Hur man frågar om en referens från en arbetsgivare

Som en arbetssökande är en av dina viktigaste tillgångar en solid rekommendation från en tidigare (eller nuvarande) arbetsgivare. Att säkra en bra referens behöver inte vara stressande. Börja förlåta rätt personer, och ge dem gott om tid. Arbeta med dem att tänka på vad som ska gå i brevet för att göra det en stark. På det sättet kan du styra skrivprocessen och få den referens du behöver för att hitta dina drömmars jobb!

Steg

Provreferensförfrågningsbrev

Provbrev av referensförfrågan

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provbrev från referensförfrågan till handledare

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provbrev från referensförfrågan till VD

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Frågar rätt person
  1. Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 1
1. Fråga någon som kommer att sjunga dina berömda. Referensbrev bör vara glödande, ljummet referenser är inte till hjälp. Tänk på en arbetsgivare som du har arbetat nära med vem vet din stil, färdigheter och styrkor. Det viktigaste är att fråga människor som kommer att ha bra saker att säga om dig.
  • Reflektera över vad en potentiell referens skulle säga om din bakgrund och prestanda innan du frågar.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 2
    2. Välj en arbetsgivare som känner dig bra. Teoretiskt kan en referensbrev kommer från någon arbetsgivare, tidigare eller aktuell. Det är dock ofta bäst att fråga en som har känt dig länge. De kommer att vara mer benägna att ha specifika komplimanger att göra om din prestation. Visar att du utvecklar långsiktiga relationer med dina arbetsgivare kan också vara ett plus.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 3
    3. Begränsa dig inte till bara en referens. Framtida arbetsgivare frågar ofta om flera referenser, så det är en bra idé att få flera personer i åtanke som kan skriva brev för dig. Tre är ett typiskt nummer men du kan bli ombedd för mer.
  • Om du bara har några arbetsgivare, letar du efter andra personer som kan skriva ett stödbrev, som tidigare lärare eller samhällsledare som känner dig bra.
  • Om du har flera bokstäver kan du också skräddarsy de som du skickar till varje jobb, plockar och väljer de som är mest relevanta.
  • Del 2 av 3:
    Frågar artigt
    1. Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 4
    1. Ge dina arbetsgivare en heads-up. Du bör alltid fråga innan du lägger en arbetsgivarens namn som en referens. Om de kontaktas utan att veta att du ansöker om ett jobb, kan de fångas av vakt och ge en mindre än bra referens. Detta kommer inte att göra ett bra intryck. Det är artig och smart att fråga i förväg.
    • Om det är möjligt, låt din arbetsgivare veta när du börjar leta efter jobb som du kan begära ett brev snart.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 5
    2. Vänta inte till sista minuten att fråga. Din arbetsgivare kommer att uppskatta att ha gott om tid att skriva brevet. Att ge dem gott om uppsägning innebär också att de kommer att ha mer tid att polera brevet och göra det väldigt starkt. Detta kommer att förbättra dina utsikter!
  • Till exempel, om det är måndag och du blir ombedd att skicka brev i slutet av veckan, inte procrastinera och fråga bara på onsdag. Fråga din arbetsgivare direkt på måndag.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 6
    3. Gör din förfrågan med en indirekt metod. Att fråga någon för ett referensbrev personligen kan få dem att känna sig pressade. De kan få det svårare att säga nej om de måste. Skriv i stället ett e-postmeddelande som begär ett referensbrev eller använd någon annan indirekt metod. Detta undviker att sätta din potentiella domare på platsen och tillåter dem möjlighet att noggrant minska.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 7
    4. Smör dem upp. Även om du känner till arbetsgivaren väl kommer de att uppskatta några kommentarer om varför du frågar dem om ett brev. Berätta för dem hur mycket du värdesätter sin åsikt om ditt jobbprestanda. Du kan också säga att ingen annan är som kvalificerad att kommentera specifikt på dina färdigheter och kvaliteter.
  • Försök skriva något som: "Johannes, i våra två år som arbetar tillsammans, har du haft chansen att se de framgångar jag har haft på flera marknadsföringsprojekt. Dina års erfarenhet och mentorskap längs vägen har varit ovärderliga. Jag tror att du är unikt kvalificerad för att diskutera min prestation, och jag skulle djupt uppskatta dina kommentarer."
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 8
    5. Ge dem en ut. Var noga med att berätta för dig prospektiv brevförfattare att det är okej om de inte kan skriva brevet för dig. Detta gör det lättare för dem att säga nej om de inte har tid eller inte känner att de är den bästa personen för uppgiften.
  • Till exempel, istället för att fråga "John, vill du skriva mig ett referensbrev?"Prova något som" John, jag skulle verkligen uppskatta dig att skriva ett referensbrev på min räkning om du är villig och kunna."
  • Se till att du också innehåller något som "Jag förstår helt om du inte kan skriva ett brev för mig just nu."
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 9
    6. Svara på lämpligt sätt om de minskar. Tänk på att ett referensbrev är en tjänst för dig, och att arbetsgivare inte brukar skriva dem. Om din arbetsgivare svarar på din förfrågan genom att säga att de inte kan skriva ett brev till dig, tacka dem för deras tid och överväganden ändå.
  • Du kan också tänka på det på det här sättet: om någon är rusad, eller inte entusiastisk över dig, så kommer de inte att skriva ett bra brev för dig.
  • Om de säger nej, gör de dig en tjänst genom att ge dig möjlighet att fråga någon annan som kommer att vara mer stödjande.
  • Del 3 av 3:
    Att hjälpa din arbetsgivare skriva ett starkt brev
    1. Bild med titeln Be om en referens från ett arbetsgivare steg 10
    1. Fyll din arbetsgivare på grundval av det jobb du ansöker om. Det är ofta användbart för brevförfattare att se en kopia av jobbet, såväl som ditt brev om du har en. Detta hjälper dem att skräddarsy brevet till det specifika jobbet och applikationen. De kommer förmodligen också att uppskatta att se en kopia av ditt CV, CV, portfölj eller annat bevis på din arbetshistoria som en uppfriskning.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 11
    2. Ge dem tips om vad man ska säga. Du kan faktiskt styra din brevförfattare. Ge dem kula punkter, eller till och med meningar som kan ge dem höjdpunkter att inkludera i brevet. Detta hjälper dem att skriva en stark.
  • Till exempel, om du hade en arbetsintervju som höll på hur snabbt jobbet är, ge din arbetsgivare en punktlista med bevis som visar din produktivitet, som "slutfört 19 försäljningar om två veckor. Konsekvent lämnade rapporter före schemat."
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 12
    3. Gå över en skiss av brevet. De flesta referensbrev har en ganska standardstruktur men går över detta kan vara till hjälp för både dig och din arbetsgivare. Leverera din brevförfattare med en grov kontur eller träffa dem för att komma med en tillsammans.
  • Första stycket bör introducera din arbetsgivare och förklara hur de känner dig. Det bör också beskriva hur länge de arbetade med dig och verifiera din jobbtitel.
  • Andra stycket kan diskutera dina färdigheter och kvalifikationer som är relevanta för det specifika jobbet. Om din arbetsgivare har mycket att säga, kan de innehålla flera stycken.
  • Bokstypens slutt stycke bör entusiastiskt sammanfatta sitt stöd av dig och ange om de är villiga att följa upp om det företag du ansöker om har ytterligare frågor.
  • Bild med titeln Be om en referens från en arbetsgivare Steg 13
    4. Dubbelkontroll att din arbetsgivare vet hur man skickar brevet. Ibland skickas brev, ibland skickas de via en webbformulär, och ibland skickas de. Se till att din arbetsgivare känner till rätt metod och har rätt adress, såväl som tidsfristen för inlämning.
  • Bild med titeln Be om en referens från ett arbetsgivare steg 14
    5. Tack dem i stor utsträckning. När din brevförfattare är klar är det artigt att skicka ett tack eller kort, eller tacka dem personligen. Berätta för dem hur mycket du uppskattar att de tar dig tid att skriva ett brev på dina vägnar. Du kan också berätta för dem att du värdesätter sitt stöd av din karriär.
  • Håll dem postat på hur din jobbsökning går också.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande