt och en snabb rörelse i huvudet.
  • Point Guards kommandon bör alltid tjäna till att skapa poängmöjligheter för sina lagkamrater. Om han inte letar efter en öppen lagkamrat att passera bollen till, försöker han få sina lagkamrater att göra en öppning så att antingen eller någon annan kan göra poäng.
  • För att få en uppfattning om typen av riktningar ger en bra punktvakt, titta på en i aktion. Nästa gång du tittar på ett basketspel, håll ett öga på punktvakt. Du bör se honom ständigt kartlägga domstolen, skälla ut order och ger icke-verbala signaler till sina lagkamrater. Det är till exempel mycket vanligt för en punktvakt att be om en skärm genom att göra ögonkontakt med en av hans lagkamrater och gestikulera mot försvararen framför honom.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 8
    3. "Utfodra" dina lagkamrater bollen med snabba, effektiva pass. När en punktvakt ser en lagkamrat med möjlighet att göra, vill han få bollen i sina lagkamiska händer så fort som möjligt så att lagkamraten kan göra innan hans möjlighet passerar. Av denna anledning måste punktvakter hålla sig så effektiva som möjligt. Point guards bör använda snabba, kraftfulla pass för att få bollen till sina lagkamrater. De borde inte använda passioner som kräver en uppkoppling - det här ger försvararna en antydan att ett pass är på väg.
  • På högsta nivåer av basket, använder punktvakter ibland inga look-pass, bakom baksidan, och komplicerade falska-out flyttar till stor effekt. Men om du inte har erfarenhet av dessa slags drag, räkna inte med dem under ett spel. Försök aldrig ett prickigt eller pråligt pass när ett enkelt schackkort fungerar lika bra.
  • Var försiktig med att passera bollen i (eller genom) en folkmassa, även om den person du tänker bollen att gå till är öppen. Ju mer försvarare ditt pass skickar bollen nära, den större chansen kommer att avlyssnas.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 9
    4. Vet när (och hur) att skjuta. Som nämnts ovan är det en stor bonus på brottet om punktvakt är ett trovärdigt poänghot. Om försvaret tror att du har möjlighet att göra poäng, kommer de att skydda dig, frigöra dina andra lagkamrater. Det bästa sättet att vara ett poänghot mot försvaret är att poäng poäng när du kan. Om försvaret lämnar dig oskadd, straffa dem för det.
  • Till exempel, låt oss säga att du passerar bollen till en lagkamrat, men de är snabbt täckta och kan inte skjuta. Om försvararen som bevakade dig följer bollen, kommer du att få bollen tillbaka från din lagkamrat direkt så att du kan skjuta - odds är att din lagkamrat kan skicka dig bollen snabbare än din försvarare kan springa tillbaka till dig. Observera dock att detta kräver att både dig och din lagkamrat är medveten om vad försvaret gör.
  • Om du har en försvarare framför dig när du försöker skjuta, är ett sätt att öppna ett tydligt skott att använda en pumpfake. I grund och botten vill du försöka starta din normala skytte rörelse, och stoppa det plötsligt. Växt dina fötter, böj knäna, ta bollen med båda händerna och ta upp den till näsan som om du ska skjuta. Om det görs bra kan din försvarare hoppa för att blockera skottet, vilket ger dig möjlighet att snabbt blåsa runt honom eller tidigt ditt skott så att du gör det precis som han slår marken.
  • Bild med titeln vara ett punktvakt steg 10
    5. Kontrollera tempot av din besittning. Eftersom punktvakten har bollen för mycket av tiden att det är i hans lags besittning, kan han i huvudsak kontrollera hur "snabb" spelet rör sig. Om han tar sin tid att få bollen uppför domstolen och ta ett skott, är han sagt att vara "saktar spelet ner," medan om han omedelbart sprintar upp domstolen eller passerar till en öppen lagkamrat för skottet, är han sagt att vara "Snabba spelet upp." Båda kan vara smarta val beroende på omständigheterna i spelet. Nedan är bara några exempel på situationer som kan leda dig att påskynda eller sakta ner spelet:
  • Ditt lag är i ledningen efter några framgångsrika snabba raster, men dina lagkamrater ser trötta ut. I det här fallet, sakta ner spelet för att ge dem en chans att återhämta sig under din besittning - du kommer noga att vara bättre på lång sikt, även om du inte gör poäng omedelbart.
  • Dina motståndare är synligt trötta. I det här fallet, leta efter en öppning för en snabb paus för att påskynda spelet upp och göra några enkla poäng - Försvaret får inte bestämma spelets tempo, så dra nytta av deras trötthet!
  • Du har startat en snabb paus, men dina motståndare har kommit upp i domstolen före dig och bevakar korgen. I det här fallet, kör inte in i en försvarsmassa - istället, stanna på omkretsen och vänta på att dina lagkamrater kommer ikapp.
  • Del 3 av 4:
    Spela försvar
    1. Bild med titeln vara en punktvakt Steg 11
    1. Bo på omkretsen, som skyddar den andra punktvakten. Precis som på Offense, stannar poängvakten vanligtvis på omkretsen av nyckeln eller nära den tre punktlinjen på försvaret. Detta ställer honom bra att skydda det motsatta lagets punktvakt, som i huvudsak spelar det omvända av den roll som han spelade på brott. Detta gör att du kan lägga trycket på motståndarens punktvakt som behövs för att förhindra att han helt enkelt skjuter eller kör till hoopen så snart han får upp domstolen.
    • Som på brott finns det dock gott om fall där du måste flytta från den här standardpositionen beroende på vad brottet gör. Till exempel, om punktvakt passerar bollen till en lagkamrat och sedan flyttar mot hoop, vill du stanna på honom, förneka honom en lätt väg till korgen. I det här fallet finns det en chans att han ser att få bollen tillbaka under hoopen för en lätt läggning, så stanna mellan honom och hoop.
  • Bild med titeln vara ett punktvakt steg 12
    2. Använd en stark defensiv ståndpunkt. Det är ett vanligt ordstäv i basket som försvar är 90% hjärta, 10% skicklighet - med andra ord är strategin enklare, men din fysikalitet är viktigare. Att vara den mest effektiva defensiva spelaren du kan vara, vara medveten om hur du använder din kropp för att skydda din motståndare. Nedan är några allmänna defensiva tips för punktvakter:
  • Håll dig nere. Att hålla axlarna låga och dina höfter tillbaka medan du skyddar en motståndare gör det lättare för dig att reagera på hans rörelser - speciellt om han försöker blåsa runt dig.
  • Håll dina händer redo. De flesta defensiva spelare håller minst en hand upp när deras motståndare är inom skytteområdet för att blockera sina skott. Många gillar också att hålla en hand låg för att blockera pass och göra stjäla försök.
  • Håll dig om en armlängd från din motståndare. Om du är för långt borta kan din motståndare kunna få ett skott innan du blockerar honom, men om du är för nära, kommer han att ha en lätt tid att blåsa runt dig.
  • Ha snabb fotarbete. Använd hackiga, korta steg som en linjeman i fotboll. Ju snabbare dina steg är, desto snabbare kommer du att kunna reagera på en motståndares förändring i riktning.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 13
    3. Vakt passerar banor. Eftersom du bevakar motståndarens punktvakt måste du vara på utkik efter massor av pass. Det är nästan omöjligt att blockera varje pass, och om du försöker, kommer din motståndare snabbt att lära dig att förfalska dig och gå till hoop. Istället, försök att vara medveten om var de andra offensiva spelarna är så att när du ser ett pass kommer kan du komma framför din motståndares pass till höger som han gör det för ett avlyssningsförsök. Balansen mellan pass-blockering och bevakning av punktvakt är en knepig, så punktvakt som är bra på försvar är mycket prisade.
  • För att han står inför bort Från hoop är det vanligtvis svårare för en defensiv punktvakt att ha en bra uppfattning om vad som händer på domstolen än en offensiv. Du kan ta snabbt utseende bakom dig och till dina sidor för att få en känsla för brottets positionering, men ta inte ögonen av din man för länge eller han är öppen för ett skott.
  • Bild med titeln vara ett punktvakt steg 14
    4. Förhindra brottets snabba raster. Som noterat ovan är punktvakt den enda försvararen som är i stånd att försvara mot ett motstående lags snabba paus. I det här fallet försök att stanna mellan bollbäraren och bandet. Låt honom inte komma före dig eller han kommer att ha en lätt tidskur. Var redo att följa honom hela vägen till korgen - de flesta snabba raster kommer att sluta med ett layup-försök.
  • Snabba raster är extra-svåra att försvara sig mot om två Offensiva spelare kommer på en gång. I det här fallet vill du undvika att begå för tungt till antingen spelare. Om du gör det kommer han att vidarebefordra den till den andra och du kommer inte att få tid att reagera innan han poäng. Försök att stanna kvar i båda spelarna och mellan dem och korgen. Balansera din uppmärksamhet mellan båda spelarna saktar dem nedåt och ger resten av ditt lagtid för att komma ikapp. Om en spelare slutar dribbling innan han är mycket nära till hoop, var redo att lasta ut den andra spelaren och gå till rebounden. Om någon spelare har ett enkelt skott nära hoopen, var redo att blockera den.
  • Del 4 av 4:
    Att vara en lagledare
    1. Bild med titeln vara ett punktvakt steg 15
    1. Vet och förstå din träningsplan. Jämfört med de andra spelarna har punktvakt vanligtvis ett speciellt förhållande med sin tränare. Point Guard är ansvarig för att köra tränarens offensiva spel på fältet men också Måste ha kunskap om tränarens övergripande spelplan som är nödvändig för att ringa spelningar i flygningen när det behövs. Av dessa skäl måste en punktvakt förstå tränarens offensiva playbook bättre än någon annan på laget (och måste kunna utföra tränarens instruktioner när han ger dem under spelet).
    • Dessutom, eftersom han vanligtvis är i kontroll över bollen i början av leken, är punktvakten uppgift att utföra vissa speciella uppgifter som att ringa en tid. Att veta när man ska göra dessa saker kräver att han är medveten om både sin träningsplan och omständigheterna i spelet (särskilt sent i spelet när tidsutter och andra stalltaktik är vanliga).
  • Bild med titeln vara ett punktvakt steg 16
    2. Ha bra kommunikation med dina lagkamrater. En punktvakt som inte kan kommunicera med sina lagkamrater på domstolen kan vara ett stort ansvar för sitt lag. Point guards bör kunna använda sin röst och kropp för att styra sina lagkamrater för att ställa in poängmöjligheter, exekvera spel, och så vidare. En stor del av att utveckla dessa kommunikationsförmåga sätter i mycket träning som ett lag så att varje medlem vet vilka typer av signaler som förväntas och hur varje medlem kommunicerar som en spelare.
  • Point Guard kan vilja prata med sina lagkamrater och komma överens om ett system av signaler, kodord och så vidare för att hålla sitt lags strategiska hemlighet på domstolen. Till exempel, om punktvakt väcker en näve när han är på toppen av nyckeln, kan det här vara en signal för den lilla framåt för att skära tillbaka trepunktslinjen och gör dig redo för ett pass.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 17
    3. Föregå med gott exempel. På grund av din unika position kan dina andra lagkamrater (särskilt oerfarna) se till dig till "Ställ in tonen" För dina spel och praxis. En bra punktvakt tar spelet seriöst, sätter i hårt arbete vid träning, lyssnar på sin tränare och syftar till att förbättra sitt spel utanför övningen. Precis lika viktigt uppmuntrar han också sina lagkamrater att göra detsamma. Genom att tjäna respekten för sina lagkamrater genom arbete och engagemang, kan punktvakten förbättra lagets kommunikation och hjälpa till att utvecklas värdefulla på-court camaraderie.
  • Bild med titeln vara en punktvakt Steg 18
    4. Lär dig av NBAs största punktvakter. Professionell basket har ingen brist på bra poängvakter - vissa är all-time league legender, medan vissa är aktiva spelare idag. Titta på dessa punktvakter dominerar domstolen kan vara inspirerande, ödmjuka och pedagogiska för amatörpunktsvakter som vill upp med sitt spel. Här är bara några NBA-punktvakter som anses vara några av de bästa för att någonsin spela positionen:
  • Isiah thomas
  • Stephen Curry
  • Gary Payton
  • Magic Johnson
  • Jason kidd
  • John Stockton
  • James HARDEN
  • Russell westbrook
  • Dwyane wade
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Känna grunden och reglerna för basket innan du går på domstolen! För en snabb uppfriskning, se Hur man spelar basket.
  • Kunna förfalska! Detta är till hjälp som en punktvakt om de har ett hårt försvar när du kommer ner i domstolen.
  • Öva, öva, träna.
  • Var inte nervös. Om du är lugn leder det till att dina lagkamrater är lugna och fokuserade.
  • Varningar

    Håll inte bollen! Point guards bör leta efter möjligheter för sitt lag att göra, inte bara för att förbättra sin egen statistik.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande